Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 30 Ianuarie 2015, ora 08:46    Din editia print

Marime Font

Voronin își asumă rolul de țap ispășitor al coaliției PLDM-PD

Duminica trecută, la Chișinău a avut loc primul protest contra alianței PLDM-PD-PCRM. Organizatorul evenimentului, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, merită toată admirația cel puţin pentru curajul de a spune un NU răspicat actualei coaliții de guvernământ care, pentru a se debarasa de Mihai Ghimpu, a ales ca soarta RM să depindă în următorii ani de comuniști. 

 
 
 

Astfel, cauzele revoltei populare sunt întemeiate. În primul rând, pentru că, în 2009, Vlad Filat ne-a promis o Moldovă fără Voronin și fără comuniști, iar astăzi tot el îi încredințează liderului PCRM să dea tonul politicii moldovenești. În al doilea rând, niciunul dintre capii coaliţiei nu a fost în stare să explice pe înțelesul tuturor necesitatea excluderii din actul guvernării a unui alt partid proeuropean. Vă asigur că, să fi știut la ce vom ajunge, o importantă parte a electoratului PLDM și PD ar fi avut altă opțiune de vot sau, în general, nu ar fi ieșit la alegeri. Cred că și băieții de la „Tinerii Moldovei” și-au dat seama că lăcomia PD și PLDM de a deține controlul total în stat ne poate aduce la sapă de lemn…

Cum am devenit sâmbătă seara „pseudo-patriot”

Cu toate acestea, cu o zi înainte de miting, m-am trezit botezat „trădător”, „mârlan” și „pseudo-patriot”. Astfel mi s-au adresat inclusiv unii oameni, care în ajunul evenimentului m-au întrebat dacă vom avea a doua zi un eveniment serios sau un joc politic. Iniţial, nu m-am grăbit să le răspund, fiindcă nici eu nu ştiam despre ce este vorba. Apoi, însă, i-am sfătuit pe toţi să stea cuminciori acasă. Şi asta i-a scos din sărite.
Mi-am schimbat părerea sâmbătă seara, când s-au întâmplat niște lucruri pe care doar miopii ar putea să nu le vadă. Eu nu cred că patrioții noștri sunt orbi. Mai degrabă, pentru unii dintre ei, patriotismul este doar un fel de distracție, un fel de spectacol, un fel de competiție de strigăte în stradă. Un patriot își măsoară atent fiece pas, pentru ca vorbele și faptele sale să nu dăuneze cumva Patriei, pe care o iubește. De altfel, este un patriot de făină, din care oricine poate dospi orice fel de aluat, la liberă alegere.

Întâmplarea din noaptea de sâmbătă spre duminică

Ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică? Importanţi indivizi din tabăra prorusă de la Chişinău, care vorbesc rusește, deși cunosc româna, care până atunci s-au pronunțat cu vehemență pentru anularea Acordului de Asociere RM-UE și pentru apropierea noastră de Rusia, unii dintre care au făcut declarații publice chiar și în sprijinul separatiștilor ruși din Ucraina, s-au schimbat brusc la față și, cu o insistență debordantă, invitau toată lumea să apere Moldova europeană la mitingul de duminică… Ca să fiu sincer, eu am cunoscut în viața mea diferiți oameni, dar nişte ființe atât de mizerabile şi mici, care să-și schimbe macazul de azi pe mâine cu scopul meschin de a-şi minţi apropiaţii, văd pentru prima dată. Anume atunci mi-am îndemnat prietenii să nu iasă la miting. Am pornit de la ideea că o manifestaţie la care iau parte concomitent și proruși, și proromâni, se poate sfârşi în cel mai bun caz cu o dezbinare pașnică între participanții.

Protestul de duminică

Duminică, în faţa guvernului, au venit circa 300 de oameni, care au scandat cel mai des: „Jos comuniștii!”. Cineva îmi spunea că, la începutul protestului, a încercat să strige „Jos Plahotniuc!”, dar a fost întrerupt neîntârziat de către moderatorii mitingului cu acelaşi: „Jos comuniștii!”. E adevărat că mai târziu mulțimea a scandat şi „Jos Lupu!”, „Jos Filat!”, „Jos Plahotniuc!”, „Jos mafia!”, însă principala lozincă a protestului a rămas a fi „Jos comuniştii!”. Cât priveşte proruşii, care în ajun chemau cu multă osârdie lumea în Piaţă, aceștia stăteau de vorbă între ei, fără să participe la eveniment. Cel mai degrabă, încercaseră şi ei marea cu degetul, ca să vadă câtă lume va răspunde invitaţiei lor, iar acum asistau la protest în calitate de observatori…
Eu sunt de acord că, atâta timp cât mai există comunişti în lume, este foarte frumos și corect să strigăm: „Jos comuniştii!”. Cu atât mai mult, cu cât regimurile comuniste sunt regimuri criminale, de la care am avut de suferit şi noi, şi părinţii, şi buneii noştri. Dar în cazul mitingului de duminică, organizat în semn de protest faţă de alianţa PLDM-PD-PCRM, care era vina comuniştilor? Au venit ei cu forța și i-au constrâns pe Filat sau pe Lupu ca să-i accepte în „opoziție constructivă”? I-a amenințat Voronin pe liderii PD și PLDM că-i va omorî sau îi va tortura, dacă nu-i vor întinde şi lui treuca Puterii? Nu. Voronin doar a acceptat propunerea liderilor PD și PLDM de a participa la actul guvernării. Şi atunci de ce 300 de oameni strigă „Jos comuniștii!”, dacă vinovați pentru revolta lor sunt alții?

Protestatarii au fost prost organizați

Să admitem că protestele vor avea succes și vor continua până când Voronin va fi nevoit să se retragă din alianţa cu PLDM şi PD. Cine ne poate asigura că, în acest caz, aceste două partide nu vor constitui o nouă alianţă cu socialiştii? Mai ales că evoluția lui Igor Dodon pe scena politică ne arată că el îşi schimbă frecvent măştile. Și dacă se va întâmpla ca socialiștii să piardă sprijinul Moscovei, este puţin probabil că Dodon va sta pe gol, fără să-şi caute o nouă sursă de venit. Atunci ce vom scanda la proteste? „Jos socialiştii”?
Sunt absolut convins că organizatorii mitingului de duminică ştiu că omul care decide totul în PLDM este Vlad Filat, iar capul PD este Vlad Plahotniuc. Şi că anume de aceștia a depins excluderea liberalilor din coaliția proeuropeană și alierea celor două formaţiuni cu PCRM. Ei mai știu că, dacă RM va avea de suferit în urma pactului PLDM-PD-PCRM și Europa ne va întoarce spatele, noi nu-i vom cere socoteală lui Voronin, ci celorlalţi doi Vlazi. De aceea, dacă vor continua protestele, „Tinerii Moldovei” ar trebui încurajați să dea dovadă de o mai bună organizare și să schimbe nițel ținta revoltei lor. Iar prorușii, care caută să se infiltreze printre protestatari, fluturând lozinci europene false, ar trebui ignorați, pentru a nu se ajunge la eventuale provocări.

Un scenariu similar în cazul alegerii lui Leancă…

Dacă, însă, participanții la aceste mitinguri nu vor avea un scop precis și bine determinat, protestul va fi sortit eșecului și va aduce multă satisfacție celor doi Vlazi. Din simplul motiv că la astfel de evenimente nu se adună niciodată prea mulţi oameni, situație care poate zădărnici ulterior intenţiile altor cetăţeni de a protesta contra Puterii. Dar și pentru că Voronin nu se arată deranjat de rolul de țap ispășitor în alianța cu PD și PLDM. De exemplu, el a intrat deja în joc în cazul alegerii prim-ministrului RM. De la bun început, Voronin ne asigura că va vota pentru orice candidat propus de PLDM sau PD. Iar acum, când Filat l-a înaintat la şefia guvernului pe Iurie Leancă, Voronin anunţă că PCRM refuză categoric să-și dea votul pentru acesta. Jocul e foarte simplu, dacă ne amintim despre neînțelegerile dintre Filat și Leancă: primul vrea să scape de celălalt, dar într-un asemenea mod, încât să nu provoace nici nemulţumirea electoratului, nici cea a europenilor. Astfel, Filat putea să-l roage pe Voronin să voteze contra, pentru ca ulterior să poată propune un alt candidat. Dacă îl credem pe Ghimpu, următorul premier va fi Natalia Gherman.

Fireşte că, în acest caz, liberalii pot da lovitura de graţie, dacă vor vota pentru cabinetul Leancă. În caz contrar, acesta poate fi înlăturat din fruntea executivului de către Filat, însă toate pietrele vor zbura în capul lui Voronin. Spectacolul respectiv parcă ar avea unele similitudini cu mitingul de duminică. Iată la ce trebuie să-și concentreze atenția organizatorii protestului, dacă vor să fie auziți. Pentru că, în situația noastră, să strigi „Jos comuniştii!” este ca şi cum ai zice, de pildă, că vina pentru avorturi aparține avortonilor sau că pe Ion Butmalai l-a ucis garajul său...

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul