Politică

Vom beneficia de 590 milioane de dolari SUA

Fondul Monetar International (FMI) va acorda Republicii Moldova $588 mln., dintre care $186 mln. le vom primi pana la sfarsitul anului 2009 pentru acoperirea deficitului bugetar si pentru rezervele valutare ale Bancii Nationale. Conditiile FMI nu au fost drastice pe segmentul social, astfel ca vor fi pastrate varsta de pensionare si majorarea cu 24% a salariilor profesorilor.

O misiune a FMI, condusa de Nikolai Gueorguiev, si Guvernul R. Moldova au ajuns, ieri, la un acord preliminar cu privire la un nou program economic, care ar putea fi sustinut printr-un acord de finantare pe trei ani, in suma totala de circa 588 milioane de dolari SUA. Prim-ministrul Vlad Filat a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca acesti bani vor fi impartiti in mod egal – 50 la suta pentru acoperirea deficitului bugetar si 50 la suta pentru rezervele valutare ale Bancii Nationale. Acordul urmeaza sa fie prezentat spre aprobare conducerii FMI, care ar putea examina solicitarea privind programul cu RM in luna ianuarie 2010.

Totusi, incepand de ieri, RM poate utiliza circa 186 milioane de dolari SUA pentru a acoperi necesitatile imediate de finantare a bugetului. Oficialul de la FMI a remarcat ca noul guvern va urma programul pe trei ani sustinut prin Mecanismul de finantare pentru cresterea economica si reducerea saraciei, care a fost aprobat de catre Consiliul de Directori Executivi al FMI in luna mai a anului 2006 si a expirat in mai 2009.

In cadrul sedintei guvernului, premierul Vlad Filat i-a felicitat pe ministrii cu ocazia intelegerii la care s-a ajuns cu FMI. „Din acest moment, pentru R. Moldova e deschisa o noua perspectiva”, a subliniat seful executivului. Sedinta guvernului a continuat cu aprobarea unui sir de chestiuni, printre care: amanarea cofinantarii partidelor politice din Bugetul de stat pana in 2013; alocarea din Fondul de rezerva a 20 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor de reconstructie a sediilor Parlamentului si Presedintiei in perioada rece a anului; modificarea unor articole din Codul Electoral privind crearea blocurilor electorale. Ultima decizie va fi, mai intai, discutata in cadrul unei comisii parlamentare, care analizeaza toate propunerile in vederea eficientizarii cadrului electoral.

De asemenea, a fost aprobat un proiect-pilot, propus de ministrul Educatiei, Leonid Bujor, care prevede finantarea pe baza de formula a institutiilor de invatamant primar si secundar general, gestionate din bugetele unitatilor administrativ-teritoriale. „Ministerul Educatiei propune aplicarea formulei de finantare per/elev pentru elaborarea si aprobarea bugetelor institutiilor de invatamant primar si secundar, elaborate in cadrul proiectului „Educatie de calitate in sectorul rural din Moldova”, sustinut de Banca Mondiala”, a declarat presei L. Bujor.

La sfarsitul sedintei guvernului, premierul V. Filat i-a dat indicatie ministrului de stat Victor Bodiu ca „maine (azi – n.n.) toti reprezentantii guvernului sa fie eliberati din functie. Masinile sa fie aduse la locul lor, iar birourile sa fie in gestiune publica”. Precizam ca este vorba despre reprezentantii executivului din teritoriu.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *