Timpul Liber

Vitalie Tulnic şi Alexandru Boldur, comemoraţi la Chişinău

Cu această ocazie, la Biblioteca Naţională a R. Moldova (BNRM) au fost inaugurate două expoziţii aniversare. Cea consacrată lui Vitalie Tulnic cuprinde volumele poetului, eseistului şi traducătorului care s-a stins din viaţă la 3 decembrie 1973, la numai 42 de ani. A absolvit Şcoala de Literatură „M. Eminescu” din Bucureşti, avându-i de colegi pe Alexandru Andriţoiu şi Aurel Covaci. Colaborează un timp la Radio Bucureşti şi la revista de satiră „Urzica”. În 1953, împreună cu Emil Loteanu, revine la Chişinău. A lucrat redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei” şi la săptămânalul „Cultura”, apoi la revista „Moldova”. Debutează editorial cu volumul de versuri „Caiet liric” (1958). „Trezirea viorilor”, „Drum deschis”, „Bucuria întâlnirilor”, „Dor de cuvinte”, „Flăcări pe comori”, „Culori şi anotimpuri”, „Ultima frunză” sunt câteva dintre cărţile sale care au fost apreciate la justa lor valoare de către cititori şi critica literară.

Alexandru Boldur – un cavaler al intuiţiei istorice

Cea de-a doua expoziţie este consacrată lui Alexandru Boldur, istoric şi jurist, cercetător de seamă al drepturilor istorice ale Basarabiei ca parte integrantă a pământului românesc. Solicitată de TIMPUL, Raisa Melnic, şefa Serviciului programe culturale al BNRM, ne-a spus că sunt prezentate peste 200 de exponate, inclusiv lucrări editate de autor în România, Franţa şi Germania. Aici vom găsi şi remarcabila sa lucrare „Istoria Basarabiei”, considerată de un juriu naţional drept una din cele mai bune zece cărţi ale secolului XX. Potrivit Raisei Melnic, expoziţia face parte din polipticul cultural istoric şi ştiinţific „Basarabenii în istorie”, care are drept scop de a scoate din anonimat marile personalităţi ale neamului ce s-au remarcat dincolo de hotarele ţării. Cele câteva compartimente ale expoziţiei reflectă viaţa şi activitatea lui Alexandru Boldur: studiile sale la Seminarul Teologic din Chişinău, munca la revista „Basarabia” şi, în mod special, în funcţia de director al Institutului de Istorie Naţională „A. D. Xenopol” din Iaşi.

Alexandru Boldur s-a născut la 10 martie 1886, la Chişinău. În 1906 a absolvit Seminarul Teologic din Chişinău, iar în 1910 – Facultatea de Drept a Universităţii din Sankt Petersburg, unde în 1916 a luat examenul de magistru în drept public, devenind profesor şi docent.

Dorul de Basarabia îl aduce acasă în 1927, unde este conferenţiar, profesor de istorie la Facultatea de Teologie a Universităţii din Iaşi, cu sediul la Chişinău. În 1938 se transferă la Iaşi. Între anii 1943 şi 1948 a fost director al Institutului „A. Xenopol” din Iaşi. În 1947 s-a pensionat din funcţia de profesor la Universitatea din Iaşi, iar odată cu ofensiva masivă a regimului comunist împotriva instituţiilor tradiţionale ştiinţifice şi cu politica de falsificare a istoriei, în 1948 a demisionat din postul de director al Institutului „A. Xenopol”.
S-a stins din viaţă la Bucureşti, pe 18 octombrie 1982.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *