BRAVOS naţiune!

Viţelul de aur s-a umplut de rapăn

S-a întâmplat ceva foarte serios cu fiul fostului preşedinte Vladimir Voronin, Oleg. Una din două: ori l-a împuns boul Apis în locul cu care obişnuieşte să gândească cel mai profund, ori s-a umplut de rapăn viţelul de aur, pe care l-a adorat şi l-a venerat în timpul îndelungatei guvernări a lui tătâne-său.

Există şi o a treia versiune, care deja s-a confirmat: după ce a îmbrăcat la manifestaţia de la 1 mai tricoul roşu cu chipul lui Che Guevara, în pieptul odraslei prezidenţiale a izbucnit o ură de clasă nemaipomenită, încât el, multimilionarul, nu-i mai poate suporta pe oamenii bogaţi, ca să nu mai zicem de multimilionari. Dar ce-i mai interesant, el nu se poate suporta nici pe sine. De aceea, din acel moment se pălmuieşte zilnic în faţa oglinzii. Cine a avut ocazia să-l vadă în poze sau la televizor s-a convins pe bună seamă cât de tare i s-au umflat şi i s-au înroşit obrajii revoluţionarizaţi şi proletarizaţi pe de-a-ntregul.

Treaba lui, a Oleg-ului… Poate să-şi bată obrajii cât încape în ei, dar el nu se mulţumeşte numai cu atât. A început să bată şi obrajii guvernării, ceea ce n-a făcut mai înainte, că nu era să-l critice pe papaşa. Ajuns mare opozant – mai ales după ce, la CEDO, i-a fost respinsă plângerea în care el acuza Moldova că nu-i încuviinţează slăvitele aventuri pecuniare, când toca pe nimicuri milioane şi milioane de dolari, fără a le declara la fisc, pentru a plăti impozit ca orice cetăţean -, el s-a apucat de capul rivalilor săi multimilionari din actuala guvernare. Şi o face, bineînţeles, nu la Bruxelles.

Într-un interviu acordat pentru ziarul rus „Izvestia”, Oleg Voronin îl laudă pe tătâne-său şi pe comuniştii săi, afirmând belicos că actuala guvernare nu este capabilă de nimic. Apoi, amintindu-şi de frumoasele afaceri şi trebuşoarele pe care le punea la cale pe timpul lui papaşa împreună cu ciracii săi biznes-mănoşi, s-a grăbit să le divulge reporterilor ruşi că, astăzi, în Republica Moldova sunt foarte răspândite metodele de raider (el ştie bine ce înseamnă asta). Dar cea mai a naibii metodă de raider este, cică, falsificarea şi discreditarea prin intermediul mass-media, după care „vin oamenii în uniformă şi iau totul”. Cu alte cuvinte, să nu care cumva să vorbim şi să scriem despre tâlhăriile din timpul guvernării comuniste, că ne iau… raiderii.

Dar să vedeţi că gura păcătosului adevăr vorbeşte. „Ţara este sfâşiată de mai multe grupări care concurează, de conflicte; conflictele lor se extind în sfera de afaceri, au loc adevărate războaie comerciale, furturi de întreprinderi. Şi totul se întâmplă în mod deschis, despre asta scrie presa”, îşi varsă amarul Oleg Voronin. Aşa e, domnule tovarăş. Mai înainte, nu erau grupări de influenţă, pentru că le gâtuia pe toate papaşa în avantajul sînokului. Nu erau conflicte, pentru că nimeni nu putea crâcni împotriva despotului. Nu erau războaie comerciale, pentru că concurenţii erau nimiciţi din faşă. Nu erau furturi de întreprinderi, deoarece comuniştii şi slugoii lor le prihvatizau şi le mulgeau… legal, chit că justiţia, poliţia, securitatea… erau la cheremul lor.

Frumos sună în gura păcătosului mai ales constatarea că „despre asta scrie presa”. Despre asta, pe timpul comuniştilor, nu se prea scria. În locul informaţiilor solicitate, ziariştii primeau mai curând o rangă în cap.
Şi noi, ca să scăpăm de belea, ne-am suit pe-un avion, părăsit pe stadion, avionul nu ştiu cui, şi v-am spus… boala Oleg-ului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *