Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Constantin Tănase 5 Noiembrie 2010, ora 05:30    Din editia print

Marime Font

Vorba e… eu pentru cine votez?...

(Monologul cetăţeanului moldovean indecis (turmentat, manipulat, dezinformat, intoxicat, intimidat, înşelat, minţit ş.a.m.d.) de către comunişti)

Suntem în miezul unei campanii electorale fără precedent după cinismul cu care e manipulat alegătorul. Acesta este cu mult mai turmentat decât celebrul cetăţean turmentat al lui Caragiale din „O scrisoare pierdută”. La noi, acest cetăţean turmentat e de două feluri. Din prima categorie fac parte turmentaţii definitiv, victimele irecuperabile ale manipulărilor comuniste, care îi votează pe comunişti cu ochii închişi, fără să-şi pună întrebări. Din a doua categorie fac parte cei numiţi, eufemistic, indecişi, nehotărâţi, care nu sunt turmentaţi definitiv. Aceştia se mai întreabă „cu cine sa voteze?”, se mai frământă, îşi mai pun întrebări şi, de regulă, se decid în ultima clipă cu cine să voteze ori nici nu merg la alegeri. Marea bătălie electorală (şi) anul acesta se va da pentru această categorie de cetăţeni turmentaţi. Sociologii estimează că în RM există aproximativ 30% de indecişi, victime ale manipulărilor şi minciunilor comuniste. Anume de votul lor va depinde anul acesta rezultatul alegerilor şi, respectiv, destinul de mâine al RM.

În continuare vă propun un „monolog” al cetăţeanului. „Acţiunea” are lor într-o secţie electorală de la ţară, într-o sală pustie. De cabina de vot se apropie un cetăţean simplu, trecut de 60 de ani, nebărbierit, îmbrăcat modest. Ţine în mână un buletin de vot lung de doi metri, se apropie de cabină şi… cade pe gânduri.


…Iaca stau şi mă gândesc - cu cine să votez. (Ia buletinul, îl apropie de ochi.) Mama mă-si de viaţă că nu văd fără ochelari! Acum câţiva ani Voronin ne-a dat pensionarilor ochelari gratis, ca să vedem şi să nu încurcăm Secerea şi Ciocanul cu Soarele sau Trandafirii, dar aiştia din Alianţă… E drept, eu ochelarii i-am pierdut, înseamnă că degeaba le-am dat votul… Anul trecut am votat cu… Sau n-am votat? Iaca nu-mi amintesc. Ba nu, am votat Soarele. Sau am vrut să-l votez, dar n-am mai fost la votare? Să mor că nu-mi amintesc. Bun. Acum stau şi mă gândesc: da’ anul ista cu cine să votez? Zilele trecute mă gândeam să votez ori Stejărelul lui Filat, ori Soarele lui Urecheanu, sau pe unul Untilă, cică aista tot îi bunişor, că pe ceilalţi nu-i ştiu, dar când am auzit ce dăndănaie au făcut Filat şi cu ceilalţi la Nemţeni, m-am răzgândit, adică nu m-am răzgândit cu totul, dar mă mai gândesc cu cine să votez… De unde am auzit? Vă spun. Mai alaltăieri am fost la o întâlnire la club, organizată de comunişti. Trebuia să vină Voronin, dar n-a putut că era răcit, n-a fost nici la PRO TV, s-a dus, cică, la Ocniţa. În locul lui a venit unul tinerel, bolfoşel şi rumeor, iaca am uitat cum îi zice. (Se adresează sălii) Cum, Muşuc? Nu, altfel îi zice. Da, da, Bidon, nu, nu Bidon, da’ Dodon. Dodon, precis că Dodon. Apoi iată ce ne-a spus el: Filat, Ghimpu, Urecheanu şi Lupu au săpat sub digul de la Nemţeni, cu hârleţele aduse de la Băsescu cu un elicopter, şi au pus acolo o boambă… Cum să-i votez eu pe dânşii, dacă au făcut nenorocirea asta?
Şi ne-a mai spus tovarăşul Dodon şi despre alte nenorociri puse la cale de aiştia din Alianţă. Cică foametea din ’46-’47 tot ei au organizat-o. Urecheanu se suia în pod la om şi lua sacii. Lupu, că-i mai lung, stătea jos şi lua sacii şi îi dădea lui Filat, care-i mai vânjos şi îi căra la maşină… Sau la căruţă… Iaca am uitat. Tot Dodon ne-a spus că deportările le-a organizat Mihai Ghimpu - el făcea listele şi-i ridica pe oameni în Siberia. Cum să votez eu un asemenea om? E adevărat, am stat şi am socotit eu în mintea mea că prin ’46 aceştia poate nici nu erau încă născuţi pe lume, dar satul vuieşte şi, mai ştii, poate e adevărat? A? Şi iaca ce-am mai auzit. La noi a fost mai mulţi ani în urmă o ploaie cu sare că s-au uscat frunzele de pe copaci, a ars totul. Stăteam noi tot satul şi ne frământam - ce să fie oare? Uite că zilele acestea am aflat ce-a fost cu ploaia ceea, mi-a spus cumnatul Toader, că lui i-a spus un văr de-al lui, din Măşcăuţi, care cică a auzit chiar din gura lui Voronin, la o adunare: cică, Băsescu a umplut un avion cu butoaie cu otravă, o sul.., sul…sur… vuolat, da, aşa a zis - sur-vuolat, nu, a sur-voalat Prutul şi a vărsat otrava peste nourii cu ploaie… Şi acum cum să votez eu pentru Ghimpu, dacă el e prieten cu Băsescu? Şi i-o mai spus cumnatului Toader vărul lui de la Grinăuţi…, Grinăuţi sau Măşcăuţi, iaca nu ţin minte, că Ghimpu i-o dus lui Băsescu nişte pământ de-al nostru, moldovenesc şi strămoşesc, iaca nu ţin minte - Ghimpu sau Chirtoacă? Chipurile, na, Băsescule, miroase acest pământ şi vină şi-l ocupă! Şi amu eu cu cine votez?!

Aha, era să uit. Dodon ne-a mai povestit cum un străbun de-al lui Filat de la Lăpuşna i-a tăiat capul lui Mihai Viteazul! Da, da! Bun, poate şi merita, că a ocupat Moldova, dar chiar să-i tai capul ca unui câine? Nu putea doar să-l scuture oleacă ca să ne slobozească Moldova şi să-i dea drumul? Nu, i-a tăiat capul! Cum să votez eu cu Stejărelul, dacă neamurile lui Filat au făcut moarte de om? (Apropie buletinul de ochi, îl examinează.) Tot Dodon ne-a spus că nu o muiere, da un bunel de-al lui Ghimpu a tras în Lenin şi mai nu l-o omorât… De-a cui nevoie să omori omul? Cum să votez eu cu Ghimpu? Iaca mai este unul care zice că luptă cu mafia. Parcă-i bun programul lui, dar când l-am văzut la televizor cum i se învârt ochişorii ca luminile la circ, zic, stai, neică, unde te duci, cu cine votezi, ceva nu-i curat aici… Ieri, spunea la poştă Melinte al lui Brejnev (aşa l-o poreclit satul, că-i tare politicos, îi place să hămăie despre politică) despre aista cu mafia, cică-i băgat în alegeri de Păsat, acel cu pochii, care o vândut avioanele românilor… Tot Melinte spunea că a auzit de la o nepoată de la Chişinău că Păsat o vândut avioanele lui Băsescu. Nu ştiu, poate-s minciuni, poate nu, dar lumea vorbeşte. (Se uită iar la buletin). Da, pentru că am pomenit de biserică. Vorbesc femeile că, duminica trecută, părintele Serioja le-a spus oamenilor la slujbă că primul comunist a fost Iisus Hristos, aşa i-a spus Voronin.

Şi, cică, un străbun de-al lui Lupu şi unul al lui Urecheanu au fost în Palestina după măsline şi s-o nimerit asta drept atunci când evreii s-au pus să-l omoare şi să-l răstignească pe Hristos. Cică şi ei au fost pe acolo şi au votat pentru uciderea lui Hristos… Nu ştiu, poate nu-i adevărat, dar dacă îi adevărat, cum să votez eu cu ei?! Am auzit la radio… nu, nu la radio - iaca am uitat unde am auzit! - că Voronin o spus aşa: dacă comuniştii pierd alegerile, Băsescu trimite peste noi o armată de jandarmi care o să ne pună pe toţi în lanţuri şi o să ne ducă în România să le arăm pământurile, că la ei n-are cine lucra, toţi au fugit în Sss, măi, iaca am uitat cum se cheamă ţara ceea SSSSpania sau SSSSinaia? Da, Sinaia… Voronin a zis că în România e mare foamete şi românii au tăiat toţi boii şi i-au mâncat, şi acum o să vină jandarmii, o să ne pună în lanţuri şi o să ne puie pe noi în jug, în locul boilor… Stau şi mă gândesc, poate-i votez pe comunişti, ne trebuie nouă nenorocirea asta pe cap? Fata mea, Ileana, din Italia, îmi sună în fiecare zi şi-mi zice: Tată, dacă votezi cu Secera şi Ciocanul, nu-ţi mai trimit niciun euro, să te duci să te hrănească Voronin şi Mişin… Zice, tată, dacă nu-ţi place Filat - votează cu Urecheanu; nu-ţi place Urecheanu - votează cu Ghimpu; nu-ţi place Ghimpu - votează cu Lupu. Numai nu cu Voronin, da cu Alianţa. Dacă o să votezi cu Voronin, mi-a zis, nici la înmormântarea ta n-am să vin! Şi iaca acum stau şi mă frământ, cu cine să votez - cu Voronin sau cu Alianţa?..

Scoate din sân o floare mare de romaniţă şi, rupând una după alta petalele, îngână: Voronin, Alianţa, Voronin, Alianţa, Voronin, Alianţa şi tot aşa până ajunge la ultima petală: Alianţa! Când a rupt ultima petală, s-a făcut galben la faţă… Se mai uită o dată în buletin, intră în cabina de votare, iese cam peste un minut, îşi pune mâinile în cap şi zice: Am făcut-o şi pe asta, de-amu ce-a vrea Cel de Sus… Şi se depărtează, şchiopătând.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

FOTO fără COMENTARII / Maia Sandu în Găgăuzia cu steagul RUSIEI în spate

FOTO fără COMENTARII / Maia Sandu în Găgăuzia cu steagul RUSIEI în spate

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 06:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)