Vizita emisarului de la Gazprom care a lipsit de la Adunarea Generală a Acționarilor Moldovagaz generează semne de întrebare privind viitorul relațiilor cu gigantul rus

publicat în Actualitate pe 25 Iunie 2018, 12:02

După ce s-a întâlnit la Chișinău cu premierul Filip, vicepreședintele Gazprom, Valeri Golubev a fost pe 21 iulie 2018 și la Tiraspol, unde după o întâlnire cu liderul separatist Vadim Krasnoseliski, a făcut câteva declarații referitor la viitorul livrărilor de gaze și relațiile cu Republica Moldova, scrie mold-street.com.

Potrivit lui Golubev discuțiile de la Tiraspol s-au axat pe două chestiuni importante. Prima este necesitatea reorganizării și divizării Moldovagaz, în conformitate cu prevederile legislației Republicii Moldova și directivelor UE, în special care se referă la Pachetul Energetic III.

Pentru ce se pregătește Gazprom

"Termenul de implementare a acestor prevederi este 1 ianuarie 2020 și noi ne ocupăm de asta", a precizat șeful de la Gazprom, care a promis că aceste cerințe vor fi îndeplinite.

A doua chestiune este faptul că ce se va întâmpla pe 31 decembrie 2019, când va expira contractul de tranzit a gazelor rusești pe teritoriul Moldovei. 

„Am discutat tactica de acționare în aceste condiții, care coincid și cu expirarea contractului de tranzit pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Golubev după întâlnirea cu liderul de la Tiraspol.

Citește mai departe pe mold-street.com