Eveniment

Viziunea fotografilor asupra Moldovei

Organizatorii evenimentului o listă de întrebări la care-și doresc să răspundă prin intermediul acestei expoziții. Mai are oare însemnătate fotografia în lumea contemporană, unde totul a fost deja fotografiat, expus pe internet? Mai avem nevoie de fotografie documentară? Ce este o fotografie documentară? Sunt doar câteva dintre întrebările care au apărut în cadrul workshop-ului Sputnik Photos, ce a avut loc în Chișinău în aprilie 2013.

Astfel, fotojurnalistul ziarului TIMPUL, Ramin Mazur, alături de Dorin Goian, Anton Poliakov, Alisa Samovarova, Natalia Ciobanu, Tatiana Feodorova, Eugeniu Sclifos, Elena Perevalova, Valeria Barbas, Mihai Moldovanu și Dan Guțu, vor demonstra că fotografia documentară continuă să fie importantă. „Ei nu pleacă în Africa, pentru a fotografia animale sălbatice sau evenimente istorice. Ei arată realitatea care îi înconjoară, lucrurile, care sunt importante pentru ei”, explică organizatorii.

„Cunoaștem aceste fenomene, dar nu le putem vedea des în fotografii. Aici primim acces la oameni reali, la viețile acestora prin obiectivul fotografilor. Avem acces la dramele cotidiene, atât economice, cât și politice, și la sărbători și odihnă. În pofida faptul că aceste fenomene ne sunt cunoscute, dorim să le vedem redate în fotografii. Este important să înțelegem că fotografia nu este doar un obiect, dar și un punct de vedere. Fotografii, de obicei încearcă sa fie obiectivi, dar, din fericire, deocamdată, majoritatea dintre ei produc eseuri fotografice. Putem observa Moldova prin sensibilitatea lor la durerile altor oameni, dar și prin atenția deosebită acordată lucrurilor mărunte, vieții cotidiene și simțului umorului de care dau dovadă acestea”, se adaugă în prezentarea evenimentului.

Organizatorii speră ca în viitor să apară mai multe lucrări de acest gen și să se observe o dezvoltare a fotografiei documentare în Moldova, grație tinerilor fotografi ambițioși care lucrează în acest domeniu.

Urmăriți, mai jos, câteva dintre fotografiile ce vor fi expuse:



Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *