Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 21 Februarie 2019
Abonamente

Editorial 30 Ianuarie 2015, ora 08:46    Din editia print

Marime Font

Voronin își asumă rolul de țap ispășitor al coaliției PLDM-PD

Duminica trecută, la Chișinău a avut loc primul protest contra alianței PLDM-PD-PCRM. Organizatorul evenimentului, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, merită toată admirația cel puţin pentru curajul de a spune un NU răspicat actualei coaliții de guvernământ care, pentru a se debarasa de Mihai Ghimpu, a ales ca soarta RM să depindă în următorii ani de comuniști. 

Astfel, cauzele revoltei populare sunt întemeiate. În primul rând, pentru că, în 2009, Vlad Filat ne-a promis o Moldovă fără Voronin și fără comuniști, iar astăzi tot el îi încredințează liderului PCRM să dea tonul politicii moldovenești. În al doilea rând, niciunul dintre capii coaliţiei nu a fost în stare să explice pe înțelesul tuturor necesitatea excluderii din actul guvernării a unui alt partid proeuropean. Vă asigur că, să fi știut la ce vom ajunge, o importantă parte a electoratului PLDM și PD ar fi avut altă opțiune de vot sau, în general, nu ar fi ieșit la alegeri. Cred că și băieții de la „Tinerii Moldovei” și-au dat seama că lăcomia PD și PLDM de a deține controlul total în stat ne poate aduce la sapă de lemn…

Cum am devenit sâmbătă seara „pseudo-patriot”

Cu toate acestea, cu o zi înainte de miting, m-am trezit botezat „trădător”, „mârlan” și „pseudo-patriot”. Astfel mi s-au adresat inclusiv unii oameni, care în ajunul evenimentului m-au întrebat dacă vom avea a doua zi un eveniment serios sau un joc politic. Iniţial, nu m-am grăbit să le răspund, fiindcă nici eu nu ştiam despre ce este vorba. Apoi, însă, i-am sfătuit pe toţi să stea cuminciori acasă. Şi asta i-a scos din sărite.
Mi-am schimbat părerea sâmbătă seara, când s-au întâmplat niște lucruri pe care doar miopii ar putea să nu le vadă. Eu nu cred că patrioții noștri sunt orbi. Mai degrabă, pentru unii dintre ei, patriotismul este doar un fel de distracție, un fel de spectacol, un fel de competiție de strigăte în stradă. Un patriot își măsoară atent fiece pas, pentru ca vorbele și faptele sale să nu dăuneze cumva Patriei, pe care o iubește. De altfel, este un patriot de făină, din care oricine poate dospi orice fel de aluat, la liberă alegere.

Întâmplarea din noaptea de sâmbătă spre duminică

Ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică? Importanţi indivizi din tabăra prorusă de la Chişinău, care vorbesc rusește, deși cunosc româna, care până atunci s-au pronunțat cu vehemență pentru anularea Acordului de Asociere RM-UE și pentru apropierea noastră de Rusia, unii dintre care au făcut declarații publice chiar și în sprijinul separatiștilor ruși din Ucraina, s-au schimbat brusc la față și, cu o insistență debordantă, invitau toată lumea să apere Moldova europeană la mitingul de duminică… Ca să fiu sincer, eu am cunoscut în viața mea diferiți oameni, dar nişte ființe atât de mizerabile şi mici, care să-și schimbe macazul de azi pe mâine cu scopul meschin de a-şi minţi apropiaţii, văd pentru prima dată. Anume atunci mi-am îndemnat prietenii să nu iasă la miting. Am pornit de la ideea că o manifestaţie la care iau parte concomitent și proruși, și proromâni, se poate sfârşi în cel mai bun caz cu o dezbinare pașnică între participanții.

Protestul de duminică

Duminică, în faţa guvernului, au venit circa 300 de oameni, care au scandat cel mai des: „Jos comuniștii!”. Cineva îmi spunea că, la începutul protestului, a încercat să strige „Jos Plahotniuc!”, dar a fost întrerupt neîntârziat de către moderatorii mitingului cu acelaşi: „Jos comuniștii!”. E adevărat că mai târziu mulțimea a scandat şi „Jos Lupu!”, „Jos Filat!”, „Jos Plahotniuc!”, „Jos mafia!”, însă principala lozincă a protestului a rămas a fi „Jos comuniştii!”. Cât priveşte proruşii, care în ajun chemau cu multă osârdie lumea în Piaţă, aceștia stăteau de vorbă între ei, fără să participe la eveniment. Cel mai degrabă, încercaseră şi ei marea cu degetul, ca să vadă câtă lume va răspunde invitaţiei lor, iar acum asistau la protest în calitate de observatori…
Eu sunt de acord că, atâta timp cât mai există comunişti în lume, este foarte frumos și corect să strigăm: „Jos comuniştii!”. Cu atât mai mult, cu cât regimurile comuniste sunt regimuri criminale, de la care am avut de suferit şi noi, şi părinţii, şi buneii noştri. Dar în cazul mitingului de duminică, organizat în semn de protest faţă de alianţa PLDM-PD-PCRM, care era vina comuniştilor? Au venit ei cu forța și i-au constrâns pe Filat sau pe Lupu ca să-i accepte în „opoziție constructivă”? I-a amenințat Voronin pe liderii PD și PLDM că-i va omorî sau îi va tortura, dacă nu-i vor întinde şi lui treuca Puterii? Nu. Voronin doar a acceptat propunerea liderilor PD și PLDM de a participa la actul guvernării. Şi atunci de ce 300 de oameni strigă „Jos comuniștii!”, dacă vinovați pentru revolta lor sunt alții?

Protestatarii au fost prost organizați

Să admitem că protestele vor avea succes și vor continua până când Voronin va fi nevoit să se retragă din alianţa cu PLDM şi PD. Cine ne poate asigura că, în acest caz, aceste două partide nu vor constitui o nouă alianţă cu socialiştii? Mai ales că evoluția lui Igor Dodon pe scena politică ne arată că el îşi schimbă frecvent măştile. Și dacă se va întâmpla ca socialiștii să piardă sprijinul Moscovei, este puţin probabil că Dodon va sta pe gol, fără să-şi caute o nouă sursă de venit. Atunci ce vom scanda la proteste? „Jos socialiştii”?
Sunt absolut convins că organizatorii mitingului de duminică ştiu că omul care decide totul în PLDM este Vlad Filat, iar capul PD este Vlad Plahotniuc. Şi că anume de aceștia a depins excluderea liberalilor din coaliția proeuropeană și alierea celor două formaţiuni cu PCRM. Ei mai știu că, dacă RM va avea de suferit în urma pactului PLDM-PD-PCRM și Europa ne va întoarce spatele, noi nu-i vom cere socoteală lui Voronin, ci celorlalţi doi Vlazi. De aceea, dacă vor continua protestele, „Tinerii Moldovei” ar trebui încurajați să dea dovadă de o mai bună organizare și să schimbe nițel ținta revoltei lor. Iar prorușii, care caută să se infiltreze printre protestatari, fluturând lozinci europene false, ar trebui ignorați, pentru a nu se ajunge la eventuale provocări.

Un scenariu similar în cazul alegerii lui Leancă…

Dacă, însă, participanții la aceste mitinguri nu vor avea un scop precis și bine determinat, protestul va fi sortit eșecului și va aduce multă satisfacție celor doi Vlazi. Din simplul motiv că la astfel de evenimente nu se adună niciodată prea mulţi oameni, situație care poate zădărnici ulterior intenţiile altor cetăţeni de a protesta contra Puterii. Dar și pentru că Voronin nu se arată deranjat de rolul de țap ispășitor în alianța cu PD și PLDM. De exemplu, el a intrat deja în joc în cazul alegerii prim-ministrului RM. De la bun început, Voronin ne asigura că va vota pentru orice candidat propus de PLDM sau PD. Iar acum, când Filat l-a înaintat la şefia guvernului pe Iurie Leancă, Voronin anunţă că PCRM refuză categoric să-și dea votul pentru acesta. Jocul e foarte simplu, dacă ne amintim despre neînțelegerile dintre Filat și Leancă: primul vrea să scape de celălalt, dar într-un asemenea mod, încât să nu provoace nici nemulţumirea electoratului, nici cea a europenilor. Astfel, Filat putea să-l roage pe Voronin să voteze contra, pentru ca ulterior să poată propune un alt candidat. Dacă îl credem pe Ghimpu, următorul premier va fi Natalia Gherman.

Fireşte că, în acest caz, liberalii pot da lovitura de graţie, dacă vor vota pentru cabinetul Leancă. În caz contrar, acesta poate fi înlăturat din fruntea executivului de către Filat, însă toate pietrele vor zbura în capul lui Voronin. Spectacolul respectiv parcă ar avea unele similitudini cu mitingul de duminică. Iată la ce trebuie să-și concentreze atenția organizatorii protestului, dacă vor să fie auziți. Pentru că, în situația noastră, să strigi „Jos comuniştii!” este ca şi cum ai zice, de pildă, că vina pentru avorturi aparține avortonilor sau că pe Ion Butmalai l-a ucis garajul său...

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)