MUSAfinul nostru

Vladimir Putin: Reparati soselele, ca sa putem ajunge in Balcani…

Norocul ii zambeste omului in fel si chip. Bunaoara, am avut sansa sa calatoresc la New York, in 1995, si sa urc cu ascensorul pana in varful unuia dintre cele doua turnuri ale Complexului „World Trade Centre”, distruse de teroristi la 11 septembrie 2001. Apoi, in 1995, s-a intamplat sa ajung, impreuna cu Teatrul „Satiricus”, la Bagdad, in cetatea Babilonului, reconstruita si inca ne-distrusa de obuzele razboiului. L-am vazut pe dictatorul Saddam Hussein viu si inca nevatamat.

Pe urma, la televizor, l-am vazut si in alta situatie. Intr-un program de stiri, la cinci-sase ani dupa turneu, am privit cum, in fata modernului hotel „Ishtar”, in care am stat aproape o saptamana, s-a oprit o masina din care teroristii au lansat o racheta distrugatoare direct in fatada edificiului. N-as vrea sa se inteleaga ca eu sau Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”, prin norocul nostru, purtam cuiva nenoroc. Doamne fereste! Mi-am amintit de acestea atunci cand mi-a zambit iarasi – intr-un mod cu totul neasteptat – sansa intamplarii extraordinare. Fiind la Festivalul de epigrama din Caransebes, m-am intalnit cu renumitul caricaturist roman Stefan Popa Popa’s, inregistrat in Guinness Book drept cel mai rapid portretist din lume. Peste 200 de sefi de state si guverne au portrete semnate Popas, exceptionalul pictor fiind numit caricaturistul oficial al summiturilor NATO.
„Cea mai mare performanta a mea o consider Premiul Academiei de Arte Frumoase de la Moscova (1983 – n.n.), iar cel mai mare regret este ca n-am avut ocazia sa fac caricatura unui dictator”, scrie Stefan Popa Popa’s in notele sale biografice. Nu m-as fi gandit niciodata ca in aceste cuvinte se ascunde norocul meu despre care va vorbeam…

„Domnule Diviza, m-a abordat jovial maestrul Popa’s, am o oferta tentanta din partea tarului Putin: sa-i fac portretul – lui si ministrilor sai. Si isi mai doreste si o masca mesterita de maestrul Glebus Sainciuc. Zice ca asa cum il prind artistii romani, nu mai reuseste nimeni s-o faca”. Misiunea mea nu era prea complicata. Trebuia sa negociez cu batranul Sainciuc, caci nu e o treaba usoara sa zbori cu avionul in pragul venerabilei varste de 90 de ani, sa-l insotesc pe maestru de la Chisinau pana la Bucuresti, iar de acolo, in trei, sa luam calea aerului spre Moscova. Glebus Sainciuc a acceptat – mai ales de dragul prietenului sau Popa’s – sa faca acest drum istovitor pentru sanatatea sa. La finele lunii mai, am poposit in barlogul ursului din Kremlin. Presedintele, pardon, premierul Vladimir Putin a fost dragut sa ne ofere spatiu pentru munca si odihna la resedinta sa de vacanta de la Novo-Ogariovo, unde a avut loc si intalnirea sa cu cei doi mari maestri romani, mie revenindu-mi rolul de traducator. Bineinteles, m-am folosit de ocazie ca sa-i solicit si un mic interviu pentru ziarul TIMPUL. Vladimir Putin s-a oferit cu placere sa raspunda la intrebarile noastre.

– Domnule Putin, fiindca avem alaturi niste portretisti-caricaturisti de exceptie, faceti si dumneavoastra cateva tuse verbale la portretul lui Vladimir Voronin, seful in exercitiu al R. Moldova.
– Vladimir Nicolaevici? (Zambeste) E baiat de-al nostru, dar mai trebuie batut. Uneori, isi imagineaza dracu stie ce, ia prea multe asupra sa. Alteori, dimpotriva, nu-si indeplineste sarcina, asa cum i-o punem noi. Se indobreste cu paharul si il ia gura pe dinainte, face totul de capul sau, face prostii, ce mai! V-ati convins cum a dus de rapa planul nostru la 7 aprilie. Bunaoara, cand trebuia sa anunte el Europa ca teroristii si nationalistii au inaltat drapelele Romaniei si UE pe edificiile Presedintiei si Parlamentului? Cam atunci cand protestatarii au pornit din piata spre palatul prezidential. Dar el a prins muste sau cine stie ce a mai facut in biroul sau. Astfel, pe la ora 15.00, ambasadorul nostru pe langa UE, Vladimir Cijov, i-a telefonat unui inalt responsabil european: „Romania este implicata intr-o tentativa de lovitura de stat la Chisinau”, dar acela a intrebat: „Ce fel de probe aveti?”. „Drapelul Romaniei – pe Presedintie. E o lovitura de stat pusa la cale de Romania”. „Nu stim, Voronin nu ne-a informat”. Si, intr-adevar, fraierii vostri au anuntat despre lovitura de stat si implicarea Romaniei abia dupa ora 17.00.

– Acum, Vladimir Nicolaevici merge din casa in casa cu kinoul „Atac asupra Moldovei” si le spune oamenilor ca Romania si partidele de opozitie vor sa ne lichideze statalitatea.
– N-am spus eu ca Voronin e baiat de-al nostru? I-as gasi chiar si un loc de gubernator, dar nu in Moldova. El a dat-o pe baut. Dar in coasta Europei trebuie sa munceasca oameni bine instruiti, cu manusi, din FSB. Gubernia asta moldoveneasca trebuie s-o conduca Smirnov. Sau Sevciuk, sau altcineva. Mai vedem noi…

– Poate Marian Lupu? Ca pare cu manusi… Spune minciuna si nici nu clipeste. Drept ca nici Voronin nu clipeste cand spune minciuni. De fapt, el nici nu intelege cand spune minciuni si cand clipeste…
– E haios presedintele vostru, desi l-am vazut uneori si plangand. Cu lacrimi de crocodil. (Se loveste cu palma peste frunte.) Dar ce o fi insemnand oare crocodilul de cristal pe care mi l-a daruit la jubileul meu de 50 de ani? Din cate stiu, vietatea din stema Moldovei e bour, nu crocodil.

– Glumet om, nu?
– E baiat de doba, chiar daca uneori e cam hop pe-o parte. (Face o mina smechera) Asa se spune pe la voi! Nu zambi, caci eu sunt bine informat, am lucrat o viata in serviciile de inteligenta…

– Dar de ce evitati sa ne vorbiti despre Marian Lupu?
– Il ai in vedere pe tipul cela inalt, care s-a instalat in fruntea partidului lui Diacov? Pe Diacov il stiu mai bine, ca-i tot de-al nostru. De Lupu, ce sa zic? Cu frantuzeasca lui, cu englezeasca lui, cu romaneasca lui… Aveti voi un proverb cu lupul parul isi schimba… Ma tem sa nu dau gres.

– Sa dea gres un colonel FSB?
– Sunt demult general, domnule. Ce, is mai prost eu decat Voronin al vostru? Ziceai ca esti bine informat…

– Banuiam eu ca n-ati ramas colonel. Brejnev, la varsta dumneavoastra, avea pieptul plin de regalii!
– Brejnev cu atata a ramas. Pe mine „regaliile” nu ma intereseaza. Nu ma intereseaza nici propria maretie. Poporul stie ca ma intereseaza puterea, suprematia marii Rusii.

– Pe liderii nostri comunisti, dar si pe unii democrati ii intereseaza doar averea si propria imagine… Cand le acordati cate-o medalie, isi umfla pieptul, ca niste curcani.
– Mda! (incearca sa intoarca dialogul nostru in gluma) E din cauza ca nu practica artele martiale – sambo si judo.

– Noi avem un fost politician care practica luptele… cu pumnii. Uneori, cu femeile.
– Iurie Rosca, nu?

– Da. Tocmai vroiam sa-i faceti si lui Rosca o caracterizare.
– Stiti, domnule Diviza, sunt lucruri despre care nu are dreptul sa vorbeasca nici FSB-ul, daramite conducatorul unei mari puteri cum e Rusia.

– Am inteles.
– Mai sunt intrebari?

– As vrea sa va multumesc din partea conationalilor mei pentru cele 500 milioane de dolari cu care intentionati sa creditati economia Moldovei.
– Care economie, domnule? I-am spus clar lui Voronin ca banii vor merge la reparatia soselelor? Aveti niste cai de comunicatie catastrofale. Pe asemenea sosele tancurile rusesti nu mai razbat cat haul in Balcani! Dar noi vrem sa ajungem si acolo.

– Daca-i asa, va las pe mana maestrului Sainciuc…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *