Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 22:22
Abonamente

Editorial 9 Martie 2016, ora 06:05    Din editia print

Marime Font

Voronin, noi și rușii

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

Președintelui Voronin îi place să repete că între Republica Moldova și Rusia nu există probleme, că singura problemă este Transnistria. Drept dovadă a relațiilor excelente cu Rusia, el invocă de fiecare dată situația minorității rusești care de fapt se simte aici, în Moldova, mai bine ca acasă. Recent, Voronin a reluat acest refren la emisiunea „Rezonans”.

Prin aceste „teze” se acreditează un neadevăr istoric scos de la naftalină din arsenalul propagandei și istoriografiei imperiale rusești. Să spunem lucrurilor pe nume: există o vină istorică a Rusiei față de români, în primul rând, față de românii din Moldova. E un adevăr pe care trebuie să-l spunem rușilor în fiecare zi, cu orice ocazie, chiar și atunci când negociem cu ei prețul la gaze... Trebuie să le amintim rușilor că în secolul XVIII toate războaiele ruso-turcești se dădeau pe teritoriul principatelor române și că țăranii români le-au hrănit armatele, că în perioada dintre 1812 și 1918, când Basarabia s-a aflat sub ocupație rusească, rușii au deznaționalizat cu cruzime populația acestei provincii, că prin formarea „republicii de la Balta” în 1924 rușii au creat un focar de infecție antiromânească ce nu poate fi stins nici astăzi, iar prin anexarea Basarabiei în 1940 rușii au adus comunismul cu tancurile într-o provincie românească ce începuse să revină la viața națională firească... Încorporarea Basarabiei în componența URSS după cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat o lungă epocă de calvar – deportări, foamete organizată, colectivizare forțată, distrugerea bisericilor, rusificare și deznaționalizare. Nu s-a terminat „influența binefăcătoare a Rusiei” nici după declararea suveranității noastre, Moscova având grijă să ne creeze o autonomie la Comrat și alta la Tiraspol, ultima fiind o adevărată piatră de moară legată de picioare.


Faptul că moldovenii au intrat în mileniul trei fără o conștiință națională și statală, grav afectați de ideologia reziduală a comunismului, e completamente pe conștiința rușilor. Este pur și simplu amoral să le dai uitării pe toate acestea și să declari că între Moldova și Rusia nu există nici o problemă în afară de Transnistria. Spun respectivele lucruri nu pentru a ne crampona de trecut – înțelegem foarte bine că nu putem trăi numai cu trecutul, fiindcă cel ce trăiește numai cu trecutul nu are viitor. Dar nici nu trebuie „simplificat” acest trecut, nu trebuie „rescris”, nu avem dreptul de a trece prin el ca Vodă prin lobodă.

De vreo doi ani, la Chișinău, guvernarea comunistă joacă un spectacol iezuit, prin care dorește să ne convingă de atitudinea ei „dură” față de Rusia. Isteria antirusească mimată într-o anumită presă ce servește azi regimul comunist miroase urât, nu mai convinge pe nimeni, deoarece se bate cap în cap cu realitatea, cu trista și dramatica noastră realitate: odată cu venirea la putere a lui Voronin în 2001, motorul rusificării și deznaționalizării funcționează la turații maxime. Aici președintele Voronin are dreptate, gura păcătosului adevăr grăiește: minoritatea rusă se simte în Moldova mai bine decât la ea acasă. Recunoaștem acest adevăr, fără resentimente, fără a fi ghidați de fobii și naționalism medieval. În Moldova poți deveni deputat sau ministru fără să cunoști limba acestui stat, lucru care nu e admis la Moscova. Guvernul a creat o structură specială, plătită și din banii contribuabilului național – departamentul pentru relații interetnice – care are misiunea de a dirija la nivel de stat procesul deznaționalizării. S-ar putea oare deschide la Moscova un asemenea departament? Deznaționalizarea în Moldova decurge mână în mână cu alte procese de sorginte rusească – sovietizarea și comunizarea societății. Un exemplu doar: (re)cunoștința complexului de la Șerpeni sau a Memorialului din Chișinău sunt gesturi nu atât creștinești și etico-morale, cât unele politice și unele ideologice, menite să eternizeze memoria „ostașului rus eliberator”. Voronin face totul pentru ca moldovenii nu cumva să uite limba rusă sau imaginea „Armatei Roșii eliberatoare”. Același Voronin face totul și pentru ca în Aleea Clasicilor din Chișinău, de câțiva ani deja, să nu poată fi instalat bustul scriitorului Liviu Rebreanu. Dacă ar fi fost vorba despre un Lev Rebreanov sau un Leova Rebreanski se găsea un loc în chiar centrul Chișinăului.

Afrim aceste lucruri fiind mânat nu de „ură națională”, „exclusivism național”, „xenofobie” ș.a.m.d.; ci de elementarul simț al demnității și echității. de aceea, nu întreb dacă Voronin primește sau nu pensie din Rusia, dacă are sau nu cetățenie rusească – în definitiv, nu aceasta trage la cântar. Vorba e despre cu totul altceva, și anume: actuala guvernare comunistă de la Chișinău, simulează isteria antirusească pentru a-și camufla natura ei profund rusească și profund antinațională. Și punctum. Voronin de la Chișinău și Smirnov de la Tiraspol sunt frați gemeni și reprezintă două clanuri rusești care își reglează conturile. Așadar, problema e alta și de aceea nu dorim să ni se impute atâta „naționalismul jegos” și „antirusismul de peșteră”. Nu suntem xenofobi, ci na-ți-o-na-liști, dar nu în accepția în care s-a declarat na-ți-o-na-list Voronin. Fiindcă un asemenea na-ți-o-na-list și „antirus” ca Voronin este mai periculos decât un șovin rus declarat.

Anume din acest considerent „campania antirusească” mimată de Voronin este foarte periculoasă – cineva l-ar putea crede... 

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)