Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Editorial 30 Mai 2017, ora 07:39    Din editia print

Marime Font

Votul uninominal va înmulți numărul damelor de cartier

În ultima săptămână, în timp ce toată lumea vorbește despre LBGT și ia în râs creștinii care au protestat contra marșului „Fără Frică”, deși orice minte limpede înțelege că păcatul contra firii nu poate să mulțumească biserica, un relativ necunoscut lider de partid, despre care lumea a uitat, îi critica pe alți lideri de partide că nu au niciun membru în echipele lor.  

Pentru că cel mai probabil și acesta se conduce numai pe el însuși în partidul din care face parte, declaraţía sa a fost una de excepție, dar a trecut neobservată... Într-o societate disperată, după cum suntem noi, asemenea apariții sunt foarte utile, deoarece ele cel puțin ne distrează copios. Nici eu nu eram prea fericit atunci când l-am auzit, dar zău că m-a umflat râsul și vorbele lui m-au luminat la față.

Cadavrele politice vor să învie

Pe toți morții politicii noastre sau, mai delicat vorbind, pe toți postpoliticienii moldoveni, i-a înviat uninominalul, adică intenția tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral. Cunosc și eu câţiva dintre ei care cândva au însemnat ceva în țara asta, însă, fiind incapabili să facă ceva bun, electoratul i-a uitat. Cu toate acestea ei acum își fac planuri despre câți bani vor cere de la PD când vor ajunge în Parlament. Așa gândesc, în special, mulți dintre artiștii și oamenii noștri de cultură care optează pentru votul uninominal. Şi ei nu de țară se îngrijorează, ci de buzunarele lor sărace, din păcate... Iar dacă scriitorii și cântăreții au ridicat nasul, de ce ar sta pe loc cadavrele politice?

Omul despre care vorbeam mai sus este președintele unui partid, care niciodată n-a fost nici pe aproape să depășească pragul electoral. În prezent, partidul său nu are nimic în afară de nume și de lider, care se vede deja în Parlament. Deși caută să pară foarte serios atunci când critică alte partide cu zero membtri de facto, el nu se deosebește cu nimic de un om al străzii care ne-ar spune că e miliardar și că i-ar face praf pe confrații săi boschetari. Și, aidoma celorlalți vagabonzi politici, cărora le-a asfințit steaua, acest lideraș se pune bine pe lângă Vlad Plahotniuc. Așa se gudurau odinioară şi alții pe lângă Voronin, iar mai devreme – pe lângă Lenin și Stalin. Singura asemănare dintre cei de ieri și cei de azi este că toți sunt niște epave care se chinuiesc să joace rolul de dame de cartier, ridicându-şi fustițele în fața celor care-i plătește mai mult. De data aceasta, nu Plahotniuc e rău, ci ei sunt prea mititei pentru a fi luați în seamă.

Buzunarul statului și slănina grașilor

Acești oameni sunt cadavre politice din simplul motiv că şi-au făcut deja jocul. Fiind la putere, ei au reușit să înșele cu vârf și îndesat speranțele alegătorilor. La început, ei ne-au promis munți de aur, în care noi am crezut şi i-am votat. Dar după ce s-au scufundat în fotolii moi, ei ne-au trimis la origini și au acumulat averi imense pe spatele nostru. Și astăzi, în loc să înţeleagă că au jefuit destul și a venit timpul să fure și alții, pentru că asta-i o lege sfântă în politica autohtonă, ei nu se ostoiesc atâta timp cât noi plătim în continuare impozite la stat. Așa se face că buzunarul statului nostru se rezumă la slănina din pântecele grașilor pe care îi alegem.


Nu vreau să fac publice numele cerșetorilor de putere la care mă refer, pentru că nu am nicio îndoială că cititorul îi simte, îi vede și îi aude. De un singur om care s-a alineat în rândul lor îmi pare rău, pentru că aveam față de el un respect aparte și credeam că el are mai multă experiență politică decât alți postpoliticieni. Este vorba de Serafim Urechean, politicianul care la vremea sa a făcut greșeala și a mințit mai mult decât era cazul, pierzând astfel toată încrederea electoratului. El a intrat în gura târgului după ce ne-a promis salarii de 500 de euro – lucru absolut imposibil la acea vreme în țara noastră. În afară de aceasta, în 2005, când ne garanta că luptă pentru democrație, pentru limba română și contra comuniştilor, el apăra în parte interesele Moscovei supărată pe Voronin și se întâlnea pe ascuns cu Smirnov la Tiraspol, cerându-i sprijin în alegeri. Există şi unii chişinăueni cărora el le promitea în discuții particulare marea și sarea, iar a doua zi le trântea ușa în față şi nici nu-i lua în seamă. Astfel, Urechean a expirat ca politician. Ce rost are acum să se declare drept salvatorul țării, în loc să se odihnească şi să tragă concluziile de rigoare, e greu de priceput. Şi, dacă vrea astăzi să ne salveze - el singur în faţa sistemului, de ce n-a făcut-o atunci când lumea mai credea în el şi când avea un partid destul de consolidat şi mai mulţi deputaţi în legislativ?

De ce Urechean vrea să candideze la funcţia de primar general?

În această situație, nu trebuie să ne mire faptul că lumea face bancuri pe seama bietului Urechean, cu atât mai mult, cu cât, în timp ce ne promite salvarea, el are un discurs mângâietor la adresa lui Vlad Plahotniuc și Valeriu Zubco. Prin acest mesaj, de fapt, Urechean comite încă o eroare fatală, fiindcă alegătorii n-au uitat cum, în 2009, el ne promitea un procuror general independent, pentru ca în cele din urmă să ne trezim cu un șef al procuraturii dependent totalmente - toată țara știe de cine. Se zice că PD i-a plătit lui Urechean câteva milioane pentru această funcție, dar atâta timp cât acest lucru nu este dovedit nu putem băga mâna în foc. Însă Urechean, dacă se vede iarăși în politică mare, ar trebui să explice clar de ce atunci nu s-a ținut de cuvânt. De ce nu Andronic sau Susarenco, care se numărau printre candidaţii la şefia procuraturii? Și prin ce Zubco e mai bun decât ceilalți doi?

Dacă sărim peste alte presupuneri, jocul lui Urechean e scurt și clar. El se visează în cel mai rău caz deputat ales pe o circumscripție uninominală, care ulterior va adera la o majoritate constituită de PD. Lăudându-l pe Plahotniuc, el îi dă acestuia asigurări că-l va susţine în viitor. Nu-i exclus că Urechean va candida şi la funcţia de primar al Chișinăului, după cum se arată dispus, chiar dacă e imposibil ca să nu-și dea seama că astfel se va face de râsul orașului. Ultimele activități comune ale PD și PSRM ne fac să înțelegem că miza democraților la scrutinul local ar putea fi Ion Ceban, iar în acest caz Urechean ar putea fi folosit doar ca o nadă pentru electorat, care ar încerca să demonstreze autenticitatea referendumului anti-Chirtoacă. Adică, chipurile, eliminarea lui Chirtoacă de la cârma Capitalei nu a făcut parte din schema de eliminare a PL de la guvernare, ci este un act recunoscut de toată lumea, inclusiv de foști actori politici importanți.

Popcorn și bere în așteptarea războiului...

În calitate de jurnalist, eu am discutat în ultimii ani cu toți oamenii care ne-au condus țara și pe fiecare l-am întrebat mai în glumă, mai în serios, în ce măsură un politician trebuie să-și păcălească alegătorii pentru a fi ales. Și toți mi-au vorbit despre o limită, pe care unii dintre ei au depășit-o, fiindcă puterea e o haină frumoasă care te face ispititor până când transpiri şi îți scoți la iveală murdăria. Dacă nu ai avut grijă să te speli la timp, ești mort politic, la fel ca şi postpoliticienii despre care vorbesc.

Așa stând lucrurile, guvernarea în RM nu se va schimba degrabă, indiferent dacă vom avea alegeri pe liste de partid sau pe circumscripții uninominale, sau în baza sistemului mixt. Nu demult, Nicolae Andronic îmi spunea într-un interviu că opoziția noastră este amorfă, pentru că cele câteva partide extraparlamentare care protestează contra guvernării se preocupă nu de problemele noastre, ci de interesele lor strict personale. Nu mă grăbesc să-i dau dreptate lui Andronic, dar cam așa e. Astfel spectacolul nostru politic va continua pe vechi până când între Plahotniuc și Dodon vor apărea primele neînțelegeri mari care vor declanșa războiul dintre ei.

Până atunci mai avem timp. De aceea, când apar postpoliticienii noștri osteniți și salvatori la televizor, fugiți la magazinul din apropiere și cumpărați-vă popcorn și bere, ca să vă amuzați pe cinste, pentru a uita măcar pentru o jumătate de ceas de grijile cotidiene.  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:28

Liderii binomului PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, și-au făcut obișnuință din specularea pe seama unor pretinse pericole care planează deasupra lor, ”la comanda democraților”. Falsurile lansate cu periodicitate în spațiul public au avut drept scop menținerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:11

Pe măsură ce criza umanitară se accentuează în Venezuela, tot mai mulți oameni aleg să părăsească țara. De-a lungul graniței cu Columbia, serviciile de ajutor medical sunt aproape de limita posibilităților, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 09:00

Două cutremure au avut loc în Vrancea și Buzău, în ultimele trei ore. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la ora 2.40, în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)