Social

VOX Populi: Ce cred oamenii despre puterea şi libertatea presei

Nicolas, străin 


Deşi sunt străin, mi se pare că în general guvernarea nu se prea lasă influenţată de mass-media. Iar piaţa presei aici este mică.

Anatol, arhitect

Nu cred că actuala guvernare ţine cont sau se lasă influenţată de ceea ce se spune în presă. Păi, presa scrie sau vehiculează informaţie pentru că aşa îi este datoria. Dar, şi jurnaliştii nu pot fi total independenţi, trebuie să-şi facă ei pe lângă toate, un salariu.

Dumitru Pasat, scriitor

Guvernarea nu cred că ţine cont şi nu se lasă influenţaţi de ceea ce înseamnă opinia publică, drept dovadă e că fac totul anapoda. În acest context, indubitabil există jurnalişti care sunt independenţi şi neafiliaţi politic.

Dumitru, profesor de filozofie

S-a vorbit destul de bine că mass-media e puterea a patra în stat şi influenţează asupra întregului spectru politic. În cazul de faţă, mass-media trebuie să spună lucrurilor pe nume, într-un mod destul de hotărât şi trebuie să aibă metodele sale pentru asta. Tocmai de aia e la ţanc ziua internaţională a libertăţii presei. Cred că există jurnalişti neafiliaţi politic, dar aceştia lucrează în condiţii extreme

Valentina, vânzătoare de flori (fără poză)
Actuala guvernare nu ţine absolut deloc cont de ceea ce spune mass-media pentru că îşi urmăresc interesele lor, ceea ce-i mai grav e că nici de popor nu ţine cont. Cred că există câţiva jurnalişti independenţi şi neafiliaţi politic dar nici aceştia nu au influenţă asupra guvernării.

Svetlana, translatoare

Îmi vine greu să spun dacă cei de la conducere ascultă presa sau cât de mult politicienii ţin cont de ceea ce circulă în presă. Vreau să cred până la urmă că guvernarea ţine cont de mass-media, sau, cel puţin aşa ar trebui să fie. Şi mai cred în faptul că trebuie să existe presă independentă, fără afilieri politice. Cel puţin ştiu că la Timpul sunt ziarişti fără bani şi fără influenţe politice.

Larisa, vânzătoare

Conducerea nu ţine cont de nimeni, nici măcar de mass-media, pentru că ea îşi urmăreşte interesele ei, iar pentru popor nu face nimic şi n-are treabă cu el. Mă gândesc că există încă jurnalişti independenţi, aş vrea să cred asta.

Tatiana, şomeră

Conducerea noastră pluteşte în cosmos şi consider că a făcut ţara asta de ruşine în toată lumea. Nu e cazul să redenumim străzi şi să instalăm monumente, dar trebuie să ne gândim la economia ţării. Nu este clar dacă mass-media are influenţe asupra mersul lucrurilor şi asupra conducerii, am impresia că guvernarea se ascultă doar pe ea însăşi.

Cristina, studentă

Dacă un partid politic sau o grupare politică îşi are propria instituţie mediatică atunci s-ar putea să se asculte reciproc, iar dacă ziarul sau televiziunea sau altă formă a presei este în afara intereselor politice atunci nu poate influenţa deciziile grupărilor politice respective. Există cu siguranţă jurnalişti independenţi şi bravo lor.

Anatol, angajat la teatru

Da, mass-media are o influenţă asupra formaţiunilor politice, uneori anumite lucruri venite din partea presei sunt usturătoare şi asta îi supără, iar alteori îi bucură. Dar oare care dintre instituţiile media este independentă, numiţi-mi-le, este vreuna?

Foto: Ramin Mazur

ARTICOLUL FACE PARTE DIN EDIȚIA TIPĂRITĂ A ZIARULUI TIMPUL DE VINERI, 4 MAI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *