Astăzi 19 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:33
Abonamente

Editorial 17 Octombrie 2016, ora 08:47    Din editia print

Marime Font

Voi candida și eu la funcția de președinte al R. Moldova

La alegerile din 30 octombrie 2016 s-ar putea înregistra cea mai mică prezență la vot din istoria scrutinelor prezidențiale din R. Moldova.

Pentru că există multe temeri cu privire la o eventuală fraudare a competiției, cetățenii care nu vor ieși la vot ar proceda foarte corect de-ar verifica ulterior dacă într-adevăr nu au votat. Adică, dacă nu a votat altcineva în locul lor. De bine de rău, trăim într-o țară în care totul este posibil și nimic nu mai miră.

Cred că este pentru prima dată când moldovenii nu așteaptă alegerile cu sufletul la gură, după cum era până acum. Și aceasta se întâmplă din cauza că speranța la o schimbare spre bine nu mai persistă în conștiința nimănui, în condițiile în care rolul președintelui în țara noastră nu este nici câtuși de puțin decisiv, iar candidatul cu cele mai mari șanse la victorie nu se află în relații ostile cu capii guvernării.


Se știe că moldovenii au crezut întotdeauna că după alegeri vor duce-o mai bine, dar de fiecare dată s-au înșelat. Pe timpul agrarienilor, și-au dorit să vină comuniștii, care îi ademeneau cu pâinica de 16 bănuți și cu salamul de trei lei. Mai târziu, după ce Voronin i-a dus de nas, în 2009, ei au crezut cu toată convingerea că lucrurile pot fi schimbate spre bine doar de partidele de centru-dreapta. În cele din urmă, toate speranțele noastre s-au dus pe pustii și ne-am trezit în debandada de astăzi, când am priceput că toți politicienii, fără excepție, ne au de tâmpiți înainte de alegeri, iar după ce ajung la putere fură la greu. Astfel încrederea celor care aleg în cei care se vor aleși s-a epuizat.

Escrocherie politică

Politologul Valeriu Ostalep, deși a ocupat o funcție destul de înaltă pe timpul comuniștilor, are dreptate atunci când propune introducerea în Codul Penal al R. Moldova a unei noi infracțiuni - „escrocheria politică”. El dă și un exemplu foarte bun în acest sens, arătându-se stupefiat de promisiunile unor candidați la președinție despre majorarea pensiilor și salariilor. E ca și cum eu aș promite salarii fabuloase la toți jurnaliștii de la toate mass-media. Dar dacă, pe de o parte, ideea lui Ostalep este bună, pe de o parte aceasta este absolut irealizabilă. Pentru că, de-ar fi implementată, oamenii politici ai Moldovei ar trebui să înfunde pe un cap pușcăria.

Fără a mă da cu părerea, vă propun să vedem pe rând ce prezintă fiecare concurent electoral în viziunea cetățenilor RM care nu văd niciun rost în pierderea de timp de a ieși la vot la finele lui octombrie. Sunt oameni cu care am discutat în detalii și care m-au făcut să-i cred.

Candidații guvernării

Marian Lupu reprezintă portretul guvernării actuale, fiind candidatul Partidului Democrat, condus din umbră de Vlad Plahotniuc. Așa se face că nimeni în țara aceasta nu crede că cel din urmă nu a cunoscut de la bun început despre furtul miliardului. Dimpotrivă, unii alegători cred că Plahotniuc a și participat la jaful din sistemul bancar. Astfel, pentru Lupu ar putea vota doar electoratul satisfăcut de situația în care se află în prezent R. Moldova.

Mihai Ghimpu, un alt membru al guvernării, e puțin probabil că, devenind președinte, ar fi în stare să facă vreo schimbare radicală fără acordul lui Vlad Plahotniuc. Dacă stăpânul statului acestuia nu va hotărî ca Moldova să se unească cu România, Ghimpu nu va putea face altceva decât declarații unioniste, mai ales dacă e adevărat că Procuratura a deschis zeci de dosare pe numele nepotului său, al primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă, după cum afirma Vlad Filat înainte de a fi arestat. Deocamdată, cel puțin, Ghimpu s-a dovedit a fi supus actualei puteri, din care face parte. De aceea și numărul susținătorilor săi scade drastic.

Iurie Leancă, deși oficial nu face parte din majoritatea parlamentară, a fost de acord să coopereze cu aceasta și astfel a pierdut din aprecierea de care se bucura inițial. El afirmă că a făcut acest pas în scopul apropierii RM de UE, în timp ce comunitatea europeană nu are în prezent tendințe de extindere spre Est. Mai mult, există serioase dubii că Leancă ar fi cunoscut despre furtul miliardului încă de pe când era prim-ministru și a semnat hotărârile secrete privind alocarea a circa zece miliarde de lei pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Dacă e așa, pentru a scăpa de pușcărie, el este pus în situația de a nu-i ieși din cuvânt aceluiași Vlad Plahotniuc, care are sub control toate instituțiile de drept din țară.

Candidații opoziției

Andrei Năstase, cunoscut ca și finul de cununie al lui Victor Țopa, care în 2011 a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru șantaj urmat de dobândirea bunurilor cerute în proporții deosebit de mari, iar recent - la nouă ani de închisoare pentru uz de fals și spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Țopa, care s-a refugiat în Germania, susține că astfel Plahotniuc se răzbună pe el, încercând să-l țină cât mai departe de Moldova, deși unele investigații jurnalistice au demonstrat că atât Țopa, cât și Năstase, au un trecut dubios. O mare parte a alegătorilor înțeleg că Năstase protestează la Chișinău, apărând interesele nașului, și admit că venirea acestuia la putere ar putea conduce la schimbarea unei guvernări proaste cu alta la fel de proastă sau și mai proastă.

Dumitru Ciubașenco, candidatul din partea „Partidului Nostru” este alegerea perfectă făcută de Renato Usatîi pentru formațiunea sa. Dumitru, însă, are puține șanse, în primul rând pentru că este puțin cunoscut și doar în calitate de jurnalist de limbă rusă, iar în al doilea rând el nu are un program electoral clar. Intenția sa de a dizolva imediat Parlamentul a părut a fi destul de promițătoare, dar după ce a declarat ulterior că vrea și să reîntregească țara, dar și să modifice Constituția, el a stârnit îndoieli în rândul alegătorilor.

Maia Sandu rămâne a fi singurul candidat de orientare proeuropeană cu șanse reale pentru acest scrutin. Ea este și candidatul cel mai integru în comparație cu principalii concurenți electorali, chiar dacă a făcut parte din câteva guverne de la 2009 încoace. Cu toate acestea, Maiei îi poartă mare pică moldovenii nemulțumiți de reforma învățământului, în cadrul căreia au fost închise mai multe școli și grădinițe din mediul rural.

Igor Dodon este prezidențiabilul cu cele mai mari șanse de victorie la alegerile care se apropie. El se bucură îndeosebi de sprijinul moldovenilor care lucrează în Rusia sau care își au rude plecate la muncă în această țară, precum și de admirația bătrânilor care încă tânjesc la o Uniune Sovietică renăscută. Aceștia, în urma exodului tinerilor noștri în Europa, reprezintă partea semnificativă a electoratului moldovean. Astfel, Dodon este crezut, chiar dacă minte de-i ard călcâiele. Există oameni nenorociți care sunt gata să-i cadă la picioare și să i le sărute, chiar dacă el l-a îmbogățit pe Plahotniuc pe când era ministru al Economiei în Guvernul Greceanîi. Pentru Dodon vor vota doar profitorii și deznădăjduiții care încă speră la minuni și încă nu s-au săturat să fie prostiți. Iată de ce el poate fi următorul președinte al țării noastre.

Candidatul lui Shor și independenții

Inna Popenco este transfigurarea lui Ilan Shor din funcția de primar al orașului Orhei în cea de candidat la șefia statului. Pe ea vor miza în special orheienii entuziasmați de curățenia pe care Shor a făcut-o în acest oraș. Ceilalți, majoritatea cărora cunosc despre participarea edilului de Orhei la furtul miliardului, sunt mult mai rezervați, deoarece un vot pentru Popenco este perceput de electorat ca și unul pentru Ilan Shor. Alte dubiii în legătură cu Popenco apar inclusiv din motivul că actualmente Shor se află în arest la domiciliu, în timp ce Vlad Filat și Veaceslav Platon, contra cărora el a dat depoziții, sunt închiși.


Printre candidații independenți se numără oameni foarte de treabă, dar care nu au șanse la victorie. Ei știu despre aceasta, dar trebuie să se simtă importanți și au tot dreptul. E mai interesant ca să le povestești nepoțeilor că ai candidat la funcția de împărat, decât să nu știi ce să le spui. De aia, data viitoare, voi candida și eu la fotoliul de președinte, în care nu vreau să ajung niciodată în viață.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 19 Iunie 2019, ora: 18:33

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Patru lideri ai separatiștilor din estul Ucrainei în momentul prăbușirii zborului MH17, printre care un un comandant de război, au fost desemnați de echipa internațională de anchetatori drept suspecți în această strategie, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:30

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:03

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATĂ de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATĂ de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusei din România a postat pe pagina sa de Facebook un lung mesaj anti-NATO, pornind de la o serie de declaraţii făcute de ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, la conferinţa „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, desfăşurată la Constanţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 17:17

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

Dacă Moldova ar primi statutul de candidat prin anii 2020-2030, ar însemna să intre în UE, în cel mai bun caz, undeva spre 2040.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 16:02

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Ilan Șor a vândut 12 magazine duty-free. Compania Dufremol SRL, care a fost principalul operator al magazinelor duty-free din Moldova a devenit proprietatea omului de afaceri bulgar Marko Todorov în luna aprilie a acestui an, scrie Mold-Street.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:55

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, nu crede că guvernul condus de Maia Sandu, din care face parte, va fi unul de lungă durată. Popescu este sigur că alegerile anticipate nu vor putea fi evitate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:09

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Patru suspecţi urmează să fie judecaţi de crimă, în martie 2020, în Olanda, în cadrul anchetei cu privire la doborârea zborului MH17, în 2014, în estul separatist al Ucrainei, cu o rachetă rusă de tip Buk, au anunţat miercuri familiile victimelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 14:56

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vara 2019. Pe 21 iunie, este solstiţiul de vară în emisfera nordică, adică este cea mai lungă zi din an. Tot atunci, este Ziua Mondială a Soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:52

ATENȚIE /// Cod Galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis, din nou, Cod Galben de instabilitate atmosferică, care a intrat în vigoare la ora 13:00.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 19 Iunie 2019, ora: 13:50

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul Din editia print

Pleonasmul este o deficienţă de exprimare care constă în alăturarea unor cuvinte cu acelaşi sens, cum ar fi, de exemplu, sintagma avansaţi înainte, în care a avansa are deja sensul de a înainta, astfel că este suficient să spunem fie avansaţi, fie mergeţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:35

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Socialiştii în frunte cu Dodon au discutat astăzi la şedinţa Consiliului Republican al PSRM despre situaţia politică din ţară şi despre pregătirile pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:29

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, vine cu o reacție după ce deputatul ACUM, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că funcția de judecător la Curtea Constituțională ar trebui să fie una pur tehnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:27

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Deputaţii blocului ACUM au greşit atunci când au refuzat să voteze pentru constituirea unei comisii care să investigheze finanţarea externă a PSRM. De această părere este analistul politic Olga Nicolenco, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:25

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin își va continua cu siguranță politica externă agresivă și va încerca să „bage mâna în gât întregii Europe”, crede fostul campion mondial la șah, opozantul rus Garry Kasparov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 12:55

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

O explozie puternică s-a produs astăzi dimineață în oraşul Doneţk, aflat sub controlul armatei susținute de F. Rusă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:58

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Fostul şef-adjunct al al Inspectoratului General al Poliţiei Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, este în căutare de nume pentru partidul pe care intenţionează să-l creeze. După ce ieri şi-a întrebat prietenii şi urmăritorii de pe pagina sa de Facebook dacă să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:18

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, are în continuare o atitudine critică față de guvernarea „ACUM” – PSRM. Acesta le reproșează reprezentanților „ACUM” că au cedat socialiștilor instituțiile de forță și, în cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:13

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

În aceste zile se împlinesc 27 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:42

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

La câteva ore după decizia Parlamentului de a stabili data alegerilor locale generale pe 20 octombrie 2019, Mihai Goian, liderul Mișcării Unioniste din Ungheni, a făcut un apel către ”principalii actori politici de pe eșichierul unionist”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:40

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

Pentagonul a anunţat marţi că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, menit să consolideze capacităţile navale şi terestre ale acestei țări, informează AFP şi EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:23

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM Foto: Șeful statului, alături de finanțatorul PSRM, Alexei Miller (Gazprom)

Șeful statului recomandă funcționarilor de la Ministerul Economiei și conducerii „MoldovaGaz” să se întâlnească de urgență cu șefii de la „Gazprom”, să negocieze un nou contract pentru R. Moldova și să discute despre posibilitatea tranzitării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:19

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a solicitat public, printr-o intervenție live pe facebook, noului Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, să răspundă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 09:57

Expert, despre acţiunile alianţei ACUM-PSRM: Băgaţi ţara în mocirlă!

Expert, despre acţiunile alianţei ACUM-PSRM: Băgaţi ţara în mocirlă!

Expert în politici de securitate, despre alianța ACUM-PSRM: am rămas şocat cât de multă incompetenţă şi naivitate este la Chişinău, bagă țara în mocirlă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 09:50

Mai multor persoane implicate în comiterea infracțiunii de omor și huliganism au fost reţinute de oamenii legii. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)