Comentariu

Vladimir Voronin, pilonul de bază al AIE…

În lipsa lui Vladimir Voronin, Alianţa pentru Integrare Europeană riscă să se dezbine. Nici nu trebuie să facă foarte multe Voronin. Doar să se întâlnească întâmplător cu cineva. Să arunce o vorbă colo, altă vorbă dincolo. Şi gata scandalul. Dar acesta este pericolul cel mai mic. AIE are o mare şansă: poate pune Republica Moldova pe traseul integrării europene. Doar că nu prea face nimic în această direcţie. AIE apare în faţa funcţionarilor de la Bruxelles nu ca o uniune a campionilor, dar ca o alternativă la Voronin. Voronin, lupul cel rău, al cărui rol în evenimentele din aprilie 2009 nu a fost lămurit nici până acum. La Bruxelles aproape nimeni nu ştie exact câţi locuitori are oraşul Chişinău, dar toată lumea are întipărite în memorie imaginile cu tinerii bătuţi din aprilie 2009, imagini asociate cu chipul lui Vladimir Voronin. Nimeni de la Bruxelles nu ar negocia cu Vladimir Voronin. Astfel că AIE rămâne singura opţiune valabilă.

Acelaşi fenomen se petrece şi în politica internă. Voronin a devenit agentul electoral principal al AIE. BAU! Dacă nu ne votaţi pe noi va veni Voronin! Nu lăsaţi ţara pe mâna lui Voronin! Cam acestea au fost principalele mesaje din campania electorală care au mobilizat oamenii la vot. AIE există prin raportare la Voronin. La Chişinău Voronin este cel mai rău, deci AIE în mod obligatoriu devine bună.

Acest mecanism nu are cum să reziste pe termen lung. Voronin poate să pună la cale o surpriză extrem de neplăcută: să se retragă de la conducerea Partidului Comuniştilor şi să lase un moştenitor cu uşi deschise la Bruxelles. Care moştenitor poate schimba numele partidului şi poate deveni extrem de repede o alternativă viabilă pentru AIE. O alternativă a unui partid unit, capabil să ia decizii pe care să le şi pună în aplicare.

Până în prezent, AIE nu a dovedit capacitate de guvernare pe termen lung. A dovedit că se poate mobiliza împotriva comuniştilor şi a blocat revenirea acestora la guvernare. A dovedit că poate fi un partener credibil al Uniunii Europene şi că există o dorinţă de apropiere. Este destul de puţin pentru doi ani de zile. A rămas în aer ancheta cu privire la evenimentele din aprilie 2009. Reforma în justiţie abia ce a ieşit pe uşă, că a fost răpită şi i s-a pierdut urma. Nu este clar cum va fi ales următorul preşedinte cu mandat deplin al republicii. Dosarul transnistrean a rămas la Moscova (deşi se mai uită şi Berlinul prin el). Principalele probleme ale Republicii Moldova au rămas nerezolvate, în vreme ce AIE se complace în situaţia de a exploata la nesfârşit imaginea negativă a lui Voronin. Dar ce vor face când Voronin nu va mai fi? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *