Interviu

Vlad Filat: „Prefer o comunicare directă cu cetăţenii”

T: Actuala echipă se află la 200 de zile de guvernare. După o perioadă de efort pentru stabilizarea situaţiei, în special financiare, am impresia că azi s-a ajuns la o fază destul de complicată. Este vorba de startul propriu-zis al reformelor anunţate, dar care iată că întâmpină neîncredere şi ostilitate din partea unui mare număr de cetăţeni. De ce credeţi că s-a creat această stare de neîncredere?

V. F.: Într-adevăr, situaţia nu este una uşoară, dar, totuşi, este mult mai bună decât la momentul preluării guvernării. Dar eu nu am simţit o neîncredere din partea cetăţenilor, ci mai degrabă o nerăbdare. După opt ani de guvernare comunistă, oamenii au dorit să simtă schimbări radicale rapide, ceea ce, evident, nu putea să se întâmple în 200 de zile. Principalul nostru obiectiv, imediat după ce am preluat guvernarea, a fost să stabilizăm ţara, şi am reuşit acest lucru. Dar situaţia deplorabilă în care am preluat ţara nu ne-a permis să avansăm atât de rapid după cum ne-am fi dorit cu toate că ritmul în care munceşte actuala guvernare este deja apreciat de partenerii noştri externi. Tocmai am aflat că Banca Mondială şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională au calificat RM între primele 10 ţări din lume în ceea ce priveşte amploarea reformelor. Este o recunoaştere internaţională foarte importantă, care sporeşte atractivitatea RM în ochii investitorilor străini şi este şi o replică celor care şi-au făcut un scop din a ataca instituţiile statului exact pe tema reformei.
În primele 200 de zile de guvernare, în primul rând, am asigurat supravieţuirea ţării: salariile, pensiile, alte plăţi sociale au fost efectuate la timp, instituţiile statului au funcţionat în regim normal etc.

T: Vă rog să daţi o caracteristică actualului stadiu de implementare a programului de guvernare.

V. F.: Multe din scopurile pe care ni le-am propus se află la un stadiu de realizare destul de avansat şi putem spune că, în 200 de zile, au fost puse bazele realizării cu succes a programului de guvernare. Să nu uităm că acesta a fost prevăzut pentru un termen de patru ani. Am avansat pe calea integrării europene – la 12 ianuarie au demarat negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE, la 15 iunie vor demara negocierile privind liberalizarea regimului de vize, instituţiile europene sunt mai deschise ca oricând faţă de RM. Am relansat relaţiile cu statele vecine, precum şi cu ţările cu care ne dorim un parteneriat strategic real: am semnat şi a intrat în vigoare Acordul privind micul trafic la frontieră cu România; în timpul vizitei în SUA din luna ianuarie, am semnat Programul „Compact” al Corporaţiei „Provocările Mileniului” în valoare de 262 mln. dolari; am relansat dialogul cu Federaţia Rusă şi Ucraina. Am avansat în relaţia cu partenerii de dezvoltare şi aici amintesc de finanţarea de 2,6 mlrd. dolari, obţinută în cadrul Şedinţei Grupului Consultativ – Forumul „Parteneriat pentru Moldova”. Am pus bazele relansării economice, bunei funcţionări a instituţiilor democratice şi aici voi aminti şi de reformele demarate în justiţie. Sunt realizări care demonstrează că lucrurile se îndreaptă pe un făgaş normal de dezvoltare. Acum este important să existe condiţiile adecvate pentru a putea continua ceea ce am început.

T: Conform unui sondaj IMAS-INC, efectuat la comanda „Expert-Grup”, aproape 35% din cei chestionaţi afirmă că în ultimul an nivelul lor de viaţă a scăzut. Ce le puteţi spune acestor oameni?

V. F.: Nu este un secret că omul judecă despre nivelul său de viaţă, înainte de toate, în baza facturilor şi a preţurilor pe care le achită. Or, aceste costuri au crescut simţitor la începutul anului curent. Dar care a fost cauza? Principala cauză a fost creşterea tarifului la gazele naturale, iar acest tarif a fost negociat cu concernul rus „Gazprom” de către fosta guvernare. Noi am fost impuşi să ne conformăm unei situaţii concrete. Să nu uităm că tarifele la unele servicii au fost menţinute mulţi ani artificial la un nivel destul de scăzut, întreprinderile prestatoare de servicii fiind astfel aduse în pragul falimentului. Noi nu prea am avut de ales: sau întreprinderile falimentau, ceea ce era echivalentul unei catastrofe, sau propuneam soluţii, fie chiar şi dureroase şi nepopulare. Apropo, după ce ANRE a majorat tarifele, în calitatea mea de prim-ministru am dat indicaţii să fie identificate mijloace pentru a achita diferenţa de tarif în cazul păturilor social-vulnerabile. Astfel, am ajutat 260 mii de cetăţeni ai RM.
Mesajul meu pentru oamenii la care v-aţi referit este: politicile de stat vor avea şi în continuare un pronunţat caracter social. Vom continua să ajutăm oamenii cu adevărat nevoiaşi, în paralel creând condiţii pentru creşterea economică, sporirea salariilor şi a nivelului de viaţă, astfel încât oamenii să aibă capacitatea de a face faţă unor preţuri şi tarife reale, dar nu inventate.

T: Actualele acumulări la buget vă permit să preconizaţi majorări de pensii şi salarii la jumătate de an?

V. F.: Rezultatele privind acumulările bugetare oferă motive de optimism. În cazul bugetului de stat, creşterea este de 23% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în cazul bugetului public naţional, în primul trimestru, potrivit datelor operative această creştere a fost de 12,3%. Creşterea economică este de 2%, un rezultat care ne inspiră optimism şi oferă certitudine că lucrurile în ţară merg într-o direcţie corectă. Am spus anterior că la baza majorării pensiilor, salariilor, altor plăţi sociale vor sta creşteri economice reale. Îmi menţin poziţia, dar nu pot să trec cu vederea faptul că situaţia continuă să rămână una deloc uşoară, dat fiind acea moştenire pe care am primit-o de la comunişti. Tendinţele însă sunt îmbucurătoare şi eu sunt sigur că, dacă acestea se vor menţine şi în continuare, efectele vor fi resimţite şi de salariaţi, şi de pensionari, şi de orice cetăţean.

T: În efortul de demolare a piramidei puterii, instalate de comunişti, a fost afectat mecanismul de funcţionare a puterii de stat – de sus până la primăria din sat. Cum veţi restabili acest vacuum care afectează implementarea programului de guvernare în teritorii?

V. F.: Noi am restabilit principiul separaţiei şi acum avem trei ramuri ale puterii care funcţionează independent şi interacţionează în limitele Constituţiei. Acum suntem într-un amplu proces de reformare a instituţiilor statului. Vrem un suflu nou în aceste instituţii, să avem funcţionari care să lucreze pentru cetăţean, nu împotriva lui. În sfârşit, se încearcă construirea unei autonomii locale reale. În calitate de prim-ministru, am periodic consultări publice cu administraţia locală de nivelul I şi II, am urgentat procesul de definitivare a noii Legi privind finanţele publice locale, proces în care au fost incluşi aleşii locali.
Nu sunt de acord cu afirmaţia că am avea un vacuum de putere, deşi admit că această revenire la normalitate implică şi anumite carenţe. Dar, este un preţ minim pe care trebuie să-l plătim pentru a avea într-un viitor previzibil o veritabilă putere în stat.

T: Analiştii politici spun că Alianţa pentru Integrare Europeană a pierdut războiul informaţional. Vă consideraţi învins?

V. F.: Nu-mi place cuvântul învins. Ştim cu toţii că fosta guvernare avea o maşinărie infernală de propagandă. Eu nu vreau însă să comunic în acest fel cu cetăţenii. Prefer o comunicare directă cu ei, de aceea mă deplasez mereu în teritoriu. Pentru mine comunicarea cu ei înseamnă să le aduc la cunoştinţă ceea ce face real guvernul, nu să-i mint aşa cum făceau comuniştii. Desigur, maşina de propagandă comunistă nu a încetat să lanseze provocări şi să incite oamenii la ură şi dezbinare, dar, cu cât propaganda comunistă este mai agresivă, cu atât credibilitatea ei este mai mică. Aşa cum la un moment dat cetăţenii au spus un „NU!” hotărât regimului comunist, aşa vor spune într-o bună zi şi metodelor de luptă politică pe care le-au implementat comuniştii cu anii şi care nu au nimic în comun cu democraţia. Oamenii văd ce se întâmplă în jur – sunt începuturi de schimbări care nu pot fi negate şi nimeni nu le poate demonstra că albul e negru.
Priviţi câte televiziuni noi apar, televiziuni care ne critică atunci când este cazul, îşi spun opinia despre cum guvernăm! Dar asta înseamnă libertatea de opinie şi este cel mai de preţ lucru câştigat pe 7 aprilie.

T: Aveţi deja miniştri care ar merita să fie demişi sau ministere ineficiente ca structură?

V. F.: Nu aş fi sincer dacă nu aş spune că activitatea unor ministere şi a unor miniştri lasă de dorit şi eu am menţionat anterior că nu exclud că aş putea solicita reconfirmarea în funcţie a unor miniştri. Dar la moment nu vreau să intru în detalii. Vreau să fiu înţeles corect – în momentul în care am acceptat funcţia de prim-ministru am pus condiţia clară: suntem toţi o echipă care are în faţă obiective clare şi pe care le vom putea realiza doar în cazul în care fiecare piesă din acest mecanism complicat, care este Guvernul, va funcţiona perfect şi va genera eficienţă maximă. Le-am transmis colegilor mei de Cabinet că prioritară este activitatea pe care o desfăşurăm la Guvern, nu pe la partide. Nu voi accepta ca vreunul dintre miniştri să pună pe prim-plan interesele de partid sau alte interese.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *