Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:52
Abonamente

Actualitate 12 Iulie 2016, ora 17:14    Din editia print

Voronin, Kazahstan și Curtea de Arbitraj de la Stockholm

Marime Font

În anul 1998, publicam un articol intitulat Cumpărați de la noi, că e mai scump, în care argumentam cum prim-viceministrul agriculturii de pe atunci, N. Cutcovețchi, prin ordin ministerial, obliga producătorii de sfeclă de zahăr să cumpere semințe doar de la o firmă de stat, nu de la o firmă particulară unde prețurile erau de două ori mai mici.

În consecință, N. Cutcovețchi fu demis, dar, ulterior, statul făcu atâtea presiuni asupra agentului economic privat, încât acesta își mută afacerea în Ucraina. Subsemnatul, în mod naiv, credeam că acea situație absurdă nu se va mai repeta. Dar am greșit. S-a repetat. Autorul noii fărădelegi, de astă dată, nu mai era un oarecare N. Cutcovețchi, ci chiar președintele țării (slavă Domnului, fost), Vladimir Voronin, care nu suportă oamenii de afaceri prosperi. Cum e petrolistul Anatol Stati, de exemplu. Și alții. Acești „alții” însă, cum spune lumea, acceptau să se împartă cu „il capo di tutti capi”. Anatol Stati însă alese o altă cale. Cea a legalității. A colaborării cu Guvernul, cu care, în martie 2006, a încheiat un Protocol de Intenții pentru aprovizionarea R. Moldova cu gaze naturale din Kazahstan, de pe zăcămintele a căror explorare și exploatare era asigurată de compania sa – ASCOM GRUP. Conform Protocolului, semnat pentru o perioadă de 12 ani, deci până în 2018, ASCOM urma să livreze în Moldova de pe zăcămintele sale din Kazahstan între 2,5 și 3 miliarde de metri cubi de gaze anual, la un preț de 76 de dolari pentru o mie de metri cubi. La început, Voronin a susținut această inițiativă și chiar părea s-o încurajeze. Numai că, după ce s-a mai sfătuit, probabil, cu consilierul său principal, Oleg Reidman, dar, cu siguranță, și cu frații săi de la Moscova, a schimbat brusc tonul. În loc să mulțumească pentru această propunere, care, dacă s-ar fi realizat, Moldova ar fi devenit un stat aproape sută la sută independent din punct de vedere energetic, el a început a insinua, în maniera-i caracteristică: „Știu eu de ce nu intră el în nici un partid: ochește postul de președinte al Moldovei. Eu voi cumpăra numai gaze rusești, oricât de scump ar costa ele” etc. Așa că în scurt timp toată lumea a trebuit să uite de protocol.

Dar Voronin n-ar fi Voronin dacă ar face o faptă rea numai pe jumătate. Organele de stat - Procuratura Generală, SIS, CNA, Ministerul de Interne - au trecut la represalii împotriva ASCOM și a familiei Stati, culminând cu o tentativă (nereușită) de confiscare a sediului central al ASCOM de pe str. Mateevici. Văzând că nu poate pune mâna pe afacerile lui Anatol Stati, care, majoritatea, erau în afara Republicii Moldova, Voronin recurse la un bine cunoscut procedeu KGB-bist. În 2008, scrise un denunț lui Nursultan Nazarbaiev, președintele Kazahstanului, unde ASCOM avea cea mai importantă afacere a sa în domeniul extracției de petrol și gaze naturale. În denunț, între altele, se spunea: „…Cu regret, au loc cazuri de folosire în scopuri meschine a relațiilor dintre țările noastre. Drept un astfel de exemplu negativ poate servi așa-numitul om de afaceri „moldovean” Anatol Stati, care se ocupă cu extragerea petrolului și gazelor naturale pe pământul Kazahstanului. În realitate, în acest business nu există nimic moldovenesc, decât locul de naștere al businessmanului… După ce și-a ascuns veniturile de pe urma activităților anterioare din România și Turkmenia în zone internaționale off-shore, el se prezintă acum în Kazahstan ca un investitor străin.
Un fapt care merită cea mai serioasă atenție este folosirea de către el a veniturilor obținute din subsolul Kazahstanului pentru investiții în teritoriile supuse sancțiunilor comunității internaționale, inclusiv ONU – de exemplu, în Sudanul de SUD. Acest „business pe sânge” aduce prejudicii serioase imaginii și reputației internaționale atât ale țării care îi permite să câștige bani, cât și țării din care provine businessmanul. În ultimul timp, pentru a asigura businessului său o acoperire politică, A. Stati a început să se amestece în formarea politicii de cadre și politicii externe a Moldovei, creând un lobbi corupt din adepți ai încheierii acordurilor comerciale interstatale cu subiecți supuși sancțiunilor ONU. El pune la cale și finanțează acțiuni propagandistice, finanțează într-o formă netransparentă formațiuni politice aflate în opoziție față de puterea actuală.


Stimate Nursultan Abișevici! Având în vedere relațiile dintre țările noastre și dintre mine și dvs. personal, vreau să cred că informațiile pe care vi le-am adus la cunoștință vor contribui la întărirea în continuare a încrederii între noi și popoarele noastre, la dezvoltarea unor relații libere de afaceriști dubioși…
Cu stimă, Vladimir Voronin.”

Albasî (tatăl națiunii, cum l-a numit oficial Parlamentul Kazahstanului pe Nazarbaiev), înduioșat până la lacrimi de plângerea omologului său din Moldova, se întrebă ca Cernîșevski: Ce e de făcut? Să trimită asupra lui Stati o hoardă de juriști kazahi, călări pe cămile, pentru a-l pune la închisoare, ori să-i naționalizeze activele aflate pe teritoriul Kazahstanului? A ales varianta a doua: Albasî trecu afacerea ASCOM integral în buzunarul ginerelui său, Timur Kulibaiev. Nu știm cum fu răsplătit Voronin de partea kazahă pentru binele făcut lui Timur Kulibaiev, știm însă că Moldova este în continuare dependentă de Rusia din punct de vedere energetic. Și mai știm că Timur Kulibaiev a lăsat vraiște toate acele grandioase construcții ale moldovenilor, ca să aibă de ce se scărpina cămilele pustiului.

Spre deosebire de Voronin, președinții Mircea Snegur și Petru Lucinschi au ajutat ASCOM când era nevoie de implicare la nivel oficial - și în Turkmenistan, și în Kazahstan. Așa se procedează în întreaga lume. Președinții, prim-miniștrii, miniștrii de externe susțin companiile autohtone atunci când acestea dezvoltă în străinătate afaceri care pot aduce beneficii țării. Voronin, probabil, avea de la Moscova și din Kazahstan mult mai multe foloase decât dacă ar fi acceptat gazele ieftine de la ASCOM pentru Republica Moldova. Așa că în urma denunțului de mai sus, care conține 8 capete de acuzare grave. Din denunț reiese că Anatol Stati e un dublu dușman al poporului, „crimă” pentru care, Stalin, l-ar fi împușcat odată în numele poporului moldovean și încă odată în al celui kazah.

De fapt, denunțul e o răzbunare a lacomului Voronin și nu are nicio acoperire probatorie juridică. El nu voia să știe ce se scria în ziarul TIMPUL încă în 2009 despre ASCOM, care plătise în bugetul Kazahstanului taxe și impozite în valoare de aproape 600 mln dolari SUA; crease pentru populația din zona lucrărilor peste 3500 locuri de muncă; avea în curs de construcție una din cele mai mari uzine LPG din Kazahstan, cu o capacitate de prelucrare de 10 mln m3 de gaze naturale pe zi. Dacă toate astea, plus drumurile, grădinițele, școlile construite în regiunea Manghistau, plus instituțiile medicale, culturale, organizațiile obștești ale copiilor și ale invalizilor, așezămintele de cult construite din nou sau susținute financiar de ASCOM, nu înseamnă nimic, atunci e cazul să ne întrebăm câți investitori străini a adus Voronin, care să sporească economia Moldovei, așa cum a făcut Anatol Stati în Kazahstan? De exemplu, în Sudan (unde, potrivit lui Voronin, ASCOM face „business pe sânge”) ASCOM a construit 4 spitale, o universitate, sute de kilometri de drumuri și canale de navigație, a acordat asistență medicală la sute de mii de localnici care, până atunci, nu văzuseră doctori în viața lor etc.

În 2010, ASCOM a intentat un proces împotriva statului kazah la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm pentru naționalizarea ilegală a activelor sale din Kazahstan. Iar în 2013 a câștigat acest proces. Conform deciziei Curții de la Stokholm, Kazahstanul e obligat să achite pierderile pricinuite ASCOM în valoare de 500 mil dolari SUA. Ne întrebăm, de ce Procuratura Generală, nici după această decizie univocă, nu se autosesizează în cazul lui Vladimir Voronin care, prin denunțul său, a falimentat afacerile ASCOM în Kazahstan? Oare să legi Moldova de o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale și cu energie electrică, plătind Rusiei până la 400 dolari SUA, în loc de 76 dolari pentru 1000 m3 de gaze naturale, cum propunea ASCOM, nu înseamnă să pui în pericol securitatea și chiar existența statului pe care îl conduci? Se zice că Voronin, cu ani în urmă, în Parlament, a fost împotrivă cumpărării energiei electrice din România, mult mai ieftine, pe motiv că energia electrică românească nu este „calitativă”. Și nu e oare un dispreț total față de propria țară, față de propria populație să le lași la cheremul unei puteri străine care, zeci, sute de ani, le-a tot furat și prădat? Potrivit unor calcule, din cauza nerealizării Protocolului de intenții din 2006 dintre ASCOM și Guvern, consumatorii din Moldova au plătit și continuă să plătească suplimentar pentru gaze, din buzunarul lor, la cursul actual al leului față de dolar, peste 120 miliarde de lei! Astea cine le întoarce?...

Recent, ex-președintele egiptean Mursi, pentru divulgarea unor secrete de stat Qatarului, a fost condamnat de două ori la închisoare pe viață și o dată la moarte. La noi așa ceva nu se poate întâmpla. Majoritatea politicienilor noștri sunt de teapa lui Mursi, dar noi nu avem justiție. De aceea îmi vine să strig:
- Bă, voi cei care nu vreți să vă uniți cu România, hai să ne unim cu Egiptul! Să vedeți atunci cum o să vină înapoi miliardul, miliardele, pădurile, clădirile, dreptatea…. Totul! Atunci nimeni n-o să mai scrie denunțuri mincinoase!

Andrei Strâmbeanu,
scriitor

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 08:52

Ministerul rus al Apărării a renunțat să cumpere noile elicoptere de atac Mi-28NM, cunoscute sub numele de Havoc, din cauza prețului ridicat. Surse „Interfax” susțin că întreprinderea „Vertoloty Rossii” nu a acceptat condițiile Ministerului rus al Apărării,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Film 22 Februarie 2019, ora: 04:15

Barry Diller, fost președinte al companiilor Paramount Pictures și 20th Century Fox, consideră Hollywood irelevant acum, fiind bătut de Netflix. Mogulul media, în vârstă de 77 de ani, a fost invitatul Karei Swisher, care moderează podcastul Recode Decode.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)