Ultima oră

Volumul investiţiilor imobiliare comerciale din România a ajuns la 900 mil euro, în creştere cu 14,9% în ultimul an

Pe ansamblul anului 2015, compania de consultanţă anticipează că volumul acestor investiţii în Europa va atinge 230 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel după 2007.

În raport se arată că nivelul chiriilor proprietăţilor de birouri prime înregistrează o accelerare a creşterii în oraşe precum Bucureşti, Londra, Paris, Madrid şi Bruxelles, în timp ce avansul încetineşte la Viena, Munchen şi Frankfurt, iar Moscova înregistrează scădere.

În primul semestru din 2015 au avut loc creşteri ale volumelor investiţiilor atât în centrul cât şi în restul Europei. Cele mai mari două pieţe europene, Marea Britanie şi Germania, au debutat puternic în primul semestru. Marea Britanie urmează să atingă un an record pentru investiţii, în timp ce piaţa germană a fost susţinută de performanţele puternice din Frankfurt şi Berlin.

Din momentul în care investitorii au reconsiderat marjele de risc şi au căutat valoare pe pieţele secundare, a revenit şi activitatea în restul Europei. Spania şi Irlanda, care au susţinut revenirea pieţei europene în ultimele 18 luni, continuă să atragă un nivel sporit de investiţii, dar cele mai mari creşteri ale activităţilor au avut loc în Italia şi Portugalia, se arată în raport.

Knight Frank remarcă o scădere generalizată a ratelor de capitalizare (yield-urilor) pentru piaţa de birouri de Clasa A, acestea suferind o compresie în oraşe cum ar fi Amsterdam, Lisabona, Madrid, Milano şi Paris, în trimestrul al doilea.

”Volumele de investiţii continuă să crească datorită cererii internaţionale puternice pentru proprietăţile comerciale europene, în special din partea investitorilor americani, dar şi datorită creşterii numărului de oferte de portofolii mari. Aceste tendinţe sunt aşteptate să continue în restul anului, astfel prognozăm că investiţiile europene anuale în 2015 vor fi mai mari cu 20% faţă de 2014. În Europa, volumul de tranzacţii se apropie de nivelurile înregistrate în piaţă în 2007 şi mai multe ţări pot stabili recorduri în acest an", a declarat Andrew Sim, director pentru pieţe de capital europene la Knight Frank.

Matthew Colbourne, asociat în echipa de analişti internaţionali a Knight Frank, a spus la rândul său că pe piaţa închirierilor din Europa se observă tendinţe mixte, în contrast cu optimismul pe scara largă al pieţelor de investiţii.

Cererea pe segmentul de birouri a crescut semnificativ pe piata germană şi spaniolă în primul semestru, in timp ce Parisul a cunoscut niveluri scăzute în activitatea de închirieri.

De-a lungul ultimelor 12 luni, creşterea chiriilor pentru birouri a fost moderată, în afară de Dublin şi Londra, dar Knight Frank anticipează creşteri ale chiriilor pentru birouri în trimestrele următoare, în special datorită ofertei scăzute de spaţii disponibile în mai multe centre din oraşele cheie ale Europei.

Zf.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *