Opinii și Editoriale

Voronin s-a dezmembrat. In Lupu, Ghimpu si Filat

Voronin ne-a bulversat de-a lungul celor doua mandate cu viraje politice ametitoare si luari de atitudini aflate la extreme. Ciudat, dar in aceste prime luni ale noii guvernari am uneori impresia ca Voronin mai dainuie. Nu doar datorita televiziunii din Dealul Schinoasei, care e aidoma vitelului ce s-a obisnuit cu ugerul comunist si nu se lasa nicidecum intarcat, dar si felului interesant in care se bat cap in cap declaratiile noii conduceri a tarii.

Deocamdata, strutocamila numita AIE pare un fel de Voronin rupt in trei. Fiecare din cei trei lideri intruchipeaza cate ceva din Voronin. Cu o diferenta. Daca Voronin era la inceputul presedintiei sale doar pro-CSI, la mijloc era pro-european, iar la sfarsit si pro-una, si pro-alta, cei trei reusesc sa intruchipeze vectorii atat de diferiti ai politicii lui Voronin concomitent. Un Voronin in stare concentrata.

Lupu il intruchipeaza pe Voronin pro-una, pro-alta, Filat este mai mult Voronin pro-europeanul, iar Ghimpu, si el pro-european, prin iesiri gen „Moi dorogoi borodatii” sau „CSI este o baba…”, aminteste si el foarte mult de stilul fostului presedinte.

***

Dupa ce de-a lungul a opt ani M 1 era indigerabila, acum devine insuportabila prin felul in care se preface ca accepta schimbarea politica din tara. Mirarea publica apropo de atotputernicia conducerii „Teleradio-Moldova” si incapacitatea noii guvernari de a schimba acolo lucrurile atinge cotele paroxismului. Iar Adela Raileanu si cu Valea Todercan par indestructibili… Si fiindca la noi Televiziunea da mai multa legitimitate unei guvernari decat Constitutia, nu avem astazi impresia unei nici macar dualitati de putere. Cand privesti „Mesagerul”, ti se pare ca pur si simplu comunistii i-au lasat si pe cei din fosta opozitie sa apara la televizor. La fel cum soferii care isi tin in brate copilul, lasandu-l sa se atinga de volan, astfel incat sa i se para ca el conduce.

Asa arata lucrurile, daca te uiti la M 1: tot ce spun si ce fac premierul si spicherul este dezavuat de un Petrenco ori un Tkaciuk. Fosta opozitie e lasata un pic sa se joace de-a guvernarea. Numai ca daca, potrivit M 1, Filat si Ghimpu chiar au voie sa se tina de volan, Lupu inca mai trebuie sa se joace in nisip, caci nu s-a maturizat inca suficient ca sa fie luat de nenea sofer in brate. Tot mai multe voci se intreaba: chiar nu se poate face nimic cu bubele rele Todercan si Raileanu? Deocamdata, nu. Deocamdata, M 1 este mai puternica si decat Guvernul, si decat Parlamentul, si decat toata Alianta…

***

Tot despre „Mesager”. Ati vazut, probabil, reportajul cu mancarea ramasa dupa Summitul CSI si transmisa unui azil de batrani. Cine s-a uitat in acea seara la reportajul pe aceasta tema mai intai la PRO TV si apoi la M 1, a putut sa creada ca jurnalistii de la primul au comis un mare fals. Fiindca vroiau, probabil, sa lustruiasca imaginea noii guvernari, au cumparat din banii lor bucate de la restaurant, le-au dus la azil si le-au filmat acolo, mai dresandu-i in plus pe niste batranei sa spuna ca „au mancat ca la restaurant, ca se simt prezidenti”. Apoi PRO TV si-a luat mancarea si dus a fost… Dupa care a venit echipa de la „Mesager” si a filmat niste farfurii cu resturi, iar sarmanii batrani se plangeau ca „vai de asa mancare”. Asta am vazut la televizor a doua zi dupa incheierea Summitului – farfurii pline cu bunatati si fete fericite de batrani la PRO TV si farfurii cu resturi si batrani nefericiti la M 1.

Stimati colegi de la PRO TV, da se poate sa trucati in halul asta realitatea?…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *