Astăzi 2 Iunie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:22
Abonamente

Actualitate 23 Mai 2020, ora 16:42

Vlad Țurcanu: De ce premierul moldovean a sărit la gâtul României

Marime Font

 Ieșirea grosolană a premierului moldovean la adresa României a trezit pe ambele maluri ale Prutului reacții firești de furie și revoltă, provocând chiar și o ripostă oficială din partea MAE român. Dar ar fi o greșeală să punem declarațiile lui Ion Chicu doar pe seama românofobiei și a imaturității sale politice. Socialiștii proruși pe care îi slujește, cultivați și întreținuți în trecut de oligarhul Vladimir Plahotniuc, simt că le fuge pământul de sub picioare, riscând să fie înlăturați de la putere, și încearcă cu disperare să arate că pot fi independenți și capabili să facă un joc politic propriu.

 Cuvintele grele cu care Ion Chicu a împroșcat în România sunt cu atât mai jignitoare, cu cât în ultima vreme statul român a făcut adevărate sacrificii pentru a ajuta Republica Moldova în lupta cu pandemia de coronavirus.

Guvernul român a trimis recent la Chișinău echipamente și medicamente în valoare de câteva milioane de euro, iar zeci de medici români și-au riscat viețile peste Prut în lupta cu virusul ucigaș. Patru dintre ei s-au întors acasă bolnavi de coronavirus, de care s-au molipsit la Chișinău și în celelalte localități moldovenești unde au fost detașați, tocmai din cauza condițiilor sanitare precare pe care Guvernul condus de Ion Chicu nu a reușit să le îmbunătățească. Aproape un sfert –1500 de persoane – dintre moldovenii infectați cu Covid-19 sunt cadre medicale, un procent șocant.

Loading...Poza: deschide.md 

Orgolios, premierul Chicu a reacționat bolnăvicios la criticile pe această temă ale eurodeputatului român Siegfried Mureșan, care i-a atras atenția că a gestionat prost pandemia de Covid-19. Chicu s-a năpustit pur și simplu la acesta, numindu-l „june ratat”, despre România spunând în treacăt că „geme de cea mai mare corupție din Europa”. Chicu, premierul unui stat în care a fost furat un miliard de dolari, fără ca ancheta în acest dosar să progreseze în mandatul său, a mai spus că în administrarea crizei pandemice el s-a descurcat mai bine decât autoritățile române în Suceava.

Dar dincolo de toate a sărit în ochi tonul superior și zeflemitor întrebuințat de premierul moldovean față de România, o țară al cărei cetățean este. Aceasta este diferența dintre noua pleiadă de românofobi și garda veche a comunistuilui Vladimir Voronin: primii au un plus de ipocrizie, deținând cetățenia statului român pe care îl ponegresc și folosindu-se de toate avantajele pe care le oferă aceasta.

Am putea admite, simplu, că pe Chicu l-a luat gura pe dinainte. Asta dacă n-am ști, din numeroase abordări similare din trecut, că atacurile la adresa României, orchestrate de oficialii moldoveni, sunt de obicei cu bătaie lungă și parte a unor planuri politice locale și chiar geopolitice.

Și de această dată e probabil ca Ion Chicu să se fi lansat în declarații belicoase la adresa României în mod premeditat, urmărind scopuri politice precise.

Pare evident, în primul rând, că el a încercat astfel să distragă atenția publicului autohton de la mandatul său lipsit de glorie. Unul aproape catastrofal, dacă ne gândim la izolarea internațională în care Chicu și patronul său politic, Igor Dodon, au dus Republica Moldova încă înainte de declanșarea pandemiei, prin promovarea unei politici antioccidentale păguboase și sinucigașe.

Însuși Igor Dodon avea nevoie de un nou scandal pentru a face uitat episodul video nimicitor de la începutul acestei săptămâni în care el apare primind de la oligarhul Vladimir Plahotniuc o pungă în care aparent se aflau bani destinați partidului său. Dodon se prezintă în acea secvență video scurtă, dar elocventă, drept ceea ce a încercat din răsputeri să ascundă de opinia publică: că până recent a fost un instrument politic al lui Plahotniuc și că nici el, nici socialiștii săi nu au ajuns la guvernare prin forțele lor proprii. Prin manevra împotriva României, executată de Chicu, el încearcă să dovedească că ar controla lucrurile la Chișinău și să arunce o perdea de fum.

Revenind la Chicu, prestația lamentabilă a Guvernului său pe durata pandemiei a întărit impresia că numirea lui în calitate de premier a fost o improvizație nereușită. În Parlament soarta lui atârnă de un fir de ață, majoritatea de care beneficiază subțiindu-se constant în ultimele săptămâni până la 52-53 de deputați din 101. Eșuând pe aproape toate liniile de care este responsabil și riscând să fie demis, Ion Chicu s-a văzut nevoit să recurgă, pentru a se face în continuare util lui Igor Dodon, care vrea să obțină la toamnă un nou mandat de președinte, la o metodă veche și verificată.

Agitând din nou spiritele împotriva românilor, el încearcă să reaprindă în societatea moldovenească acel patriotism local moldovenist pe care filorușii de la Chișinău l-au opus tot timpul României. Chicu și Dodon par să plece de la premiza că în Republica Moldova încă există acel electorat dur, filo-rus și sovietico-nostalgic, care i-a adus la putere pe agrarieni în anii ꞌ90 și pe comuniști în anii 2000.

Folosind o retorică agresivă împotriva României, socialiștii intenționează, de asemenea, să împingă spre dreapta partidele care se revendică a fi de centru, pentru a le îngusta acestora spațiul de manevră și de a le reduce ponderea înainte de alegerile prezidențiale, știut fiind faptul că există suficienți alegători neutri și indeciși care nu se regăsesc în dispute cu substrat geopolitic sau istoric.

Și pentru că a venit vorba de substraturi geopolitice, pare destul de clar ca rușii și alți neprieteni ai Romaniei incită autoritatile de la București, prin intermediul supușilor lor de la Chișinău, să reacționeze inadecvat la asemenea atacuri, pentru a putea folosi ulterior asemenea reacții împotriva statului român. Dar și fără să cadă în această cursă banală, României nu-i convine să-și deterioreze raporturile cu Republica Moldova pentru ca această turnură să nu fie interpretată drept o incapacitate a sa de a construi o relație strategică și specială cu fostul său teritoriu, anexat de Rusia în câteva rânduri.

Adevărul este că manifestarea deplasată a premierului moldovean este un semn că România a progresat și este pe drumul cel bun în politica sa față de Republica Moldova, prin toate acțiunile sale de natură politică, economică, umanitară și de alt ordin. Fiind în ultimul deceniu o prezență tot mai vizibilă și expresivă la Chișinău, Comrat și Bălți, este explicabil de ce România a redevenit o țintă.

https://www.podul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 09:44

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Al cincilea caz de COVID-19 în PARLAMENTUL R. Moldova

Un angajat din cabinetul președintelui unei fracțiuni parlamentare a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 08:09

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei

Grecia redeschide GRĂDINIȚELE - Europa face un salt către normalitate în pofida pandemiei Foto: simbol

Europa îşi accelerează luni întoarcerea către aparenţa unei normalităţi - de la deschiderea Coloseumului la Roma şi până la deschiderea magazinelor la Moscova - în faţa pandemiei covid-19, care continuă să facă ravagii în America Latină, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:55

Anti-Record absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Anti-Record absolut pentru Moldova la infecția de COVID-19: media săptămânală a ajuns la 173 de cazuri noi pe zi

Am depășit recordul de la valul III, când a fost înregistrată o medie săptămânală de 169 de cazuri noi pe zi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 07:53

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție și-ar putea sista activitatea, în urma infectării unor colaboratori

Două sectoare de poliție din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și-ar putea sista activitatea, după ce doi ofițeri de sector au fost testați pozitiv cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 07:27

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

VIDEO /​ 8 minute și 46 de secunde. Filmul morții lui George Floyd, care a stârnit revoltele violente din SUA

Opt minute și 46 de secunde a stat ofiterul de poliție Derek Chauvin cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, potrivit unei reconstituiri a presei americane. New York Times a pus cap la cap filmările de pe camerele de supraveghere din zonă, dar și ale martorilor, făcând filmul...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 06:36

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Referendumul privind reforma constituţională din Rusia va avea loc la 1 iulie. Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în 2036

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni desfăşurarea la data de 1 iulie a unui referendum de adoptare a reformei constituţionale prin care ar obţine dreptul de a efectua două mandate suplimentare începând din 2024, transmit AFP şi dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 2 Iunie 2020, ora: 05:41

Lecţia practică de gramatică „Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22)

„Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (22) Din editia print / Foto: happyhints.com

● „încerc dar nu merge” Pe crawlul de la televizor am văzut scris: O persoană a murit iar alte trei au fost rănite.  De ce nu e corect? Înainte de conjuncţiile coordonatoare adversative (dar, iar, însă, ci) se pune întotdeauna virgulă....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 2 Iunie 2020, ora: 04:33

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

„200 DE MILIOANE” / Împrumutul de la ruși - analiză 10TV despre acordul diabolic cu Moscova (VIDEO)

Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Iunie 2020, ora: 01:43

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Câte localități din Republica Moldova au ACELAȘI nume ca cele din România

Circa 40 la sută dintre localitățile din Basarabia au nume identice sau asemănătoare cu satele și orașele de pe teritoriul actual al României. Mai exact, este vorba despre 800 din cele aproximativ 2.000 de localități din R. Moldova, care sunt gemene cu peste 2.350 de aşezări din...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 2 Iunie 2020, ora: 01:34

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Trump amenință cu intervenția armatei pentru a pune capăt protestelor din SUA, izbucnite după moartea afro-americanului George Floyd

Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane, informează AFP, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iunie 2020, ora: 00:55

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cinci beneficii uimitoare pe care le aduce cafeaua

Cafeaua, alături de vinul roşu şi de ciocolată se află pe lista plăcerilor de care te poţi bucura deoarece, consumată moderat, aduce numeroase beneficii organismului şi sănătăţii tale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iunie 2020, ora: 00:39

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 2 IUNIE 2020. Ce mai zi!

Iubaretii Venus si Marte sunt pe cale sa se intalneasca. Si ce imbrastisare pasionala! Venus, in miscare retrograda, nu are magia sa obisnuita. Ii lipsesc toate “accesoriile” si nu ii prea arde de jocuri in dragoste. Insa, Marte in Pesti, asteapta de ceva vreme si nu e pregatit pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iunie 2020, ora: 00:20

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

De ce s-a opus mareşalul Antonescu alianței cu ruşii în 1944

 23 august 1944 a reprezentat un moment de turnură în istoria României. Dincolo de versiunile oficiale ale acestui eveniment şi în special cele ale celor care au făurit acest moment, există însă şi o părere a învinsului. Mareşalul Antonescu a lăsat...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 2 Iunie 2020, ora: 00:15

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în timp ce se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Tragedia s-a produs la orele aproximativ la orele 14:23 în raionul Cantemir. Toți cei patru membri ai echipajului au decedat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 18:45

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

PUTIN HOȚ - Un mesaj GIGANTIC a fost afișat pe un deal din Rusia. Presa a „cenzurat” mesajul (FOTO)

 Locuitorii din satul Aginskoe, Ținutul Transbaikal au afișat un mesaj „dur” despre Președintele rus - Vladimir Putin.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iunie 2020, ora: 18:42

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Cum a dorit Pavel Filip să preia în 2019 de la R. Moldova circa 4 mln de dolari

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip a pus la cale încă din 2018 o schemă de escrocherie care urmărea deposedarea Republicii Moldova de clădirea Consulatului Republicii Moldova în Odessa și a terenului aferent acesteia, evaluate total la circa 4 mln dolari....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Iunie 2020, ora: 17:37

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

109 cazuri noi de Covid-19 și 10 decese / Informații de ultimă oră despre răspândirea coronavirusului

Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 în RM continuă să crească. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 cazuri noi de infectare cu temutul coronavirus. Totodată, zece oameni și-au pierdut viața din cauza infecției. Numărul celor infectați e de 8360 , iar al...

( ) Citeşte tot articolul

Social 1 Iunie 2020, ora: 16:28

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul riscă să ajungă un canal înnămolit

Nistrul ar putea rămâne în totalitate fără apă. Dezastrul este mai aproape decât ne imaginăm, din cauza planificatei construcţii a şase hidrocentrale în amonte pe Nistru, mai sus de Novodnestrovsk, Ucraina. Guvernul ucrainean a luat asemenea decizie la mijlocul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)