Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Interviu 18 Aprilie 2016, ora 07:37    Din editia print

Vladimir Beșleagă: „Poate fi și Dodon, şi Bodon, și Godon, dar nimic din statul ăsta n-o să fie”

Marime Font

În cadrul campaniei „Dodon, arată cererile!”, redacția TIMPUL a decis să afle și opiniile oamenilor de cultură față de situația respectivă. Din pură întâmplare, l-am sunat mai întâi pe scriitorul Vladimir Beșleagă. Cei care îl cunosc pe acest om știu că din gura sa cuvintele curg ca perlele și, oricât de indispus ai fi, nu te plictisești să-l asculți. Discuția noastră a durat vreo oră, am vorbit multe și mărunte, pentru ca în cele din urmă să constatăm că, în loc de o simplă opinie, ne-a ieșit un interviu foarte interesant. Citiți-l cu atenție!


„Nu sunt ei socialiști, cum nu sunt eu popă sau dascăl”

- Dle Beşleagă, Dodon spunea în 2014 că toți deputații PSRM, care au dublă cetățenie, vor renunța la aceasta. Dar au trecut doi ani şi deocamdată lucrurile parcă nu s-au schimbat. Cum să-i înțelegem pe socialiști?
- Eu mă gândesc așa. Dacă acest Dodon este, cum se zice, fiul vitreg sau avortonul comuniștilor, apăi el urmează năravurile și apucăturile lor. Iar comuniștii nu sunt comuniști, cum n-au fost și n-o să fie niciodată. Ei numai speculau cu acest nume și își căutau de interesele lor. Așa și ăștia. Nu sunt ei socialiști, cum nu sunt eu popă sau dascăl. Ei sunt niște oameni foarte pragmatici, egoiști și cointeresați de interesele lor. Și nu se uită ei la Dodon. Ei sunt mari meșteri la a promite, dar toate astea-s declarații, palavre. Aşa că interesul poartă fesul, interesul predomină. Au şi ei, probabil, copii sau afaceri, sau cine ştie ce altceva prin România. De altfel, de ce și-au făcut cetățenie? Eu, de exemplu, nu am cetățenie.

- Nu sunteți cetățean român? De ce?
- Eu aș fi putut să-mi fac cetăţenia cândva, mai demult. Doamna mea e născută în România Mare, dar ea e o femeie căreia nu-i pasă de lucrurile astea. Eu sunt originar din Transnistria şi nu aveam bază, cum s-ar zice, deşi s-ar fi putut face, dacă aș fi umblat, ca scriitor, la domnul cutare sau cutare. Mai înainte era mai dificil, că trebuia să-mi fac viză, dar în cazul de față, dacă am pașaport biometric, eu merg des la Iași și nu-i mare problemă. Dar de cetăţenie profită unii şi așa, dle Pavel. Dacă sunt cetățeni români, ei se duc și sug pensii de acolo. Eu cunosc colegi de-ai mei, care nu au adus nimic poporului român, dar au pensii grase. Asta e neobrăzare, măi, să te duci tu şi să trăiești pe contul altora!

„Ei nu mai sunt cetățeni români, dar dracul știe ce”

- Vă amintiți când, anul trecut, socialistul Vlad Batrâncea a rupt harta României Mari în timpul unei şedinţe a Parlamentului?
- Da, asta-i culmea cinismului. Eu l-am auzit pe acest Batrâncea, cine-o fi fiind el, cum se îndreptăţeşte că a rupt harta României Mari, nu a României de azi. Dar astea sunt gesturi nu populiste, ci porcești. Asta e căcăranie! Într-un parlament democratic, serios, într-o țară normală, pentru așa ceva l-ar fi scos pe două bețe afară, ca pe-un rahat. Şi nu l-ar fi lăsat să mai intre şi să-și bată joc de o țară.


- Iar în timp ce Batrâncea rupea harta, colegii săi de partid, cetățeni ai României, aplaudau...
- Acei cetățeni români sunt niște farisei. Ei nu mai sunt cetățeni români, dar dracul știe ce. Eu cred că ei și-au cumpărat cetățenia. Presupun că există multe cutre, care și-au făcut cetățenie în mod fraudulos, mincinos.

„Ei sunt un partid care trădează nu numai interesele statului lor”

- Dle Beșleagă, conform Codului penal al României, aservirea intereselor statului față de o putere străină se numeşte înaltă trădare de Patrie. Toată lumea știe că românii lui Dodon lucrează pentru Moscova. Ce ar trebui să întreprindă autoritățile de la București în privinţa acestora?
- Dacă vrei să spui că deputații noștri ar putea fi extrădaţi, pentru a fi judecaţi în România, e puţin probabil. Era, dacă-ți amintești, Valeriu Guma, care fusese judecat în România și ai noştri nu l-au extrădat. Eu cred că ei trebuie sancționați şi aici. Parlamentul englez, de exemplu, are un cod care spune că, dacă un parlamentar polemizează cu celălalt și-l numește prost sau porc, atunci el este sancționat, dar dacă o face aşa, metaforic, atunci… Era așa un banc, Pavele, care zicea așa: „Capul matale e ca o bășică umplută cu grăunțe, care sună a gol”. Dacă spui aşa la englezi, nu eşti sancţionat, pentru că nu i-ai spus direct că este un idiot. Ar trebui şi noi să avem un asemenea cod, care să prevadă sancţiuni serioase, mai ales pentru cei care își bat joc de un stat vecin. Iar dacă o țară sau un guvern nu face nimic în această privinţă, există organismele de drept internațional, dar asta e o tevatură prea mare...

- N-ar fi mai bine ca Bucureștiul să le retragă cetățenia socialiștilor, dacă ei nu renunță la ea de bună voie?
- Ar putea să le-o retragă, dar trebuie să găsească o bază legală. Aici trebuie să te consulți cu un jurist. Părerea mea subiectivă e că, în general, România nu ar fi trebuit să le dea cetățenie, ci să-i trimită la păscut pe toți socialiștii ăștia, care nici nu-s socialiști, da-s niște imbecili, care profită de interesele Imperiului Rusesc pentru a-şi face mendrele. Iar dacă le-au dat cetățenia, acum, logic, ar trebui să le-o retragă. Din simplul motiv că ei sunt un partid care trădează nu numai interesele statului lor, dar ale două țări. Având două cetățenii, ei trădează interesele ambelor state pe care le reprezintă. Uite asta-i.


„Fanaticii și, mai ales, alogenii s-au dus cu acest Dodon”

- După ce TIMPUL a anunțat că nici unul dintre deputaţii socialişti nu a renunțat la cetățenia română, Dodon ne-a promis că ne va prezenta cererile depuse de către aceştia la Consulat. Au trecut două săptămâni, dar el nu se ţine de cuvânt.
- Dodon ăsta este un mincinos. El a mai fost întrebat despre aceasta și a spus că nu ştie, că pe el nu-l interesează, câr, mâr... El este un fariseu.

- Dacă e aşa, de ce multă lume îl crede şi iese la protestele lui?
- Ascultă! Partea asta a lui de susţinători el a rupt-o din electoratul comuniștilor, care nu erau mulțumiți de Voronin, pentru că el nu era categoric. Fanaticii și, mai ales, alogenii s-au dus cu acest Dodon. Şi bătrânii, după cum se vede.

- Credeți că aceştia nu văd în ce hal el îi minte?
- La noi electoratul este atât de idiot și atât de divizat, încât se găsesc nebuni pentru toți. Faci un partid, ridici o lozincă tâmpită, şi ai să vezi cum toţi ţi se ridică împrejur, ca alde gură-cască.

„Alegerile prezidențiale ar putea să nu aibă rezultat”


- Cine credeți că va fi următorul președinte al RM?
- Eu mai degrabă cred că n-o să fie nici un președinte, iarăși o să avem o perioadă de interimat, cum a mai fost.

- Ba nu, că avem alegeri prezidențiale în toamnă.
- Păi da, dar aceste alegeri ar putea să nu aibă rezultat din cauza prezenţei insuficiente a cetăţenilor la vot, pentru că nu avem un electorat coagulat.

- Cred că nu aveţi dreptate. Şi mai cred că Dodon ar putea deveni președinte.
- Nu cred. S-ar putea întâmpla numai dacă o să vină masiv agentura rusească. Eu vreau să-ți spun un caz pe care l-am memorizat. În 2001, comuniștii au obţinut o victorie categorică la parlamentare, pentru că ruşii sperau că Voronin va accepta federalizarea RM. Ascultă atent! Atunci, înainte de alegeri, aici, la Chișinău, a venit cu o echipă de politehnologi știi cine?

- Cine?
- Șoigu. Serghei Șoigu a venit şi a pus în funcțiune toată agentura prorusească, pentru a asigura victoria comuniştilor şi alegerea lui Voronin în funcţia de președinte. În acest scop, înainte de aceasta, Iurik (Iurie Roşca – n.red.) și cu Voronin l-au dat jos pe Sturza și au modificat Constituţia pentru ca preşedintele să fie ales de Parlament. Acest Șoigu e mare bandit, mare hoț. Acum e ministru al Apărării la Kremlin, dar pe atunci era ministru pe Situaţii Excepţionale şi avea sub gheare, sub labele lui, toată agentura secretă și nesecretă. Eu țin minte că Voronin pur și simplu a rămas stupefiat, ca să zic așa, mai metaforic, când a aflat ce scor a obţinut la alegeri. Dar nu a fost meritul lui, ci voința Kremlinului.

„Dodon, pe de o parte, e cinic şi mincinos, dar pe de altă parte e nenorocos”

- Ce vă face să credeți că rușii nu vor proceda întocmai și acum?
- Ar putea să procedeze, pentru că au agentură mare. Dacă acest Dodon are acum 20-25% din voturi, el n-o să iasă din primul tur. Dar depinde cine vor fi contracandidații lui. Şi acea Comisie Electorală Centrală, care este foarte docilă, ar putea comite fraude în favoarea lui, în funcţie de circumstanţe. Bandiţii întotdeauna se înțeleg și admit falsuri, ca să le iasă. Căci altfel e bâja...

- În acest caz, ar trebui ca Dodon să fie susţinut din umbră de PD, partid care ne guvernează ţara în prezent...
- Aceia îs cointeresați de toate, numai să rămână ei tari și mari. PD-ul acesta se dă și cu unii, și cu alții. Deşi ar putea să nu reuşească, dacă Platforma DA va activa mai energic. Dar... pentru asta trebuie parale. Este foarte bine că ei au adunat 400 de mii de semnături pentru referendum, dar depinde şi cum vor merge în continuare. Nu uita, te rog, şi că Dodon, pe de o parte, e cinic şi mincinos, dar pe de altă parte e nenorocos, măi! El a avut încercări și la Primărie, dar ai văzut că are numai ambiţii mari, dar nu şi noroc.

„La bine să nu te aștepți aici până când nu se face Unirea”

- Totuşi, dacă admitem că Dodon ajunge preşedinte, ce ne așteaptă?
- Auzi?
- Da.
- Ia hai să-ți spun eu una.
- Hai.
- Eu am fost la munci agricole. Am acolo, în sat, o casă a părinților, a buneilor. Am şi vecini, cu care mai discut. Şi este unul tânăr, așa, de vreo 40-50 de ani, îi spune Iura. Şi el e pentru Dodon. Auzi tu?
- Aud.
- El e pentru Dodon. Ascultă televizorul, vede nu știu ce și zice așa: „Apăi eu, dacă îl aleg pe Dodon, o să fie relațiile bune cu Rusia”. Dar femeia lui lucrează de vreo 20 de ani la construcţii, la Moscova, la vile din astea mari. Și mai zice așa: „Dacă Dodon vine la putere, atunci şi Transnistria o să fie cu Moldova”. De unde rezultă că, în stânga Nistrului, se face muncă de agitație și se poate întâmpla ca să participe şi ei la alegerile președintelui. Ei o să voteze masiv pentru Dodon şi atunci el poate să iasă în frunte. Câți alegători sunt acolo? Îs vreo 300-400 de mii. Dincoace cât are el? Dacă are 25%, iar la noi ies la votare, fără Transnistria, vreun milion și 600-700 de oameni, tot vreo 300 de mii ar fi pentru Dodon. În total sunt 600 de mii. Apăi atunci cum vine? Ştii cum? Ca să câștige el, trebuie să participe și găgăuzii masiv. Iar dacă ajunge el preşedinte, ce poate să ne aştepte? Pe noi mai rău nu ne așteaptă nimic. Tot sărăcie, mizerie, haos.. La bine să nu te aștepți aici până când nu se face Unirea. La bine să nu te aștepți până când nu se face reîntregirea țării. Asta-i! Dar ei nu vor face Unirea, fiindcă lor le place să aibă fotolii, miniștri și toate chestiile astea. Statul acesta, cum a zis și regretatul Constantin Tănase, n-are șanse şi noi am ştiut asta din primul parlament. El este sortit să fie un stat fantomă, în care să-și facă mendrele toți idioții, toți bandiții. Poate fi și Dodon, şi Bodon, și Godon, dar nimic din statul ăsta n-o să ie.

„Dodon e grav, ca un curcan, iar Usatîi este încă un băieţel, aşa, mititel…”

- Într-adevăr, în stânga Nistrului, de jumătate de an, se împart ziare doar în favoarea lui Dodon.
- Păi da, pentru că Dodon, mă rog, are imagine. El, totuşi, a fost în guvern, a fost ministru. Iar în comunişti Kremlinul nu mai are încredere. Voronin, cum a fost, cum n-a fost, dar l-a înfruntat pe Putin. Asta e ceva neobişnuit – să-l înfrunţi tu pe un şef de imperiu, care vine la tine să semneze nu ştiu ce fel de memorandum Kozak. Aşa că Voronin nu are nicio trecere la ruşi. Gata, s-a zis cu dânsul. Iar Dodon este, cum se zice, cel care le inspiră încredere.

- Dar în Renato Usatîi credeţi că ruşii nu au încredere deplină?
- Nu, Usatîi nu-i om serios. El o să fie de lingură pe lângă Dodon. O să fie de ajutor, de măturat, de hlizit şi chestii din astea. Dodon e grav, ca un curcan, după cum l-a numit şi Usatîi, care, la rândul său, este încă un băieţel, aşa, mititel, nu ştiu ce... Dar el creşte şi are trecere printre tineret. Pe el îl cresc pentru deceniile viitoare, pentru că are şi talentul de a hipnotiza, de a păcăli, are talentul de prestidigitator.

„Cred că Dodon și PD se înțeleg foarte bine”

- Vă propun, totuși, să admitem că Igor Dodon va fi următorul președinte al RM. În cazul acesta, ar putea el să găsească limbaj comun cu Partidul Democrat, care ne guvernează țara în prezent? Sau, mai bine zis, cu Vlad Plahotniuc.
- Eu cred că ei şi acum se înţeleg foarte bine.

- De ce aşa credeţi?
- D-apăi dacă rechinii îs aşa. Cum crezi tu, Pavele, Plahotniuc cu Filat nu s-au înţeles foarte bine? S-au înţeles. Deşi se împroşcau şi se criticau, fiecare îşi făcea interesul.

- Până la urmă, nu s-au înţeles...
- Nu că nu s-au înţeles, dar între bandiţi aşa-i. El merge cu tine până trece puntea. Pe urmă îţi dă un genunchi şi te aruncă acolo. Aşa şi ăştia doi pot să meargă împreună frumos până în momentul când unul îi va da un genunchi celuilalt. Aşa-s criminalii, cum se zice.

„Avem de ales între a fi o provincie românească sau o gubernie rusească”

- Dle Beșleagă, cum să înţelegem ultimele conflicte dintre Dodon şi Usatîi?
- Ăsta-i teatru, măi. E bâlci! Usatîi e zăpăcit, e zărghit, e saltimbanc şi pe asta joacă. Lumea vrea să se distreze, pentru că la noi totul e spectacol. Nu-i nimica serios şi grav la noi.

- Care e scopul regizorilor acestui spectacol?
- Populismul e scopul. Usatîi e păpuşa rusă şi ruşii îi permit să-şi bată joc de noi, la fel cum în Rusia se spun anecdote despre moldoveni şi ne numesc „быки и бараны”. Dacă ruşii ne-ar lua în serios, ar fi mizat pe un alt tip, dar ei l-au găsit pe aista şi au zis: „Pentru idioţii ceia, pentru neisprăviţii de moldoveni e bun şi aista”. Înţelegi? El e un măscărici în toată regula. Măs-că-riiiiici... Un alt scop al spectacolului este sustragerea atenţiei societăţii de la problemele importante. Auzi? Când o să vină vorba de lucruri serioase, de votare, de împărţire a banilor, de funcţii, acolo n-o să facă spectacol, o să fie duri. Însă acum ei se joacă.

- Dar pentru cine joacă? Pentru PD, despre care credeți că se împacă cu Igor Dodon, sau pentru ruși, despre care spuneți că i-au ales pe cei doi pentru a le apăra interesele în Moldova?
- Păi... He-he-he. Auzi? Pavele, tu mă întrebi la telefon, dar la telefoanele noastre nu suntem numai noi doi. Mai ascultă şi alţii, înţelegi? Eu am păţit-o... Dacă te interesează atât de tare Dodon, ce pot să-ți spun? Noi, fantoma asta de stat, avem de ales între a fi o provincie românească sau o gubernie rusească. Dar să nu uităm că, în Rusia, oponenții regimului Putin mor așa ca Nemțov, Politcovskaia și alții. Vedeţi ce alegeţi, cum s-ar zice.

- Vă mulțumesc pentru interviu.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:20

 Producătorul din Turcia al autobuzelor expuse în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, care au stârnit controverse în ultimele zile, susține că acestea sunt noi și nu au fost utilizate anterior în niciun fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimii trei ani au adus mai multă linişte în politica moldovenească, după ce Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit într-un context foarte complicat. De această părere este europarlamentarul român Andi Cristea, într-un comentariu publicat de portalul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:48

Ucrainenii sunt o sursă de inspiraţie pentru Europa, susţine preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită oficială în Ucraina, cu ocazia comemorării victimelor evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti), în 2014, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:46

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Fiscul din Estonia a ordonat închiderea filialei Danske Bank care a SPĂLAT MASIV bani din Rusia

Inspecția Financiară a Estoniei a emis o ordonanță prin care cere închiderea filialei estoniene a băncii Danske Bank, care se afla în centrul scandalului de spălare a banilor din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:45

VIDEO. De ce a nins cu zăpadă neagră în regiunea Kuzbass din Rusia

Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:42

Țara est-europeană care ar putea fi absorbită de Rusia. „Suntem gata pentru unire”

Președintele statului Belarus a declarat că țara pe care o conduce este gata de unirea cu vechiul său aliat, Rusia, provocând noi îngrijorări în regiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia ar ajunge vecină cu țări precum Polonia sau Lituania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:40

Poveste misterioasă. O operă a lui Brâncuși a fost găsită la 24 de ani de la dispariție

Poveste învăluită în mister la Buzău. O lucrare realizată de Constantin Brâncuşi a reapărut după ce nu s-a ştiut nimic de ea timp de 24 de ani. Celebrul sculptor a creat la început secolului al XX-lea o operă funerară unică şi extrem de valoroasă. Cele două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:38

Discuția lui Candu cu o pensionară: urmează indexarea din aprilie a pensiei și o nouă majorare la sfârșitul anului

Locuitorii raionului Călăraşi cred că guvernarea PDM va continua să implementeze proiecte bune pentru ţară. O doamnă din localitate şi-a exprimat speranţa, într-un dialog scurt cu vicepreşedintele PDm Andrian Candu, că guvernarea va reduce termenul de 15 ani necesari pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:37

(video) Năstase înjurat de oamenii din suburbii: „Andrușa, te-am votat, dar tu ne-ai vândut! Rușine!„

În cadrul unei întâlniri cu alegătorii din una din suburbiile circumscripției 33, Andrei Năstase a fost luat la rost de către localnici. Aceștia i-au reproșat liderului Platformei DA că s-ar fi vândut și a dezamăgit prin acțiunile sale. Totodată, alegătorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:36

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:35

VIDEO // Provocare în stil PRO TV – Munteanu sau despre așa-numita presă liberă

Postul de televiziune PRO TV Chişinău, care nu scapă nicio ocazie de a se declara independent şi echidistant, se lasă antrenat lejer în războaiele politice din Moldova, de partea binomului PAS-PPDA. Manipularea este coordonată direct cu un pretins expert independent, invitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 16:34

Autoritățile din Constanța și Iași au plătit cu peste 50 000 de euro mai mult pentru un autocar „ISUZU”, exact ca cele expuse în PMAN. Cu cât vinde producătorul un autocar

Procurarea celor 31 de autobuze „ISUZU Cityport” de către Primăria Chișinău a provocat controverse în R. Moldova. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că autobuzele ar fi la mâna a doua și prețul plătit pentru acestea, sub130 de mii de euro per...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 15:59

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

ULTIMA ORĂ / Anchetă a Guvernului după ce Dodon și PSRM au creat în Ambasada Moldovei de la Moscova un grup ilegal care avea sarcina să influențeze alegerile

Partidul Socialiștilor, împreună cu președintele lor neformal, Igor Dodon, au transformat Ambasada R.Moldova la Moscova într-un centru de comandă electorală. Cel puțin asta reiese din rezultatele unui control pe care reprezentanți ai MAEIE îl efectuează în aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

ACCIDENT GRAV în Capitală. Un taxi s-a răsturnat. Ambulanța, la fața locului (FOTO)

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Locuitorii din Jora de Mijloc se pot bucura de medicamente mai ieftine cu până la 40%

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria moldovenească, în plină ascensiune

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Cifrele nu mint: Partidul Democrat, lider incontestabil în opțiunile electoratului, la toate categoriile

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Pavel Fillip: Îmi doresc să contribui la implementarea proiectelor pe care le-am iniţiat împreună cu echipa, indiferent în ce funcţie voi fi

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)