Externe

Vlad Filat a dialogat cu vicepresedintele SUA

Situatia politica si economica a RM a fost principalul subiect de pe agenda intrevederii premierului moldovean Vlad Filat cu vicepresedintele Statelor Unite, Joseph Biden. Pe parcursul intrevederii, care a avut in seara zilei de miercuri la Casa Alba, Joseph Biden a declarat ca urmareste cu atentie evenimentele din RM si incurajeaza guvernul de la Chisinau sa continue reformele demarate.

De asemenea, el a spus ca SUA va sustine RM pe calea aderarii la UE si in procesul de edificare a unui stat de drept. Referitor la conflictul transnistrean, Biden crede ca formatul de negocieri „5+2” este unul viabil si ca doar in cadrul acestuia trebuie gasita solutia ce ar respecta integritatea si suveranitatea RM. Vlad Filat i-a adresat vicepresedintelui SUA invitatia de a vizita RM. Joseph Biden a multumit pentru invitatie, mentionand ca RM cu siguranta face parte din statele ce merita sa fie vizitate. La intrevedere au participat ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leanca, si Ambasadorul SUA in RM, Asif J. Chaudhry.

Delegatia guvernamentala, care se afla intr-o vizita de lucru in SUA, a avut la Washington o serie de intrevederi cu congresmeni americani. In timpul intrevederii cu congresmanul Howard Bremen, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentantilor, discutia s-a axat pe posibilitatile de extindere a cooperarii dintre cele doua state. Vlad Filat a spus ca sprijinul oferit de SUA este extrem de important pentru dezvoltarea RM, in special la capitolul functionarea institutiilor democratice si respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Premierul a mentionat ca efectele acestei sustineri sunt resimtite de cetatenii nostri. Membrii delegatiei Guvernului RM au avut o intrevedere si cu senatorii Kay Hagan si Richard Burr din Carolina de Nord, care s-au aratat dispusi sa infiinteze un grup de prieteni ai RM in cadrul Senatului american.

Delegatia noastra a vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, unde ministrul Leanca a semnat, in numele Arhivei de Stat a RM, un memorandum de cooperare. In ajun, premierul Filat a semnat un memorandum de colaborare intre RM si statul Carolina de Nord. Este al treilea document de acest fel dintre RM si Carolina de Nord, care prevede cooperarea pe multiple planuri, inclusiv schimbul de experienta in astfel de domenii ca educatia, comertul, buna guvernare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *