Carte

Vladimir Beşleagă, un om al cetăţii

În cadrul salonului, Vladimir Beşleagă a vorbit despre viaţa şi activitatea sa, povestind mai multe lucruri interesante din propria biografie. Rând pe rând, elevii de la liceele „Gaudeamus” şi „Vasile Alecsandri” au făcut o analiză literară a romanelor autorului – „Zbor frânt”, „Nepotul”, „Durere”, „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon” ş.a. Ei au dat dovadă de cunoştinţe temeinice a creaţiei scriitorului, punând întrebări şi, uneori, răspunzând ei înşişi la ele.

Astfel, Carolina Moraru a spus că a impresionat-o mult romanul „Nepotul” care, în opinia Liubei Malica, este o carte care trebuie citită până la sfârşit ca s-o înţelegi. Răspunzând la întrebările tinerilor cititori, scriitorul a declarat că, iniţial, romanul, editat în 1976, a fost intitulat „Nepotul”, dar a apărut cu titlul „Acasă”. „A fost un titlu de compromis, iar în 1997, când a fost reeditat în grafie latină, l-am restabilit pe cel iniţial”, a mai spus el. Anişoara Creţu a vorbit despre romanul „Durere”. Ea a remarcat că acesta poartă o încărcătură emotivă foarte puternică şi că ea a trăit emoţiile personajelor. „Când am citit această carte, am înţeles cât de valoroşi sunt părinţii mei”, a adăugat ea.

Printre participanţii la Salonul literar a fost şi Ana Ghilas, doctor în filologie, conferenţiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova, care şi-a scris teza de doctorat pe marginea romanelor lui Vladimir Beşleagă, Ion Druţă şi Vasile Vasilache. „Vladimir Beşleagă este un autor de roman psihologic, în scrierile sale reflectându-se omul neînţeles de cei din jur şi de apropiaţii săi. În toate romanele sale sunt prezente simboluri, aspecte psihanalitice, care se pliază pe valenţele de întoarcere la sine – cunoaşterea sinelui”, a menţionat cercetătoarea. Prezent la manifestare, scriitorul şi ziaristul Constantin Tănase a menţionat că Vladimir Beşleagă face parte din generaţia de aur a literaturii române din Basarabia. „Dacă Vasile Vasilache şi Vladimir Beşleagă ar fi scris într-o limbă de circulaţie universală, ei, la sigur, ar fi fost scriitori de talie europeană. Vladimir Beşleagă este omul cetăţii”, a mai spus Tănase. De asemenea, au mai luat cuvântul Silvia Stărilă, profesoară la Liceul „Vasile Alecsandri”, Tatiana Pascal-Ponomari, director adjunct la Liceul „Gaudeamus”, Eugenia Dodon, profesoară la Universitatea de Stat din Moldova, Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii „Transilvania” ş.a.

„Am scris dintr-o irezistibilă trăire interioară”, le-a mărturisit Vladimir Beşleagă tinerilor săi cititori şi dascălilor acestora. El a apreciat înalt cunoştinţele elevilor în domeniul literaturii, menţionând că de la ei, de la participanţii Salonului de lectură, au de învăţat şi unii de la Academie…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *