Politică

Voluntarii de război şi-au comemorat camarazii căzuţi în luptele de la Nistru

„Nu găsim cuvinte să descriem acele momente când oamenii noştri erau aruncaţi de la balcoane şi împuşcaţi fără vină. A fost o luptă crâncenă, dar nu am fost forţaţi, am apărat benevol patria. Păcat că autorităţile nu ne acordă niciun fel de înlesniri, nici la gaz, nici la transport, ne-au dat uitării”, a menţionat voluntarul de război Tudor Tuchiluş din Anenii Noi.

Preşedintele Uniunii Voluntarilor din Republica Moldova, Sergiu Caracai, a remarcat că în luptele din iunie 1991 voluntarii nu erau luaţi la evidenţă, de aceea nu se cunoaşte exact câţi au decedat în acele zile, dar sunt mulţi dispăruţi, care şi până azi nu au fost găsiţi. Sergiu Caracai afirmă că lumea continuă să fie indusă în eroare. Voluntarii nu au luptat împreuna cu poliţia, cum se afirmă mereu. Dacă ar fi fost susţinuţi de poliţie, pierderile umane nu ar fi fost atât de mari, a spus preşedintele Uniunii Voluntarilor.

„Dorim ca organele competente să elaboreze o lege privind voluntarii, care ne-ar apăra drepturile, aşa cum există o lege cu privire la poliţie sau la veteranii de război. Dorim să ni se acorde statut de voluntari de război, pentru că noi nu ne încadrăm în statutul de veterani. Nu dorim facilităţi, dar ţine de morala fiecăruia. Nu am fost nişte kamikaze, noi ştiam că o să murim şi mulţi nu s-au întors de la lupte”, a declarat Sergiu Caracai.

Din Uniunea Voluntarilor din Republica Moldova fac parte 8 mii de voluntari, iar mai mult de jumătate sunt invalizi. Pensia de invaliditate de gradul I constituie 800 de lei, comparativ cu 2-3 mii de lei pensia militarilor care au luptat la Nistru. „Invaliditatea nu ni se trage de la colhozurile la care munceam, dar de la război. Fiind civili, nu am trecut controlul medical. Cel mai trist este că nu vom ajunge la pensie, pentru că în fiecare an tot mai mulţi voluntari de război decedează”, a mai spus Sergiu Caracai.

În zilele de 19 şi 20 iunie 1991, circa 2 mii de voluntari din satele Varniţa şi Copanca, raionul Căuşeni, s-au ridicat în apărarea Tighinei de cazacii care maltratau moldovenii băştinaşi.

(După Info-Prim Neo) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *