Astăzi 25 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:10
Abonamente

Constantin Tănase 5 Noiembrie 2010, ora 05:30    Din editia print

Marime Font

Vorba e… eu pentru cine votez?...

(Monologul cetăţeanului moldovean indecis (turmentat, manipulat, dezinformat, intoxicat, intimidat, înşelat, minţit ş.a.m.d.) de către comunişti)

Suntem în miezul unei campanii electorale fără precedent după cinismul cu care e manipulat alegătorul. Acesta este cu mult mai turmentat decât celebrul cetăţean turmentat al lui Caragiale din „O scrisoare pierdută”. La noi, acest cetăţean turmentat e de două feluri. Din prima categorie fac parte turmentaţii definitiv, victimele irecuperabile ale manipulărilor comuniste, care îi votează pe comunişti cu ochii închişi, fără să-şi pună întrebări. Din a doua categorie fac parte cei numiţi, eufemistic, indecişi, nehotărâţi, care nu sunt turmentaţi definitiv. Aceştia se mai întreabă „cu cine sa voteze?”, se mai frământă, îşi mai pun întrebări şi, de regulă, se decid în ultima clipă cu cine să voteze ori nici nu merg la alegeri. Marea bătălie electorală (şi) anul acesta se va da pentru această categorie de cetăţeni turmentaţi. Sociologii estimează că în RM există aproximativ 30% de indecişi, victime ale manipulărilor şi minciunilor comuniste. Anume de votul lor va depinde anul acesta rezultatul alegerilor şi, respectiv, destinul de mâine al RM.

În continuare vă propun un „monolog” al cetăţeanului. „Acţiunea” are lor într-o secţie electorală de la ţară, într-o sală pustie. De cabina de vot se apropie un cetăţean simplu, trecut de 60 de ani, nebărbierit, îmbrăcat modest. Ţine în mână un buletin de vot lung de doi metri, se apropie de cabină şi… cade pe gânduri.

Loading...


…Iaca stau şi mă gândesc - cu cine să votez. (Ia buletinul, îl apropie de ochi.) Mama mă-si de viaţă că nu văd fără ochelari! Acum câţiva ani Voronin ne-a dat pensionarilor ochelari gratis, ca să vedem şi să nu încurcăm Secerea şi Ciocanul cu Soarele sau Trandafirii, dar aiştia din Alianţă… E drept, eu ochelarii i-am pierdut, înseamnă că degeaba le-am dat votul… Anul trecut am votat cu… Sau n-am votat? Iaca nu-mi amintesc. Ba nu, am votat Soarele. Sau am vrut să-l votez, dar n-am mai fost la votare? Să mor că nu-mi amintesc. Bun. Acum stau şi mă gândesc: da’ anul ista cu cine să votez? Zilele trecute mă gândeam să votez ori Stejărelul lui Filat, ori Soarele lui Urecheanu, sau pe unul Untilă, cică aista tot îi bunişor, că pe ceilalţi nu-i ştiu, dar când am auzit ce dăndănaie au făcut Filat şi cu ceilalţi la Nemţeni, m-am răzgândit, adică nu m-am răzgândit cu totul, dar mă mai gândesc cu cine să votez… De unde am auzit? Vă spun. Mai alaltăieri am fost la o întâlnire la club, organizată de comunişti. Trebuia să vină Voronin, dar n-a putut că era răcit, n-a fost nici la PRO TV, s-a dus, cică, la Ocniţa. În locul lui a venit unul tinerel, bolfoşel şi rumeor, iaca am uitat cum îi zice. (Se adresează sălii) Cum, Muşuc? Nu, altfel îi zice. Da, da, Bidon, nu, nu Bidon, da’ Dodon. Dodon, precis că Dodon. Apoi iată ce ne-a spus el: Filat, Ghimpu, Urecheanu şi Lupu au săpat sub digul de la Nemţeni, cu hârleţele aduse de la Băsescu cu un elicopter, şi au pus acolo o boambă… Cum să-i votez eu pe dânşii, dacă au făcut nenorocirea asta?
Şi ne-a mai spus tovarăşul Dodon şi despre alte nenorociri puse la cale de aiştia din Alianţă. Cică foametea din ’46-’47 tot ei au organizat-o. Urecheanu se suia în pod la om şi lua sacii. Lupu, că-i mai lung, stătea jos şi lua sacii şi îi dădea lui Filat, care-i mai vânjos şi îi căra la maşină… Sau la căruţă… Iaca am uitat. Tot Dodon ne-a spus că deportările le-a organizat Mihai Ghimpu - el făcea listele şi-i ridica pe oameni în Siberia. Cum să votez eu un asemenea om? E adevărat, am stat şi am socotit eu în mintea mea că prin ’46 aceştia poate nici nu erau încă născuţi pe lume, dar satul vuieşte şi, mai ştii, poate e adevărat? A? Şi iaca ce-am mai auzit. La noi a fost mai mulţi ani în urmă o ploaie cu sare că s-au uscat frunzele de pe copaci, a ars totul. Stăteam noi tot satul şi ne frământam - ce să fie oare? Uite că zilele acestea am aflat ce-a fost cu ploaia ceea, mi-a spus cumnatul Toader, că lui i-a spus un văr de-al lui, din Măşcăuţi, care cică a auzit chiar din gura lui Voronin, la o adunare: cică, Băsescu a umplut un avion cu butoaie cu otravă, o sul.., sul…sur… vuolat, da, aşa a zis - sur-vuolat, nu, a sur-voalat Prutul şi a vărsat otrava peste nourii cu ploaie… Şi acum cum să votez eu pentru Ghimpu, dacă el e prieten cu Băsescu? Şi i-o mai spus cumnatului Toader vărul lui de la Grinăuţi…, Grinăuţi sau Măşcăuţi, iaca nu ţin minte, că Ghimpu i-o dus lui Băsescu nişte pământ de-al nostru, moldovenesc şi strămoşesc, iaca nu ţin minte - Ghimpu sau Chirtoacă? Chipurile, na, Băsescule, miroase acest pământ şi vină şi-l ocupă! Şi amu eu cu cine votez?!

Aha, era să uit. Dodon ne-a mai povestit cum un străbun de-al lui Filat de la Lăpuşna i-a tăiat capul lui Mihai Viteazul! Da, da! Bun, poate şi merita, că a ocupat Moldova, dar chiar să-i tai capul ca unui câine? Nu putea doar să-l scuture oleacă ca să ne slobozească Moldova şi să-i dea drumul? Nu, i-a tăiat capul! Cum să votez eu cu Stejărelul, dacă neamurile lui Filat au făcut moarte de om? (Apropie buletinul de ochi, îl examinează.) Tot Dodon ne-a spus că nu o muiere, da un bunel de-al lui Ghimpu a tras în Lenin şi mai nu l-o omorât… De-a cui nevoie să omori omul? Cum să votez eu cu Ghimpu? Iaca mai este unul care zice că luptă cu mafia. Parcă-i bun programul lui, dar când l-am văzut la televizor cum i se învârt ochişorii ca luminile la circ, zic, stai, neică, unde te duci, cu cine votezi, ceva nu-i curat aici… Ieri, spunea la poştă Melinte al lui Brejnev (aşa l-o poreclit satul, că-i tare politicos, îi place să hămăie despre politică) despre aista cu mafia, cică-i băgat în alegeri de Păsat, acel cu pochii, care o vândut avioanele românilor… Tot Melinte spunea că a auzit de la o nepoată de la Chişinău că Păsat o vândut avioanele lui Băsescu. Nu ştiu, poate-s minciuni, poate nu, dar lumea vorbeşte. (Se uită iar la buletin). Da, pentru că am pomenit de biserică. Vorbesc femeile că, duminica trecută, părintele Serioja le-a spus oamenilor la slujbă că primul comunist a fost Iisus Hristos, aşa i-a spus Voronin.

Şi, cică, un străbun de-al lui Lupu şi unul al lui Urecheanu au fost în Palestina după măsline şi s-o nimerit asta drept atunci când evreii s-au pus să-l omoare şi să-l răstignească pe Hristos. Cică şi ei au fost pe acolo şi au votat pentru uciderea lui Hristos… Nu ştiu, poate nu-i adevărat, dar dacă îi adevărat, cum să votez eu cu ei?! Am auzit la radio… nu, nu la radio - iaca am uitat unde am auzit! - că Voronin o spus aşa: dacă comuniştii pierd alegerile, Băsescu trimite peste noi o armată de jandarmi care o să ne pună pe toţi în lanţuri şi o să ne ducă în România să le arăm pământurile, că la ei n-are cine lucra, toţi au fugit în Sss, măi, iaca am uitat cum se cheamă ţara ceea SSSSpania sau SSSSinaia? Da, Sinaia… Voronin a zis că în România e mare foamete şi românii au tăiat toţi boii şi i-au mâncat, şi acum o să vină jandarmii, o să ne pună în lanţuri şi o să ne puie pe noi în jug, în locul boilor… Stau şi mă gândesc, poate-i votez pe comunişti, ne trebuie nouă nenorocirea asta pe cap? Fata mea, Ileana, din Italia, îmi sună în fiecare zi şi-mi zice: Tată, dacă votezi cu Secera şi Ciocanul, nu-ţi mai trimit niciun euro, să te duci să te hrănească Voronin şi Mişin… Zice, tată, dacă nu-ţi place Filat - votează cu Urecheanu; nu-ţi place Urecheanu - votează cu Ghimpu; nu-ţi place Ghimpu - votează cu Lupu. Numai nu cu Voronin, da cu Alianţa. Dacă o să votezi cu Voronin, mi-a zis, nici la înmormântarea ta n-am să vin! Şi iaca acum stau şi mă frământ, cu cine să votez - cu Voronin sau cu Alianţa?..

Scoate din sân o floare mare de romaniţă şi, rupând una după alta petalele, îngână: Voronin, Alianţa, Voronin, Alianţa, Voronin, Alianţa şi tot aşa până ajunge la ultima petală: Alianţa! Când a rupt ultima petală, s-a făcut galben la faţă… Se mai uită o dată în buletin, intră în cabina de votare, iese cam peste un minut, îşi pune mâinile în cap şi zice: Am făcut-o şi pe asta, de-amu ce-a vrea Cel de Sus… Şi se depărtează, şchiopătând.

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 18:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:47

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost soluția optimă în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a țării. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:04

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Vremurile pe care le traim parca sunt pe repede inainte. Asa pot aparea agitatia si anxietatea. Iata care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le adopti ca sa te poti relaxa si sa reduci anxietatea. Evita mesajele si urmarirea lor prin social media Pana la 60% dintre angajati isi verifica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume este o optiune ideala pentru o masa savuroasa si rapida. Iata 10 retete simple pe care le poti prepara pentru toata familia. Aici gasesti o colectie de supe si ciorbe delicioase. 1. Supa crema de legume si ardei copt Ingrediente  Supa crema de legume si ardei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Accident GRAV cu un TAXI în Chișinău

Accident GRAV cu un TAXI în Chișinău

Trei pasageri dintr-un taxi dintre care un minor au ajuns la spital, în urma unui accident rutier, produs în capitală în prima jumătate a zilei de 24 ianuarie.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 25 Ianuarie 2020, ora: 08:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:17

China anunţă închiderea unor porţiuni din Marele Zid pentru a preveni răspândirea coronavirusului

China anunţă închiderea unor porţiuni din Marele Zid pentru a preveni răspândirea coronavirusului

 China a anunţat vineri închiderea unor porţiuni din Marele Zid, precum şi a unor populare atracţii turistice din zona Beijing-ului, în cadrul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care a făcut deja 26 de victime, informează AFP. Mormintele Ming...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:12

TENIS: Simona Halep s-a calificat în optimile turneului Australian Open

TENIS: Simona Halep s-a calificat în optimile turneului Australian Open

Jucătoarea română Simona Halep, numărul trei mondial, s-a calificat în optimile de finală ale turneului de tenis Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, după ce a învins-o pe kazaha Iulia Putinţeva cu 6-1, 6-4, sâmbătă, la Melbourne. Halep (28 ani), a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 25 Ianuarie 2020, ora: 07:48

La 25 ianuarie 1475, Ștefan cel Mare anunță victoria de la Vaslui. În 1918, Ucraina își declară independența față de Rusia bolșevică. În 1949 s-a creat CAER. Iar în 2004, roverul Opportunity a atins suprafața planetei Marte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 07:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Ianuarie 2020, ora: 06:33

George Simion, ales în fruntea AUR: „Vrem ca resursele României să aparțină românilor! Vrem dreptate!”

George Simion, ales în fruntea AUR: „Vrem ca resursele României să aparțină românilor! Vrem dreptate!”

Liderul unionist George Simion și jurnalistul Claudiu Târziu au fost aleși astăzi, în cadrul Congresului național al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), copreședinți ai formațiunii politice. La același eveniment care s-a desfășurat la Iași, de Ziua Unirii...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Ianuarie 2020, ora: 06:31

3 femei geniale din zodiac

3 femei geniale din zodiac

Fiecare femeie este înzestrată cu propriile calități care o evidențiază de celelalte, așa că ea trebuie să profite din plin de ele pentru a se face remarcată și pentru a-i cuceri pe cei din jur. Este foarte bine cunoscut faptul că femeile au propriul farmec ce iese prin toți...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Ianuarie 2020, ora: 05:22

Micul dejun te poate ajuta să fii într-o formă fizică mai bună.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 04:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 01:25

ALERTĂ /// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

ALERTĂ /// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

 Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)