Actualitate

Vizita Patriarhului Kirill în Moldova: de la Sfânta Liturghie la acţiuni de protest

Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii a sosit sâmbătă pentru trei zile în R. Moldova. În prima sa vizită în calitate de patriarh în ţara noastră, capul Bisericii Ruse a oficiat o liturghie la Catedrala „Naşterea Domnului” şi un parastas la Memorialul ostaşilor sovietici „Eternitate”, refuzând să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Vizita sa a fost marcată şi de un protest al chişinăuienilor care au văzut în acest eveniment o conotaţie mai curând geopolitică decât religioasă.

Patriarhul Kirill al Întregii Rusii a sosit la Aeroportul Internaţional din Chişinău în seara zilei de 8 octombrie. Imediat după sosire, înaltul oficial de la Moscova s-a deplasat la Catedrala Mitropolitană unde a transmite un mesaj de binecuvântare credincioşilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei. „Chipul omului care trăieşte aici – om moral, duhovnicesc, om de cultură – este un chip format sub influenţa uriaşă a Bisericii Ortodoxe”, a declarat Patriarhul Kirill.

Filat, Lupu şi Voronin l-au ascultat pe Kirill

Scuarul Catedralei Mitropolitane a devenit locul unei procesiuni religioase ample în dimineaţa rece a zilei de duminică. Pe o scenă imensă amenajată la intrare în Catedrala „Naşterea Domnului”, Patriarhul Întregii Rusii a susţinut o liturghie împreună cu un sobor de preoţi din Rusia şi R. Moldova, care au dus slujba în limbile română şi rusă. În pofida ploii ciobăneşti, în scuarul Catedralei s-au adunat circa două mii de enoriaşi care au urmărit procesiunea religioasă pe trei panouri masive instalate lângă scenă. Capul Bisericii Ruse a interpretat ploaia de duminică ca o binecuvântare, pentru că a venit după o lungă perioadă de secetă în ţara noastră. „E o satisfacţie spirituală. Astfel de evenimente nu se întâmplă în fiecare zi. De aceea am decis să venim”, şi-a motivat prezenţa Maria Nicolaescu, o tânără venită la Sfânta Liturghie.

Securitatea a fost asigurată de trei cordoane de poliţişti şi carabinieri care au împânzit perimetrul scuarului. Oricum, oamenii nu s-au înghesuit, cu excepţia unor doamne în vârstă care încercau să-l vadă cât mai aproape pe patriarh. Una dintre ele era chiar supărată că jurnaliştii stau mai în faţă.

Printre cei care au urmărit slujba religioasă au fost premierul Vlad Filat, preşedintele interimar Marian Lupu şi liderul comunist Vladimir Voronin, care a stat sub aceeaşi umbrelă cu soţia sa. Patriarhul Kirill a vorbit în predică despre frică – frica de a pierde alegerile, de a pierde un rămăşag, frica de boală etc. – şi l-a citat pe Apostolul Ioan, care spunea că dragostea desăvârşită în Dumnezeu îl va ajuta pe om să lupte împotriva acestei ameninţări.

„Stop intervenţiei ruse”

După Sfânta Liturghie, Patriarhul Kirill urma să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cu o oră înainte, vreo zece tineri au venit cu bannere prin care încercau să protesteze împotriva scopurilor politice pe care le conţine vizita conducătorului bisericii ruse. Protestatarii au ţinut în mâini pânze lungi pe care scria cu litere spălate de ploaie „Stop intervenţiei ruse”, „Republica Moldova nu este o provincie a Sfintei Rusii”, „Tovarăşe Patriarh, religia nu e politică” etc.

„Suntem împotriva vizitei oficiale a Patriarhului Kirill, pentru că noi nu suntem supuşii Patriarhiei Ruse. Credem că vizita dânsului este o simplă exprimare a geopoliticii ruseşti şi nu una ce ţine de domeniul religios”, a spus Constantin Codreanu, care a precizat că la protest a venit în urma unui anunţ postat pe o reţea de socializare. „Mitropolitul Kirill s-a deghizat într-o sutană sub care are epoleţi de kaghebist . Eu nu vreau să intervină pentru a rezolva anumite chestii politice prin intermediul Bisericii sau credinţei noastre creştin-ortodoxe”, a declarat Anatol Mătăsaru, conductorul Mişcării „7 aprilie 2009”. În zadar protestatarii, agenţii de securitate şi jurnaliştii l-au aşteptat pe Patriarhul Kirill. Coloana de maşini a acestuia s-a îndreptat direct la Complexul „Eternitate”, să slujească un parastas soldaţilor sovietici…

Sursa foto: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *