Actualitate

Voronin: Dodon se laudă aiurea, amnistia înseamnă altceva! Această decizie a Rusiei e ca grebla pe apă

– Domnule Președinte, spuneați la începutul întâlnirii noastre că ați discutat subiectul așa-zisei amnistii cu mai mulți specialiști în domeniu. Ce v-au explicat ei? De ce spuneți că Dodon folosește noțiunea într-un context nepotrivit.

– Ceea ce numește Dodon „amnistie”, este o noțiune juridică și ca să fie aplicată cetățeanul trebuie să fie condamnat civil, contravențional sau penal. Noi nu cunoaștem de existența cărorva sentințe în Rusia față de cetățenii noștri aflați acolo la muncă. Noi știm că ei sunt plecați acolo pentru bucățica de pâine pe care nu le-o poate asigura președintele țării și guvernarea, aici, acasă.

Dimpotrivă, ei lucrează pentru economia rusă și acești oameni nu au de ce să fie amnistiați. Repet, cetățenii noștri nu au fost condamnați acolo. Nu este normal din niciun punct de vedere ca Dodon să se laude că oamenii aceștia vor fi amnistiați.

Dodon trebuia să se înțeleagă acolo ca acești 170 de mii de moldoveni să fie decorați de Putin cu ordine, medalii și premii. Încălcarea regimului de ședere este o abatere care nicidecum nu se rezolvă prin amnistie.

– Dar cum poate fi numită această decizia a Rusiei? Șantaj, favor?

– Nicicum. Dodon s-a plâns că nu poate executa tot ce promite acolo pentru că el nu are majoritate și nu deține puterea. El a cerut acest ajutor ca să aibă majoritate și ca să poată hotărî ceva, doar că sunt de aceștia care au și majoritate și tot nu pot face nimic, acesta fiind în primul rând Dodon.

În plus, această măsură nu este luată doar în privința moldovenilor, ci și a muncitorilor din Tadjikistan, Kirghistan, Uzbekistan, Kazahstan și mulți alții. Unde aici este meritul lui Dodon?

– Domnul Filip spunea că această decizie a Rusiei poate fi considerată drept o ingerință străină în procesul electoral al R.Moldova. Dvs ce credeți?

– Și Filip aiurește. Ca întodeauna. Această decizie e ca grebla pe apă. Nu se știe dacă acești cetățeni vor veni acasă. Dodon doar nu le plătește drumul tur-retur. Într-adevăr este o posibilitate ca acești cetățeni să poată participa la alegeri, dar nu înseamnă că lor le va introduce un cip la vamă prin care li se va impune să-l voteze pe Dodon.

– Dar cât credeți că va aduna PSRM-ul urmare a acestei decizii luate la Moscova?

– Eu cred că va fi cam același rezultat ca la ultimele alegeri cu participarea cetățenilor care locuiesc în transnistria – 8500 de cetățeni. E adevărat, uneori și un vot poate fi important, mai ales în Parlament, atunci când Candu nu numără cumsecade și falsifică rezultatele votării. Socialiștii dacă vor ieși cu 15 mandate, să zică „bodaprosti”.

– Dar cum credeți, Rusia poate să-l ajute mai mult pe Dodon. Și dacă da, de ce nu o face?

– Aveți dreptate. Dodon a avut vreo 7 sau 8 întâlniri cu Putin doar că eu nu am văzut niciun document semnat urmare a acestor întrevederi. Ne uităm că și televiziunea centrală din Rusia tot îl susține indirect pe Dodon, dar mulți deja își dau seama de calitatea acestor întâlniri sau de nivelul susținerii care îi este acordat lui Dodon sau partidului său. Este un fel de sprijin, dar nicidecum un ajutor cum ar putea Rusia să-l acorde. De ce nu îl ajută Rusia mai mult? (n.r. râde) Nu este de competența mea să răspund. Dar se vede că au înțeles ce-i de acolo cine este acest Dodon, ce autoritate este el în interiorul țării noastre și la ce se poate aștepta de la el în viitor.

– Dar credeți că mai sunt partide moldovenești susținute de Rusia?

– Vă garantez că PCRM niciodată nu a fost susținut cu nimic. Da, relațiile bilaterale, politice, economice, sociale cu Federația Rusă dar și alte țări au fost menținute, dar ca partid – niciodată. Și nu cred că Federația Rusă mai susține alte partide. Declarațiile pe care le face Renato Usatîi, aparțin numai lui Renato Usatîi. La spatele acestor declarații nu se află nimeni.

Sursa: Deschide.md
Autor: Svetlana Maftei 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *