Actualitate

Vizele romnesti nu permit deplasarea in alte tari UE

Pasapoartele romanesti se elibereaza numai cetatenilor romani, iar vizele romanesti de calatorie permit titularilor sa calatoreasca in Romania, nu in alte state UE, afirma MAE, dupa ce presedintele Vladimir Voronin a cerut Bucurestiului, sambata, sa nu mai acorde pasapoarte romanesti moldovenilor, scrie „Mediafax”.

MAE precizeaza astfel ca pasapoartele romanesti pot fi eliberate numai cetatenilor romani. „Nu exista posibilitatea eliberarii de astfel de documente cetatenilor R. Moldova care nu au cetatenia romana”, explica MAE.

MAE reaminteste ca „pana la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, prevazuta pentru martie 2011, vizele pentru cetatenii R. Moldova se acorda gratuit”. Totusi, Romania aplica reglementari comunitare care prevad necesitatea verificarii existentei mijloacelor de intretinere, inclusiv printr-un extras de cont bancar in care sa existe suma de minim 500 de euro.

De asemenea, MAE mai arata ca „vizele acordate de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei sunt, pana la aderarea la spatiul Schengen, numai „vize cu valabilitate teritoriala limitata”, adica titularii lor pot calatori numai in Romania, nu si in alte state membre ale Uniunii Europene”.

Clarificarile privind aceste proceduri consulare au fost solicitate la MAE dupa ce AFP a relatat, sambata, ca presedintele moldovean in exercitiu, Vladimir Voronin, a acuzat Uniunea Europeana ca ridica o „cortina de fier” pentru a tine la distanta R. Moldova, tara cea mai saraca din Europa, si a cerut Bucurestiului sa nu mai distribuie pasapoarte romanesti moldovenilor.

MAE nu a facut niciun comentariu legat de declaratiile lui Voronin, iar ministrul Cristian Diaconescu a spus, duminica, intr-o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari, ca nu are „nici un fel de reactie” fata de declaratiile unor oficiali moldoveni, adaugand insa ca, daca vrea sa intre in UE, Chisinaul trebuie sa citeasca rezolutiile PE si CAGRE.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *