Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 6 Iulie 2012, ora 05:46    Din editia print

Marime Font

Vom mai muşca din „ciolanul” zborurilor low-cost ?

Zborurile low-cost au devenit de mai multe luni un „punct de atracţie” al atenţiei moldovenilor, dornici să plece mai des şi mai simplu peste hotare la munci sau să-şi vadă rudele nu doar în august, la Crăciun şi Paşti.

 
 

Logic, vizitele reprezentanţilor operatorilor zborurilor low-cost din străinătate, suprapuse peste „forfota” în jurul aderării R. Moldova la spaţiul aerian comun european, „dau aripi” celor dornici de călătorii ieftine.

Practic, însă, concurenţa şi potenţialul pieţei vor fi principalii factori care vor tăia din preţuri.
R. Moldova este o piaţă mica, iar călătoriile cu avionul sunt nepopulare din cauza preţurilor, care pleacă încetul cu încetul în istorie, de sute de euro per zbor. Pentru a stimula cererea din partea călătorilor, preţurile trebuie să devină mai accesibile şi să concureze pe unele direcţii cu biletele la tren sau chiar autobuz.În condiţiile actuale, în primul şi în primul rând, se cere o concurenţă între aeroporturi şi abia după aceasta între companii.
Un bilet poate fi oferit de companie la un preţ de 15 euro într-o direcţie, dar dacă taxele aeroportuare sunt de 70-90 de euro, e clar că un preţ bun va rămânea doar un miraj mediatic (sau politic).

Pe de altă parte, apropiatele aeroporturi care oferă zboruri low-cost sunt Bucureşti, Bacău şi Kiev. Asta înseamnă că aeroportul sau aeroporturile din Chişinău pot pescui pasageri dornici să economisească bani pentru zbor doar în rază de 200-300 km în jurul Chişinăului.
Astfel procedează acum moldovenii care se grupează câte patru-cinci şi pleacă cu un automobil la Kiev sau Bucureşti de unde călătoresc în statele europene la preţuri de 25-45 euro într-o direcţie.

La moment, există puţine premise pentru apariţia companiilor low-cost în Moldova. Air Moldova nu va deveni niciodată (dar nici nu trebuie să devină) o companie low-cost, în primul rând, pentru că este un operator „naţional”. De exemplu, compania Air Moldova a transportat în 2011 circa 500.000 de pasageri. Companiile internaţionale low-cost Blue Air - 1,5 mln., iar Wizz Air - peste 11 mln. de pasageri (ultimele două acoperă mai multe state şi aeroporturi). Cererea sporită le permite companiilor să optimizeze cheltuielile şi să devină atractive pentru toate aeroporturile lumii, care mai coboară din taxe pentru a le atrage.

Inclusiv din această cauză, Air Moldova oferă, pe destinaţia Italia, preţuri de circa 70 euro într-o direcţie, dar spre aceleaşi destinaţii, din Bucureşti preţul e mult mai mic (Chişinău-Verona-Chişinău cu Air Moldova -145 euro, Wizz Air - 80 euro, Blue Air - 40 euro).
Indiscutabil, Air Moldova a făcut un salt calitativ şi cantitativ (mă refer la preţ) destul de simţitor. Cu toate acestea, el va rămâne un operator mai comod, dar mai scump.

În acelaşi timp, politica operatorilor low-cost va fi orientată spre extinderea în statele vecine spre Aeroportul Iaşi (România) şi Odesa (Ucraina), astfel „pescuind” în continuare clienţi din Moldova. 

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul