Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Social 28 Martie 2012, ora 05:38    Din editia print

Voluntarii în războiul de la Nistru nu suportă umilinţa

Marime Font

Uniunea Voluntarilor cere conducerii de vârf a R. Moldova adoptarea unei legi privind statutul celor care au mers din proprie iniţiativă la apărarea R. Moldova în războiul din 1992. 

Vinerea trecută, chiar în ziua în care avea loc învestirea în funcţie a noului preşedinte al R. Moldova, în incinta Preturii Centru din Chişinău s-a desfăşurat şedinţa Consiliului republican al Uniunii Voluntarilor (CRUV) din R. Moldova.

Reprezentanţi ai celor care s-au ridicat din proprie iniţiativă pentru a apăra integritatea republicii în războiul din 1992 s-au adunat să-şi exprime nemulţumirea faţă de unele declaraţii făcute în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia comemorării a 20 de ani de la începutul războiului. Scopul unor asemenea declaraţii este de a diminua rolul şi locul voluntarilor în luptele cu cazacii şi gardiştii regimului separatist, a spus în timpul şedinţei Sergiu Caracai, preşedintele CRUV. „S-a ajuns chiar la aceea că unii generali de poliţie neagă participarea voluntarilor la războiul de pe Nistru, deşi nenumărate sunt faptele de eroism ale acestora. Aş vrea ca ei să-şi amintească măcar de detaşamentele „Burunducii”, „Dacii”, „Răzeşii”, de Filip Lupaşcu, Grigore Vârtosu sau Ion Căpăţână…”, susţine Caracai.


Prezent la şedinţă, Leonid Caraghiziadi, fost comandant de campanie pe platoul Cocieri, a menţionat că anume voluntarii din satele Cocieri, Corjova, Molovata, Dubăsari, Pohrebea, Roghi, Doroţcaia, Coşniţa, Pârâta, iar apoi cei din Varniţa, Copanca, Căuşeni au fost primii care s-au ridicat împotriva mercenarilor regimului de ocupaţie, nemaiputând suferi fărădelegile separatiştilor. Dacă poliţiştii veneau să-şi schimbe colegii pe poziţiile de luptă la două-trei săptămâni, atunci voluntarii au dus tot greul războiului de la prima până la ultima împuşcătură. Au fost cazuri în care primejdia îi urmărea şi din spate. Cei mai mulţi dintre ei au fost activi şi în timpul mişcărilor de eliberare naţională. La asta s-a referit Ion Teleman, din Iurceni, Nisporeni, care a luptat pe platoul Chiţcani ca locţiitor al comandantului de campanie, responsabil de muniţii: „După război, poliţiştii s-au întors la Ministerul de Interne, militarii - la cel al Apărării, care i-au protejat. Dar voluntarii s-au împrăştiat pe la casele lor, anumite forţe având grijă ca noi să fim dispersaţi şi daţi jos din căruţa apărătorilor acestui pământ. Este necesară o lege dedicată în întregime voluntarilor sau una în care lor să li se acorde un statut special. Asta cerem de la conducerea ţării. Altfel vom fi mereu marginalizaţi. N-o facem pentru a solicita înlesniri, chiar dacă şi voluntarii noştri au nevoie de protecţie din partea statului, căci au stat în tranşee, au dormit în paie ude...”. Teleman ne-a mărturisit că, dacă n-ar fi fost vigilent, „puteam să am soarta lui Grigore Vârtosu, împuşcat din spate”.

Participanţii la şedinţa Consiliului, în numele a peste 5.600 de voluntari, au adoptat o rezoluţie adresată celor trei conducători de stat - Nicolae Timofti, Marian Lupu şi Vlad Filat - prin care cer adoptarea Legii cu privire la statutul juridic al voluntarilor de război, care să includă şi formele de protecţie socială a voluntarilor, invalizilor de război şi a familiilor voluntarilor căzuţi în lupte. În caz contrar, Uniunea Voluntarilor din RM îşi rezervă dreptul de a apela la instituţiile internaţionale pentru apărarea drepturilor participanţilor la război.

Anatol Croitoru, voluntar din Coşniţa

Eu am adus din PMAN primul Tricolor şi l-am arborat pe clădirea Sovietului sătesc din Coşniţa. În timpul războiului separatist, m-am ridicat să-mi apăr satul. Am ieşit de pe poziţiile de luptă tocmai la 18 august 1992. Am rămas la baştină, unde promovez adevărul despre acel război. Mă întristez când aud că unii moldoveni din satele din stânga Nistrului care nu s-au dat cucerite depun acum actele pentru a primi pensie de la regimul separatist. Lumea noastră s-a dezamăgit, văzând atâta indiferenţă din partea autorităţilor moldoveneşti în care îşi pusese mare speranţă. Această neglijenţă ne doare tot mai mult şi pe noi, voluntarii. Iată de ce insistăm ca Chişinăul oficial să nu ignore în continuare rolul voluntarilor în războiul din 1992.

Mihai Godea, deputat în Parlamentul RM

Noi lucrăm în prezent asupra unui proiect de lege privind statutul voluntarilor de război. Ei merită acest lucru. Semnatarii Declaraţiei de Independenţă şi luptătorii pentru independenţa RM merită o atenţie deosebită din partea statului.

Sergiu Caracai, preşedintele Consiliului republican al Uniunii Voluntarilor

S-a ajuns chiar la aceea că unii generali de poliţie neagă participarea voluntarilor la războiul de pe Nistru, deşi faptele de eroism ale acestora sunt nenumărate.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)