Astăzi 24 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 23 Iulie 2019
Abonamente

Editorial 30 Ianuarie 2015, ora 08:46    Din editia print

Marime Font

Voronin își asumă rolul de țap ispășitor al coaliției PLDM-PD

Duminica trecută, la Chișinău a avut loc primul protest contra alianței PLDM-PD-PCRM. Organizatorul evenimentului, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, merită toată admirația cel puţin pentru curajul de a spune un NU răspicat actualei coaliții de guvernământ care, pentru a se debarasa de Mihai Ghimpu, a ales ca soarta RM să depindă în următorii ani de comuniști. 

Astfel, cauzele revoltei populare sunt întemeiate. În primul rând, pentru că, în 2009, Vlad Filat ne-a promis o Moldovă fără Voronin și fără comuniști, iar astăzi tot el îi încredințează liderului PCRM să dea tonul politicii moldovenești. În al doilea rând, niciunul dintre capii coaliţiei nu a fost în stare să explice pe înțelesul tuturor necesitatea excluderii din actul guvernării a unui alt partid proeuropean. Vă asigur că, să fi știut la ce vom ajunge, o importantă parte a electoratului PLDM și PD ar fi avut altă opțiune de vot sau, în general, nu ar fi ieșit la alegeri. Cred că și băieții de la „Tinerii Moldovei” și-au dat seama că lăcomia PD și PLDM de a deține controlul total în stat ne poate aduce la sapă de lemn…

Cum am devenit sâmbătă seara „pseudo-patriot”

Cu toate acestea, cu o zi înainte de miting, m-am trezit botezat „trădător”, „mârlan” și „pseudo-patriot”. Astfel mi s-au adresat inclusiv unii oameni, care în ajunul evenimentului m-au întrebat dacă vom avea a doua zi un eveniment serios sau un joc politic. Iniţial, nu m-am grăbit să le răspund, fiindcă nici eu nu ştiam despre ce este vorba. Apoi, însă, i-am sfătuit pe toţi să stea cuminciori acasă. Şi asta i-a scos din sărite.
Mi-am schimbat părerea sâmbătă seara, când s-au întâmplat niște lucruri pe care doar miopii ar putea să nu le vadă. Eu nu cred că patrioții noștri sunt orbi. Mai degrabă, pentru unii dintre ei, patriotismul este doar un fel de distracție, un fel de spectacol, un fel de competiție de strigăte în stradă. Un patriot își măsoară atent fiece pas, pentru ca vorbele și faptele sale să nu dăuneze cumva Patriei, pe care o iubește. De altfel, este un patriot de făină, din care oricine poate dospi orice fel de aluat, la liberă alegere.

Întâmplarea din noaptea de sâmbătă spre duminică

Ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică? Importanţi indivizi din tabăra prorusă de la Chişinău, care vorbesc rusește, deși cunosc româna, care până atunci s-au pronunțat cu vehemență pentru anularea Acordului de Asociere RM-UE și pentru apropierea noastră de Rusia, unii dintre care au făcut declarații publice chiar și în sprijinul separatiștilor ruși din Ucraina, s-au schimbat brusc la față și, cu o insistență debordantă, invitau toată lumea să apere Moldova europeană la mitingul de duminică… Ca să fiu sincer, eu am cunoscut în viața mea diferiți oameni, dar nişte ființe atât de mizerabile şi mici, care să-și schimbe macazul de azi pe mâine cu scopul meschin de a-şi minţi apropiaţii, văd pentru prima dată. Anume atunci mi-am îndemnat prietenii să nu iasă la miting. Am pornit de la ideea că o manifestaţie la care iau parte concomitent și proruși, și proromâni, se poate sfârşi în cel mai bun caz cu o dezbinare pașnică între participanții.

Protestul de duminică

Duminică, în faţa guvernului, au venit circa 300 de oameni, care au scandat cel mai des: „Jos comuniștii!”. Cineva îmi spunea că, la începutul protestului, a încercat să strige „Jos Plahotniuc!”, dar a fost întrerupt neîntârziat de către moderatorii mitingului cu acelaşi: „Jos comuniștii!”. E adevărat că mai târziu mulțimea a scandat şi „Jos Lupu!”, „Jos Filat!”, „Jos Plahotniuc!”, „Jos mafia!”, însă principala lozincă a protestului a rămas a fi „Jos comuniştii!”. Cât priveşte proruşii, care în ajun chemau cu multă osârdie lumea în Piaţă, aceștia stăteau de vorbă între ei, fără să participe la eveniment. Cel mai degrabă, încercaseră şi ei marea cu degetul, ca să vadă câtă lume va răspunde invitaţiei lor, iar acum asistau la protest în calitate de observatori…
Eu sunt de acord că, atâta timp cât mai există comunişti în lume, este foarte frumos și corect să strigăm: „Jos comuniştii!”. Cu atât mai mult, cu cât regimurile comuniste sunt regimuri criminale, de la care am avut de suferit şi noi, şi părinţii, şi buneii noştri. Dar în cazul mitingului de duminică, organizat în semn de protest faţă de alianţa PLDM-PD-PCRM, care era vina comuniştilor? Au venit ei cu forța și i-au constrâns pe Filat sau pe Lupu ca să-i accepte în „opoziție constructivă”? I-a amenințat Voronin pe liderii PD și PLDM că-i va omorî sau îi va tortura, dacă nu-i vor întinde şi lui treuca Puterii? Nu. Voronin doar a acceptat propunerea liderilor PD și PLDM de a participa la actul guvernării. Şi atunci de ce 300 de oameni strigă „Jos comuniștii!”, dacă vinovați pentru revolta lor sunt alții?

Protestatarii au fost prost organizați

Să admitem că protestele vor avea succes și vor continua până când Voronin va fi nevoit să se retragă din alianţa cu PLDM şi PD. Cine ne poate asigura că, în acest caz, aceste două partide nu vor constitui o nouă alianţă cu socialiştii? Mai ales că evoluția lui Igor Dodon pe scena politică ne arată că el îşi schimbă frecvent măştile. Și dacă se va întâmpla ca socialiștii să piardă sprijinul Moscovei, este puţin probabil că Dodon va sta pe gol, fără să-şi caute o nouă sursă de venit. Atunci ce vom scanda la proteste? „Jos socialiştii”?
Sunt absolut convins că organizatorii mitingului de duminică ştiu că omul care decide totul în PLDM este Vlad Filat, iar capul PD este Vlad Plahotniuc. Şi că anume de aceștia a depins excluderea liberalilor din coaliția proeuropeană și alierea celor două formaţiuni cu PCRM. Ei mai știu că, dacă RM va avea de suferit în urma pactului PLDM-PD-PCRM și Europa ne va întoarce spatele, noi nu-i vom cere socoteală lui Voronin, ci celorlalţi doi Vlazi. De aceea, dacă vor continua protestele, „Tinerii Moldovei” ar trebui încurajați să dea dovadă de o mai bună organizare și să schimbe nițel ținta revoltei lor. Iar prorușii, care caută să se infiltreze printre protestatari, fluturând lozinci europene false, ar trebui ignorați, pentru a nu se ajunge la eventuale provocări.

Un scenariu similar în cazul alegerii lui Leancă…

Dacă, însă, participanții la aceste mitinguri nu vor avea un scop precis și bine determinat, protestul va fi sortit eșecului și va aduce multă satisfacție celor doi Vlazi. Din simplul motiv că la astfel de evenimente nu se adună niciodată prea mulţi oameni, situație care poate zădărnici ulterior intenţiile altor cetăţeni de a protesta contra Puterii. Dar și pentru că Voronin nu se arată deranjat de rolul de țap ispășitor în alianța cu PD și PLDM. De exemplu, el a intrat deja în joc în cazul alegerii prim-ministrului RM. De la bun început, Voronin ne asigura că va vota pentru orice candidat propus de PLDM sau PD. Iar acum, când Filat l-a înaintat la şefia guvernului pe Iurie Leancă, Voronin anunţă că PCRM refuză categoric să-și dea votul pentru acesta. Jocul e foarte simplu, dacă ne amintim despre neînțelegerile dintre Filat și Leancă: primul vrea să scape de celălalt, dar într-un asemenea mod, încât să nu provoace nici nemulţumirea electoratului, nici cea a europenilor. Astfel, Filat putea să-l roage pe Voronin să voteze contra, pentru ca ulterior să poată propune un alt candidat. Dacă îl credem pe Ghimpu, următorul premier va fi Natalia Gherman.

Fireşte că, în acest caz, liberalii pot da lovitura de graţie, dacă vor vota pentru cabinetul Leancă. În caz contrar, acesta poate fi înlăturat din fruntea executivului de către Filat, însă toate pietrele vor zbura în capul lui Voronin. Spectacolul respectiv parcă ar avea unele similitudini cu mitingul de duminică. Iată la ce trebuie să-și concentreze atenția organizatorii protestului, dacă vor să fie auziți. Pentru că, în situația noastră, să strigi „Jos comuniştii!” este ca şi cum ai zice, de pildă, că vina pentru avorturi aparține avortonilor sau că pe Ion Butmalai l-a ucis garajul său...

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)