Opinii și Editoriale

Vladimir Turcan: un portret oarecum politic

Vladimir ?urcan trebuia sa demonstreze curaj in ziua in care Marian Lupu era votat in Parlament, in calitate de sef al statului

Deputatul Vladimir ?urcan, pana mai ieri fruntas cu greutate in PCRM, acum o saptamana si-a tras un alt partid. E la moda sa ai „cantora” ta politica, indiferent daca pornesti de la zero sau, cum a fost in cazul lui ?urcan, te lipesti de cineva. ?urcan s-a lipit de o oarecare „Moldova Unita”. Atat de mult s-a unit cu „Moldova Unita”, incat timp de vreo doua ore a si privatizat-o, cu tot cu Ana Tcaci.

Femeia a fost nespus de bucuroasa ca a dat partidul pe mana altcuiva, numai ca nu se stie daca l-a dat pe maini bune… Proiectul ?urcan pretinde a fi elementul nou in viitoarea campanie electorala. Dar second hand-ul, chiar de e mai putin purtat, tot vechitura ramane. Prima schimbare de imagine ?urcan a facut-o chiar in titulatura partidului – pe langa „Moldova Unita” a sudat geostrategic „Edinaia Moldova”, dand astfel de inteles ca, chipurile, ar exista o infratire cu partidul cel mare si tare care-i la putere in Federatia Rusa. Dar asta e o chestie semantica, mai degraba un vis roz-bonbon. Rusii cei mari si tari de la carma Rusiei putin probabil sa fi auzit de un partidut internat in sectia de terapie intensiva a politicii moldovenesti.

Asadar, in doi timpi si trei miscari, Vladimir ?urcan s-a transformat in sef de SRL politic. Post-factum, analistii s-au apucat de analizat, lansand retoric aceeasi necunoscuta – cine e autorul adevarat al acestei miscari si daca nu cumva actuala Putere l-a plasat pe ?urcan acolo unde, fireste, este util tocmai acestei Puteri?… Deocamdata, nu-i clar din ce zodie politica face parte ?urcan, dar se va vedea, din linia de comportament, pe termen scurt. In cazul in care el, bunaoara, va cocheta cu Filat, lumea (care nu-i proasta) va intelege acest lucru si-i va penaliza pe ambii.

Vladimir ?urcan spune ca va renaste RM si ca o va aduce in randurile celor mai importante state din Europa. Nici bruma de gluma, chiar asa a zis in fata sutelor de oameni prezenti la congres. Va imaginati? Ani de zile a stat bine-mersi tolanit pe pufusorul asternut de Voronin, a gandit tot felul de combinatii ticaloase ca sa-l ocroteasca pe sefu’ de Opozitie, cand colo, procedam tot asa, numai ca invers. Dl ?urcan trebuia sa demonstreze curaj in ziua in care Marian Lupu era votat in Parlament, in calitate de sef al statului. A avut o ocazie exceptionala, dar a ratat-o. Prin urmare, este ratat sub toate aspectele. Si aici ar putea sa aiba dreptate Voronin – daca ?urcan considera de cuviinta ca Lupu e potrivit, trebuia sa-l voteze pe Lupu. Oricum, ?urcan era privit ca o cioara alba. Ce avea el de pierdut? Aproape nimic.

Omul e las de la natura, iar un las nu are ce cauta in politica. Si ca sa para oarecum distantat de toti si de toate, ?urcan aluneca in paranormal si spune: „Sunt sigur ca nici in visele cele mai urate nu l-ati vazut pe Mihai Ghimpu presedinte interimar”. Adevarul e ca nici pe ?urcan in opozitie fata de Voronin nu l-a prea vazut nimeni… Vladimir ?urcan gandeste ca in viitoarele alegeri va avea succesul lui Marian Lupu. Gandeste, dar greseste. Din simplul motiv ca Lupu, intre timp, a devenit o personalitate pe scena politica interna, dar si internationala. Iar ?urcan ramane… doar ?urcan, pe care il cunosc cateva sute de oameni, plus alte cateva sute care ii dau buna ziua din interes. Substanta intelectuala a lui Vladimir ?urcan nu poate fi vazuta cu ochiul liber. Dovada e inca o fraza spicuita de la congresul „Moldova Unita”, una aproape fenomenala: „in numele stramosilor nostri, in RM a fost pornita inima Moldovei”. Cata cardiologie! Stramosii nostri ar fi murit de inima rea daca l-ar fi auzit pe ?urcan spunand: „aceste opt ani, o societatea democratica, acele datele prezentate de opozitie, asa-numitele razboiului rece, o preocupatie, pe aceasta taram, de sustras biuletinele, ziceti ca sunt trei persoane decedati?, a condomnat, aplicarea altor politici cum este astazi, au fost blocata alegerile presedintelui tarii, unica ce nu trebuie sa se primeasca”. Rar mediocritate care intelege ca este o mediocritate. De regula, acestia lupta pana la ultimul diftong.

Vasile Groza

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *