Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:46
Abonamente

Interviu 18 Aprilie 2016, ora 07:37    Din editia print

Vladimir Beșleagă: „Poate fi și Dodon, şi Bodon, și Godon, dar nimic din statul ăsta n-o să fie”

Marime Font

În cadrul campaniei „Dodon, arată cererile!”, redacția TIMPUL a decis să afle și opiniile oamenilor de cultură față de situația respectivă. Din pură întâmplare, l-am sunat mai întâi pe scriitorul Vladimir Beșleagă. Cei care îl cunosc pe acest om știu că din gura sa cuvintele curg ca perlele și, oricât de indispus ai fi, nu te plictisești să-l asculți. Discuția noastră a durat vreo oră, am vorbit multe și mărunte, pentru ca în cele din urmă să constatăm că, în loc de o simplă opinie, ne-a ieșit un interviu foarte interesant. Citiți-l cu atenție!


„Nu sunt ei socialiști, cum nu sunt eu popă sau dascăl”

- Dle Beşleagă, Dodon spunea în 2014 că toți deputații PSRM, care au dublă cetățenie, vor renunța la aceasta. Dar au trecut doi ani şi deocamdată lucrurile parcă nu s-au schimbat. Cum să-i înțelegem pe socialiști?
- Eu mă gândesc așa. Dacă acest Dodon este, cum se zice, fiul vitreg sau avortonul comuniștilor, apăi el urmează năravurile și apucăturile lor. Iar comuniștii nu sunt comuniști, cum n-au fost și n-o să fie niciodată. Ei numai speculau cu acest nume și își căutau de interesele lor. Așa și ăștia. Nu sunt ei socialiști, cum nu sunt eu popă sau dascăl. Ei sunt niște oameni foarte pragmatici, egoiști și cointeresați de interesele lor. Și nu se uită ei la Dodon. Ei sunt mari meșteri la a promite, dar toate astea-s declarații, palavre. Aşa că interesul poartă fesul, interesul predomină. Au şi ei, probabil, copii sau afaceri, sau cine ştie ce altceva prin România. De altfel, de ce și-au făcut cetățenie? Eu, de exemplu, nu am cetățenie.

- Nu sunteți cetățean român? De ce?
- Eu aș fi putut să-mi fac cetăţenia cândva, mai demult. Doamna mea e născută în România Mare, dar ea e o femeie căreia nu-i pasă de lucrurile astea. Eu sunt originar din Transnistria şi nu aveam bază, cum s-ar zice, deşi s-ar fi putut face, dacă aș fi umblat, ca scriitor, la domnul cutare sau cutare. Mai înainte era mai dificil, că trebuia să-mi fac viză, dar în cazul de față, dacă am pașaport biometric, eu merg des la Iași și nu-i mare problemă. Dar de cetăţenie profită unii şi așa, dle Pavel. Dacă sunt cetățeni români, ei se duc și sug pensii de acolo. Eu cunosc colegi de-ai mei, care nu au adus nimic poporului român, dar au pensii grase. Asta e neobrăzare, măi, să te duci tu şi să trăiești pe contul altora!

„Ei nu mai sunt cetățeni români, dar dracul știe ce”

- Vă amintiți când, anul trecut, socialistul Vlad Batrâncea a rupt harta României Mari în timpul unei şedinţe a Parlamentului?
- Da, asta-i culmea cinismului. Eu l-am auzit pe acest Batrâncea, cine-o fi fiind el, cum se îndreptăţeşte că a rupt harta României Mari, nu a României de azi. Dar astea sunt gesturi nu populiste, ci porcești. Asta e căcăranie! Într-un parlament democratic, serios, într-o țară normală, pentru așa ceva l-ar fi scos pe două bețe afară, ca pe-un rahat. Şi nu l-ar fi lăsat să mai intre şi să-și bată joc de o țară.


- Iar în timp ce Batrâncea rupea harta, colegii săi de partid, cetățeni ai României, aplaudau...
- Acei cetățeni români sunt niște farisei. Ei nu mai sunt cetățeni români, dar dracul știe ce. Eu cred că ei și-au cumpărat cetățenia. Presupun că există multe cutre, care și-au făcut cetățenie în mod fraudulos, mincinos.

„Ei sunt un partid care trădează nu numai interesele statului lor”

- Dle Beșleagă, conform Codului penal al României, aservirea intereselor statului față de o putere străină se numeşte înaltă trădare de Patrie. Toată lumea știe că românii lui Dodon lucrează pentru Moscova. Ce ar trebui să întreprindă autoritățile de la București în privinţa acestora?
- Dacă vrei să spui că deputații noștri ar putea fi extrădaţi, pentru a fi judecaţi în România, e puţin probabil. Era, dacă-ți amintești, Valeriu Guma, care fusese judecat în România și ai noştri nu l-au extrădat. Eu cred că ei trebuie sancționați şi aici. Parlamentul englez, de exemplu, are un cod care spune că, dacă un parlamentar polemizează cu celălalt și-l numește prost sau porc, atunci el este sancționat, dar dacă o face aşa, metaforic, atunci… Era așa un banc, Pavele, care zicea așa: „Capul matale e ca o bășică umplută cu grăunțe, care sună a gol”. Dacă spui aşa la englezi, nu eşti sancţionat, pentru că nu i-ai spus direct că este un idiot. Ar trebui şi noi să avem un asemenea cod, care să prevadă sancţiuni serioase, mai ales pentru cei care își bat joc de un stat vecin. Iar dacă o țară sau un guvern nu face nimic în această privinţă, există organismele de drept internațional, dar asta e o tevatură prea mare...

- N-ar fi mai bine ca Bucureștiul să le retragă cetățenia socialiștilor, dacă ei nu renunță la ea de bună voie?
- Ar putea să le-o retragă, dar trebuie să găsească o bază legală. Aici trebuie să te consulți cu un jurist. Părerea mea subiectivă e că, în general, România nu ar fi trebuit să le dea cetățenie, ci să-i trimită la păscut pe toți socialiștii ăștia, care nici nu-s socialiști, da-s niște imbecili, care profită de interesele Imperiului Rusesc pentru a-şi face mendrele. Iar dacă le-au dat cetățenia, acum, logic, ar trebui să le-o retragă. Din simplul motiv că ei sunt un partid care trădează nu numai interesele statului lor, dar ale două țări. Având două cetățenii, ei trădează interesele ambelor state pe care le reprezintă. Uite asta-i.


„Fanaticii și, mai ales, alogenii s-au dus cu acest Dodon”

- După ce TIMPUL a anunțat că nici unul dintre deputaţii socialişti nu a renunțat la cetățenia română, Dodon ne-a promis că ne va prezenta cererile depuse de către aceştia la Consulat. Au trecut două săptămâni, dar el nu se ţine de cuvânt.
- Dodon ăsta este un mincinos. El a mai fost întrebat despre aceasta și a spus că nu ştie, că pe el nu-l interesează, câr, mâr... El este un fariseu.

- Dacă e aşa, de ce multă lume îl crede şi iese la protestele lui?
- Ascultă! Partea asta a lui de susţinători el a rupt-o din electoratul comuniștilor, care nu erau mulțumiți de Voronin, pentru că el nu era categoric. Fanaticii și, mai ales, alogenii s-au dus cu acest Dodon. Şi bătrânii, după cum se vede.

- Credeți că aceştia nu văd în ce hal el îi minte?
- La noi electoratul este atât de idiot și atât de divizat, încât se găsesc nebuni pentru toți. Faci un partid, ridici o lozincă tâmpită, şi ai să vezi cum toţi ţi se ridică împrejur, ca alde gură-cască.

„Alegerile prezidențiale ar putea să nu aibă rezultat”


- Cine credeți că va fi următorul președinte al RM?
- Eu mai degrabă cred că n-o să fie nici un președinte, iarăși o să avem o perioadă de interimat, cum a mai fost.

- Ba nu, că avem alegeri prezidențiale în toamnă.
- Păi da, dar aceste alegeri ar putea să nu aibă rezultat din cauza prezenţei insuficiente a cetăţenilor la vot, pentru că nu avem un electorat coagulat.

- Cred că nu aveţi dreptate. Şi mai cred că Dodon ar putea deveni președinte.
- Nu cred. S-ar putea întâmpla numai dacă o să vină masiv agentura rusească. Eu vreau să-ți spun un caz pe care l-am memorizat. În 2001, comuniștii au obţinut o victorie categorică la parlamentare, pentru că ruşii sperau că Voronin va accepta federalizarea RM. Ascultă atent! Atunci, înainte de alegeri, aici, la Chișinău, a venit cu o echipă de politehnologi știi cine?

- Cine?
- Șoigu. Serghei Șoigu a venit şi a pus în funcțiune toată agentura prorusească, pentru a asigura victoria comuniştilor şi alegerea lui Voronin în funcţia de președinte. În acest scop, înainte de aceasta, Iurik (Iurie Roşca – n.red.) și cu Voronin l-au dat jos pe Sturza și au modificat Constituţia pentru ca preşedintele să fie ales de Parlament. Acest Șoigu e mare bandit, mare hoț. Acum e ministru al Apărării la Kremlin, dar pe atunci era ministru pe Situaţii Excepţionale şi avea sub gheare, sub labele lui, toată agentura secretă și nesecretă. Eu țin minte că Voronin pur și simplu a rămas stupefiat, ca să zic așa, mai metaforic, când a aflat ce scor a obţinut la alegeri. Dar nu a fost meritul lui, ci voința Kremlinului.

„Dodon, pe de o parte, e cinic şi mincinos, dar pe de altă parte e nenorocos”

- Ce vă face să credeți că rușii nu vor proceda întocmai și acum?
- Ar putea să procedeze, pentru că au agentură mare. Dacă acest Dodon are acum 20-25% din voturi, el n-o să iasă din primul tur. Dar depinde cine vor fi contracandidații lui. Şi acea Comisie Electorală Centrală, care este foarte docilă, ar putea comite fraude în favoarea lui, în funcţie de circumstanţe. Bandiţii întotdeauna se înțeleg și admit falsuri, ca să le iasă. Căci altfel e bâja...

- În acest caz, ar trebui ca Dodon să fie susţinut din umbră de PD, partid care ne guvernează ţara în prezent...
- Aceia îs cointeresați de toate, numai să rămână ei tari și mari. PD-ul acesta se dă și cu unii, și cu alții. Deşi ar putea să nu reuşească, dacă Platforma DA va activa mai energic. Dar... pentru asta trebuie parale. Este foarte bine că ei au adunat 400 de mii de semnături pentru referendum, dar depinde şi cum vor merge în continuare. Nu uita, te rog, şi că Dodon, pe de o parte, e cinic şi mincinos, dar pe de altă parte e nenorocos, măi! El a avut încercări și la Primărie, dar ai văzut că are numai ambiţii mari, dar nu şi noroc.

„La bine să nu te aștepți aici până când nu se face Unirea”

- Totuşi, dacă admitem că Dodon ajunge preşedinte, ce ne așteaptă?
- Auzi?
- Da.
- Ia hai să-ți spun eu una.
- Hai.
- Eu am fost la munci agricole. Am acolo, în sat, o casă a părinților, a buneilor. Am şi vecini, cu care mai discut. Şi este unul tânăr, așa, de vreo 40-50 de ani, îi spune Iura. Şi el e pentru Dodon. Auzi tu?
- Aud.
- El e pentru Dodon. Ascultă televizorul, vede nu știu ce și zice așa: „Apăi eu, dacă îl aleg pe Dodon, o să fie relațiile bune cu Rusia”. Dar femeia lui lucrează de vreo 20 de ani la construcţii, la Moscova, la vile din astea mari. Și mai zice așa: „Dacă Dodon vine la putere, atunci şi Transnistria o să fie cu Moldova”. De unde rezultă că, în stânga Nistrului, se face muncă de agitație și se poate întâmpla ca să participe şi ei la alegerile președintelui. Ei o să voteze masiv pentru Dodon şi atunci el poate să iasă în frunte. Câți alegători sunt acolo? Îs vreo 300-400 de mii. Dincoace cât are el? Dacă are 25%, iar la noi ies la votare, fără Transnistria, vreun milion și 600-700 de oameni, tot vreo 300 de mii ar fi pentru Dodon. În total sunt 600 de mii. Apăi atunci cum vine? Ştii cum? Ca să câștige el, trebuie să participe și găgăuzii masiv. Iar dacă ajunge el preşedinte, ce poate să ne aştepte? Pe noi mai rău nu ne așteaptă nimic. Tot sărăcie, mizerie, haos.. La bine să nu te aștepți aici până când nu se face Unirea. La bine să nu te aștepți până când nu se face reîntregirea țării. Asta-i! Dar ei nu vor face Unirea, fiindcă lor le place să aibă fotolii, miniștri și toate chestiile astea. Statul acesta, cum a zis și regretatul Constantin Tănase, n-are șanse şi noi am ştiut asta din primul parlament. El este sortit să fie un stat fantomă, în care să-și facă mendrele toți idioții, toți bandiții. Poate fi și Dodon, şi Bodon, și Godon, dar nimic din statul ăsta n-o să ie.

„Dodon e grav, ca un curcan, iar Usatîi este încă un băieţel, aşa, mititel…”

- Într-adevăr, în stânga Nistrului, de jumătate de an, se împart ziare doar în favoarea lui Dodon.
- Păi da, pentru că Dodon, mă rog, are imagine. El, totuşi, a fost în guvern, a fost ministru. Iar în comunişti Kremlinul nu mai are încredere. Voronin, cum a fost, cum n-a fost, dar l-a înfruntat pe Putin. Asta e ceva neobişnuit – să-l înfrunţi tu pe un şef de imperiu, care vine la tine să semneze nu ştiu ce fel de memorandum Kozak. Aşa că Voronin nu are nicio trecere la ruşi. Gata, s-a zis cu dânsul. Iar Dodon este, cum se zice, cel care le inspiră încredere.

- Dar în Renato Usatîi credeţi că ruşii nu au încredere deplină?
- Nu, Usatîi nu-i om serios. El o să fie de lingură pe lângă Dodon. O să fie de ajutor, de măturat, de hlizit şi chestii din astea. Dodon e grav, ca un curcan, după cum l-a numit şi Usatîi, care, la rândul său, este încă un băieţel, aşa, mititel, nu ştiu ce... Dar el creşte şi are trecere printre tineret. Pe el îl cresc pentru deceniile viitoare, pentru că are şi talentul de a hipnotiza, de a păcăli, are talentul de prestidigitator.

„Cred că Dodon și PD se înțeleg foarte bine”

- Vă propun, totuși, să admitem că Igor Dodon va fi următorul președinte al RM. În cazul acesta, ar putea el să găsească limbaj comun cu Partidul Democrat, care ne guvernează țara în prezent? Sau, mai bine zis, cu Vlad Plahotniuc.
- Eu cred că ei şi acum se înţeleg foarte bine.

- De ce aşa credeţi?
- D-apăi dacă rechinii îs aşa. Cum crezi tu, Pavele, Plahotniuc cu Filat nu s-au înţeles foarte bine? S-au înţeles. Deşi se împroşcau şi se criticau, fiecare îşi făcea interesul.

- Până la urmă, nu s-au înţeles...
- Nu că nu s-au înţeles, dar între bandiţi aşa-i. El merge cu tine până trece puntea. Pe urmă îţi dă un genunchi şi te aruncă acolo. Aşa şi ăştia doi pot să meargă împreună frumos până în momentul când unul îi va da un genunchi celuilalt. Aşa-s criminalii, cum se zice.

„Avem de ales între a fi o provincie românească sau o gubernie rusească”

- Dle Beșleagă, cum să înţelegem ultimele conflicte dintre Dodon şi Usatîi?
- Ăsta-i teatru, măi. E bâlci! Usatîi e zăpăcit, e zărghit, e saltimbanc şi pe asta joacă. Lumea vrea să se distreze, pentru că la noi totul e spectacol. Nu-i nimica serios şi grav la noi.

- Care e scopul regizorilor acestui spectacol?
- Populismul e scopul. Usatîi e păpuşa rusă şi ruşii îi permit să-şi bată joc de noi, la fel cum în Rusia se spun anecdote despre moldoveni şi ne numesc „быки и бараны”. Dacă ruşii ne-ar lua în serios, ar fi mizat pe un alt tip, dar ei l-au găsit pe aista şi au zis: „Pentru idioţii ceia, pentru neisprăviţii de moldoveni e bun şi aista”. Înţelegi? El e un măscărici în toată regula. Măs-că-riiiiici... Un alt scop al spectacolului este sustragerea atenţiei societăţii de la problemele importante. Auzi? Când o să vină vorba de lucruri serioase, de votare, de împărţire a banilor, de funcţii, acolo n-o să facă spectacol, o să fie duri. Însă acum ei se joacă.

- Dar pentru cine joacă? Pentru PD, despre care credeți că se împacă cu Igor Dodon, sau pentru ruși, despre care spuneți că i-au ales pe cei doi pentru a le apăra interesele în Moldova?
- Păi... He-he-he. Auzi? Pavele, tu mă întrebi la telefon, dar la telefoanele noastre nu suntem numai noi doi. Mai ascultă şi alţii, înţelegi? Eu am păţit-o... Dacă te interesează atât de tare Dodon, ce pot să-ți spun? Noi, fantoma asta de stat, avem de ales între a fi o provincie românească sau o gubernie rusească. Dar să nu uităm că, în Rusia, oponenții regimului Putin mor așa ca Nemțov, Politcovskaia și alții. Vedeţi ce alegeţi, cum s-ar zice.

- Vă mulțumesc pentru interviu.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

Investigație despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Investigație despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Noiembrie 2018, ora: 04:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Noiembrie 2018, ora: 00:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 00:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)