Astăzi 24 Aprilie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:28
Abonamente

Editorial 9 Martie 2016, ora 06:05    Din editia print

Marime Font

Voronin, noi și rușii

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

Președintelui Voronin îi place să repete că între Republica Moldova și Rusia nu există probleme, că singura problemă este Transnistria. Drept dovadă a relațiilor excelente cu Rusia, el invocă de fiecare dată situația minorității rusești care de fapt se simte aici, în Moldova, mai bine ca acasă. Recent, Voronin a reluat acest refren la emisiunea „Rezonans”.

Prin aceste „teze” se acreditează un neadevăr istoric scos de la naftalină din arsenalul propagandei și istoriografiei imperiale rusești. Să spunem lucrurilor pe nume: există o vină istorică a Rusiei față de români, în primul rând, față de românii din Moldova. E un adevăr pe care trebuie să-l spunem rușilor în fiecare zi, cu orice ocazie, chiar și atunci când negociem cu ei prețul la gaze... Trebuie să le amintim rușilor că în secolul XVIII toate războaiele ruso-turcești se dădeau pe teritoriul principatelor române și că țăranii români le-au hrănit armatele, că în perioada dintre 1812 și 1918, când Basarabia s-a aflat sub ocupație rusească, rușii au deznaționalizat cu cruzime populația acestei provincii, că prin formarea „republicii de la Balta” în 1924 rușii au creat un focar de infecție antiromânească ce nu poate fi stins nici astăzi, iar prin anexarea Basarabiei în 1940 rușii au adus comunismul cu tancurile într-o provincie românească ce începuse să revină la viața națională firească... Încorporarea Basarabiei în componența URSS după cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat o lungă epocă de calvar – deportări, foamete organizată, colectivizare forțată, distrugerea bisericilor, rusificare și deznaționalizare. Nu s-a terminat „influența binefăcătoare a Rusiei” nici după declararea suveranității noastre, Moscova având grijă să ne creeze o autonomie la Comrat și alta la Tiraspol, ultima fiind o adevărată piatră de moară legată de picioare.


Faptul că moldovenii au intrat în mileniul trei fără o conștiință națională și statală, grav afectați de ideologia reziduală a comunismului, e completamente pe conștiința rușilor. Este pur și simplu amoral să le dai uitării pe toate acestea și să declari că între Moldova și Rusia nu există nici o problemă în afară de Transnistria. Spun respectivele lucruri nu pentru a ne crampona de trecut – înțelegem foarte bine că nu putem trăi numai cu trecutul, fiindcă cel ce trăiește numai cu trecutul nu are viitor. Dar nici nu trebuie „simplificat” acest trecut, nu trebuie „rescris”, nu avem dreptul de a trece prin el ca Vodă prin lobodă.

De vreo doi ani, la Chișinău, guvernarea comunistă joacă un spectacol iezuit, prin care dorește să ne convingă de atitudinea ei „dură” față de Rusia. Isteria antirusească mimată într-o anumită presă ce servește azi regimul comunist miroase urât, nu mai convinge pe nimeni, deoarece se bate cap în cap cu realitatea, cu trista și dramatica noastră realitate: odată cu venirea la putere a lui Voronin în 2001, motorul rusificării și deznaționalizării funcționează la turații maxime. Aici președintele Voronin are dreptate, gura păcătosului adevăr grăiește: minoritatea rusă se simte în Moldova mai bine decât la ea acasă. Recunoaștem acest adevăr, fără resentimente, fără a fi ghidați de fobii și naționalism medieval. În Moldova poți deveni deputat sau ministru fără să cunoști limba acestui stat, lucru care nu e admis la Moscova. Guvernul a creat o structură specială, plătită și din banii contribuabilului național – departamentul pentru relații interetnice – care are misiunea de a dirija la nivel de stat procesul deznaționalizării. S-ar putea oare deschide la Moscova un asemenea departament? Deznaționalizarea în Moldova decurge mână în mână cu alte procese de sorginte rusească – sovietizarea și comunizarea societății. Un exemplu doar: (re)cunoștința complexului de la Șerpeni sau a Memorialului din Chișinău sunt gesturi nu atât creștinești și etico-morale, cât unele politice și unele ideologice, menite să eternizeze memoria „ostașului rus eliberator”. Voronin face totul pentru ca moldovenii nu cumva să uite limba rusă sau imaginea „Armatei Roșii eliberatoare”. Același Voronin face totul și pentru ca în Aleea Clasicilor din Chișinău, de câțiva ani deja, să nu poată fi instalat bustul scriitorului Liviu Rebreanu. Dacă ar fi fost vorba despre un Lev Rebreanov sau un Leova Rebreanski se găsea un loc în chiar centrul Chișinăului.

Afrim aceste lucruri fiind mânat nu de „ură națională”, „exclusivism național”, „xenofobie” ș.a.m.d.; ci de elementarul simț al demnității și echității. de aceea, nu întreb dacă Voronin primește sau nu pensie din Rusia, dacă are sau nu cetățenie rusească – în definitiv, nu aceasta trage la cântar. Vorba e despre cu totul altceva, și anume: actuala guvernare comunistă de la Chișinău, simulează isteria antirusească pentru a-și camufla natura ei profund rusească și profund antinațională. Și punctum. Voronin de la Chișinău și Smirnov de la Tiraspol sunt frați gemeni și reprezintă două clanuri rusești care își reglează conturile. Așadar, problema e alta și de aceea nu dorim să ni se impute atâta „naționalismul jegos” și „antirusismul de peșteră”. Nu suntem xenofobi, ci na-ți-o-na-liști, dar nu în accepția în care s-a declarat na-ți-o-na-list Voronin. Fiindcă un asemenea na-ți-o-na-list și „antirus” ca Voronin este mai periculos decât un șovin rus declarat.

Anume din acest considerent „campania antirusească” mimată de Voronin este foarte periculoasă – cineva l-ar putea crede... 

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Liber 24 Aprilie 2019, ora: 16:24

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol Din editia print

Un reporter a spus la televizor: Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 16:21

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:57

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:56

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:54

Exponenţii blocului ACUM au fost umiliţi astăzi în ultimul hal de cei de la PSRM, fiind lăsaţi cu ochii soare la aşa-zisele discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern. Este opinia jurnalistului Gabriel Călin, care crede că PAS şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:51

“Dialogul surzilor” al blocului ACUM cu cei de la PSRM este tratat ironic, pe Facebook, de fostul deputat Ştefan Secăreanu. În opinia lui Secăreanu, cei de la PAS-PPDA dau dovadă de lăcomie şi lipsă de tact politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:47

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul de implementare a Programului de stat PRIMA CASĂ. Astfel, marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:23

Partidul Democrat din Moldova este deschis comunicării cu alte formațiuni politice din Parlament pentru a forma o majoritate care să numească un Guvern care să rezolve problemele oamenilor. Deși invitații la negocieri au fost transmise liderilor blocului ACUM, democrații au mers și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:03

Discuţiile dintre PSRM şi exponenţii blocului ACUM alimentează senzaţia unui târg scârbos, în care s-au lăsat atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase. De această părere este jurnalistul Vitalie călugăreanu, într-un editorial publicat de cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:57

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor Foto: Eduard Bîzgu

Exponenţii PAS şi PPDA s-au arătat deranjaţi astăzi de faptul că deputaţii PSRM nu doresc să accepte varianta expusă de blocul ACUM privind partajarea funcţiilor în Parlament. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a dat clar de înţeles că liderul formaţiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:55

Analist de la Erevan, despre prestaţia lui Paşinean: Oamenii aşteaptă rezolvarea problemelor, nu vorbe despre trecutul întunecat şi viitorul luminos

Ratingul premierului armean Nikol Pashinyan este în continuă descreştere, deoarece progresul în domeniul social-economic este inexistent. Este opinia analistului politic de la Erevan Aik Halatian, exprimată într-un interviu acordat postului de radio Deutshe Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:46

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, se pare că trăiește pe picior mare. Chiar dacă pe facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:43

Analist politic de la Bucureşti: Blocul ACUM ar putea obţine un scor mai mic la alegerile anticipate, din cauza discuţiilor cu PSRM

Alegătorii blocului ACUM se uită cu reticenţă la negocierile cu exponenţii PSRM. Analistul politic Dan Dungaciu crede că cei de la PAS şi PPDA vor avea de pierdut mai mult decât socialiştii, la alegerile parlamentare anticipate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:39

Nouă mostră de tupeu marca Lavrov: „Occidentul a distrus principiului inviolabilității frontierelor în Europa”

”În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Ucrainei și au provocat și susținut o lovitură de stat neconstituțională, prin săvârșirea unei infracțiuni internaționale”, a declarat ministrul rus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:36

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea Învierii. Operatorul aerian a suplimentat orarul său de pe 27 aprilie cu un nou zbor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău, care va asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:45

Un bărbat a fost răpit, dus într-o pădure de la Ciocana, bătut şi ameninţat cu o armă. Făptaşii cereau bani

Un bărbat de 31 de ani a fost răpit, şantajat, bătut şi ameninţat cu o armă pentru o pretinsă datorie. Făptaşii sunt doi tineri, cu vârstele de 23 ani şi 24 de ani, originari din raioanele Soroca şi Glodeni, care au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Deputații socialiști au ignorat noua invitație la discuții din partea PAS și PPDA. Deputații Igor Munteanu, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari, Chiril Moțpan și Igor Grosu au așteptat în zadar ca cineva din colegii lor din PSRM să vină să discute despre coaliție de guvernare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Rusia a schimbat brusc tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:33

Slusari: Nu vom trece linia roșie de creare a unei coaliții pe patru ani, cu partajarea funcțiilor cu PSRM

Blocul ACUM nu vrea crearea unei coaliții funcționale cu socialiștii și optează pentru alegeri anticipate peste câteva luni. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, după ce PSRM a ignorat invitația blocului ACUM la discuții despre formarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:23

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina din capitală, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada 31 August 1989, au fost prelungite până pe 15 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:11

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Un tablou al pictorului impresionist Paul Signac, estimat la 1,5 milioane de euro și care a fost furat dintr-un muzeu din Franța anul trecut, a fost recuperat de polițiștii ucraineni, potrivit apnews.com, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:45

Corneliu Ciurea: politicienii de la Chişinău ar trebui să-i mulţumească lui Petro Poroşenko pentru binele făcut Moldovei

Atitudinea liderilor PAS şi PPDA faţă de victoria lui Vladimir Zelenskii asupra lui Petro Poroşenko, pe care o consideră ab initio benefică pentru Ucraina, frizează absurdul și este demn să fie introdus într-o antologie a politicianismului autist. Este opinia analistului politic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:17

Cum ar arată Pământul dacă s-ar topi toată gheață. Deja ritmul în care dispare e "înspăimântător" (Video)

NASA a avertizat in mai multe randuri ca nivelul oceanelor creste mai repede decat aratau prognozele si ca in urmatorii zeci de ani, acesta se va inalta cu cel putin 90 de centimetri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 09:55

Peter Michalko: Cooperarea comercială R.Moldova - UE s-a dezvoltat mult mai rapid decât așteptările inițiale. Exportul către piața europeană atinge 70%

Relația dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova au atins un nivel foarte înalt și Acordul de Asociere este unul care într-adevăr este la un nivel progresiv. Asemenea Acord a fost aplicat în trecut pentru unele țări care și-au dezvoltat relația foarte apropiată cu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)