Astăzi 20 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Noiembrie 2018
Abonamente

Editorial 17 Octombrie 2016, ora 08:47    Din editia print

Marime Font

Voi candida și eu la funcția de președinte al R. Moldova

La alegerile din 30 octombrie 2016 s-ar putea înregistra cea mai mică prezență la vot din istoria scrutinelor prezidențiale din R. Moldova.

Pentru că există multe temeri cu privire la o eventuală fraudare a competiției, cetățenii care nu vor ieși la vot ar proceda foarte corect de-ar verifica ulterior dacă într-adevăr nu au votat. Adică, dacă nu a votat altcineva în locul lor. De bine de rău, trăim într-o țară în care totul este posibil și nimic nu mai miră.

Cred că este pentru prima dată când moldovenii nu așteaptă alegerile cu sufletul la gură, după cum era până acum. Și aceasta se întâmplă din cauza că speranța la o schimbare spre bine nu mai persistă în conștiința nimănui, în condițiile în care rolul președintelui în țara noastră nu este nici câtuși de puțin decisiv, iar candidatul cu cele mai mari șanse la victorie nu se află în relații ostile cu capii guvernării.


Se știe că moldovenii au crezut întotdeauna că după alegeri vor duce-o mai bine, dar de fiecare dată s-au înșelat. Pe timpul agrarienilor, și-au dorit să vină comuniștii, care îi ademeneau cu pâinica de 16 bănuți și cu salamul de trei lei. Mai târziu, după ce Voronin i-a dus de nas, în 2009, ei au crezut cu toată convingerea că lucrurile pot fi schimbate spre bine doar de partidele de centru-dreapta. În cele din urmă, toate speranțele noastre s-au dus pe pustii și ne-am trezit în debandada de astăzi, când am priceput că toți politicienii, fără excepție, ne au de tâmpiți înainte de alegeri, iar după ce ajung la putere fură la greu. Astfel încrederea celor care aleg în cei care se vor aleși s-a epuizat.

Escrocherie politică

Politologul Valeriu Ostalep, deși a ocupat o funcție destul de înaltă pe timpul comuniștilor, are dreptate atunci când propune introducerea în Codul Penal al R. Moldova a unei noi infracțiuni - „escrocheria politică”. El dă și un exemplu foarte bun în acest sens, arătându-se stupefiat de promisiunile unor candidați la președinție despre majorarea pensiilor și salariilor. E ca și cum eu aș promite salarii fabuloase la toți jurnaliștii de la toate mass-media. Dar dacă, pe de o parte, ideea lui Ostalep este bună, pe de o parte aceasta este absolut irealizabilă. Pentru că, de-ar fi implementată, oamenii politici ai Moldovei ar trebui să înfunde pe un cap pușcăria.

Fără a mă da cu părerea, vă propun să vedem pe rând ce prezintă fiecare concurent electoral în viziunea cetățenilor RM care nu văd niciun rost în pierderea de timp de a ieși la vot la finele lui octombrie. Sunt oameni cu care am discutat în detalii și care m-au făcut să-i cred.

Candidații guvernării

Marian Lupu reprezintă portretul guvernării actuale, fiind candidatul Partidului Democrat, condus din umbră de Vlad Plahotniuc. Așa se face că nimeni în țara aceasta nu crede că cel din urmă nu a cunoscut de la bun început despre furtul miliardului. Dimpotrivă, unii alegători cred că Plahotniuc a și participat la jaful din sistemul bancar. Astfel, pentru Lupu ar putea vota doar electoratul satisfăcut de situația în care se află în prezent R. Moldova.

Mihai Ghimpu, un alt membru al guvernării, e puțin probabil că, devenind președinte, ar fi în stare să facă vreo schimbare radicală fără acordul lui Vlad Plahotniuc. Dacă stăpânul statului acestuia nu va hotărî ca Moldova să se unească cu România, Ghimpu nu va putea face altceva decât declarații unioniste, mai ales dacă e adevărat că Procuratura a deschis zeci de dosare pe numele nepotului său, al primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă, după cum afirma Vlad Filat înainte de a fi arestat. Deocamdată, cel puțin, Ghimpu s-a dovedit a fi supus actualei puteri, din care face parte. De aceea și numărul susținătorilor săi scade drastic.

Iurie Leancă, deși oficial nu face parte din majoritatea parlamentară, a fost de acord să coopereze cu aceasta și astfel a pierdut din aprecierea de care se bucura inițial. El afirmă că a făcut acest pas în scopul apropierii RM de UE, în timp ce comunitatea europeană nu are în prezent tendințe de extindere spre Est. Mai mult, există serioase dubii că Leancă ar fi cunoscut despre furtul miliardului încă de pe când era prim-ministru și a semnat hotărârile secrete privind alocarea a circa zece miliarde de lei pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Dacă e așa, pentru a scăpa de pușcărie, el este pus în situația de a nu-i ieși din cuvânt aceluiași Vlad Plahotniuc, care are sub control toate instituțiile de drept din țară.

Candidații opoziției

Andrei Năstase, cunoscut ca și finul de cununie al lui Victor Țopa, care în 2011 a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru șantaj urmat de dobândirea bunurilor cerute în proporții deosebit de mari, iar recent - la nouă ani de închisoare pentru uz de fals și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Țopa, care s-a refugiat în Germania, susține că astfel Plahotniuc se răzbună pe el, încercând să-l țină cât mai departe de Moldova, deși unele investigații jurnalistice au demonstrat că atât Țopa, cât și Năstase, au un trecut dubios. O mare parte a alegătorilor înțeleg că Năstase protestează la Chișinău, apărând interesele nașului, și admit că venirea acestuia la putere ar putea conduce la schimbarea unei guvernări proaste cu alta la fel de proastă sau și mai proastă.

Dumitru Ciubașenco, candidatul din partea „Partidului Nostru” este alegerea perfectă făcută de Renato Usatîi pentru formațiunea sa. Dumitru, însă, are puține șanse, în primul rând pentru că este puțin cunoscut și doar în calitate de jurnalist de limbă rusă, iar în al doilea rând el nu are un program electoral clar. Intenția sa de a dizolva imediat Parlamentul a părut a fi destul de promițătoare, dar după ce a declarat ulterior că vrea și să reîntregească țara, dar și să modifice Constituția, el a stârnit îndoieli în rândul alegătorilor.

Maia Sandu rămâne a fi singurul candidat de orientare proeuropeană cu șanse reale pentru acest scrutin. Ea este și candidatul cel mai integru în comparație cu principalii concurenți electorali, chiar dacă a făcut parte din câteva guverne de la 2009 încoace. Cu toate acestea, Maiei îi poartă mare pică moldovenii nemulțumiți de reforma învățământului, în cadrul căreia au fost închise mai multe școli și grădinițe din mediul rural.

Igor Dodon este prezidențiabilul cu cele mai mari șanse de victorie la alegerile care se apropie. El se bucură îndeosebi de sprijinul moldovenilor care lucrează în Rusia sau care își au rude plecate la muncă în această țară, precum și de admirația bătrânilor care încă tânjesc la o Uniune Sovietică renăscută. Aceștia, în urma exodului tinerilor noștri în Europa, reprezintă partea semnificativă a electoratului moldovean. Astfel, Dodon este crezut, chiar dacă minte de-i ard călcâiele. Există oameni nenorociți care sunt gata să-i cadă la picioare și să i le sărute, chiar dacă el l-a îmbogățit pe Plahotniuc pe când era ministru al Economiei în Guvernul Greceanîi. Pentru Dodon vor vota doar profitorii și deznădăjduiții care încă speră la minuni și încă nu s-au săturat să fie prostiți. Iată de ce el poate fi următorul președinte al țării noastre.

Candidatul lui Shor și independenții

Inna Popenco este transfigurarea lui Ilan Shor din funcția de primar al orașului Orhei în cea de candidat la șefia statului. Pe ea vor miza în special orheienii entuziasmați de curățenia pe care Shor a făcut-o în acest oraș. Ceilalți, majoritatea cărora cunosc despre participarea edilului de Orhei la furtul miliardului, sunt mult mai rezervați, deoarece un vot pentru Popenco este perceput de electorat ca și unul pentru Ilan Shor. Alte dubiii în legătură cu Popenco apar inclusiv din motivul că actualmente Shor se află în arest la domiciliu, în timp ce Vlad Filat și Veaceslav Platon, contra cărora el a dat depoziții, sunt închiși.


Printre candidații independenți se numără oameni foarte de treabă, dar care nu au șanse la victorie. Ei știu despre aceasta, dar trebuie să se simtă importanți și au tot dreptul. E mai interesant ca să le povestești nepoțeilor că ai candidat la funcția de împărat, decât să nu știi ce să le spui. De aia, data viitoare, voi candida și eu la fotoliul de președinte, în care nu vreau să ajung niciodată în viață.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:42

Ucraina va avea în vedere posibilitatea suspendării statutului de membru al Interpol, dacă la șefia organizatiei internaționale va fi ales un reprezentant al Rusiei, a anunțat astazi ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, pe site-ul instituției pe care o conduce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Campania electorală încă nu a demarat oficial, însă liderul PPDA, Andrei Năstase, a reuşit deja să se facă de râs în faţa alegătorilor. Bloggerul Anatolie Chirilov face trimitere la o vizită a lui Năstase în localitatea Ștefan Vodă, unde a fost luat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:31

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:14

Republica Moldova devine tot mai atractivă pentru turişti. Datele Biroului Naţional de statistică arată că în perioada ianuarie-septembrie 2018 agenţiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 277 mii de turişti şi excursionişti, cu 19,6% mai mult decât în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:08

Relaţia liderilor PAS şi PPDA cu fundaţia Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, nu se reduce doar la niște banale bilete de avion. Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt compromişi de legăturile fundaţiei respective cu raiderul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de puşcărie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:06

Probabilitatea unui acord real între Rusia și Japonia în diferendul lor teritorial privind sudul insulelor Kurile este negativa si dpdv matematic tinde spre zero. În ultimele decenii la Moscova s-au spus prea multe ”patriotisme” despre ”inseparabilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 15:02

Denis Ureche, invitatul jurnalistei Mariana Rață, moderatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a făcut mai multe declarații care confirmă investigațiile jurnalistice efectuate de către Zeppelin.md, privind compania off-shore ce aparține condamnatului Veaceslav...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:25

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 12:03

Zi de zi ies la iveală noi detalii legate de operațiunea de debriefing la care este supusă Elena Udrea în Costa Rica. Și, desigur, și Alina Bica, scrie Corectnews.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:46

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez: După terminarea „Nord Stream-2” nimic nu va mai împiedica armata rusă în ofensiva spre Kyiv

Premierul polonez avertizează că, după finalizarea construcției conductei de gaz Nord Stream-2, nimic nu va opri Rusia să continue agresiunea militară în Ucraina. Declarația a fost făcută de Mateusz Morawiecki în cadrul conferinței FOTAR de la Hamburg, informează RAR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:43

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se adresează deputaţilor de la Chişinău: Nu este nevoie să se inventeze limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 11:37

În ultimii cinci ani, Federația Rusă a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru menținerea regimului de ocupație în regiunile Donețk și Lugansk, susține Dmitri Sneghirev, co-președinte al inițiativei publice „Prava Sprava”, potrivit Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Noiembrie 2018, ora: 10:38 de Ana Marchitan

Vadim Cernîș: „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean”

Vadim Cernîș:  „Recomand cetățenilor R. Moldova să înțeleagă ce au în vedere politicienii prin soluționarea conflictului transnistrean” Din editia print

Săptămâna trecută, Vadim Cernîș, ministru pentru problemele teritoriilor temporar ocupate și persoanelor intern strămutate al Ucrainei, a avut o vizită de lucru în R. Moldova. Redacția ziarului TIMPUL îi mulțumește oficialului ucrainean că a găsit timp pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:47

Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

La Orhei străzile sunt curățate operativ. Se lucrează la capacitate maximă la deszăpezirea drumurilor

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)