Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:01
Abonamente

Actualitate 27 Iunie 2016, ora 08:00    Din editia print

VOX: Primarii despre președinți: Noi nu mai dorim bomboane!

Marime Font

În ajunul campaniei electorale și chiar înainte să cunoaștem cine vor fi candidații la postul de președinte al Republicii Moldova, am discutat cu autoritățile locale din regiuni. Cine cred ei că ar putea să participe în cursa electorală din partea partidelor de la guvernare, cine merită sau nu să fie votat, dar și despre cine are cele mai mari șanse să ocupe postul de președinte al țării, ne-au spus primarii și viceprimarii din regiuni. 

Nina Costiuc, primar, s. BudeștiNu știu ce au de gând partidele. Eu cred că trebuie să fie consultată lumea, pentru ca, apoi, oamenii să propună candidaturi și nu partidele. Eu aș vota un om care are experiență de viață și care nu este corupt. Nu aș putea să vă dau un nume, deocamdată. Trebuie să facem unirea și să terminăm cu împărțeala asta!


Alexandru Sârbu, primar, s. Cubolta

Din partea Partidului Liberal l-aș vedea drept candidat la postul de președinte pe Dorin Chirtoacă, dar fiecare are și plusuri și minusuri. Nu știu dacă ar face față. Chirtoacă este un lider proeuropean, or, ca să fiu sincer, majoritatea manipulează pe versiunea integrării europene, dar nu prea se văd pași concreți. Cu el, însă, am merge cu pași sporiți spre UE. Cel puțin așa văd eu lucrurile.

Din partea PD, l-aș propune pe Candu. Despre el pot spune numai cuvinte de bine, deocamdată nu a fost implicat în niciun scandal, este un om onest, are o reputație bună. Nu văd în el ceva dezamăgitor.

La PLDM nu prea văd oameni tari, poate doar Tudor Deliu. Pe acesta îl cunosc ca un bun profesor, de la Academie, unde am făcut masteratul. Îl văd ca o persoană nobilă, deșteaptă, cultă.

În fine, eu foarte mult vreau să cred că vom avea un președinte proeuropean. Acum însă șansele sunt 50 la 50.

Vitalie Rusu, viceprimar, or. Dondușeni

O candidatură bună văd în Marian Lupu. În el am încredere mai multă, după cum îl cunosc, mi se pare mai aproape de adevăr. De la celelalte partide proeuropene eu nu văd candidaturi demne la postul de președinte. Nimeni nu-l merită. Eu, de pildă, nu aș vota pe nimeni din partidele lor. Din partea PLDM, nici nu-mi pot imagina cine are putea intra în cursa prezidențială. Probabil, domnul Cibotaru. Din partea Partidului Liberal, probabil Mihai Ghimpu își va înainta candidatura.

Totuși, urmărind ce se întâmplă acum, cred că va câștiga candidatul socialiștilor. Dar cum o să fie, vedem la toamnă.

Sergiu Oprea, primar, s. CorjovaNu văd niciun candidat demn de postul de președinte al Republicii Moldova! În ziua de azi, situația este foarte complicată. În fiecare zi mă gândesc cine ar putea ocupa acest post și chiar nu știu. Vorbesc nu doar de un om care să câștige alegerile, dar și să îndeplinească toate responsabilitățile unui președinte bun. Să fie pe merite câștigate alegerile. Toți acum se rup la conducere, dar din asta nu-i niciun folos.
Deocamdată, până nu s-au anunțat candidaturile, nu vreau să mă pronunț. Partidele știu cine e mai bun din rândurile lor. Să anunțe ei cine se implică în alegeri, să se gândească ei cine merită acest loc, iar noi pe urmă o să apreciem. Nu vreau să le dau mură-n gură despre cine ar merita să fie președinte. Să aleagă singuri!

Sergiu Armașu, primar, or. Ialoveni

Nu aparțin niciunui partid și nu aș putea să mă expun asupra fracțiunilor. Aș spune că oricine ar fi, trebuie să fie o persoană integră, acceptată de întreg poporul și care merită din plin să fie președinte al țării. Ca alegător simplu, vă spun doar că merită să fie o persoană acceptată de majoritatea populației, indiferent din care partid este. Totuși, sper să avem un președinte proeuropean.

Ion Gudumac, primar, LeovaEu cred într-un candidat comun, iar pentru aceasta, partidele trebuie să se așeze la o masă rotundă și să identifice un om. Îmi vine greu să propun o persoană de la fiecare partid în parte. Iar dacă nu vor găsi un candidat comun, nu știu ce vom face. La noi totul e ca la moldoveni, totul se face pe parcurs. Dar nu aceasta este soluția corectă. Eu de 18 ani particip în procesul politic, și observ cum suntem luați cu bombonica. Dar noi nu mai dorim bomboane.

De exemplu, în Estonia, cetățenii fac ordinea în listele electorale. Dac-ar fi și la noi așa, ar crește și potențialii candidați. La 25 de ani de ani de independență, noi încă nu am reușit să educăm politicieni demni. Ultimii care au candidat direct la postul de președinte au fost Lucinschi și Snegur. De atunci încoace am avut de ales numai din „spisok” (listă).

Etapa aceasta va fi grea. Noi de multe ori am mizat pe tineri, dar lipsa de experiență le-a dat bătăi de cap. Eu fac parte din cei care au făcut școala sovietică și consider că practica bate gramatica. Cetățenii nu cunosc multe încă… Mai ales acum, când contactul direct este tot mai scăzut, totul se face online.

Eu îmi doresc un președinte proeuropean. Dar este un subiect foarte delicat. Noi am scăpat în casă foarte multă răutate, cu mulți bani și incontrolabilă. Noi am ajuns în așa o situație, în care locuitorii unor sate nu înțeleg cum au câștigat primarii lor alegerile. Și mă tem că am putea să ne trezim cu o schemă financiaro-politică, ca să fie ales cine trebuie.

Constantin Ungureanu, primar, VărzăreștiCred că ar trebui să fie găsit un candidat comun, nu neapărat din cadrul partidelor. Să fie un cetățean cu viziuni clare, democratice și să nu fie slugă celor de la guvernare. În primul rând, trebuie să fie un patriot al Republicii Moldova. Cei la care mă gândesc eu c-ar fi demni de președinție, nu cred să accepte această posibilitate. Asta, probabil, pentru că se tem de sistem. Dar, dacă președintele ar fi abilitat cu niște atribuții mai clare, ar putea schimba ceva în țară. Dar așa, nu prea are ce face.

Eu sper să fie ales un candidat proeuropean. Dar șanse reale vor fi doar dacă se vor consolida forțele de dreapta și centru-dreapta. Trebuie să mergem spre progres, nu invers. Oricum, trebuie să înțelegem că cetățeanul de azi nu mai este cel de acum 7 ani în urmă. Acum, lumea este informată. Alegerile locale au demonstrat asta.

Andrei Țopa, vicepreședinte, OcnițaEu am alte simpatii politice decât cele proeuropene. Pot doar să ghicesc pe cine vor propune cei care sunt astăzi la guvernare. Partidul Democrat are mai mulți potențiali candidați – Candu, Lupu, Plahotniuc. Partidul Liberal, probabil, pot doar pe Chirtoacă să-l propună, chiar dacă este primar, lor le trebuie o candidatură pe viitor, un lider. Ghimpu a mai fost prin rolurile de președinte și cred că Dorin Chirtoacă s-ar bucura de cea mai mare popularitate. Depinde și de rezultatele referendumului pe care vor să-l facă în Chișinău. Văd că acolo se fac reparații, bulevardul Ștefan cel Mare ș.a.

Iar PLDM-iștii, chiar dacă l-au ales președinte pe Cibotaru, au nevoie de un lider real. Este Palihovici, probabil pe ea ar putea s-o înainteze.
Oricum totul se hotărăște la partid, noi, cei din regiuni, nu știm nimic. Eu am trăit oleacă pe vremurile alea când președintele era ales de popor. Iar acum, când văd cum se ceartă puterile în stat, înțeleg că nu e bine. Președintele acum nu are multe împuterniciri și după ce va fi învestit, va începe să le ceară. Totuși, un președinte deștept se va descurca.

Părerea mea este că, la alegerile parlamentare, poporul a votat și a încredințat puterea Parlamentului, respectiv anume deputații trebuie să aleagă președintele. Dar, văzând ce se întâmplă în Parlament…

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)