Direcţia Europa

„Vom fi fericiţi să vedem Moldova printre ţările europene”

În opinia lui Leancă, prezenţa la Chişinău a reprezentanţilor ai 24 de state-membre ale UE „demonstrează interesul, dar şi aprecierea pentru efortul pe care l-am depus în decursul anului 2010”. „Deşi discuţiile în acest grup informal au o valoare de ansamblu pentru perspectiva relaţiilor noastre, am reuşit totuşi să punctăm nişte elemente foarte precise. Prima concluzie este recunoaşterea politicilor de reforme şi faptul că am reuşit să asigurăm o armonie între declaraţii şi acţiuni. Graţie acestor eforturi se întrevede acum o perspectivă clară de integrare europeană”, a spus Iurie Leancă. Potrivit lui, printre problemele abordate la Chişinău au fost cele ce ţin de vize, de liber schimb şi de Parteneriatul Estic. Drept dovadă, Iurie Leancă a reiterat declaraţia Comisarului Stefan Fule, potrivit căruia RM a devenit în acest an cel mai dinamic membru în Parteneriatul Estic, „fapt care ce ne va permite să fim trataţi diferenţiat”. De asemenea, ministrul moldovean a subliniat precizarea ministrului de Externe al Italiei, Franco Frattini, despre adoptarea unei foi de parcurs în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize cu RM: „Atât timp cât Moldova va îndeplini condiţiile care-i sunt înaintate, vom putea vorbi despre termene foarte exacte pentru ridicarea vizelor cetăţenilor RM”. Potrivit vicepremierului, în luna curentă va începe ceea ce el a numit „faza operaţională” a dialogului cu privire la liberalizarea regimului de vize. Aceasta înseamnă că, dacă lucrurile evoluează cu aceleaşi ritmuri, moldovenii ar putea începe să călătorească în UE fără vize peste un an şi jumătate. În acest scop, în septembrie şi octombrie, RM a fost vizitată de două delegaţii UE, care urmează să elaboreze un raport. „Mai avem deficienţe, deoarece în ultimii opt ani nu s-a făcut nimic în acest sens”, a spus ministrul.

Viitorul nostru european depinde de viitoarea noastră guvernare

Pentru viitorul apropiat, Iurie Leancă îşi pune mari speranţe în Ungaria şi Polonia, care vor fi următoarele ţări ce vor prelua preşedinţia UE în ianuarie, respectiv în iulie 2011. „Sunt două state care au cunoştinţe istorice profunde în regiune şi cu care avem bune relaţii. Personal, nu exclud că pe timpul preşedinţiei poloneze, când vom fi mai maturi, cu tema de acasă făcută, să depunem oficial o cerere de aderarea la UE”. De un singur lucru mai depinde ca elanul pe care şi l-a luat ţara noastră spre UE să nu fie oprit – aceasta ţine, după cum a observat ministrul Iurie Leancă, de viitoarea guvernare, „care va trebui să aibă aceeaşi voinţă politică, aceleaşi resurse pe care să şi le pună la dispoziţie şi să realizeze aceleaşi politici”.

Ideea că viitorul nostru european depinde de viitoarea noastră guvernare a fost prezentă în majoritatea mesajelor enunţate de oficialii europeni inclusiv în cadrul întâlnirilor pe care aceştia le-au avut cu cei patru lideri ai AIE – Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Serafim Urecheanu -, dar şi cu preşedintele PCRM. „Prezenţa miniştrilor de Externe sau a secretarilor de stat responsabili de afaceri europene din ţări UE este, înainte de toate, un succes al Alianţei pentru Integrare Europeană”, a declarat ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi. Oficialul român a mai spus că o astfel de reuniune era de neimaginat acum zece ani sau chiar cu câteva luni în urmă şi i-a îndemnat pe liderii celor patru formaţiuni componente ale Alianţei de guvernare „să rămână uniţi şi să aibă un mesaj unitar”. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi premierul Vlad Filat i-au mulţumit lui Baconschi pentru suportul acordat de România în legătură cu inundaţiile din vara anului curent. La rându-i, Baconschi a apreciat că în ultimul an relaţiile dintre România şi RM au revenit la normal: „Mă bucur foarte mult că timp de un an RM, care nu era vizibilă la UE, acum e un subiect de actualitate”, a spus oficialul.

O „poveste de succes” care se vrea realitate

Ministrul lituanian de Externe, Audronius Ažubalis a anunţat disponibilitatea ţării sale de a ne transmite cele mai bune practici lituaniene în procesul de integrare europeană, de dezvoltare a proiectelor bilaterale de asistenţă tehnică acordată RM din partea Lituaniei, precum şi problematica transnistreană. „Apreciez tot ce face Guvernul RM. Iar noi vrem să vă ajutăm cu experienţele şi know-how-ul nostru şi să devenim pentru voi ceea ce a fost Danemarca pentru parcursul nostru european”, a declarat şeful diplomaţiei de la Vilnius. Nici Karel Schwarzenberg, ministrul ceh de Externe, n-a venit cu mâinile goale la reuniune. La Chişinău el a semnat, în numele Guvernului ceh, Memorandumul de cooperare în domeniul integrării europene şi Acordul interguvernamental privind cooperarea în domeniul educaţiei, culturii, tineretului şi sportului. Potrivit acordului, vor fi pregătiţi în comun specialişti de înaltă calificare pentru economie, pentru dezvoltarea continuă a sistemului de instruire şi formare profesională; va fi asigurat schimbul academic de studenţi şi cadre didactice; va fi promovată participarea în comun la conferinţe practico-ştiinţifice, activităţi culturale, competiţii sportive etc. De asemenea, el a participat la lansarea proiectului ceh de construcţie a apeductului Prut-Nisporeni în domeniul asigurării cu apă a oraşului Nisporeni şi a satelor Vărzăreşti şi Grozeşti.

„Povestea de succes”, „cel mai dinamic partener al Parteneriatului Estic” – aşa ne- au lăudat oficialii europeni… „Am dori ca reformele să continue, deoarece ele se desfăşoară corect. Relaţia dintre UE şi RM până acum a fost o poveste de succes pe care am vrea s-o vedem continuată”, a spus Leo D’Aes, ambasadorul Belgiei în România şi, prin cumul, în RM, care a vorbit din numele Catherinei Ashton, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE, şi al Preşedinţiei belgiene a UE. La rândul său, Comisarul Stefan Fule a spus că relaţia din acest an dintre Chişinău şi Bruxelles poate să se încununeze cu rezultate substanţiale. „Datorită acestui bilet proeuropean, care s-a resimţit puternic şi care constituie baza activităţilor în cadrul Alianţei de guvernământ, am reuşit să obţinem rezultate maxime. Calendarul integrării se află în mâinile voastre”, a menţionat el, adresându-se gazdelor.

La 28 noiembrie, va vota Moldova pentru viitor?..

La reuniune au participat şi cei patru lideri ai AIE – Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Serafim Urecheanu, pentru prima dată împreună după „supărarea” survenită acum câteva săptămâni în Alianţă… În opinia prim-ministrului Vlad Filat, prezenţa la Chişinău a membrilor Grupului pentru Acţiunea Europeană a RM este o apreciere a acţiunilor întreprinse în acest an, dar şi un mesaj de sprijin pentru viitor. „RM se află la început de cale şi acest început este cu siguranţă unul bun. Pe parcursul acestui an am demonstrat prin acţiune, nu prin declaraţii, că procesul de integrare europeană este unul de transformare internă şi, având această înţelegere, am mişcat lucrurile înainte şi am stabilit un curs clar de integrare europeană”. Şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu consideră că „Alianţa pentru Integrare Europeană a realizat un şir de reforme care au apropiat RM de comunitatea europeană”. „Sunt convins că la 28 noiembrie cetăţenii vor susţine cursul de integrare europeană, propus de AIE, deoarece doresc să locuiască într-un stat democrat, prosper şi de drept. Dar, pentru atingerea obiectivelor finale, mai avem încă mult de făcut. Şi reuşita reformelor iniţiate depinde atât de perseverenţa noastră în implementarea lor, cât şi de susţinerea partenerilor europeni”, a spus el.

„Este foarte important că v-a reuşit să aduceţi Uniunea Europeană aici. Sunt sigur că la alegeri RM va vota pentru viitorul său şi nu va mai avea de ales între Federaţia Rusă şi România, ci între trecut şi viitor, între un stil de viaţă şi altul, între un regim politic şi altul, între integrarea în UE şi stagnarea într-un model care este depăşit, cel puţin în regiunea noastră”, a declarat, în conferinţa de presă de final, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. Rugat de jurnalişti să comenteze declaraţia liderului comunist V. Voronin referitoare la „standardele duble ale UE” faţă de ultimele două guvernări, Karel Schwarzenberg, viceprim-ministru, ministrul ceh de Externe, a spus că PCRM a avut doar intenţii, care nu au fost însă susţinute prin fapte. „PCRM s-a aflat la putere mai bine de opt ani şi în această perioadă nu s-au făcut reforme. Din câte cunosc, dl Voronin preferă să aibă o alianţă mai degrabă cu Rusia şi Kazahstanul, decât cu ţările europene. Deci, rămâne iarăşi să decideţi dvs. în ce direcţie vreţi să mergeţi. Noi vom fi fericiţi să vedem Moldova printre ţările europene”, a afirmat ministrul Karel Schwarzenberg.

Chişinău, 30 septembrie – 1 octombrie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *