Economie Mondială

Vladimir Putin îndeamnă la introducerea unei monede unice în Uniunea Economică Eurasiatică

„Credem că a venit timpul să discutăm oportunitățile de a forma o uniune monetară”, a anunțat președintele rus, în timpul summitului trilateral cu omologii săi kazah și belarus, la Astana. Uniunea Economică Eurasiatică numără — în afară de Rusia — Belarus, Kazahstan și Armenia.

‘Dacă lucrăm mână în mână, va fi mai ușor să reacționăm la amenințările financiare și economice exterioare și să protejăm piața noastră comună’, a adăugat Vladimir Putin.

Relațiile politice și economice dintre Rusia și cele două țări fondatoare ale Uniunii Economice Eurasiatice, Belarus și Kazahstan, au fost fragilizate de urmările sancțiunilor impuse de Occident la adresa Rusiei, pentru presupusul său rol în criza ucraineană.

‘Uniunea noastră a fost confruntată cu încercări majore’, a estimat la rândul său președintele kazah Nursultan Nazarbaev, înainte de a face apel la o cooperare mai strânsă.

Uniunea Economică Eurasiatică este un proiect drag președintelui rus, care încearcă să restaureze influența Moscovei în fostele republici, dar care va trebui să se mulțumească fără participarea Ucrainei.

Acest summit în trei, care a urmat unor întrevederi bilaterale între președintele kazah și omologii săi rus și belarus, ar fi trebuit inițial să aibă loc la 12 martie, însă a fost anulat din cauza ‘dispariției’ lui Vladimir Putin, care s-a retras timp de zece zile din viața publică, înainte să reapară luni, declanșând numeroase zvonuri cu privire la starea sa de sănătate sau viața sa privată.

În timpul acestor întâlniri bilaterale, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko și-au exprimat sprijinul pentru președintele kazah, care va candida pentru un nou mandat, după 23 de ani în care s-a aflat la putere.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *