Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 21 Octombrie 2019
Abonamente

Constantin Tănase 5 Noiembrie 2010, ora 05:30    Din editia print

Marime Font

Vorba e… eu pentru cine votez?...

(Monologul cetăţeanului moldovean indecis (turmentat, manipulat, dezinformat, intoxicat, intimidat, înşelat, minţit ş.a.m.d.) de către comunişti)

Suntem în miezul unei campanii electorale fără precedent după cinismul cu care e manipulat alegătorul. Acesta este cu mult mai turmentat decât celebrul cetăţean turmentat al lui Caragiale din „O scrisoare pierdută”. La noi, acest cetăţean turmentat e de două feluri. Din prima categorie fac parte turmentaţii definitiv, victimele irecuperabile ale manipulărilor comuniste, care îi votează pe comunişti cu ochii închişi, fără să-şi pună întrebări. Din a doua categorie fac parte cei numiţi, eufemistic, indecişi, nehotărâţi, care nu sunt turmentaţi definitiv. Aceştia se mai întreabă „cu cine sa voteze?”, se mai frământă, îşi mai pun întrebări şi, de regulă, se decid în ultima clipă cu cine să voteze ori nici nu merg la alegeri. Marea bătălie electorală (şi) anul acesta se va da pentru această categorie de cetăţeni turmentaţi. Sociologii estimează că în RM există aproximativ 30% de indecişi, victime ale manipulărilor şi minciunilor comuniste. Anume de votul lor va depinde anul acesta rezultatul alegerilor şi, respectiv, destinul de mâine al RM.

În continuare vă propun un „monolog” al cetăţeanului. „Acţiunea” are lor într-o secţie electorală de la ţară, într-o sală pustie. De cabina de vot se apropie un cetăţean simplu, trecut de 60 de ani, nebărbierit, îmbrăcat modest. Ţine în mână un buletin de vot lung de doi metri, se apropie de cabină şi… cade pe gânduri.


…Iaca stau şi mă gândesc - cu cine să votez. (Ia buletinul, îl apropie de ochi.) Mama mă-si de viaţă că nu văd fără ochelari! Acum câţiva ani Voronin ne-a dat pensionarilor ochelari gratis, ca să vedem şi să nu încurcăm Secerea şi Ciocanul cu Soarele sau Trandafirii, dar aiştia din Alianţă… E drept, eu ochelarii i-am pierdut, înseamnă că degeaba le-am dat votul… Anul trecut am votat cu… Sau n-am votat? Iaca nu-mi amintesc. Ba nu, am votat Soarele. Sau am vrut să-l votez, dar n-am mai fost la votare? Să mor că nu-mi amintesc. Bun. Acum stau şi mă gândesc: da’ anul ista cu cine să votez? Zilele trecute mă gândeam să votez ori Stejărelul lui Filat, ori Soarele lui Urecheanu, sau pe unul Untilă, cică aista tot îi bunişor, că pe ceilalţi nu-i ştiu, dar când am auzit ce dăndănaie au făcut Filat şi cu ceilalţi la Nemţeni, m-am răzgândit, adică nu m-am răzgândit cu totul, dar mă mai gândesc cu cine să votez… De unde am auzit? Vă spun. Mai alaltăieri am fost la o întâlnire la club, organizată de comunişti. Trebuia să vină Voronin, dar n-a putut că era răcit, n-a fost nici la PRO TV, s-a dus, cică, la Ocniţa. În locul lui a venit unul tinerel, bolfoşel şi rumeor, iaca am uitat cum îi zice. (Se adresează sălii) Cum, Muşuc? Nu, altfel îi zice. Da, da, Bidon, nu, nu Bidon, da’ Dodon. Dodon, precis că Dodon. Apoi iată ce ne-a spus el: Filat, Ghimpu, Urecheanu şi Lupu au săpat sub digul de la Nemţeni, cu hârleţele aduse de la Băsescu cu un elicopter, şi au pus acolo o boambă… Cum să-i votez eu pe dânşii, dacă au făcut nenorocirea asta?
Şi ne-a mai spus tovarăşul Dodon şi despre alte nenorociri puse la cale de aiştia din Alianţă. Cică foametea din ’46-’47 tot ei au organizat-o. Urecheanu se suia în pod la om şi lua sacii. Lupu, că-i mai lung, stătea jos şi lua sacii şi îi dădea lui Filat, care-i mai vânjos şi îi căra la maşină… Sau la căruţă… Iaca am uitat. Tot Dodon ne-a spus că deportările le-a organizat Mihai Ghimpu - el făcea listele şi-i ridica pe oameni în Siberia. Cum să votez eu un asemenea om? E adevărat, am stat şi am socotit eu în mintea mea că prin ’46 aceştia poate nici nu erau încă născuţi pe lume, dar satul vuieşte şi, mai ştii, poate e adevărat? A? Şi iaca ce-am mai auzit. La noi a fost mai mulţi ani în urmă o ploaie cu sare că s-au uscat frunzele de pe copaci, a ars totul. Stăteam noi tot satul şi ne frământam - ce să fie oare? Uite că zilele acestea am aflat ce-a fost cu ploaia ceea, mi-a spus cumnatul Toader, că lui i-a spus un văr de-al lui, din Măşcăuţi, care cică a auzit chiar din gura lui Voronin, la o adunare: cică, Băsescu a umplut un avion cu butoaie cu otravă, o sul.., sul…sur… vuolat, da, aşa a zis - sur-vuolat, nu, a sur-voalat Prutul şi a vărsat otrava peste nourii cu ploaie… Şi acum cum să votez eu pentru Ghimpu, dacă el e prieten cu Băsescu? Şi i-o mai spus cumnatului Toader vărul lui de la Grinăuţi…, Grinăuţi sau Măşcăuţi, iaca nu ţin minte, că Ghimpu i-o dus lui Băsescu nişte pământ de-al nostru, moldovenesc şi strămoşesc, iaca nu ţin minte - Ghimpu sau Chirtoacă? Chipurile, na, Băsescule, miroase acest pământ şi vină şi-l ocupă! Şi amu eu cu cine votez?!

Aha, era să uit. Dodon ne-a mai povestit cum un străbun de-al lui Filat de la Lăpuşna i-a tăiat capul lui Mihai Viteazul! Da, da! Bun, poate şi merita, că a ocupat Moldova, dar chiar să-i tai capul ca unui câine? Nu putea doar să-l scuture oleacă ca să ne slobozească Moldova şi să-i dea drumul? Nu, i-a tăiat capul! Cum să votez eu cu Stejărelul, dacă neamurile lui Filat au făcut moarte de om? (Apropie buletinul de ochi, îl examinează.) Tot Dodon ne-a spus că nu o muiere, da un bunel de-al lui Ghimpu a tras în Lenin şi mai nu l-o omorât… De-a cui nevoie să omori omul? Cum să votez eu cu Ghimpu? Iaca mai este unul care zice că luptă cu mafia. Parcă-i bun programul lui, dar când l-am văzut la televizor cum i se învârt ochişorii ca luminile la circ, zic, stai, neică, unde te duci, cu cine votezi, ceva nu-i curat aici… Ieri, spunea la poştă Melinte al lui Brejnev (aşa l-o poreclit satul, că-i tare politicos, îi place să hămăie despre politică) despre aista cu mafia, cică-i băgat în alegeri de Păsat, acel cu pochii, care o vândut avioanele românilor… Tot Melinte spunea că a auzit de la o nepoată de la Chişinău că Păsat o vândut avioanele lui Băsescu. Nu ştiu, poate-s minciuni, poate nu, dar lumea vorbeşte. (Se uită iar la buletin). Da, pentru că am pomenit de biserică. Vorbesc femeile că, duminica trecută, părintele Serioja le-a spus oamenilor la slujbă că primul comunist a fost Iisus Hristos, aşa i-a spus Voronin.

Şi, cică, un străbun de-al lui Lupu şi unul al lui Urecheanu au fost în Palestina după măsline şi s-o nimerit asta drept atunci când evreii s-au pus să-l omoare şi să-l răstignească pe Hristos. Cică şi ei au fost pe acolo şi au votat pentru uciderea lui Hristos… Nu ştiu, poate nu-i adevărat, dar dacă îi adevărat, cum să votez eu cu ei?! Am auzit la radio… nu, nu la radio - iaca am uitat unde am auzit! - că Voronin o spus aşa: dacă comuniştii pierd alegerile, Băsescu trimite peste noi o armată de jandarmi care o să ne pună pe toţi în lanţuri şi o să ne ducă în România să le arăm pământurile, că la ei n-are cine lucra, toţi au fugit în Sss, măi, iaca am uitat cum se cheamă ţara ceea SSSSpania sau SSSSinaia? Da, Sinaia… Voronin a zis că în România e mare foamete şi românii au tăiat toţi boii şi i-au mâncat, şi acum o să vină jandarmii, o să ne pună în lanţuri şi o să ne puie pe noi în jug, în locul boilor… Stau şi mă gândesc, poate-i votez pe comunişti, ne trebuie nouă nenorocirea asta pe cap? Fata mea, Ileana, din Italia, îmi sună în fiecare zi şi-mi zice: Tată, dacă votezi cu Secera şi Ciocanul, nu-ţi mai trimit niciun euro, să te duci să te hrănească Voronin şi Mişin… Zice, tată, dacă nu-ţi place Filat - votează cu Urecheanu; nu-ţi place Urecheanu - votează cu Ghimpu; nu-ţi place Ghimpu - votează cu Lupu. Numai nu cu Voronin, da cu Alianţa. Dacă o să votezi cu Voronin, mi-a zis, nici la înmormântarea ta n-am să vin! Şi iaca acum stau şi mă frământ, cu cine să votez - cu Voronin sau cu Alianţa?..

Scoate din sân o floare mare de romaniţă şi, rupând una după alta petalele, îngână: Voronin, Alianţa, Voronin, Alianţa, Voronin, Alianţa şi tot aşa până ajunge la ultima petală: Alianţa! Când a rupt ultima petală, s-a făcut galben la faţă… Se mai uită o dată în buletin, intră în cabina de votare, iese cam peste un minut, îşi pune mâinile în cap şi zice: Am făcut-o şi pe asta, de-amu ce-a vrea Cel de Sus… Şi se depărtează, şchiopătând.

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 20:17

Соловьев попал в Книгу рекордов Гиннесса

Соловьев попал в Книгу рекордов Гиннесса

Телеведущего Владимира Соловьева внесли в Книгу рекордов Гиннесса, говорится на официальном сайте организации. Отмечается, что журналист побил рекорд по самому...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:06

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cheamă reprezentanții partidelor unioniste din R. Moldova, inclusiv pe liderii acestora, la un Congres al Unioniștilor, în cadrul căruia să fie puse bazele unei formațiuni politice puternice, care să obțină victorii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:05

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice și etnice, consideră unii analiști politici de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 14:27

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Frumusețea unei femei este foarte importantă, tocmai de aceea ea face tot ceea ce se poate pentru a o menține. Fie că alege să meargă periodic la saloane, să încerce tratamente costisitoare sau pur și simplu să urmeze un ritual propriu, femeia se simte bine atunci când știe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:49

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

 Ken Perenyi știe cum stă treaba cu falsificatul lucrărilor de artă. A făcut-o timp de 30 de ani. Iar acum și-o asumă complet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:34

Primul stat american care interzice produsele din blană

Primul stat american care interzice produsele din blană

California a devenit primul stat american care interzice procesarea şi vânzarea produselor din blana animalelor, potrivit unui proiect de lege semnat recent de guvernatorul Gavin Newsom. Rezidenţii nu vor mai avea dreptul de a comercializa sau confecţiona haine, pantofi sau poşete...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:30

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna aceasta încearcă să se strecoare în case și să se pună la adăpost....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:20

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

În perioada 18 – 20 octombrie 2019, inspectorii de patrulare implicați la supravegherea circulației rutiere au depistat peste 1.400 de încălcări ale regulamentului circulației rutiere. Astfel, în pofida accidentelor tragice petrecute și a campaniilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:15

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu au remarcat desfășurarea corectă a alegerilor locale generale, în mesaje transmise prin intermediul rețelelor de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:03

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

Blocul ACUM ar putea deţine două fotolii de viceprimar de Chişinău, oferite de noul edil al capitalei. Declaraţia aparţine candidatului la funcţia de primar Ion Ceban, care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:28

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

 Victoria candidatului Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatii din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare de a cuceri discursul public in unele regiuni vulnerabile la coruptie si populism politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:26

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Ce mananci este doar o parte din ecutatia slabirii. Doar dieta nu ajuta la pierderea kilogramelor in plus, asa ca – daca nu faci si ceva miscare – eforturile tale vor fi in zadar. Cura de slabire este un intreg proces care incepe cu o dieta adecvata, consolidata cu miscare si un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:24

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Herpesul se poate activa oricand odata de a intrat in organismul virusul care il produce. El ramane in stare “latenta” in celulele nervoase, pana cand ceva (stres, oboseala, expunere la soare etc.) il “trezeste. Cercetatorii au descoperit ca unele alimente contribuie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:21

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

Orice poate fi victima unui vampir energetic. Exista oameni care te fac sa te simti anxios, suparat, sa intri in defesiva dupa ce te-ai intalnit cu ei. Astfel de persoane pot fi intalnite peste tot si pot juca roluri diferite. Poate fi verisorul enervant, un coleg care ii trateaza pe toti de sus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:38

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

20 de persoane pretind la funcţia de procuror general. Mai jos vă prezentăm lista candidaţilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:26

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

 Partidul Socialiștilor, blocul ACUM și Partidul Democrat rămân cele mai puternice forțe politice, arată votul politic din alegerile locale de duminică. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 10:19

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

În 2015, Anastasov a câștigat primăria Comrat fiind candidatul Partidului Nostru. A acumulat atunci 55%

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 09:30

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Un fruct pe care românii îl mănâncă rar sau chiar îl evită are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Denumite popular şi „merele de aur", gutuile, fructele specifice acestui sezon, sunt recunoscute pentru proprietăţile lor în medicina...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)