Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 30 Mai 2017, ora 10:25    Din editia print

Votul uninominal în gura satului Jevreni

Marime Font

Săptămâna trecută Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectele privind sistemul electoral uninominal, dar și cel mixt. În urma aprobării au apărut decizii care au iscat controverse în societate, ultima manifestându-și nemulțumirea față de modalitățile de decizie din Parlament. Noi ne-am depărtat de forfota orașului și am încercat să descoperim cu ce probleme reale se confruntă oamenii de la țară, pe umerii cărora se mai țin satele din Republica Moldova. Așa am ajuns în satul Jevreni din raionul Criuleni și am aflat ce părere au gospodarii locului despre decizia Legislativului de-a modifica sistemul electoral.

Deși am vizitat localitatea Jevreni într-o zi liberă, aceasta era practic pustie, doar în centrul satului am mai întâlnit câțiva oameni. Așezarea este situată la 33 de kilometri de orașul Chișinău și încă de la intrarea în sat am observat două lumi diferite. De o parte a drumului puteai vedea case în construcții, grădini îngrijite și ogrăzi aranjate, în care se zbenguiau copiii. Însă, de cealaltă parte erau terenuri în paragină, case lăsate de izbeliște și multă sărăcie.

„Parlamentarii mai bine ar crea locuri de muncă și ar majora pensiile”

La o răscruce din localitate, l-am cunoscut pe Ștefan, bărbatul în vârstă de 77 de ani, care este probabil cel mai experimentat șofer din sat. Localnicul conduce mașina de aproape șase decenii, iar acum 25 de ani, o „Nivă” i-a devenit camarad de nădejde. „Am început a conduce pe la 19 ani și tot de atunci am lucrat șofer în colhoz până s-a desființat. În anul 1972 mi-am cumpărat prima mașină - un „Zaporojeț”, apoi un „Jiguli”, iar de 25 de ani conduc această „Nivă”. Acum mulți ani am fost lovit de-o mașină, piciorul accidentat nu s-a reabilitat totalmente, iar de atunci, acest automobil este singura modalitate de a ieși în lume. Îl păstrez ca ochii din cap, pentru că pe jos nu pot merge mult”, recunoaște șoferul.

Bărbatul ne-a spus că principala problemă a sătenilor, este că sunt nevoiți să-și lase pământurile în paragină, deoarece nu au resurse financiare pentru a le munci. „După ce s-au desființat colhozurile, fiecare s-a ales cu pământuri. O perioadă a fost bine, acestea puteau fi prelucrate, pentru că benzina și motorina erau ieftine, în prezent, totul s-a scumpit și o bună parte este în paragină. Înainte Moldova era înfloritoare, acum a rămas în buruieni. Ca să prelucrezi un hectar de pământ, îți trebuie aproape 3 mii de lei. Și dacă Dumnezeu dă ploaie, ai ce mânca, dacă nu, rămâi fără nimic. Iată eu am 60 de ari, dar nu întotdeauna îmi permit să-i prelucrez”, explică Ștefan.


Bărbatul crede că deciziile luate în Parlament nu reflectă necesitățile oamenilor, care se confruntă zi de zi cu probleme mult mai stringente decât modificarea sistemului electoral, pentru că oricum nu se va schimba nimic în țară. „Votul uninominal înseamnă că îți alegi singur deputatul, dar fără niciun rost. Pentru că până la urmă cei bogați o să-i cumpere și pe aceștia. Parlamentarii mai bine s-ar gândi la oamenii simpli, ar crea locuri de muncă și ar majora pensiile, ca să ne putem prelucra pământul.


„Cei care vor ajunge în fotoliul de parlamentar vor uita de cetățeni”

Pe Anastasia, o altă locuitoare din Jevreni, am găsit-o în curtea casei sale, în timp ce hrănea muncitorii, care efectuau lucrări de reparație a locuinței. Femeia a fost profesoară de matematică în școala din localitate, dar pentru că sărăcia a pus stăpânire pe casa ei, aceasta a plecat în Italia, unde de mai bine de 6 ani îngrijește de bătrâni. Anastasia s-a reîntors de curând în țară, pentru nunta fiicei, după care va pleca din nou la muncă. „Am plecat pentru că una dintre fiicele mele, își dorea să urmeze o facultate, dar cu salariul meu abia de ne puteam întreține, cu toate că țineam și vaci, și porci, și capre. Soțul cum nu avea de lucru în sat așa nu are nici în prezent. Iată, am venit să-mi mărit fata și plec înapoi. Nu-mi este rușine că, deși am studii pedagogice, îngrijesc bătrânii. Pentru fetele mele aș fi în stare să răstorn și munții”, recunoaște mama.

Despre votul uninominal sau cel mixt, femeia nu cunoaște foarte multe, dar spune că a auzit de prin vecini, că acum vom putea vota propriul candidat și nu susține această inițiativă. „Sincer, nu prea înțeleg ce înseamnă votul uninominal sau cel mixt. Dar sunt sigură că oricare ar fi sistemul electoral, tot cei care vor ajunge în fotoliul de parlamentar vor uita de cetățeni și de problemele noastre. Așa că mai bine cei de la conducere ar crea oportunități și ar dezvolta țara noastră, ca să putem reveni acasă de printre străini”, spune femeia de 56 de ani.

„Dacă fiecare va avea propriul deputat, vă imaginați câți vor fi în Parlament?”

Ne-am continuat drumul pe ulițele satului și la una din fântânile de la Jevreni, l-am întâlnit pe Mihai, un bărbat de 61 de ani care de când s-au desființat colhozurile, a rămas șomer. Noroc de proprietarul unei livezi din apropiere, unde bărbatul muncește sezonier, fie la curățat copacii, fie la cules fructele. „La noi în sat nu ai unde să te angajezi, poate doar la școală, la primărie sau la biserică, dar și la aceste instituții nu trebuiesc mulți lucrători. Mai avem noroc că a venit un bulgar și a deschis o fabrică de prelucrare a tutunului la capătul satului, dar și acolo trebuie numai vreo 15 muncitori. Eu lucrez sezonier la o livadă din apropiere și nu știu ce pensie voi primi la bătrânețe, noroc că am 35 de ani lucrați în colhoz”, conchide bărbatul.

Mihai spune că deși vizionează în fiecare zi televizorul, nu prea a înțeles ce presupune sistemul uninominal sau cel mixt, totuși, gospodarul crede că nu este cea mai bună idee și că în țara noastră există o mulțime de alte probleme. „Încă nu mi-e clar ce înseamnă votul acesta uninominal. Însă, din câte am înțeles, fiecare cetățean trebuie să aibă deputatul lui. Dar dacă fiecare dintre noi va avea propriul deputat, vă imaginați câți vor fi în Parlament? Și nu uitați că toți trebuie plătiți din buzunarul nostru. Deputații mai bine s-ar ocupa de problemele cetățenilor, că tinerii pleacă pe un cap din țară și în curând vor rămâne toate pământurile în paragină, că nu va avea cine le munci”, afirmă Mihai.


„Peste ocean, lumea trăiește cu adevărat, iar noi aici doar supraviețuim”

Pe Maria am surprins-o în timp ce stătea de vorbă cu alte foste colege de serviciu, femeia a muncit mai bine de trei decenii ca învățătoare la școala din localitate, iar acum s-a pensionat și primește o indemnizație care nici măcar nu-i permite să-și achite întreținerea. Femeia spune că a crescut și a educat trei copii, dar toți sunt plecați peste hotare pentru că țara natală nu le-a oferit nicio oportunitate. „Am muncit toată viața, iar acum trebuie să trăiesc din mila copiilor, pentru că primesc o pensie care nu-mi permite nici măcar să achit întreținerea. Am trei copii, pe care i-am crescut și le-am oferit studii de calitate, dar care, din păcate, la cunoștințele pe care le au, nu au putut îndura nedreptatea din țară și nici nu au putut supraviețui cu salariul mizerabil de aici, de aceea au plecat peste ocean. Iar eu sunt nevoită să le duc dorul și să stau cu mâna întinsă la ei pentru a putea supraviețui aici. Ei mă ajută cu mare drag, dar mie mi se rupe inima că deși am muncit toată viața, acum nu-mi pot permite să mă întrețin singură”, spune învățătoarea cu lacrimi în ochi.

Femeia a avut posibilitatea să viziteze SUA de câteva ori, iar acum spune că abia când a ajuns acolo, a înțeles cum e să trăiești într-un stat care își respectă cetățenii. Acolo oamenii își permit din pensie să aibă un trai decent, să călătorească și să se odihnească, pe când la noi, sărmanii oameni ar muri de foame, dacă n-ar avea copii care să-i susțină financiar. „Peste ocean, lumea trăiește cu adevărat, iar noi aici doar supraviețuim. Acolo facturile sunt foarte mici, comparativ cu banii câștigați, pe când la noi acestea depășesc cu mult pensia pe care eu o primesc. De aceea deputații ar trebui să se preocupe de soarta oamenilor de rând, dar nu să-și asigure locul pe scaun prin implementarea sistemului uninominal sau mixt”, concretizează femeia de 67 de ani.


„Prin votul uninominal, statul ar putea avea o criză reprezentativă a aleșilor poporului”

Deoarece părerile locuitorilor satului Jevreni din raionul Criuleni au fost împărțite, am discutat cu Pavel Postică, expertul Asociației Promo-LEX, care ne-a explicat ce presupune de fapt sistemul electoral uninominal, dar și cel mixt, și care sunt dezavantajele acestora.
„Într-un limbaj accesibil, votul uninominal înseamnă că țara este repartizată într-un anumit număr de circumscripții (n. red.: circumscripție - subdiviziune a unei unități administrativ-teritoriale, stabilită în vederea alegerilor). În cazul sistemului uninominal vorbim despre 101 circumscripții, pe când în cazul celui mixt 50-51. La fiecare circumscripție, câștigă candidatul care obține cele mai multe voturi. De aceea s-ar putea ca în legislativ să intre persoane care au fost votate de 10-15 la sută dintre alegatorii pe circumscripție și respectiv celelalte 85 de procente dintre alegători să nu fie reprezentați în Parlament. Iar astfel statul poate avea o criză reprezentativă a aleșilor poporului”, explică Pavel Postică.

„Republica Moldova a avut sistem electoral uninominal și mixt la care a renunțat”

De asemenea, expertul a precizat că deși se face o analogie dintre sistemul uninominal și alegerea primarilor, aceste două scrutine sunt total diferite. Pentru că alegerile primarilor se desfășoară în două tururi de scrutin. Respectiv câștigă alegerile din turul II candidatul care obține peste 50 la sută din susținerea alegătorilor, în timp ce în cazul votului uninominal, reprezentantul, care obține cele mai multe voturi dintr-un singur tur, practic câștigă scrutinul. Același dezavantaj îl constituie și sistemul mixt în ceea ce privește alegerea candidaților pe circumscripție uninominală, situația diferă doar în ceea ce privește alegerea deputaților pe listele de partid, pentru că este puțin mai proporțională repartizarea.

„Noi am avut sistem uninominal în baza căruia s-a ales primul Parlament al Republicii Moldova, la care s-a renunțat și s-a mers pe sistemul proporțional, pentru a asigura reprezentativitatea alegătorilor din regiunea transnistreană, dar și accesul diasporei la procesul electoral. Iar în 2013 a fost introdus și votul prin sistemul electoral mixt, însă, și la acesta s-a renunțat în scurt timp din aceleași considerente”, a concretizat expertul.

După ce Parlamentul a aprobat vineri, 5 mai, în prima lectură, proiectul de lege privind sistemul electoral uninominal, acesta a decis să-l comaseze cu cel mixt. Sistemul mixt fiind un compromis între sistemul uninominal şi cel proporţional. Proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din partea PDM, PSRM şi Grupul Popular European. Acest proiect urmează să fie dezbătut şi în lectura a doua, abia după avizul Comisiei de la Veneţia. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)