Politică

Voronin si Greceani nu sunt compatibili cu functia de deputat

38 de candidati la functia de deputat in viitorul parlament, pe listele a sase partide politice, nu intrunesc criteriile de integritate morala ale societatii civile. Cele mai multe persoane (28) fac parte din Partidul Comunistilor, in frunte cu Vladimir Voronin, care este urmat de Zinaida Greceanai. Datele sunt prezentate in buletinul „Cunoaste-ti candidatul”, elaborat de mai multi jurnalisti de investigatie in cadrul Initiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC).

Dosarul lui Voronin, care ocupa si cel mai mare spatiu in buletin, cuprinde un sir de incalcari care argumenteaza incompatibilitatea lui cu functia de deputat si, mai ales, cu cea de presedinte al tarii. Sunt specificate nu doar afacerile dubioase ale familiei sale, dar si faptul ca Voronin „admite un limbaj licentios in iesirile sale publice, iar prin luarile sale de cuvant incita populatia la ura si violenta”.

Un alt comunist care figureaza in lista persoanelor incompatibile cu functia de deputat este Dmitri Todoroglo. El a fost gasit vinovat de scumpirea painii in anul 2004, iar potrivit Curtii de Conturi – tot Todoroglo a admis multiple incalcari ale legislatiei, prejudiciind statul de milioane de lei.Petru Macovei, director executiv al Asociatiei Presei Independente, a precizat ca si de aceasta data PCRM este singurul partid care n-a raspuns la initiativa ICPC de a semna acordul ce presupune posibilitatea contestarii informatiei compromitatoare prezentata in brosura.

In brosura pentru alegerile din 29 iulie figureaza si dosarul noului lider al PDM, Marian Lupu, care este criticat pentru faptul ca a folosit resursele administrative in campania electorala si „a dispus alocarea din fondurile Parlamentului a unor surse de bani, ca sa procure apartamente pentru subalternii sai, care deja aveau locuinte”.
Brosurile „Cunoaste-ti candidatul” au fost tiparite intr-un tiraj de 100 mii de exemplare si vor fi distribuite pe intreg teritoriul republicii. Actiunea este o continuare a unei initiative similare pentru alegerile din 5 aprilie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *