Vorba e… eu pentru cine votez?...

publicat în Constantin Tănase pe 5 Noiembrie 2010, 05:30

(Monologul cetăţeanului moldovean indecis (turmentat, manipulat, dezinformat, intoxicat, intimidat, înşelat, minţit ş.a.m.d.) de către comunişti)

Suntem în miezul unei campanii electorale fără precedent după cinismul cu care e manipulat alegătorul. Acesta este cu mult mai turmentat decât celebrul cetăţean turmentat al lui Caragiale din „O scrisoare pierdută”. La noi, acest cetăţean turmentat e de două feluri. Din prima categorie fac parte turmentaţii definitiv, victimele irecuperabile ale manipulărilor comuniste, care îi votează pe comunişti cu ochii închişi, fără să-şi pună întrebări. Din a doua categorie fac parte cei numiţi, eufemistic, indecişi, nehotărâţi, care nu sunt turmentaţi definitiv. Aceştia se mai întreabă „cu cine sa voteze?”, se mai frământă, îşi mai pun întrebări şi, de regulă, se decid în ultima clipă cu cine să voteze ori nici nu merg la alegeri. Marea bătălie electorală (şi) anul acesta se va da pentru această categorie de cetăţeni turmentaţi. Sociologii estimează că în RM există aproximativ 30% de indecişi, victime ale manipulărilor şi minciunilor comuniste. Anume de votul lor va depinde anul acesta rezultatul alegerilor şi, respectiv, destinul de mâine al RM.

În continuare vă propun un „monolog” al cetăţeanului. „Acţiunea” are lor într-o secţie electorală de la ţară, într-o sală pustie. De cabina de vot se apropie un cetăţean simplu, trecut de 60 de ani, nebărbierit, îmbrăcat modest. Ţine în mână un buletin de vot lung de doi metri, se apropie de cabină şi… cade pe gânduri.

…Iaca stau şi mă gândesc - cu cine să votez. (Ia buletinul, îl apropie de ochi.) Mama mă-si de viaţă că nu văd fără ochelari! Acum câţiva ani Voronin ne-a dat pensionarilor ochelari gratis, ca să vedem şi să nu încurcăm Secerea şi Ciocanul cu Soarele sau Trandafirii, dar aiştia din Alianţă… E drept, eu ochelarii i-am pierdut, înseamnă că degeaba le-am dat votul… Anul trecut am votat cu… Sau n-am votat? Iaca nu-mi amintesc. Ba nu, am votat Soarele. Sau am vrut să-l votez, dar n-am mai fost la votare? Să mor că nu-mi amintesc. Bun. Acum stau şi mă gândesc: da’ anul ista cu cine să votez? Zilele trecute mă gândeam să votez ori Stejărelul lui Filat, ori Soarele lui Urecheanu, sau pe unul Untilă, cică aista tot îi bunişor, că pe ceilalţi nu-i ştiu, dar când am auzit ce dăndănaie au făcut Filat şi cu ceilalţi la Nemţeni, m-am răzgândit, adică nu m-am răzgândit cu totul, dar mă mai gândesc cu cine să votez… De unde am auzit? Vă spun. Mai alaltăieri am fost la o întâlnire la club, organizată de comunişti. Trebuia să vină Voronin, dar n-a putut că era răcit, n-a fost nici la PRO TV, s-a dus, cică, la Ocniţa. În locul lui a venit unul tinerel, bolfoşel şi rumeor, iaca am uitat cum îi zice. (Se adresează sălii) Cum, Muşuc? Nu, altfel îi zice. Da, da, Bidon, nu, nu Bidon, da’ Dodon. Dodon, precis că Dodon. Apoi iată ce ne-a spus el: Filat, Ghimpu, Urecheanu şi Lupu au săpat sub digul de la Nemţeni, cu hârleţele aduse de la Băsescu cu un elicopter, şi au pus acolo o boambă… Cum să-i votez eu pe dânşii, dacă au făcut nenorocirea asta?
Şi ne-a mai spus tovarăşul Dodon şi despre alte nenorociri puse la cale de aiştia din Alianţă. Cică foametea din ’46-’47 tot ei au organizat-o. Urecheanu se suia în pod la om şi lua sacii. Lupu, că-i mai lung, stătea jos şi lua sacii şi îi dădea lui Filat, care-i mai vânjos şi îi căra la maşină… Sau la căruţă… Iaca am uitat. Tot Dodon ne-a spus că deportările le-a organizat Mihai Ghimpu - el făcea listele şi-i ridica pe oameni în Siberia. Cum să votez eu un asemenea om? E adevărat, am stat şi am socotit eu în mintea mea că prin ’46 aceştia poate nici nu erau încă născuţi pe lume, dar satul vuieşte şi, mai ştii, poate e adevărat? A? Şi iaca ce-am mai auzit. La noi a fost mai mulţi ani în urmă o ploaie cu sare că s-au uscat frunzele de pe copaci, a ars totul. Stăteam noi tot satul şi ne frământam - ce să fie oare? Uite că zilele acestea am aflat ce-a fost cu ploaia ceea, mi-a spus cumnatul Toader, că lui i-a spus un văr de-al lui, din Măşcăuţi, care cică a auzit chiar din gura lui Voronin, la o adunare: cică, Băsescu a umplut un avion cu butoaie cu otravă, o sul.., sul…sur… vuolat, da, aşa a zis - sur-vuolat, nu, a sur-voalat Prutul şi a vărsat otrava peste nourii cu ploaie… Şi acum cum să votez eu pentru Ghimpu, dacă el e prieten cu Băsescu? Şi i-o mai spus cumnatului Toader vărul lui de la Grinăuţi…, Grinăuţi sau Măşcăuţi, iaca nu ţin minte, că Ghimpu i-o dus lui Băsescu nişte pământ de-al nostru, moldovenesc şi strămoşesc, iaca nu ţin minte - Ghimpu sau Chirtoacă? Chipurile, na, Băsescule, miroase acest pământ şi vină şi-l ocupă! Şi amu eu cu cine votez?!

Aha, era să uit. Dodon ne-a mai povestit cum un străbun de-al lui Filat de la Lăpuşna i-a tăiat capul lui Mihai Viteazul! Da, da! Bun, poate şi merita, că a ocupat Moldova, dar chiar să-i tai capul ca unui câine? Nu putea doar să-l scuture oleacă ca să ne slobozească Moldova şi să-i dea drumul? Nu, i-a tăiat capul! Cum să votez eu cu Stejărelul, dacă neamurile lui Filat au făcut moarte de om? (Apropie buletinul de ochi, îl examinează.) Tot Dodon ne-a spus că nu o muiere, da un bunel de-al lui Ghimpu a tras în Lenin şi mai nu l-o omorât… De-a cui nevoie să omori omul? Cum să votez eu cu Ghimpu? Iaca mai este unul care zice că luptă cu mafia. Parcă-i bun programul lui, dar când l-am văzut la televizor cum i se învârt ochişorii ca luminile la circ, zic, stai, neică, unde te duci, cu cine votezi, ceva nu-i curat aici… Ieri, spunea la poştă Melinte al lui Brejnev (aşa l-o poreclit satul, că-i tare politicos, îi place să hămăie despre politică) despre aista cu mafia, cică-i băgat în alegeri de Păsat, acel cu pochii, care o vândut avioanele românilor… Tot Melinte spunea că a auzit de la o nepoată de la Chişinău că Păsat o vândut avioanele lui Băsescu. Nu ştiu, poate-s minciuni, poate nu, dar lumea vorbeşte. (Se uită iar la buletin). Da, pentru că am pomenit de biserică. Vorbesc femeile că, duminica trecută, părintele Serioja le-a spus oamenilor la slujbă că primul comunist a fost Iisus Hristos, aşa i-a spus Voronin.

Şi, cică, un străbun de-al lui Lupu şi unul al lui Urecheanu au fost în Palestina după măsline şi s-o nimerit asta drept atunci când evreii s-au pus să-l omoare şi să-l răstignească pe Hristos. Cică şi ei au fost pe acolo şi au votat pentru uciderea lui Hristos… Nu ştiu, poate nu-i adevărat, dar dacă îi adevărat, cum să votez eu cu ei?! Am auzit la radio… nu, nu la radio - iaca am uitat unde am auzit! - că Voronin o spus aşa: dacă comuniştii pierd alegerile, Băsescu trimite peste noi o armată de jandarmi care o să ne pună pe toţi în lanţuri şi o să ne ducă în România să le arăm pământurile, că la ei n-are cine lucra, toţi au fugit în Sss, măi, iaca am uitat cum se cheamă ţara ceea SSSSpania sau SSSSinaia? Da, Sinaia… Voronin a zis că în România e mare foamete şi românii au tăiat toţi boii şi i-au mâncat, şi acum o să vină jandarmii, o să ne pună în lanţuri şi o să ne puie pe noi în jug, în locul boilor… Stau şi mă gândesc, poate-i votez pe comunişti, ne trebuie nouă nenorocirea asta pe cap? Fata mea, Ileana, din Italia, îmi sună în fiecare zi şi-mi zice: Tată, dacă votezi cu Secera şi Ciocanul, nu-ţi mai trimit niciun euro, să te duci să te hrănească Voronin şi Mişin… Zice, tată, dacă nu-ţi place Filat - votează cu Urecheanu; nu-ţi place Urecheanu - votează cu Ghimpu; nu-ţi place Ghimpu - votează cu Lupu. Numai nu cu Voronin, da cu Alianţa. Dacă o să votezi cu Voronin, mi-a zis, nici la înmormântarea ta n-am să vin! Şi iaca acum stau şi mă frământ, cu cine să votez - cu Voronin sau cu Alianţa?..

Scoate din sân o floare mare de romaniţă şi, rupând una după alta petalele, îngână: Voronin, Alianţa, Voronin, Alianţa, Voronin, Alianţa şi tot aşa până ajunge la ultima petală: Alianţa! Când a rupt ultima petală, s-a făcut galben la faţă… Se mai uită o dată în buletin, intră în cabina de votare, iese cam peste un minut, îşi pune mâinile în cap şi zice: Am făcut-o şi pe asta, de-amu ce-a vrea Cel de Sus… Şi se depărtează, şchiopătând.