Sănătate

Vitaminizarea de sezon

Privarea de razele soarelui și lipsa de vitamine duce la slăbirea organismului. Și pentru ca primăvara să ne aducă doar bucurii, este bine să ne ocupăm din timp de acest aspect. Avitaminoza definește prezența unui deficit de vitamine în organism și poate avea urmări neplăcute, precum slăbirea sistemului imun, fapt ce crește riscul de apariție a infecțiilor. Din fericire, formele grave de avitaminoză sunt rar întâlnite. Simptomele avitaminozei cuprind oboseală, iritabilitatea crescută, moleșeală, slăbiciune, somnolență, capacitate de muncă scăzuta, răceli frecvente. Primul remediu împotriva avitaminozei îl reprezintă, evident, vitaminele. Ele sunt necesare organismului nostru pe tot parcursul anului, însă primăvara avem nevoie de ele mai mult ca oricând. Se impune deci o cunoaștere mai amănunțită a vitaminelor, pentru a afla care sunt cele mai importante pentru noi și în lipsa cărora se instalează avitaminoza.

Ce vitamine trebuie să consumăm pe timp de primăvară și de unde le putem procura?

Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai importantă „vitamină a primăverii” și are un rol esențial în combaterea infecțiilor. Vitamina C se găsește în cantități crescute în citrice, coacăze negre, măceșe, legume cu frunze verzi, mere, căpșuni, zmeură, cartofi, varză etc. Este foarte important de reținut că procesul de fierbere a fructelor sau legumelor distruge vitamina C, aspect valabil și pentru procesul de uscare.
Vitamina D sau calciferolul este foarte importantă în procesul de absorbție a calciului în organism. Ea se produce în piele sub acțiunea razelor solare. Vitamina D poate fi întâlnită în următoarele alimente: ulei de pește, icre, peștele roșu, ficat, smântână, lapte, gălbenuș de ouă. Această vitamină este rezistentă la temperaturi crescute.

Vitamina A este importantă atât pentru vedere, cât și pentru procesul de formare a oaselor. În cantități crescute se întâlnește în produse precum morcovi, varză, urzică, dovleac, roșii, ardei roșu, porumb, caise. La fierbere nu se distruge, însă nu e bine să stea mult sub acțiunea temperaturii crescute.
Vitamina B1 sau tiamina este responsabilă pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos și are un rol important în metabolism. Această vitamină este produsă de microflora intestinală, dar în cantități insuficiente pentru organism. Este conținută în cantități mari în făina de grâu, produse de patiserie, orez, ovăz, hrișcă, secară, drojdie, gălbenuș de ou, fructe cu coajă (ex. nuci), carne de porc, carne de vită.
Vitamina B2 sau riboflavina este responsabilă pentru formarea hemoglobinei în sânge, grăbește timpul de vindecare a rănilor. Este conținută în drojdie, cereale, legume proaspete, ouă, lapte, carne, pește. Atrageți atenția la mediul alcalin care distruge această vitamină. De asemenea, asupra sa acționează nociv razele ultraviolete.

Vitamina E, tocoferolul, „vitamina tinereții” are rol în buna funcționare a sistemului muscular și a glandelor sexuale. Foarte multă vitamina E conțin următoarele produse: uleiul vegetal, gălbenușul de ou, legumele cu frunze verzi. Asupra vitaminei E acționează distructiv mediul alcalin.

TIMPUL (Suplimentul Femeia )

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *