,,Lumea este plină de minuni, dar nimic nu este mai minunat decât omul” (Sophocles)
Acest aforism ne-a amintit de absolvenţii Institutului de Stat de Medicină din Chişinău ai anilor ’60, secolul trecut, care au devenit medici, pedagogi, savanţi consacraţi, contribuind la prosperarea medicinii şi ştiinţei de profil. Din generaţia dată face parte şi Vlada-Tatiana Dumbravă, profesor universitar, doctor habilitat în medicină, şefa Catedrei de medicină internă nr. 4 a USMF ,,Nicolae Testemiţanu”, o personalitate notorie care se înscrie în elita intelectualilor de marcă din republică.
S-a născut pe 17 aprilie 1940 la Ploieşti, România. Descinde dintr-o familie de intelectuali basarabeni, de baştină din Soroca. Tatăl, fecior de preot, după absolvirea Institutului Politehnic din Iaşi, fusese calificat ca inginer petrolist şi chimic la Uzina de Petrol din Ploieşti, unde a activat până la război. Mama, fiică de dascăl, a absolvit gimnaziul din Soroca, ulterior Universitatea din Iaşi, Facultatea de Biologie.
După război, familia Dumbravă se reîntoarce în Moldova, la Chişinău. Tatăl a lucrat la Comitetul de Stat al Planificării, iar mama a fost profesoară de geografie.
Vlada-Tatiana s-a evidenţiat de mică prin capacităţi excelente. În anul 1958 absolvă cu medalie de aur Şcoala medie nr. 2 din Chişinău, în acelaşi an fiind înmatriculată la Institutul de Stat de Medicină. S-a manifestat prin calităţi neordinare în domeniul ştiinţei, încă în anii studenţiei a publicat câteva lucrări ştiinţifice. Este prima studentă autoare de brevet de invenţie. În 1964, după absolvirea cu menţiune a facultăţii, îşi începe biografia de muncă în calitate de medic ordinator endocrinolog la Spitalul Clinic Republican pentru Copii. Urmează doctorantura la Catedra de terapie spitalicească a Institutului de Medicină din Chişinău. În anul 1970 este angajată, prin concurs, asistentă la aceeaşi catedră. După susţinerea tezei de doctor în medicină îşi continuă activitatea ştiinţifică în problemele patologiei hepatice şi diabetului zaharat. În 1993 a susţinut teza de doctor habilitat cu tema „Bolile cronice ale ficatului şi diabetul zaharat (explorări clinice, de laborator şi funcţionale)”. Devine conferenţiar universitar, iar peste un timp - profesor universitar la Catedra de boli interne. Timp de 23 de ani conduce Catedra de medicină internă nr. 4 a USMF „Nicolae Testemiţanu”. Totodată, deţine funcţiile de consultantă a Secţiei de gastroenterologie a Spitalului Clinic Re¬pu¬blican şi de şefă a clinicii, care include trei secţii: gastroenterologie, hepatologie şi
aler¬gologie. Sistematic examinează pacienţi în secţiile Clinicii de medicină internă nr. 4, cazurile complicate la Policlinica Republicană şi în toate instituţiile medicale din capitală şi din republică, inclusiv, prin intermediul serviciului aviaţiei sanitare. Din 1980 şi până în prezent este gastroenterologul principal al Ministerului Sănătăţii. Dumneaei a pus bazele gastroen¬te¬ro¬lo¬giei şi hepatologiei terapeutice naţionale.
Cu participarea nemijlocită a profesorului Vlada-Tatiana Dumbravă au fost elaborate standarde de diagnostic şi tratament, protocoale clinice naţionale în domeniu. Pe lângă catedră, sub egida dumneaei, a fost creat Laboratorul de gastroenterologie şi ecologie. Acest laborator studiază impactul factorilor nocivi ai mediului ambiant asupra sănătăţii populaţiei din raioanele cu risc sporit de patologie hepatică. Tot ea fondează hepatologia terapeutică în RM şi contribuie la crearea secţiei de hepatologie la Spitalul Clinic Republican.
Vlada-Tatiana Dumbravă are un rol aparte în ceea ce priveşte formarea cadrelor ştiinţifice în domeniul medicinii interne, în temei în gastroenterologie şi hepatologie. Sub conducerea doamnei profesor au fost susţinute 19 teze de doctor şi patru de doctor habilitat în medicină. Este autoare a două ediţii ale manualului de Medicină internă.
Concomitent cu munca de clinician şi cadru didactic, desfăşoară o vastă activitate pe tărâmul cercetării. A publicat 500 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 14 monografii, are 14 brevete de invenţie, 50 de inovaţii. Rezultatele investigaţiilor au fost prezentate şi apreciate înalt la numeroase congrese şi simpozioane naţionale şi internaţionale.
În calitate de gastroenterolog principal al Ministerului Sănătăţii şi preşedinte al Asociaţiei Medicale „Hepateg”, organizează anual conferinţe ştiinţifico-practice consacrate problemelor actuale din domeniul hepatologiei şi gastroenterologiei. Este academician al Academiei Internaţionale de Ecologie şi de Protecţie a Vieţii din Sankt Petersburg.
Profesionalismul, erudiţia, tactul de pedagog şi educator înnăscut, atitudinea exigentă şi corectă faţă de colegi şi studenţi ne permit să vorbim despre profesorul universitar Vlada-Tatiana Dumbravă ca despre o persoană de o rară cumsecădenie şi bunăvoinţă.
Suntem onoraţi că avem plăcuta ocazie să activăm alături de această somitate a timpului, înzestrată cu har dumnezeiesc în tot ce face ca doctor şi savant şi cu cele mai frumoase calităţi omeneşti.
Să ne trăiţi mulţi, mulţi ani senini şi rodnici, dragă colegă!
Ion Ababii,
rector, profesor universitar,
academician al AŞ a RM
|
Meteorologii anunță maxime de +1..+4 grade Celsius în regiunea de nord, +2..+5 grade în regiunea de centru și +3..+6 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Datorită stresului acumulat este posibil să nu dai în această perioadă un randament incredibil. Important este să nu lași stresul să te acapareze și să te bucuri pe cât poți și de micile evenimente plăcute.
( ) Citeşte tot articolulÎn prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulProcesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulS-a stins din viaţă încă un jurnalist care a lucrat la Radio Moldova, poetul Ştefan Lozinschi, cunoscut cu numele de Ştefan Lozie. În luna mai, acesta ar fi împlinit 77 de ani, relatează Radio Moldova Actualităţi, scrie publika.md.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele ales al Statele Unite, Joe Biden, a anunţat marţi că o va numi ca ministru adjunct al Sănătăţii pe Rachel Levine, o expertă transgender în pediatrie şi psihiatrie, în prezent responsabilă a Sănătăţii în statul Pennsylvania, alegerea fiind una...
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolulPe 20 ianuarie 1527, Petru IV-lea Rareş urcă pentru prima dată la domnia Moldovei.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...
( ) Citeşte tot articolulAgrișele, considerate ca fiind fructele minune pentru recăpătarea vitalității organismului, au un puternic efect antioxidant și multiple beneficii asupra sistemului imunitar.
( ) Citeşte tot articolulȘeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolul