Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 17 Martie 2012, ora 07:45    Din editia print

Vom plăti cel puţin 4 lei pentru o călătorie cu maxi-taxi. E doar o chestiune de timp!

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

În capitală, preţul pentru un bilet la maxi-taxi va fi majorat până la cel puţin 4 lei. 

Singura dilemă este cât de repede va intra în vigoare noul preţ şi dacă vom primi un minimum de confort în transportul public în schimbul unui leu în plus. 

Ultima majorare a preţului pentru o călătorie cu microbuzul a avut loc în august 2006, de la 2 la 3 lei. De atunci, preţul la motorină a crescut constant, de la 9 lei în 2006 la 16,7 lei în 2012, iar preţul unui bilet la microbuz a rămas acelaşi. Transportatorii auto susţin că din 70% din venituri cumpără motorină şi că majorarea preţului la o călătorie este inevitabilă. Iniţial, ei au cerut o majorare de circa 7 lei, iar săptămâna aceasta au anunţat că preţul pentru o călătorie cu microbuzul va creşte treptat, astfel încât, în toamnă, tariful să ajungă la 5 lei.
Funcţionarii de la primărie spun că va mai dura ceva timp până subiectul va ajunge pe agenda Consiliului municipal Chişinău (CMC) şi că majorarea ar putea avea loc abia peste o jumătate de an. În schimb, administratorii celor 19 firme care deţin toate cele 1850 de microbuze din capitală, cer ca preţul pentru o călătorie să crească de la 3 la 4 lei cât mai curând. Potrivit preşedintelui Asociaţiei transportatorilor privaţi, Ion Mămăligă, şoferii au informat deja autorităţile locale că, în caz contrar, nu vor ieşi la muncă.

Autorităţile promit: pentru un leu în plus, vom avea condiţii mai bune în transportul public

Până miercuri, doar opt din ei reuşiseră să-şi înregistreze oferta, potrivit şefului Direcţiei municipale transport public, Adrian Boldurescu, se va discuta despre tarif doar după ce toţi cei 19 administratori auto din capitală vor depune ofertele „Altfel, nu-i corect. Poate unul din ei ştie ceva ce ar putea să-i ajute şi pe ceilalţi în administrarea venitului şi diminuarea pierderilor. Subiectul abia se conturează”, spune funcţionarul.
Autorităţile ne promit două lucruri: nu vor accepta tarife mai mari de 4-5 lei, dar ne asigurăm că, „la leul care poate vom fi nevoiţi să-l plătim în plus, vom primi în schimb condiţii mai bune în mijloacele de transport”, susţine Adrian Boldurescu.

„Este la mintea cocoşului să se înţeleagă că, dacă tariful la combustibil creşte, e normal să crească şi preţul biletului”

Potrivit lui Ion Mămăligă, cu trei săptămâni în urmă, toţi cei 19 administratori ar fi depus o cerere la primărie pentru majorarea taxei, însă conform metodologiei, fiecare administrator trebuie să depună separat oferta de preţ. Aşa ar fi apărut confuzia că doar câţiva administratori cer majorarea tarifului.


Deşi este aproape imposibil de verificat, deoarece în microbuzele din Chişinău nu se dau bilete, Mămăligă susţine că o maşină face pe zi între şase şi opt curse şi are încasări de maximum 1000 de lei pe zi, dintre care 600-700 de lei se duc pe combustibil. „Această situaţie a dus la faptul că maşinile nu trec revizia tehnică, parcul rulant nu poate fi întreţinut, etc. Este la mintea cocoşului să se înţeleagă că, dacă tariful la combustibil creşte, e normal să crească şi preţul biletului. Nouă nici de salarii nu ne mai ajunge. Noi nu pretindem la asta, dar uitaţi-vă cum e în Europa, unde preţul unei călătorii este echivalent cu preţul unui litru de motorină”, spune Ion Mămăligă.

La fel ca şi autorităţile publice, Preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Privaţi, Ion Mămăligă, promite: „Chiar dacă taxa va fi majorată cu un singur leu, am putea asigura disciplină în trafic, am angaja mai mulţi şoferi, rutele ar fi mai dese şi am transporta mai puţini călători în microbuz, pentru a asigura un anumit confort. Recunoaştem că nivelul actual de deservire este sub orice nivel”.

Ion Mămăligă consideră că administratorii auto sunt discriminaţi în comparaţie cu Regia Transport Electric. El susţine că un autobuz consumă pe zi motorină de 2000-3000 de lei, aducând un venit de doar 200-300 de lei la bugetul local, şi cu toate acestea, tariful rămâne a fi subvenţionat cu 4 lei. Pentru comparaţie, cei 19 administratori de microbuze plătesc lunar în bugetul primăriei între 250 şi 900 de lei, potrivit autorităţilor locale.

Alexei Arhire, şofer de microbuz pe ruta 192

Zilnic, cheltuiesc 350 de lei pentru motorină. Lunar, pentru întreţinerea microbuzului scot din buzunar 4 mii de lei. Doar schimbarea plăcuţelor de frână costă aproape 600 de lei. Înainte le schimbam o dată la jumătate de an, iar acum - o dată la trei luni, fiindcă la fiecare groapă trebuie să frânez. Pe zi câştig 50-80 lei, dar câteodată rămân fără nimic. Dacă se va scumpi călătoria până la 5 lei, nu cred că se va micşora numărul de călători.

Valentin, şofer de microbuz pe ruta 155

Motorina s-a scumpit şi piesele de schimb la fel. S-a majorat şi taxa de drum, şi impozitul la primărie. Nu câştigăm nimic. Lucrăm chiar în minus. Întreţinerea maşinii mă costă circa 12 mii lei pe lună. Numai pentru motorină plătesc zilnic 700 de lei, pe când câştigul total e de 1000-1100 lei. Cu ce rămân?

Dacă se va majora tariful, poate nu va călători atâta lume, dar o să fie mai bine. Nu vom merge supraîncărcaţi şi nu vom repara maşinile atât de des.

Ion, şofer de microbuz pe ruta 166

Pe zi cheltuim 700 de lei pentru motorina şi încă 200 lei pentru reparaţie. Eu, ca proprietar de maşină, nu am niciun venit. Lucrăm în pierdere. Reparaţia maşinii mă costă 10 mii de lei. Dacă autorităţile vor să pună capăt goanei microbuzelor pe străzile Chişinăului, atunci trebuie să majoreze taxa de călătorie.

În cazul în care o călătorie cu microbuzul va costa 4-5 lei, o familie cu circa 4 membri care se deplasează zilnic cu microbuzul va trebui să scoată, minimum, din buzunar circa 1000-1200 de lei lunar pentru transport. Amintim autorităţilor că salariul minim pe economie în R. Moldova este de 1100 de lei.

ARTICOLUL FACE PARTE DIN EDIȚIA PRINT A ZIARULUI TIMPUL DE VINERI

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)