Cultură

Vlad Pâslaru propune „pastile” pentru învăţământul din Moldova

La această manifestaţie culturală au participat personalităţi notorii ale scrisului, precum publicistul Constantin Tănase, scriitorul Vladimir Beşleagă, poetul Gheorghe Bâlici, profesoara Alexandra Tănase, numeroşi studenţi şi cititori. Evenimentul a fost moderat de Constantin Şchiopu.

Lucrarea „(Im)Posibila educaţie” constituie o sursă informativă şi documentară reprezentativă despre situaţia învăţământului din R. Moldova şi vine cu câteva recomandări de îmbunătăţire a acestuia.

Prefaţatorul cărţii, Constantin Tănase, a punctat câteva aspecte importante ale lucrării lui Vlad Pâslaru. „Este o carte originală nu numai prin tematica sa, ci şi prin însăşi felul cum a înţeles autorul să abordeze anumite probleme ale învăţământului. Trăim într-o epocă în care ştiinţele şi artele nu înfloresc, când preocuparea societăţii pentru problemele legate de spirit sunt periferice. În acest context, vine un om care abordează problemele legate de educaţie şi le scrie altfel” a relatat publicistul. El a mai spus că lucrarea se înscrie la frontiera dintre mai multe genuri: filozofie, publicistică şi gândire pedagogică.

Scriitorul Vladimir Beşleagă a calificat evenimentul drept „un miracol al vieţii, aşa cum, de altfel, este şi cartea. El a menţionat că profesorul Vlad Pâslaru a avut curajul să recunoască faptul că singura reformă reuşită care s-a produs a fost cea în domeniul învăţământului, dar, din păcate, ea a durat puţin. „Astăzi, Vlad Pâslaru este în postura în care încearcă să mai apere ceva, inclusiv prin aceste tablete literare din cartea sa, care sunt adevărate pastile pentru tratarea sistemului nostru educaţional”, a spus Beşleagă.

Gheorghe Bâlici a făcut o remarcă amuzantă, printr-un catren dedicat autorului. „Devine tot mai mult credibil că să educi e imposibil, dar e o bucurie-aparte s-o demonstrezi şi printr-o carte…”.

Vlad Pâslaru este unul dintre conceptorii de bază ai şcolii naţionale în R. Moldova. A publicat peste 230 lucrări, inclusiv 10 monografii.
Printre cele mai importante sunt cărţile sale: de versuri – „Celălalt obraz” şi de eseuri – „Fiinţarea în spaţiul nelocuit”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *