Actualitate

Vladimir Voronin, scrisoare către ministrul de Interne, Alexandru Jizdan

„Domnule Ministru, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, Poliția de Frontieră a interzis intrarea în Moldova a cunoscutului șef și publicist rus Mihail Deleaghin, a sosit la Chișinău la invitația Partidului Comuniștilor din Republica Moldova pentru a participa la conferința internațională, planificată pentru ziua de 27 octombrie curent. Cauzele acestei interdicții sunt necunoscute. Potrivit informațiilor apărute în mass-media, reprezentanții poliției i-au incriminat pe savanții ruși, chipurile, incapacitatea de a-și institui scopul venirii de vânzare la Chișinău, ceea ce, firește, sună ca o mare neghiobie. Conferința internațională organizată de PCRM a adunat reprezentanți ai 15 partide europene de stânga. La lucrările ei au fost invitați săvanți, politicieni deopotrivă din țară și din străinătate, printre acești invitați fiind Mihail Deleaghin. Despre faptul că la Chișinău urmează să se țină acest conferință s-a anunțat din timp în cadrul unui briefing al președintelui PCRM. Nici un om cu judecata nu va putea crede ca Mihail Deleaghin nu a fost in stare sa explice motivul sosirii sale la Chișinău. Cu atât mai mult că a prezentat polițiștilor și a tipărit o invitație pe care a primit-o de la PCRM", Scrie Voronin.

Potrivit liderului PCRM, "această revoltătoare interzicere de a lăsa să intre în Moldova pe savantul rus a fost doar altceva decât un act îndreptat împotriva PCRM ".

„Apreciez ce se întâmplă ca un demers revoltător și impertinent de discreditare a imaginii țării noastre, de insultare directă nu numai unui cunoscut savant rus, ci și tuturor organizatorilor și participanților la conferința internațională sosite la Chișinău din 15 țări ale Europei. Trezește indignarea și faptul că structurile de forță ale țării, inclusiv sub nemijlocită Dumneavoastră conducere, se antrenează în "vânătoarea de vrăjitoare", batjocorind cetățenii, savanții și jurnaliștii, care nu prezintă niciun pericol pentru țara noastră, în republică vin fără a fi sancționați dușmani deschiși ai statului nostru, cum ar fi Traian Băsescu, Alex Grigorievs și alții care, deschis, cheamă la lichidarea Republicii Moldova și care se amestecă activ în politica țării noastre,", mai menționează politicianul.

Voronin a cerut să fie prezentate în scrisă toate circumstanțele privind situația dată și cauzele concrete pentru care lui Mihail Deleaghin i-a fost interzisă intrarea în Moldova, precum și temeiurile aplicării altor măsuri restrictive față de acesta.

" De asemenea, insist ca Dumneavoastră, în calitatea de ministru al MAI, să-i cereți publicului o scuză domnului Mihail Deleaghin. Și, principalul, domnule Jizdan, Dumneavoastră sunteți obligat să respectați cu strictețe Legea și Jurământul, dar nu să vă supuneți politicienilor politici, care au ajuns la guvernare pe căi neconstituționale ", a declarat un lider al PCRM.

Amintim că Poliția de Frontieră a anunțat că lui Deleaghin nu i-a fost permisă intrarea în Republica Moldova pe motiv că i-a fost aplicată o interdicție.

Acesta a vrut să intre în R.Moldova la invitația Partidului Comuniștilor și a Partidului Stângii Europene, pentru a fi prezent la Conferința Internațională dedicată împlinirii a 100 de ani de la Revoluția din Octombrie.

Informațiile și contextul aplicării interdicției pot fi puse la dispoziție doar persoanelor vizate, la solicitarea sa.

Deleaghin este un cunoscut analist economic din Federația Rusă, fondator și șef editor al ziarului "Svobodnaya mîsli" (nr fostul ziar "Comunistul"), transmite deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *