Astăzi, 15 decembrie 2018, în catedrala istorică Sfânta Sofia din Kiev a fost convocat un Sinod, numit unificator, al Ortodoxiei din Ucraina.
Au participat 192 de delegați, reprezentând 3 ramuri ortodoxe: Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană, Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhia Kievului și Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei), din partea acesteia din urmă participând doar 2 mitropoliți. Unii observatori admit că ar exista încă alți 8 mitropoliți din ramura moscovită care ar înclina să adere la nou-înființata structură binecuvântată de Constantinopol și blamată de Moscova.
Delegații au procedat la alegerea unui întâistătător al viitoarei Biserici Ortodoxe Autocefale Ucrainene, scrutinul fiind secret și desfășurat în 2 tururi.
Alesul cu majoritatea absolută de voturi este mitropolitul Epifanie Dumenko de Periaslav și Biserica Albă (Belaia Țerkov), în etate de 39 de ani, născut în Transnistria (raionul Ivanov, regiunea Odesa), dar care a copilărit și s-a format în nordul Bucovinei (raionul Vijnița, și raionul Storojineț (satul Jadova Veche) din fostul județ Storojineț).
Mitropolitul Epifanie Dumenko este licențiat în teologie (Academia Teologică din Kiev) și filosofie (Universitatea Națională din Atena), a obținut gradul de doctor în teologie și vorbește limbile ucraineană, greacă și rusă.
Urmează ca la 6 ianuarie 2019 mitropolitul Epifanie și președintele Petro Poroșenko să viziteze Patriarhia Ecumenică de Constantinopol pentru a primi Tomosul de acordare a autocefaliei.
Președintele Poroșenko a declarat astăzi, după ieșirea din ședința Sinodului, că nou-înființata structură nu va fi o Biserică de Stat, și că drepturile tuturor ortodocșilor, indiferent de opțiunea jurisdicțională, vor fi respectate de către stat.
Ramurile care s-au unit într-o singură structură au următoarea configurație:
BISERICA ORTODOXĂ UCRAINEANĂ – PATRIARHIA KIEVULUI
Eparhii 34 (inclusiv 1 în Republica Moldova); episcopi 42 (inclusiv 1 etnic român în Republica Moldova); parohii 5 114; mănăstiri 60
BISERICA ORTODOXĂ AUTOCEFALĂ UCRAINEANĂ
Eparhii 14; episcopi 14; parohii 1 195; mănăstiri 13
BISERICA ORTODOXĂ UCRAINEANĂ (PATRIARHIA MOSCOVEI)
Eparhii 2; episcopi 2; parohii ?; mănăstiri ?
TOTAL: Eparhii 48; episcopi 58; parohii 6 309 + ?; mănăstiri 73 + ?
Totodată, Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei) rămâne formal majoritară și are următoarea configurație:
BISERICA ORTODOXĂ UCRAINEANĂ (PATRIARHIA MOSCOVEI)
Eparhii 53 – 2 = 51; episcopi 97 – 2 = 95 (dintre care 1 etnic român prorus); parohii 12 400 - ? (dintre care 127 românești); mănăstiri 247 - ?
De precizat că mitropolitul Onufrie Berezovski, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) este fost mitropolit de Cernăuți, fiind etnic ucraineană născut în nordul Bucovinei ocupat de fosta URSS.
De asemenea, Biserica Greco-Catolică Ucraineană, de rit bizantin, se prezintă astfel:
BISERICA GRECO-CATOLICĂ UCRAINEANĂ
Eparhii 32; episcopi 32; parohii 3 828 (din care 6 românești); mănăstiri 115
Autoritățile ucrainene au dat asigurări că Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei) va putea funcționa legal în Ucraina, în baza dreptului etnicilor ruși de comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă.
CUM VOR PROCEDA ROMÂNII ORTODOCȘI DIN UCRAINA?
În situația în care apele se vor separa în Ortodoxia din Ucraina conform criteriului etnic, autoritățile practic consimt anticipat ca și cele 127 de biserici ortodoxe românești din Ucraina să revină la sânul Bisericii Ortodoxe Române mame (Patriarhia Română), de care au ținut până la ocupația sovietică. Acum mingea este în terenul comunității românești din nordul Bucovinei.
De precizat că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuți, fapt consemnat în Comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al BOR din 9 aprilie 1992.
De asemenea, este necesar să reținem că Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe - Ismail), cu reședința actuală în municipiul Cahul, are drept de jurisdicție în partea basarabeană a euroregiune româno-moldo-ucraineană Dunărea de Jos, iar Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), cu reședința în municipiul Bălți, are drept de jurisdicție în nordul istoric al Basarabiei, peste comunitățile care solicită benevol revenirea la sânul Mitropoliei Basarabiei, respectiv, al Patriarhiei Române.
Sursa: Pagina lui Vlad Cubreacov pe FB
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul