Externe

Viteza cu care Coreea de Nord dezvoltă programul balistic este alarmantă

Cu toate acestea, doi oficiali americani au declarat luni pentru Reuters că ultimul test cu ICBM al Coreii de Nord a arătat că Phenianul este în prezent capabil să lovească cea mai mare parte a teritoriului SUA.

Viteza cu care Coreea de Nord își dezvoltă programul balistic alarmează comunitatea internațională, mai ales că liderul său Kim Jong-Un a afirmat recent că țara sa a reușit două teste cu rachetă balistică intercontinentală luna trecută.

Liderul regimului comunist de la Phenian a catalogat primul dintre teste drept „un cadou” oferit acestor „ticăloși americani”, indicând că această rachetă are o rază suficientă pentru a atinge Alaska.

Al doilea test, efectuat cu succes săptămâna trecută, ar putea lovi coasta de vest a SUA, potrivit experților, sau chiar coasta de est.

Dar, potrivit lui Michael Elleman, expert în probleme de securitate de la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS), dispozitivul care conținea o ogivă nu a reușit să intre în atmosferă din spațiu.

„Ea cu siguranță s-a dezintegrat. Înainte de a exploda și a se dezintegra, aceasta și-a pierdut, se pare, mai multe straturi prezente pe suprafața sa”, a adăugat el.

În analiza sa, Michael Elleman s-a sprijinit pe o înregistrate video realizată în Japonia și care arată un obiect căzând din cer, la o altitudine variind de la patru la zece kilometri.

Focoasele au nevoie de un scut de protecție înainte de a intra în atmosferă, pentru că altfel se pot consuma sub efectul căldurii provocate de fricțiunea aerului.

Dar Phenianul progresează în ritm rapid și ar putea să rezolve această problemă deja anul viitor, nuanțează Michael Elleman.

„Detaliile evaluării noastre sunt clasificate din motive pe care sper că le înțelegeți”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de marină Jeff Davis, despre cel de-al doilea test, recunoscând doar că racheta lansată de Phenian ar putea acoperi cel puțin 5.500 km (3.420 mile), raza minimă pentru ceea ce Pentagonul clasifică drept ICBM.

Digi24.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *