Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente

Social 6 Mai 2012, ora 11:31    Din editia print

VOX Populi: Ce cred oamenii despre puterea şi libertatea presei

Marime Font
 
 
 

Sondaj stradal despre presă, jurnaliști, putere și libertate...

Nicolas, străin 


Deşi sunt străin, mi se pare că în general guvernarea nu se prea lasă influenţată de mass-media. Iar piaţa presei aici este mică.

Anatol, arhitectNu cred că actuala guvernare ţine cont sau se lasă influenţată de ceea ce se spune în presă. Păi, presa scrie sau vehiculează informaţie pentru că aşa îi este datoria. Dar, şi jurnaliştii nu pot fi total independenţi, trebuie să-şi facă ei pe lângă toate, un salariu.

Dumitru Pasat, scriitor

Guvernarea nu cred că ţine cont şi nu se lasă influenţaţi de ceea ce înseamnă opinia publică, drept dovadă e că fac totul anapoda. În acest context, indubitabil există jurnalişti care sunt independenţi şi neafiliaţi politic.

Dumitru, profesor de filozofie

S-a vorbit destul de bine că mass-media e puterea a patra în stat şi influenţează asupra întregului spectru politic. În cazul de faţă, mass-media trebuie să spună lucrurilor pe nume, într-un mod destul de hotărât şi trebuie să aibă metodele sale pentru asta. Tocmai de aia e la ţanc ziua internaţională a libertăţii presei. Cred că există jurnalişti neafiliaţi politic, dar aceştia lucrează în condiţii extreme

Valentina, vânzătoare de flori (fără poză)
Actuala guvernare nu ţine absolut deloc cont de ceea ce spune mass-media pentru că îşi urmăresc interesele lor, ceea ce-i mai grav e că nici de popor nu ţine cont. Cred că există câţiva jurnalişti independenţi şi neafiliaţi politic dar nici aceştia nu au influenţă asupra guvernării.

Svetlana, translatoare

Îmi vine greu să spun dacă cei de la conducere ascultă presa sau cât de mult politicienii ţin cont de ceea ce circulă în presă. Vreau să cred până la urmă că guvernarea ţine cont de mass-media, sau, cel puţin aşa ar trebui să fie. Şi mai cred în faptul că trebuie să existe presă independentă, fără afilieri politice. Cel puţin ştiu că la Timpul sunt ziarişti fără bani şi fără influenţe politice.

Larisa, vânzătoare

Conducerea nu ţine cont de nimeni, nici măcar de mass-media, pentru că ea îşi urmăreşte interesele ei, iar pentru popor nu face nimic şi n-are treabă cu el. Mă gândesc că există încă jurnalişti independenţi, aş vrea să cred asta.

Tatiana, şomeră

Conducerea noastră pluteşte în cosmos şi consider că a făcut ţara asta de ruşine în toată lumea. Nu e cazul să redenumim străzi şi să instalăm monumente, dar trebuie să ne gândim la economia ţării. Nu este clar dacă mass-media are influenţe asupra mersul lucrurilor şi asupra conducerii, am impresia că guvernarea se ascultă doar pe ea însăşi.

Cristina, studentă

Dacă un partid politic sau o grupare politică îşi are propria instituţie mediatică atunci s-ar putea să se asculte reciproc, iar dacă ziarul sau televiziunea sau altă formă a presei este în afara intereselor politice atunci nu poate influenţa deciziile grupărilor politice respective. Există cu siguranţă jurnalişti independenţi şi bravo lor.

Anatol, angajat la teatru

Da, mass-media are o influenţă asupra formaţiunilor politice, uneori anumite lucruri venite din partea presei sunt usturătoare şi asta îi supără, iar alteori îi bucură. Dar oare care dintre instituţiile media este independentă, numiţi-mi-le, este vreuna?

Foto: Ramin Mazur

ARTICOLUL FACE PARTE DIN EDIȚIA TIPĂRITĂ A ZIARULUI TIMPUL DE VINERI, 4 MAI

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul