Ultima oră

Voronin inchina Moldova Rusiei: ce zici, Iurie Rosca?

Saptamana aceasta s-a intamplat ceea ce, de fapt, nu trebuia sa se intample. Miercuri, Vladimir Voronin a mers la Moscova, unde a avut o intalnire cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, si cu liderul regiunii separatiste din stanga Nistrului – Igor Smirnov.

Asta inseamna ca seful statului moldovenesc a acceptat varianta fortata de Rusia si de regimul separatist de la Tiraspol – negocieri in formatul „2+1”, neglijand organismele internationale implicate in reglementarea conflictului transnistrean. Voronin a facut ceea ce Smirnov doreste de ani de zile – a tratat cu liderul separatist ca de la egal la egal, tutorele lor fiind liderul Rusiei. Asta au vrut imperialistii rusi contemporani si asta au obtinut.
Oficial, se anunta ca, la sfarsitul discutiilor, participantii la intrunire au semnat o declaratie comuna, prin care isi asuma responsabilitatea de a relua negocierile in formatul „5+2” si de a inlocui trupele ruse pacificatoare cu un contingent de trupe sub egida OSCE. Propunerea de a inlocui trupele pacificatoare la Nistru este un fel de praf aruncat in ochii celor care asteapta o diminuare a prezentei rusesti la Nistru, deoarece, dupa acest „angajament”, urmeaza refrenul vesnic al Moscovei – „doar la sfarsitul reglementarii conflictului transnistrean”. Deci, trupele rusesti se vor afla aici pana cand „integritatea” R. Moldova va fi facuta asa cum vrea Moscova. Bataie de joc! Sunt neglijate grosolan chiar si intelegerile de la Istanbul din 1999, care obligau Rusia sa-si retraga trupele militare din R. Moldova fara a pune conditii. In plus, accentuand in declaratie „rolul stabilizator” al actualei „operatiuni de pacificare” rusesti, Voronin da unda verde ocupatiei militare a R. Moldova de catre Federatia Rusa. Anume acest lucru il mentioneaza majoritatea observatorilor, dar si liderii politici din opozitie. Iata la ce ne-a adus Voronin, dupa opt ani de guvernare comunista, lucru pe care noi l-am atentionat mereu, aratand ca, in spatele tuturor jocurilor sale politice, liderul comunist de la Chisinau sustine interesele Rusiei in R. Moldova.
Voronin a aratat, chiar si in ultimul sau ceas de presedintie, cine a fost el pentru moldoveni – un dusman al intereselor noastre nationale. Da Rusiei nu numai Transnistria, dar si R. Moldova. Ce va spune acum aliatul primului comunist de pe Bac, Iurie Rosca? Cum va explica el alegatorilor odioasa coalitie dintre pepecedisti si comunisti, care l-a adus si l-a tinut pe acest rusofil la putere?
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *