Opinii și Editoriale

Vlad Plahotniuc va fi următorul premier al RM

Drumul lui Plahotniuc către Guvern

În mare parte, moldovenii știu că actualul candidat al PD la funcția de premier ne-a condus țara din umbră încă din timpul guvernării Voronin. Dacă inițial oponentul său principal era liderul PCRM, după 2009 acesta a devenit Vlad Filat, liderul PLDM. Acumulând cele mai multe mandate dintre toate componentele alianțelor aflate la guvernare în ultimii șase ani, liberal-democrații au optat întotdeauna, pe bună dreptate, pentru funcția de premier. La rândul său, Plahotniuc a jucat foarte abil de la bun început, preluând mai întâi controlul asupra Procuraturii Generale și CNA, iar înainte arestarea lui Filat luându-și în subordine și Ministerul Justiției. Astfel, dacă acest minister, în gestiunea căruia se află și Departamentul Instituții Penitenciare, ar fi rămas al PLDM, Filat ar fi beneficiat de condiții mult mai bune și ar fi putut să se întâlnească cu oricine chiar și în detenție. Dar după ce a cedat acest minister PD-ului, el rămâne să tragă ponoasele prin subsolurile penitenciarului nr. 13.

Ultimele evenimente de pe scena politică moldovenească ne dau de înțeles că Vlad Plahotniuc , pentru a ajunge oficial prima persoană în stat , l-a sacrificat mai întâi pe Vlad Filat, după care a produs recentele sciziuni în PLDM și PCRM. Iar acum, la sfârșitul jocului, pe el nu-l costă nimic ca să-l sacrifice și pe Timofti…

Vulnerabilitatea președintelui RM în fața candidatului PD

Nicolae Timofti este într-adevăr vulnerabil în fața lui Plahotniuc, pentru că dosarele penale contra fiilor președintelui, cu care acesta declara că este șantajat de PD, sau cel puțin materialele pentru intentarea acestor dosare, se pare că într-adevăr există. Surse din Procuratură susțin că unul dintre feciorii șefului statului s-ar face vinovat de trafic de influență, iar altul de comercializare sau consum de droguri. Se spune că dosarele respective ar fi ținute „la sertar”, așa ca și multe altele în privința unor politicieni, inclusiv a unor deputați care recent și-au abandonat partidele și au aderat la noua majoritate parlamentară.

Dacă așa stau lucrurile, reiese că, refuzând să-l desemneze în calitate de candidat la funcția de premier pe Vlad Plahotniuc, Nicolae Timofti și-a pus în pericol copiii, pentru a-și încheia cu demnitate mandatul de președinte. În cel mai bun caz, președintele ar putea să-și trimită copiii peste hotare și să beneficieze de sprijinul societății civile și al ambasadorilor străini din RM. Această mișcare însă depinde și de poziția Europei față de refuzul său în privința lui Plahotniuc. Dorindu-și o Moldovă cu un parcurs european , partenerii noștri externi ar putea să nu-i acorde șefului statului tot sprijinul, pentru că insistența acestuia ar putea conduce la alegeri anticipate, rezultatele cărora ar putea fi dezastruoase atât pentru RM, cât și pentru el însuși. Șeful statului riscă să se expună oprobriului public, dacă alegerile vor fi câștigate de formațiunile promoscovite, PSRM și Partidul Nostru. 

Se așteaptă demisia de onoare a lui Timofti…

Realmente, o asemenea desfășurare a evenimentelor este mai puțin posibilă din simplul motiv că ea ar presupune înfrângerea lui Vlad Plahotniuc. Oligarhul, însă, nu este cel care să piardă o luptă în care s-a implicat atât de mult. După ce Igor Dodon a declarat că socialiștii nu vor vota pentru demiterea lui Timofti., candidatul PD  va căuta alte pârgii pentru a-l scoate din funcție pe președinte. Iar dacă îi va reuși, interimatul funcțeii de șef al statului va fi ocupat de finul său, spicherul Parlamentului, Adrian Candu, care, în mod sigur, își va desemna nașul la șefia Guvernului.

Există și altă soluție cu aceeași finalitate, și anume ca Timofti să fie presat sau convins pe alte căi pentru a-și da dea demisia de onoare. Cu atât mai mult, cu cât noul candidat propus de el, Ion Păduraru, cu siguranță nu va fi votat de parlament și atunci vom ajunge inevitabil la anticipate. Iar o eventuală victorie a prorușilor la următoarele alegeri va anihila toate șansele de integrare europeană a țării noastre. Și, în ultimă instanță, pata cea mai neagră va rămâne pe obrazul lui Timofti…

De ce Plahotniuc ar putea fi premier?

Cea mai mare enigmă în acest joc este motivul din care Vlad Plahotniuc dorește să devină premier într-un stat ajuns în pragul unei crize financiare de proporții. Ion Sturza declarase că, în următoarele luni, guvernul nu va mai avea bani nici pentru achitarea pensiilor și salariilor. În atare situație, un alt prim-ministru s-ar spăla cu ușurință pe mâini și ar da toată vina pe Vlad Plahotniuc și pe Vlad Filat, și pe Mihai Ghimpu, și pe Vladimir Voronin, și pe toți ceilalți… Însă premierul Plahotniuc, acuzat de toată țara de hoție, corupție și lipsă de integritate, nu-și va permite în niciun caz să lase bugetarii și pensionarii fără bani imediat după accederea sa în funcție. De altfel, și-ar șifona irecuperabil imaginea și în scurt timp va fi nevoit să dispară pentru totdeauna de pe arena politică.

Mai mult, după ce Plahotniuc ar ajunge în fruntea cabinetului de miniștri, probabil va fi găsit și întors statului miliardul furat de la BEM. Oligarhul ar trebui să știe demult unde sunt acești bani, iar mișcarea respectivă l-ar ajuta mult în încercarea sa de a-și croi o alură de salvator al RM. Ulterior, ar mai putea fi băgați la pușcărie câțiva oameni de-ai lui Filat și poate vreun țap ispășitor de la PD, pentru a mima lupta cu corupția. Iar pentru a demonstra incompetența sau rea-voința predecesorilor săi, Plahotniuc ar putea semna memorandumul cu FMI și Acordul de asociere cu UE. Avându-l pe Filat la dubă, el nu va mai avea cui să pună piedici pentru a câștiga noi sfere de influență. Și, ahtiat de putere, va încerca să schimbe măcar puțin situația din țară spre bine. 

De aceea, faptul că Plahotniuc va fi următorul premier al RM n-ar trebui să ne îngrijoreze atât de mult. Decât să ne revoltăm că ne conduce din umbră, mai bine să-l urmărim liniștiți cum ne guvernează în cel mai direct mod. Iar dacă va da în bară de la bun început, lumea nu-l va suporta și toată republica va ieși în stradă. Și atunci se va încheia odată și pentru totdeauna povestea lui Vlad Plahotniuc.

Între Plahotniuc și Putin…

Eu îs al lui Plahotniuc. Știu. Știu că mulți mă învinuiesc de acest lucru, deși nu-mi dau seama de ce. Înțeleg că avem mulți oameni care tratează realitatea cu ochelari de cal, dar refuz să cred că prostia exclude completamente și lipsa de documentare. Afirm acest lucru, pentru că m-aș bucura sincer dacă acuzatorii mei ar citi măcar o parte din mulțimea de texte pe care le-am scris în defavoarea oligarhului. De fapt, eu nici acum nu-l apăr pe Plahotniuc, ci doar îmi expun opinia despre el, în calitate de candidat la funcția de premier al RM.

De asemenea, consider că ar trebui să ne dăm seama  că, de-am ajunge la anticipate, partidele noastre proeuropene, noi sau vechi, nu sunt suficient de consolidate pentru a ține piept formațiunilor prorusești. Este chiar ridicol faptul că, în timp ce rușii sunt uniți în orice luptă, ai noștri, în loc să se apere unii pe alții, se împroașcă cu pietre… Și cele mai multe oale se sparg de capul lui Mihai Ghimpu. PLDM ne-a promis o Moldovă fără comuniști și apoi a votat cu PCRM pentru modificarea Codului Electoral sau pentru învestirea Guvernului Gaburici, dar nimeni nu le-a sărit în cap. În schimb, Ghimpu e făcut albie de porci pentru că intenționează să voteze noul guvern alături de transfugii comuniști ai lui Plahotniuc. Astăzi, Ghimpu se află într-o situație similară cu cea a lui Timofti. Dacă ar refuza să susțină candidatul PD și, în urma alegerilor anticipate, vom ajunge la cheremul Moscovei, tot el va fi acuzat de trădare.

Ultimele alegeri locale ne-au arătat cu vârf și îndesat că pericolul victoriei prorușilor în Moldova este iminent. De aceea, acum ar fi bine să ne dăm seama că alegem între o Moldovă europeană cu Plahotniuc premier și o Moldovă rusească sub călcâiul lui Putin. Da, nici una, nici alta nu e bună, dar, ca de obicei, ar fi bine să alegem răul cel mai mic…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *