Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:32
Abonamente

Social 6 Mai 2012, ora 11:31    Din editia print

VOX Populi: Ce cred oamenii despre puterea şi libertatea presei

Marime Font

Sondaj stradal despre presă, jurnaliști, putere și libertate...

Nicolas, străin 


Deşi sunt străin, mi se pare că în general guvernarea nu se prea lasă influenţată de mass-media. Iar piaţa presei aici este mică.

Anatol, arhitect


Nu cred că actuala guvernare ţine cont sau se lasă influenţată de ceea ce se spune în presă. Păi, presa scrie sau vehiculează informaţie pentru că aşa îi este datoria. Dar, şi jurnaliştii nu pot fi total independenţi, trebuie să-şi facă ei pe lângă toate, un salariu.

Dumitru Pasat, scriitor

Guvernarea nu cred că ţine cont şi nu se lasă influenţaţi de ceea ce înseamnă opinia publică, drept dovadă e că fac totul anapoda. În acest context, indubitabil există jurnalişti care sunt independenţi şi neafiliaţi politic.

Dumitru, profesor de filozofie

S-a vorbit destul de bine că mass-media e puterea a patra în stat şi influenţează asupra întregului spectru politic. În cazul de faţă, mass-media trebuie să spună lucrurilor pe nume, într-un mod destul de hotărât şi trebuie să aibă metodele sale pentru asta. Tocmai de aia e la ţanc ziua internaţională a libertăţii presei. Cred că există jurnalişti neafiliaţi politic, dar aceştia lucrează în condiţii extreme

Valentina, vânzătoare de flori (fără poză)
Actuala guvernare nu ţine absolut deloc cont de ceea ce spune mass-media pentru că îşi urmăresc interesele lor, ceea ce-i mai grav e că nici de popor nu ţine cont. Cred că există câţiva jurnalişti independenţi şi neafiliaţi politic dar nici aceştia nu au influenţă asupra guvernării.

Svetlana, translatoare

Îmi vine greu să spun dacă cei de la conducere ascultă presa sau cât de mult politicienii ţin cont de ceea ce circulă în presă. Vreau să cred până la urmă că guvernarea ţine cont de mass-media, sau, cel puţin aşa ar trebui să fie. Şi mai cred în faptul că trebuie să existe presă independentă, fără afilieri politice. Cel puţin ştiu că la Timpul sunt ziarişti fără bani şi fără influenţe politice.

Larisa, vânzătoare

Conducerea nu ţine cont de nimeni, nici măcar de mass-media, pentru că ea îşi urmăreşte interesele ei, iar pentru popor nu face nimic şi n-are treabă cu el. Mă gândesc că există încă jurnalişti independenţi, aş vrea să cred asta.

Tatiana, şomeră

Conducerea noastră pluteşte în cosmos şi consider că a făcut ţara asta de ruşine în toată lumea. Nu e cazul să redenumim străzi şi să instalăm monumente, dar trebuie să ne gândim la economia ţării. Nu este clar dacă mass-media are influenţe asupra mersul lucrurilor şi asupra conducerii, am impresia că guvernarea se ascultă doar pe ea însăşi.

Cristina, studentă

Dacă un partid politic sau o grupare politică îşi are propria instituţie mediatică atunci s-ar putea să se asculte reciproc, iar dacă ziarul sau televiziunea sau altă formă a presei este în afara intereselor politice atunci nu poate influenţa deciziile grupărilor politice respective. Există cu siguranţă jurnalişti independenţi şi bravo lor.

Anatol, angajat la teatru

Da, mass-media are o influenţă asupra formaţiunilor politice, uneori anumite lucruri venite din partea presei sunt usturătoare şi asta îi supără, iar alteori îi bucură. Dar oare care dintre instituţiile media este independentă, numiţi-mi-le, este vreuna?

Foto: Ramin Mazur

ARTICOLUL FACE PARTE DIN EDIȚIA TIPĂRITĂ A ZIARULUI TIMPUL DE VINERI, 4 MAI

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 09:32

 Platforma WeChat din China va integra o nouă aplicație prin care datornicii vor fi puși pe hartă. Harta va fi vizibilă, că asta e partea mai ciudată, tuturor celor din jur.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)