Moldova

Voronin, latifundiarul roşu

De rând cu alţi deputaţi, V. Voronin şi-a făcut publică, aşa cum îl obligă legea, declaraţia de avere pentru 2009. Astfel, aflăm că anul trecut el a avut salarii în valoare totală de 157 611 lei şi pensii de 95 040 lei, în timp ce soţia sa a acumulat din pensie doar 9203 lei. 

Aflăm, de asemenea, că fostul preşedinte n-a risipit nimic din averea sa declarată anterior. Regăsim în declaraţie toate bunurile imobile incluse şi în declaraţia pe venit şi proprietăţi pentru anii 2007-2008: apartamentul de 232,7 metri pătraţi din str. S. Lazo din capitală, evaluat la 1,88 mln. lei; casa părintească cu teren aferent de la Corjova, estimată la 31 mii; vila de la Pârâta, Dubăsari, de 107,6 m/p, în valoare de 71 mii lei, un garaj, evaluat la 13 mii de lei, două loturi de livadă a câte şase ari în comuna Pârâta, r. Dubăsari. Mai aflăm că Voronin nu şi-a cumpărat nicio maşină în 2009, după ce în anii trecuţi declarase venituri de 53 mii de lei de la comercializarea autoturismelor. 

În schimb, liderul PCRM s-a făcut cu patru terenuri agricole în com. Budeşti din m. Chişinău, cu suprafaţa totală de 3,32 ha, care l-au costat, conform declaraţiei de avere, puţin peste 81 mii de lei – în medie 244 lei pentru un ar. La primăria Budeşti ni s-a spus că V. Voronin n-a cumpărat terenuri la licitaţiile organizate de autorităţile locale şi că, probabil, le-a cumpărat de la proprietari privaţi. Secretarul primăriei ne-a mai spus că preţurile variază în funcţie de bonitatea pământului, amplasarea terenului etc.: „Poate fi şi 400 de lei, şi1000, şi peste 2000 de lei arul, dar se întâmplă să găseşti şi cu o sută”. Probabil, liderul PCRM a căutat mult şi s-a târguit, dacă a reuşit să cumpere pământ aşa de ieftin. Bunăoară, unul din loturi, de aproape un hectar, l-a costat doar 7862 de lei. Am sunat la întâmplare conform unor anunţuri de pe un site de vânzări imobiliare. Nimeni nu ne-a cerut mai puţin de 10 mii de euro pentru un hectar de pământ agricol la Budeşti, dar şi în alte localităţi din suburbia capitalei – Togatino, Coloniţa, Cruzeşti. Or, este foarte bine cunoscute schemele prin care pământurile agricole din jurul Chişinăului devin terenuri pentru construcţii, iar preţul acestora creşte de zeci şi chiar de sute de ori.

Anterior, TIMPUL a scris că Voronin ar deţine câteva sute de hectare de vie în comuna Budeşti şi îşi construieşte şi o fabrică de vinuri în localitate, vezi aici

 V. Voronin a trecut, de asemenea, în declaraţia de avere, acţiunile în valoare de 5,2 mln. de lei pe care le deţine soţia sa Taisia la „Fincombaanc”, unde preşedinte este feciorul lor Oleg.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *