Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Social 6 Mai 2012, ora 11:31    Din editia print

VOX Populi: Ce cred oamenii despre puterea şi libertatea presei

Marime Font

Sondaj stradal despre presă, jurnaliști, putere și libertate...

Nicolas, străin 


Deşi sunt străin, mi se pare că în general guvernarea nu se prea lasă influenţată de mass-media. Iar piaţa presei aici este mică.

Anatol, arhitect


Nu cred că actuala guvernare ţine cont sau se lasă influenţată de ceea ce se spune în presă. Păi, presa scrie sau vehiculează informaţie pentru că aşa îi este datoria. Dar, şi jurnaliştii nu pot fi total independenţi, trebuie să-şi facă ei pe lângă toate, un salariu.

Dumitru Pasat, scriitor

Guvernarea nu cred că ţine cont şi nu se lasă influenţaţi de ceea ce înseamnă opinia publică, drept dovadă e că fac totul anapoda. În acest context, indubitabil există jurnalişti care sunt independenţi şi neafiliaţi politic.

Dumitru, profesor de filozofie

S-a vorbit destul de bine că mass-media e puterea a patra în stat şi influenţează asupra întregului spectru politic. În cazul de faţă, mass-media trebuie să spună lucrurilor pe nume, într-un mod destul de hotărât şi trebuie să aibă metodele sale pentru asta. Tocmai de aia e la ţanc ziua internaţională a libertăţii presei. Cred că există jurnalişti neafiliaţi politic, dar aceştia lucrează în condiţii extreme

Valentina, vânzătoare de flori (fără poză)
Actuala guvernare nu ţine absolut deloc cont de ceea ce spune mass-media pentru că îşi urmăresc interesele lor, ceea ce-i mai grav e că nici de popor nu ţine cont. Cred că există câţiva jurnalişti independenţi şi neafiliaţi politic dar nici aceştia nu au influenţă asupra guvernării.

Svetlana, translatoare

Îmi vine greu să spun dacă cei de la conducere ascultă presa sau cât de mult politicienii ţin cont de ceea ce circulă în presă. Vreau să cred până la urmă că guvernarea ţine cont de mass-media, sau, cel puţin aşa ar trebui să fie. Şi mai cred în faptul că trebuie să existe presă independentă, fără afilieri politice. Cel puţin ştiu că la Timpul sunt ziarişti fără bani şi fără influenţe politice.

Larisa, vânzătoare

Conducerea nu ţine cont de nimeni, nici măcar de mass-media, pentru că ea îşi urmăreşte interesele ei, iar pentru popor nu face nimic şi n-are treabă cu el. Mă gândesc că există încă jurnalişti independenţi, aş vrea să cred asta.

Tatiana, şomeră

Conducerea noastră pluteşte în cosmos şi consider că a făcut ţara asta de ruşine în toată lumea. Nu e cazul să redenumim străzi şi să instalăm monumente, dar trebuie să ne gândim la economia ţării. Nu este clar dacă mass-media are influenţe asupra mersul lucrurilor şi asupra conducerii, am impresia că guvernarea se ascultă doar pe ea însăşi.

Cristina, studentă

Dacă un partid politic sau o grupare politică îşi are propria instituţie mediatică atunci s-ar putea să se asculte reciproc, iar dacă ziarul sau televiziunea sau altă formă a presei este în afara intereselor politice atunci nu poate influenţa deciziile grupărilor politice respective. Există cu siguranţă jurnalişti independenţi şi bravo lor.

Anatol, angajat la teatru

Da, mass-media are o influenţă asupra formaţiunilor politice, uneori anumite lucruri venite din partea presei sunt usturătoare şi asta îi supără, iar alteori îi bucură. Dar oare care dintre instituţiile media este independentă, numiţi-mi-le, este vreuna?

Foto: Ramin Mazur

ARTICOLUL FACE PARTE DIN EDIȚIA TIPĂRITĂ A ZIARULUI TIMPUL DE VINERI, 4 MAI

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)