Astăzi 16 Septembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:10
Abonamente

Editorial 17 Octombrie 2016, ora 08:47    Din editia print

Marime Font

Voi candida și eu la funcția de președinte al R. Moldova

La alegerile din 30 octombrie 2016 s-ar putea înregistra cea mai mică prezență la vot din istoria scrutinelor prezidențiale din R. Moldova.

Pentru că există multe temeri cu privire la o eventuală fraudare a competiției, cetățenii care nu vor ieși la vot ar proceda foarte corect de-ar verifica ulterior dacă într-adevăr nu au votat. Adică, dacă nu a votat altcineva în locul lor. De bine de rău, trăim într-o țară în care totul este posibil și nimic nu mai miră.

Cred că este pentru prima dată când moldovenii nu așteaptă alegerile cu sufletul la gură, după cum era până acum. Și aceasta se întâmplă din cauza că speranța la o schimbare spre bine nu mai persistă în conștiința nimănui, în condițiile în care rolul președintelui în țara noastră nu este nici câtuși de puțin decisiv, iar candidatul cu cele mai mari șanse la victorie nu se află în relații ostile cu capii guvernării.


Se știe că moldovenii au crezut întotdeauna că după alegeri vor duce-o mai bine, dar de fiecare dată s-au înșelat. Pe timpul agrarienilor, și-au dorit să vină comuniștii, care îi ademeneau cu pâinica de 16 bănuți și cu salamul de trei lei. Mai târziu, după ce Voronin i-a dus de nas, în 2009, ei au crezut cu toată convingerea că lucrurile pot fi schimbate spre bine doar de partidele de centru-dreapta. În cele din urmă, toate speranțele noastre s-au dus pe pustii și ne-am trezit în debandada de astăzi, când am priceput că toți politicienii, fără excepție, ne au de tâmpiți înainte de alegeri, iar după ce ajung la putere fură la greu. Astfel încrederea celor care aleg în cei care se vor aleși s-a epuizat.

Escrocherie politică

Politologul Valeriu Ostalep, deși a ocupat o funcție destul de înaltă pe timpul comuniștilor, are dreptate atunci când propune introducerea în Codul Penal al R. Moldova a unei noi infracțiuni - „escrocheria politică”. El dă și un exemplu foarte bun în acest sens, arătându-se stupefiat de promisiunile unor candidați la președinție despre majorarea pensiilor și salariilor. E ca și cum eu aș promite salarii fabuloase la toți jurnaliștii de la toate mass-media. Dar dacă, pe de o parte, ideea lui Ostalep este bună, pe de o parte aceasta este absolut irealizabilă. Pentru că, de-ar fi implementată, oamenii politici ai Moldovei ar trebui să înfunde pe un cap pușcăria.

Fără a mă da cu părerea, vă propun să vedem pe rând ce prezintă fiecare concurent electoral în viziunea cetățenilor RM care nu văd niciun rost în pierderea de timp de a ieși la vot la finele lui octombrie. Sunt oameni cu care am discutat în detalii și care m-au făcut să-i cred.

Candidații guvernării

Marian Lupu reprezintă portretul guvernării actuale, fiind candidatul Partidului Democrat, condus din umbră de Vlad Plahotniuc. Așa se face că nimeni în țara aceasta nu crede că cel din urmă nu a cunoscut de la bun început despre furtul miliardului. Dimpotrivă, unii alegători cred că Plahotniuc a și participat la jaful din sistemul bancar. Astfel, pentru Lupu ar putea vota doar electoratul satisfăcut de situația în care se află în prezent R. Moldova.

Mihai Ghimpu, un alt membru al guvernării, e puțin probabil că, devenind președinte, ar fi în stare să facă vreo schimbare radicală fără acordul lui Vlad Plahotniuc. Dacă stăpânul statului acestuia nu va hotărî ca Moldova să se unească cu România, Ghimpu nu va putea face altceva decât declarații unioniste, mai ales dacă e adevărat că Procuratura a deschis zeci de dosare pe numele nepotului său, al primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă, după cum afirma Vlad Filat înainte de a fi arestat. Deocamdată, cel puțin, Ghimpu s-a dovedit a fi supus actualei puteri, din care face parte. De aceea și numărul susținătorilor săi scade drastic.

Iurie Leancă, deși oficial nu face parte din majoritatea parlamentară, a fost de acord să coopereze cu aceasta și astfel a pierdut din aprecierea de care se bucura inițial. El afirmă că a făcut acest pas în scopul apropierii RM de UE, în timp ce comunitatea europeană nu are în prezent tendințe de extindere spre Est. Mai mult, există serioase dubii că Leancă ar fi cunoscut despre furtul miliardului încă de pe când era prim-ministru și a semnat hotărârile secrete privind alocarea a circa zece miliarde de lei pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Dacă e așa, pentru a scăpa de pușcărie, el este pus în situația de a nu-i ieși din cuvânt aceluiași Vlad Plahotniuc, care are sub control toate instituțiile de drept din țară.

Candidații opoziției

Andrei Năstase, cunoscut ca și finul de cununie al lui Victor Țopa, care în 2011 a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru șantaj urmat de dobândirea bunurilor cerute în proporții deosebit de mari, iar recent - la nouă ani de închisoare pentru uz de fals și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Țopa, care s-a refugiat în Germania, susține că astfel Plahotniuc se răzbună pe el, încercând să-l țină cât mai departe de Moldova, deși unele investigații jurnalistice au demonstrat că atât Țopa, cât și Năstase, au un trecut dubios. O mare parte a alegătorilor înțeleg că Năstase protestează la Chișinău, apărând interesele nașului, și admit că venirea acestuia la putere ar putea conduce la schimbarea unei guvernări proaste cu alta la fel de proastă sau și mai proastă.

Dumitru Ciubașenco, candidatul din partea „Partidului Nostru” este alegerea perfectă făcută de Renato Usatîi pentru formațiunea sa. Dumitru, însă, are puține șanse, în primul rând pentru că este puțin cunoscut și doar în calitate de jurnalist de limbă rusă, iar în al doilea rând el nu are un program electoral clar. Intenția sa de a dizolva imediat Parlamentul a părut a fi destul de promițătoare, dar după ce a declarat ulterior că vrea și să reîntregească țara, dar și să modifice Constituția, el a stârnit îndoieli în rândul alegătorilor.

Maia Sandu rămâne a fi singurul candidat de orientare proeuropeană cu șanse reale pentru acest scrutin. Ea este și candidatul cel mai integru în comparație cu principalii concurenți electorali, chiar dacă a făcut parte din câteva guverne de la 2009 încoace. Cu toate acestea, Maiei îi poartă mare pică moldovenii nemulțumiți de reforma învățământului, în cadrul căreia au fost închise mai multe școli și grădinițe din mediul rural.

Igor Dodon este prezidențiabilul cu cele mai mari șanse de victorie la alegerile care se apropie. El se bucură îndeosebi de sprijinul moldovenilor care lucrează în Rusia sau care își au rude plecate la muncă în această țară, precum și de admirația bătrânilor care încă tânjesc la o Uniune Sovietică renăscută. Aceștia, în urma exodului tinerilor noștri în Europa, reprezintă partea semnificativă a electoratului moldovean. Astfel, Dodon este crezut, chiar dacă minte de-i ard călcâiele. Există oameni nenorociți care sunt gata să-i cadă la picioare și să i le sărute, chiar dacă el l-a îmbogățit pe Plahotniuc pe când era ministru al Economiei în Guvernul Greceanîi. Pentru Dodon vor vota doar profitorii și deznădăjduiții care încă speră la minuni și încă nu s-au săturat să fie prostiți. Iată de ce el poate fi următorul președinte al țării noastre.

Candidatul lui Shor și independenții

Inna Popenco este transfigurarea lui Ilan Shor din funcția de primar al orașului Orhei în cea de candidat la șefia statului. Pe ea vor miza în special orheienii entuziasmați de curățenia pe care Shor a făcut-o în acest oraș. Ceilalți, majoritatea cărora cunosc despre participarea edilului de Orhei la furtul miliardului, sunt mult mai rezervați, deoarece un vot pentru Popenco este perceput de electorat ca și unul pentru Ilan Shor. Alte dubiii în legătură cu Popenco apar inclusiv din motivul că actualmente Shor se află în arest la domiciliu, în timp ce Vlad Filat și Veaceslav Platon, contra cărora el a dat depoziții, sunt închiși.


Printre candidații independenți se numără oameni foarte de treabă, dar care nu au șanse la victorie. Ei știu despre aceasta, dar trebuie să se simtă importanți și au tot dreptul. E mai interesant ca să le povestești nepoțeilor că ai candidat la funcția de împărat, decât să nu știi ce să le spui. De aia, data viitoare, voi candida și eu la fotoliul de președinte, în care nu vreau să ajung niciodată în viață.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:08

ULTIMA ORĂ /// Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

ULTIMA ORĂ ///  Pretinși polițiști, puși sub arest la solicitarea procurorilor PCCOCS, pentru obținerea a 40 de mii de lei prin șantaj

Luni, 16 septembrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță faptul că a obținut în instanța de judecată arestarea unui grup de indivizi, care au pretins că sunt polițiști și au pătruns în apartamentului unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:07

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE vine mâine la Chișinău

Secretarul General al OSCE Thomas Greminger va vizita Moldova între 17 și 19 septembrie pentru discuții cu oficiali de rang înalt din Moldova și conducerea politică de la Tiraspol.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:04

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg explică motivul pentru care Anastasia Zavorotnyuk nu poate fi operată de cancer

Un medic neurochirurg din Rusia a explicat de ce este imposibil ca Anastasia Zavorotnyuk să fie operată pe creier. Actrița este suspectată de una dintre cele mai insidioase și agresive tumori cerebrale. Medicii au spus că tumora cerebrală a fost inoperabilă. Informații despre starea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 09:57

Cele mai bune alimente pentru concentrare

Cele mai bune alimente pentru concentrare

Ginseng, peşte, fructe de pădure sau cofeină? Auzim atât de multe opinii în jurul nostru cu privire la cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru stimularea concentrării. Dar care dintre ele este cu adevărat reală? Nu negăm faptul că pe măsură ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 09:51

Curentul vegan trece din bucătărie în garderobă

Curentul vegan trece din bucătărie în garderobă

Curentul vegan face un pas important, ieşind din bucătărie şi intrând în lumea modei, a hainelor, încălţămintei şi accesoriilor, relatează BBC, citat de Meduafax. Haine şi accesorii etichetate drept lipsite de piele de vacă sau orice alte produse de origine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 09:39

Ministrul Nicu Popescu întreprinde o vizită de lucru la Berlin

Ministrul Nicu Popescu întreprinde o vizită de lucru la Berlin

Continuarea dialogului moldo-german la nivel înalt, consolidarea relațiilor bilaterale în mai multe domenii, precum și asigurarea sprijinului Germaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova vor fi subiectele abordate în cadrul vizitei de lucru a ministrului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 09:20

Inundații devastatoare în Spania, în zona unde locuiesc peste 10.000 de români

Inundații devastatoare în Spania, în zona unde locuiesc peste 10.000 de români

Spaniolii nu mai scapă de furia apelor: după sud-estul ţării, viiturile devastează o suburbie a Madridului, unde locuiesc zece mii de români. A plouat torenţial în Arganda del Rey, iar puhoaiele s-au revărsat pe străzi şi au luat totul pe sus, chiar şi ambulanţe.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 09:03

FLASH /// Parlamentul se va întruni astăzi pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern

FLASH /// Parlamentul se va întruni astăzi pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 08:59

De la Jizdan, la Năstase, după care candidat ACUM la Primăria Grătiești

De la Jizdan, la Năstase, după care candidat ACUM la Primăria Grătiești

Ruslan Gonța, adjutantul ministrului de Interne, Andrei Năstase, candidează la alegerile locale la Grătiești din partea Blocului ACUM. Acest ofițer cu grade de căpitan de poliție a fost anterior și adjutantul ex-ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 08:43

Plahotniuc și-a vândut din avere. A rămas fără trei imobile și fără patru mașini / DOC

Plahotniuc și-a vândut din avere. A rămas fără trei imobile și fără patru mașini / DOC

Data completării: 13 septembrie 2019. Semnat digital. O nouă declarație de avere a fost depusă de către Vlad Plahotniuc, fostul lider al PDM. Potrivit documentului, fostul deputat și-a vândut mașinile și imobilele din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 08:25

PROGNOZA METEO - 28 de grade în Chișinău. Vineri vremea se răcește - 17 de grade ziua și 5 grade noaptea / Un val de aer polar va răci vremea începând de marţi

PROGNOZA METEO - 28 de grade în Chișinău. Vineri vremea se răcește - 17 de grade ziua și 5 grade noaptea / Un val de aer polar va răci vremea începând de marţi

Un val de aer polar va răci vremea începând de marţi. Meteorologii spun că un val de aer polar coboară din nordul continentului. Peste noapte, temperaturile ar putea să scadă brusc chiar şi cu 20 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Septembrie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 SEPTEMBRIE 2019. LEII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 SEPTEMBRIE 2019. LEII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 16 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Septembrie 2019, ora: 07:33

Ziua în care românii au devenit „toleraţi'”

Ziua în care românii au devenit „toleraţi'”

La 16 septembrie 1437 s-a încheiat, la Căpâlna, în Transilvania, "uniunea frăţească" cunoscută în istorie sub numele de "Unio Trium Nationum". În urma acestei întelegeri, românii, populaţia majoritară din Transilvania, erau...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 16 Septembrie 2019, ora: 07:00

(ANALIZĂ THE NEW YORK TIMES) Moscova a transformat Ortodoxia în armă pentru cucerirea Europei

(ANALIZĂ THE NEW YORK TIMES) Moscova a transformat Ortodoxia în armă pentru cucerirea Europei

Cupola de aur a Catedralei Ortodoxe de pe malurile Senei din Paris străluceşte în soare. Construită de guvernul rus că parte a unui nou centru cultural şi spiritual, ea are vedere spre cartierul plin de clădiri guvernamentale şi ambasade, scrie Andrew Higgins, editorialistul The New...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Septembrie 2019, ora: 04:48

Producţia mondială de petrol, afectată de un atac terorist cu drone al unei grupări pro-iraniene asupra a două exploatări din Arabia Saudită. Riadul promite răzbunare

Producţia mondială de petrol, afectată de un atac terorist cu drone al unei grupări pro-iraniene asupra a două exploatări din Arabia Saudită. Riadul promite răzbunare

Două centre producătoare de petrol din Arabia Saudită, între care cea mai mare unitate procesatoare de ţiţei din lume, au fost, sâmbătă, ţinta unui atac cu drone al grupării pro-iraniene Houthi din Yemen, care a perturbat producţia şi exporturile ţării.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 04:07

Reconstituirea crimelor. Dincă merge la „Casa groazei” pentru a arăta cum a omorât-o pe Alexandra Măceșanu

Reconstituirea crimelor. Dincă merge la „Casa groazei” pentru a arăta cum a omorât-o pe Alexandra Măceșanu

Pentru reconstituirea crimelor pe care a declarat că le-a comis, Gheorghe Dincă a fost transferat din Arestul Central, din București, în cel al IPJ Olt. De acolo este scos în această dimineață, sub escortă. Gheorghe Dincă a fost transferat încă de sâmbătă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 01:01

OPINIE /// De ce pleacă oamenii din R. Moldova

OPINIE /// De ce pleacă oamenii din R. Moldova

Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, susține că, statisticile organizaţiilor internaţionale sunt îngrijorătoare – zilnic din Republica Moldova pleacă pentru totdeauna 106 oameni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 00:53

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 00:15

Cum deosebim un măr crescut natural de unul periculos

Cum deosebim un măr crescut natural de unul periculos

Strălucitoare, dar otrăvitoare. Aşa sunt cele mai multe mere din magazinele noastre! Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor spun că fructele din import sunt date cu o ceară care ne poate îmbolnăvi, iar acest lucru ar trebui menţionat pe etichetă. Cum nu se întâmplă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Septembrie 2019, ora: 08:50

FOTO /// PSRM încalcă prevederile legislației electorale chiar în primele zile de campanie

FOTO /// PSRM încalcă prevederile legislației electorale chiar în primele zile de campanie

Reprezentanții formațiunii au fost surprinși împărțind materiale electorale la Bălți care nu conțin date despre tiraj și tipografia la care au fost tipărite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 13:23

Judecătorii vor demisia membrilor CSM in corpore. Cer convocarea extraordinară a Adunării Generale!

Judecătorii vor demisia membrilor CSM in corpore. Cer convocarea extraordinară a Adunării Generale!

Judecătorii cer convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și a membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O cerere în acest sens, semnată de 87 de judecători a fost înregistrată la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Septembrie 2019, ora: 08:57

Un avion Wizz Air a aterizat de urgență din cauza unor pasageri români care au făcut scandal la bord/ VIDEO

Un avion Wizz Air a aterizat de urgență din cauza unor pasageri români care au făcut scandal la bord/ VIDEO

Un avion al companiei Wizz Air care se plecase din Londra spre Bucureşti a fost redirecţionat către aeroportul din Frankfurt. Decizia a fost luată din cauza a doi pasageri români, care potrivit celorlalţi călători, s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Septembrie 2019, ora: 18:23

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

Popescu promite că la iarnă vom vorbi fără ROAMING cu România

În câteva luni tarifele la roaming cu România vor putea dispărea spune ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Pe lângă eliminarea acestor taxe cu partea română se discută şi posibilitatea de a ne concecta şi la spaţiul UE, la fel fără taxe.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)