Actualitate

Voronin si tainele padurii de la Tiganca

• Dezvaluiri socante despre Vladimir Voronin, cel mai mare hot de codru, si despre jaful national de la ?iganca

• Instalarea noii Puteri democratice trebuie sa permita Justitiei sa patrunda in tainele guvernarii de opt ani a comunistilor, ca opinia publica sa afle adevarul despre marile hotii si jafuri orchestrate de clanul Voronin.

• Vezi mai multe imagini in Galeria Foto

Acum doi ani „Ziarul de Garda” publica un articol semnat de ziaristul Vasile Roman, consilier raional la Orhei, intitulat „Salbaticii autorizate la un conac din Codrii Orheiului”. Autorul descria niste tranzactii dubioase organizate si gestionate de Agentia pentru Silvicultura „Moldsilva”, condusa de primul agrarian si padurar al tarii, marxist-leninistul Anatol Popusoi. Iata, pe scurt, istoria acestei tranzactii.

Consiliului raional (CR) Orhei, care a cerut examinarea litigiilor legate de exploatarea fondului forestier, i-au fost puse la dispozitie doua contracte de arenda autorizate de Agentia pentru Silvicultura „Moldsilva”. Unul era incheiat chiar la 25 iunie 2007, pe un termen de 29 de ani, cu o persoana fizica – Ion Popescu din Chisinau. Arendasului i se incredintasera 555,6 ha de codri, pentru a caror exploatare urma sa plateasca anual doar 13.869 lei (23 lei/ha pe an). Al doilea contract a fost incheiat intre Asociatia obsteasca „Far” si „Moldsilva” la 29 decembrie 2006, fiind valabil pana in 23 februarie 2025. Cele 700 de hectare costau doar 17.048 lei, incluzand doua din cele mai impunatoare portiuni de codru din raion, „Tiganca” si „Rotunda”, paduri care se invecineaza cu satul Trebujeni.

Invitat la sedinta comisiei, directorul intreprinderii pentru silvicultura Orhei, V. Scutelnic, n-a putut explica de ce padurea de la Trebujeni e imprejmuita cu gard din sarma ghimpata si i-a avertizat pe consilierii CR ca „nu-i de nasul lor sa examineze asemenea problema”, fiindca toate tranzactiile se fac „sus”, mai precis – la Agentia de Stat pentru Silvicultura „Moldsilva”. ?aranii din Trebujeni care au avut nenorocul sa detina cote in vecinatatea padurii ?iganca, spun ca prin 2005 aici au aparut mai multe sute de ostasi, muncind cateva luni de zile la instalarea unui gard de sarma ghimpata in jurul celor 700 de hectare de padure.

Stalpii de beton si de lemn erau adusi din diferite localitati ale republicii, iar sarma se descarca din camioane militare. Gropile pentru instalarea zonei de protectie erau sapate direct pe terenul agricol, acaparandu-se chiar calea de acces spre cotele de pamant. La inceput localnicii credeau ca aici va fi dislocata vreo baza militara, dar in loc de ostasi padurea a fost umpluta cu porcine de casa. La mijloc de codru des s-a construit un conac boieresc, amenajat cu aparate de aer conditionat, mobila din stejar, camere de supraveghere video, pavaj modern… Desi satul Trebujeni nu era gazificat, in codru, la o departare de doar trei kilometri de localitate, s-a tras o conducta de gaz dinspre Holercani, s-a construit o fantana arteziana, s-a asfaltat drumul central de la ?iganca. Potrivit lui Tudor Moraru, unul din liderii agricoli, porcii din padure s-au inmultit si i-au devastat peste 30 de hectare de porumb. „Sa-i impuscam nu putem, fiindca sunt paziti de politisti. La plangerile noastre ni se raspunde ca trebuie sa luam „niste cutii de conserve si sa batem in ele pentru a speria porcii”. El mai spunea ca la conacul din padure vin adeseori mai multi demnitari, care se distreaza boiereste. Daca soseste vreun grangur mai mare, imprejurimile sunt pazite de formatiuni paramilitare si cu caini de rasa.

In fiecare an, elita vanatoreasca a tarii editeaza un calendar superb, in conditii poligrafice excelente, in care fiecarui vanator „de elita” i se dedica o pagina, cu ocazia zilei de nastere. Fireste, calendarul e de „uz intern” si nevanatorii – adica majoritatea cetatenilor – nu au acces la el. Totusi, noi am pus mana pe un asemenea rar exemplar. Si am ilustrat materialul despre ?iganca cu poze din acest calendar.

Castelul din poveste

„…Gardul inalt de sarma ghimpata, cu inscriptia „ohraneaiemaia zona”, ascundea un iaz larg si frumos amenajat, in apele caruia pluteau niste carpi mari. Pe malul stang, un pavaj din piatra ducea spre conacul impunator, pazit de caini si camere video. Imi vine greu sa descriu conditiile din jur si arhitectura moderna a constructiei, ne era clar ca un muritor de rand nu-si va permite niciodata o asemenea varsare de bani in mijlocul padurii. Drumurile din jur erau acoperite cu pietris, iar dinspre Holercani chiar se asfaltau. Ceva mai la deal se vedea un grajd pentru animale, iar in apropiere era defrisata o portiune de padure, fapt ce ne-a sugerat ideea ca aici vor aparea alte constructii…”.

La finalul investigatiei autorul se intreba: „Interesant, pe banii cui s-a gazificat conacul, s-au instalat piloni electrici si s-a construit fantana arteziana? Intrebarea respectiva este adresata organelor de resort. Mai multe voci au declarat ca insusi Oleg Voronin e implicat in afacerea de la ?iganca, dar toate detaliile urmeaza sa fie verificate. De aceea, speram la o restabilire a echitatii sociale, fiind siguri ca adevarul va triumfa”.

Asadar, a triumfat sau nu adevarul?

Asta scria acum doi ani consilierul raional de Orhei, Vasile Roman… Recent am reusit sa intram in posesia unor informatii si detalii socante vizavi de subiectul dat. Astfel, am aflat ca stapanul zonei forestiere de 700 de hectare, imprejmuite cu sarma ghimpata, e Vladimir Voronin in persoana, ex-presedintele R. Moldova. Este foarte curioasa, amuzanta chiar aparitia zonei de la ?iganca.

Initial, ea a fost fondata si apartinea celor mai mari vanatori ai tarii, primul fiind, fireste, Vladimir Voronin. Se spune ca fiecare a cotizat cate 35 mii euro pentru inaltarea conacului, amenajarea teritoriului, constructia unei ferme, asfaltarea drumurilor de acces, gazificare, fantana arteziana s.a. Evident ca, in afara de aceste sume, fiecare vanator a pus la bataie ce a avut la departamentul sau: Popusoi de la „Moldsilva” a „raspuns” de spalierele de lemn, Mironescu de la Departamentul Graniceri – de gard si de sarma ghimpata, padurarii din raion au tras linia electrica cu o lungime de 15 km. Principala forta de munca au fost ostasii, pusi la dispozitie de Armata Nationala. Bineinteles, totul s-a facut ilegal, fara acte.

Initial, „gospodaria de la ?iganca” apartinea mai multor „actionari”, printre care Miculet „de la BMW”, Chirtoca „de la Daac-Hermes”, Plahotniuc „de la banca”, Tarlev s.a. Odata, dupa o vanatoare regala la care au participat toti „actionarii”, la o tocanita copioasa si o vadra de vin rosu, Voronin le-a spus ortacilor sai: „Maine-poimaine n-o sa mai fiu presedinte, imi vor lua si Condrita, sunt batran si cu ce raman? Nu vreti sa-mi vindeti mie actiunile?”. Infierbantati de vin si de porniri generoase, cei prezenti, la propunerea lui Tarlev (sau a lui Miculet), au convenit nu sa i le vanda, ci sa i le daruiasca. Astfel, peste noapte, singur si unic stapan al „zonei de la ?iganca” a devenit Familia Voronin. Cand, odata, Miculet a propus ca sa vina la ?iganca pe o noapte conducerea firmei sale „de la BMW”, Voronin s-a rastit, enervat si mirat: „Da’ la alta propunere mai tampita nu te-ai putut gandi?”.

Precum i-a fost obiceiul, Voronin nu s-a sinchisit sa stoarca bani din Buget pentru a-si amenaja „gospodaria”. Un singur exemplu. Apa la ?iganca era pompata printr-o conducta trasa special de la Holercani. Cand, la un moment dat, s-a creat o datorie de vreo trei milioane de lei pentru electricitate fata de „Union Fenosa”, aceasta a fost achitata de la Buget. Probabil, tot de la Buget este platita si paza (vreo 60 de persoane), armamentul si masinile din dotarea ei s.a.m.d.

…Dupa cum vedem, adevarul nu a triumfat. Cand va triumfa insa? Poate macar acum, cand Voronin nu mai este presedinte si in fruntea R. Moldova a venit o conducere noua care, in campania electorala, a promis ca va face dreptate?
Premierul Vlad Filat vorbea recent la „Vocea Basarabiei” despre faptul ca nu ne putem misca spre viitor, daca nu ne lamurim cu propriul nostru trecut. Perfect spus, nimic de adaugat, doar un singur lucru: societatea trebuie sa afle tot adevarul despre cei opt ani intunecati de domnie comunista, despre toate abuzurile, hotiile si jafurile comise de clanul Voronin, de Voronin personal si de camarila lui. Este nevoie deci de instituirea unei comisii speciale de ancheta care s-ar ocupa de averile lui Voronin si de modul in care au fost dobandite. Moldova asteapta ca Justitia sa-i inmaneze celui mai mare vanator al tarii nota de plata pe care o merita.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *