Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 07:21
Abonamente

Social 30 Mai 2017, ora 10:25    Din editia print

Votul uninominal în gura satului Jevreni

Marime Font

Săptămâna trecută Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectele privind sistemul electoral uninominal, dar și cel mixt. În urma aprobării au apărut decizii care au iscat controverse în societate, ultima manifestându-și nemulțumirea față de modalitățile de decizie din Parlament. Noi ne-am depărtat de forfota orașului și am încercat să descoperim cu ce probleme reale se confruntă oamenii de la țară, pe umerii cărora se mai țin satele din Republica Moldova. Așa am ajuns în satul Jevreni din raionul Criuleni și am aflat ce părere au gospodarii locului despre decizia Legislativului de-a modifica sistemul electoral.

Deși am vizitat localitatea Jevreni într-o zi liberă, aceasta era practic pustie, doar în centrul satului am mai întâlnit câțiva oameni. Așezarea este situată la 33 de kilometri de orașul Chișinău și încă de la intrarea în sat am observat două lumi diferite. De o parte a drumului puteai vedea case în construcții, grădini îngrijite și ogrăzi aranjate, în care se zbenguiau copiii. Însă, de cealaltă parte erau terenuri în paragină, case lăsate de izbeliște și multă sărăcie.

„Parlamentarii mai bine ar crea locuri de muncă și ar majora pensiile”

La o răscruce din localitate, l-am cunoscut pe Ștefan, bărbatul în vârstă de 77 de ani, care este probabil cel mai experimentat șofer din sat. Localnicul conduce mașina de aproape șase decenii, iar acum 25 de ani, o „Nivă” i-a devenit camarad de nădejde. „Am început a conduce pe la 19 ani și tot de atunci am lucrat șofer în colhoz până s-a desființat. În anul 1972 mi-am cumpărat prima mașină - un „Zaporojeț”, apoi un „Jiguli”, iar de 25 de ani conduc această „Nivă”. Acum mulți ani am fost lovit de-o mașină, piciorul accidentat nu s-a reabilitat totalmente, iar de atunci, acest automobil este singura modalitate de a ieși în lume. Îl păstrez ca ochii din cap, pentru că pe jos nu pot merge mult”, recunoaște șoferul.

Bărbatul ne-a spus că principala problemă a sătenilor, este că sunt nevoiți să-și lase pământurile în paragină, deoarece nu au resurse financiare pentru a le munci. „După ce s-au desființat colhozurile, fiecare s-a ales cu pământuri. O perioadă a fost bine, acestea puteau fi prelucrate, pentru că benzina și motorina erau ieftine, în prezent, totul s-a scumpit și o bună parte este în paragină. Înainte Moldova era înfloritoare, acum a rămas în buruieni. Ca să prelucrezi un hectar de pământ, îți trebuie aproape 3 mii de lei. Și dacă Dumnezeu dă ploaie, ai ce mânca, dacă nu, rămâi fără nimic. Iată eu am 60 de ari, dar nu întotdeauna îmi permit să-i prelucrez”, explică Ștefan.


Bărbatul crede că deciziile luate în Parlament nu reflectă necesitățile oamenilor, care se confruntă zi de zi cu probleme mult mai stringente decât modificarea sistemului electoral, pentru că oricum nu se va schimba nimic în țară. „Votul uninominal înseamnă că îți alegi singur deputatul, dar fără niciun rost. Pentru că până la urmă cei bogați o să-i cumpere și pe aceștia. Parlamentarii mai bine s-ar gândi la oamenii simpli, ar crea locuri de muncă și ar majora pensiile, ca să ne putem prelucra pământul.


„Cei care vor ajunge în fotoliul de parlamentar vor uita de cetățeni”

Pe Anastasia, o altă locuitoare din Jevreni, am găsit-o în curtea casei sale, în timp ce hrănea muncitorii, care efectuau lucrări de reparație a locuinței. Femeia a fost profesoară de matematică în școala din localitate, dar pentru că sărăcia a pus stăpânire pe casa ei, aceasta a plecat în Italia, unde de mai bine de 6 ani îngrijește de bătrâni. Anastasia s-a reîntors de curând în țară, pentru nunta fiicei, după care va pleca din nou la muncă. „Am plecat pentru că una dintre fiicele mele, își dorea să urmeze o facultate, dar cu salariul meu abia de ne puteam întreține, cu toate că țineam și vaci, și porci, și capre. Soțul cum nu avea de lucru în sat așa nu are nici în prezent. Iată, am venit să-mi mărit fata și plec înapoi. Nu-mi este rușine că, deși am studii pedagogice, îngrijesc bătrânii. Pentru fetele mele aș fi în stare să răstorn și munții”, recunoaște mama.

Despre votul uninominal sau cel mixt, femeia nu cunoaște foarte multe, dar spune că a auzit de prin vecini, că acum vom putea vota propriul candidat și nu susține această inițiativă. „Sincer, nu prea înțeleg ce înseamnă votul uninominal sau cel mixt. Dar sunt sigură că oricare ar fi sistemul electoral, tot cei care vor ajunge în fotoliul de parlamentar vor uita de cetățeni și de problemele noastre. Așa că mai bine cei de la conducere ar crea oportunități și ar dezvolta țara noastră, ca să putem reveni acasă de printre străini”, spune femeia de 56 de ani.

„Dacă fiecare va avea propriul deputat, vă imaginați câți vor fi în Parlament?”

Ne-am continuat drumul pe ulițele satului și la una din fântânile de la Jevreni, l-am întâlnit pe Mihai, un bărbat de 61 de ani care de când s-au desființat colhozurile, a rămas șomer. Noroc de proprietarul unei livezi din apropiere, unde bărbatul muncește sezonier, fie la curățat copacii, fie la cules fructele. „La noi în sat nu ai unde să te angajezi, poate doar la școală, la primărie sau la biserică, dar și la aceste instituții nu trebuiesc mulți lucrători. Mai avem noroc că a venit un bulgar și a deschis o fabrică de prelucrare a tutunului la capătul satului, dar și acolo trebuie numai vreo 15 muncitori. Eu lucrez sezonier la o livadă din apropiere și nu știu ce pensie voi primi la bătrânețe, noroc că am 35 de ani lucrați în colhoz”, conchide bărbatul.

Mihai spune că deși vizionează în fiecare zi televizorul, nu prea a înțeles ce presupune sistemul uninominal sau cel mixt, totuși, gospodarul crede că nu este cea mai bună idee și că în țara noastră există o mulțime de alte probleme. „Încă nu mi-e clar ce înseamnă votul acesta uninominal. Însă, din câte am înțeles, fiecare cetățean trebuie să aibă deputatul lui. Dar dacă fiecare dintre noi va avea propriul deputat, vă imaginați câți vor fi în Parlament? Și nu uitați că toți trebuie plătiți din buzunarul nostru. Deputații mai bine s-ar ocupa de problemele cetățenilor, că tinerii pleacă pe un cap din țară și în curând vor rămâne toate pământurile în paragină, că nu va avea cine le munci”, afirmă Mihai.


„Peste ocean, lumea trăiește cu adevărat, iar noi aici doar supraviețuim”

Pe Maria am surprins-o în timp ce stătea de vorbă cu alte foste colege de serviciu, femeia a muncit mai bine de trei decenii ca învățătoare la școala din localitate, iar acum s-a pensionat și primește o indemnizație care nici măcar nu-i permite să-și achite întreținerea. Femeia spune că a crescut și a educat trei copii, dar toți sunt plecați peste hotare pentru că țara natală nu le-a oferit nicio oportunitate. „Am muncit toată viața, iar acum trebuie să trăiesc din mila copiilor, pentru că primesc o pensie care nu-mi permite nici măcar să achit întreținerea. Am trei copii, pe care i-am crescut și le-am oferit studii de calitate, dar care, din păcate, la cunoștințele pe care le au, nu au putut îndura nedreptatea din țară și nici nu au putut supraviețui cu salariul mizerabil de aici, de aceea au plecat peste ocean. Iar eu sunt nevoită să le duc dorul și să stau cu mâna întinsă la ei pentru a putea supraviețui aici. Ei mă ajută cu mare drag, dar mie mi se rupe inima că deși am muncit toată viața, acum nu-mi pot permite să mă întrețin singură”, spune învățătoarea cu lacrimi în ochi.

Femeia a avut posibilitatea să viziteze SUA de câteva ori, iar acum spune că abia când a ajuns acolo, a înțeles cum e să trăiești într-un stat care își respectă cetățenii. Acolo oamenii își permit din pensie să aibă un trai decent, să călătorească și să se odihnească, pe când la noi, sărmanii oameni ar muri de foame, dacă n-ar avea copii care să-i susțină financiar. „Peste ocean, lumea trăiește cu adevărat, iar noi aici doar supraviețuim. Acolo facturile sunt foarte mici, comparativ cu banii câștigați, pe când la noi acestea depășesc cu mult pensia pe care eu o primesc. De aceea deputații ar trebui să se preocupe de soarta oamenilor de rând, dar nu să-și asigure locul pe scaun prin implementarea sistemului uninominal sau mixt”, concretizează femeia de 67 de ani.


„Prin votul uninominal, statul ar putea avea o criză reprezentativă a aleșilor poporului”

Deoarece părerile locuitorilor satului Jevreni din raionul Criuleni au fost împărțite, am discutat cu Pavel Postică, expertul Asociației Promo-LEX, care ne-a explicat ce presupune de fapt sistemul electoral uninominal, dar și cel mixt, și care sunt dezavantajele acestora.
„Într-un limbaj accesibil, votul uninominal înseamnă că țara este repartizată într-un anumit număr de circumscripții (n. red.: circumscripție - subdiviziune a unei unități administrativ-teritoriale, stabilită în vederea alegerilor). În cazul sistemului uninominal vorbim despre 101 circumscripții, pe când în cazul celui mixt 50-51. La fiecare circumscripție, câștigă candidatul care obține cele mai multe voturi. De aceea s-ar putea ca în legislativ să intre persoane care au fost votate de 10-15 la sută dintre alegatorii pe circumscripție și respectiv celelalte 85 de procente dintre alegători să nu fie reprezentați în Parlament. Iar astfel statul poate avea o criză reprezentativă a aleșilor poporului”, explică Pavel Postică.

„Republica Moldova a avut sistem electoral uninominal și mixt la care a renunțat”

De asemenea, expertul a precizat că deși se face o analogie dintre sistemul uninominal și alegerea primarilor, aceste două scrutine sunt total diferite. Pentru că alegerile primarilor se desfășoară în două tururi de scrutin. Respectiv câștigă alegerile din turul II candidatul care obține peste 50 la sută din susținerea alegătorilor, în timp ce în cazul votului uninominal, reprezentantul, care obține cele mai multe voturi dintr-un singur tur, practic câștigă scrutinul. Același dezavantaj îl constituie și sistemul mixt în ceea ce privește alegerea candidaților pe circumscripție uninominală, situația diferă doar în ceea ce privește alegerea deputaților pe listele de partid, pentru că este puțin mai proporțională repartizarea.

„Noi am avut sistem uninominal în baza căruia s-a ales primul Parlament al Republicii Moldova, la care s-a renunțat și s-a mers pe sistemul proporțional, pentru a asigura reprezentativitatea alegătorilor din regiunea transnistreană, dar și accesul diasporei la procesul electoral. Iar în 2013 a fost introdus și votul prin sistemul electoral mixt, însă, și la acesta s-a renunțat în scurt timp din aceleași considerente”, a concretizat expertul.

După ce Parlamentul a aprobat vineri, 5 mai, în prima lectură, proiectul de lege privind sistemul electoral uninominal, acesta a decis să-l comaseze cu cel mixt. Sistemul mixt fiind un compromis între sistemul uninominal şi cel proporţional. Proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din partea PDM, PSRM şi Grupul Popular European. Acest proiect urmează să fie dezbătut şi în lectura a doua, abia după avizul Comisiei de la Veneţia. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:15

Deputatul român în Parlamentul European, Eugen Tomac, afirmă că modificările propuse la Legea cetăţeniei române privind descentralizarea procesul de procesare a dosarelor, ca în fiecare judeţ din România să poată fi depus dosarul şi în termen de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iulie 2019, ora: 07:09

Horoscopul zilei de 18 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 07:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 05:50

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 18 Iulie 2019, ora: 05:48

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat

Lecţia practică de gramatică: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect - Dezacordul dintre subiect şi predicat Din editia print

În emisiunile de radio şi de televiziune se întâlnesc destul de frecvent astfel de dezacorduri: Vârful turlelor de biserică sunt înconjurate de… - corect: este înconjurat Partea a doua a calupului de publicitate era rezervat pastilelor pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 01:45

O sută cei mai buni absolvenți de liceu ai promoției 2017 din Moldova au fost premiați, astăzi, cu „Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova. Majoritatea au participat la marele eveniment și s-au fotografiat alături de președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iulie 2019, ora: 00:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Iulie 2019, ora: 00:14

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

După ce a recunoscut că primește 700 DE MII de dolari lunar de la Moscova, Putin REFUZĂ să se mai vadă cu DODON

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:31

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:57

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:48

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! -...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:40

 Nimeni din Uniunea Sovietică nu credea că e posibil. Dar se pare că cel mai mare accident nuclear din istoria umanității a fost prezis în Biblie, în Noul Testament. Cartea sfântă spune că din cer va cădea o stea și va otrăvi râurile și apele din lumea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:20

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al Alianței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:52

Salată de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Gustoasă şi parfumată, salată de vinete nu lipseşte de pe masă în anotimpul cald, indiferent de regiune. Reţeta este simplă însă, dacă sunt ignoraţi unii paşi, în loc de un preparat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:45

Limonada este bună oricând, dar mai ales în sezonul cald, atunci când pare cea mai bună idee pentru a te răcori. Cele mai importante sunt proporţiile: o cană de zahăr, o cană de apă şi o cană de suc de lămâie. Prin această metodă se face o limonadă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:34

Unele femei nu țin cont de sentimentele sau de trăirile apropiaților, fie că este vorba despre familie, prieteni sau doar cunoștințe. Acestea își urmăresc temeinic scopul, fără a le păsa de cei din jur, sau sunt pur și simplu neglijente și indiferente. În ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:28

Este sezonul pepenilor, cel mai bun moment pentru a profita din plin de beneficiile lor! Atât cel galben, cât şi cel roşu au un aport extraordinar pentru sănătatea noastră şi se împacă bine şi cu dietele de vară, fiind în acelaşi timp extrem de gustoși....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)