Actualitate

Vladimir Beşleagă: Toate relele încep din 1812!

Scriitorul Vladimir Beşleagă consideră că, mai întotdeauna, basarabenii au fost nepregătiţi să abordeze problema celor 200 de ani de vid în istoria noastră. „Imperiul Ţarist, care s-a lărgit până la Oceanul Pacific, a căutat, ca orice imperiu, să pună mâna pe teritorii. Nu le-a păsat de popoare, nu au luat în calcul populaţia. Toate relele, mai cu seamă problema identitară, încep din 1812”, a declarat Beşleagă în această seară, în cadrul emisiunii „RePublika” de la Publika TV.

„Acest an este un an comemorativ. Cei 200 de ani ar trebui să fie pentru noi un prilej de a face bilanţuri, de a vedea ce a însemnat pentru noi aceşti 200 de ani de dominaţie rusească”, a spus istoricul Virgil Pâslariuc, invitat la emisiune.

Pe de altă parte, sociologul Vitalie Sprânceană, un alt invitat la emisiunea „RePublika”, consieră, că în societatea noastră nu există un consens, o înţelegere în privinţa evenimentelor care au avut loc în 1812. „Nu există la noi o memorie colectivă. În acest sens, nu suntem pregătiţi să înţelegem ce s-a întâmplat atunci”, a precizat sociologul. 

Sursa: Moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *