Astăzi 19 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:13
Abonamente

Actualitate 27 Iunie 2016, ora 08:00    Din editia print

VOX: Primarii despre președinți: Noi nu mai dorim bomboane!

Marime Font

În ajunul campaniei electorale și chiar înainte să cunoaștem cine vor fi candidații la postul de președinte al Republicii Moldova, am discutat cu autoritățile locale din regiuni. Cine cred ei că ar putea să participe în cursa electorală din partea partidelor de la guvernare, cine merită sau nu să fie votat, dar și despre cine are cele mai mari șanse să ocupe postul de președinte al țării, ne-au spus primarii și viceprimarii din regiuni. 

Nina Costiuc, primar, s. BudeștiNu știu ce au de gând partidele. Eu cred că trebuie să fie consultată lumea, pentru ca, apoi, oamenii să propună candidaturi și nu partidele. Eu aș vota un om care are experiență de viață și care nu este corupt. Nu aș putea să vă dau un nume, deocamdată. Trebuie să facem unirea și să terminăm cu împărțeala asta!


Alexandru Sârbu, primar, s. Cubolta

Din partea Partidului Liberal l-aș vedea drept candidat la postul de președinte pe Dorin Chirtoacă, dar fiecare are și plusuri și minusuri. Nu știu dacă ar face față. Chirtoacă este un lider proeuropean, or, ca să fiu sincer, majoritatea manipulează pe versiunea integrării europene, dar nu prea se văd pași concreți. Cu el, însă, am merge cu pași sporiți spre UE. Cel puțin așa văd eu lucrurile.

Din partea PD, l-aș propune pe Candu. Despre el pot spune numai cuvinte de bine, deocamdată nu a fost implicat în niciun scandal, este un om onest, are o reputație bună. Nu văd în el ceva dezamăgitor.

La PLDM nu prea văd oameni tari, poate doar Tudor Deliu. Pe acesta îl cunosc ca un bun profesor, de la Academie, unde am făcut masteratul. Îl văd ca o persoană nobilă, deșteaptă, cultă.

În fine, eu foarte mult vreau să cred că vom avea un președinte proeuropean. Acum însă șansele sunt 50 la 50.

Vitalie Rusu, viceprimar, or. Dondușeni

O candidatură bună văd în Marian Lupu. În el am încredere mai multă, după cum îl cunosc, mi se pare mai aproape de adevăr. De la celelalte partide proeuropene eu nu văd candidaturi demne la postul de președinte. Nimeni nu-l merită. Eu, de pildă, nu aș vota pe nimeni din partidele lor. Din partea PLDM, nici nu-mi pot imagina cine are putea intra în cursa prezidențială. Probabil, domnul Cibotaru. Din partea Partidului Liberal, probabil Mihai Ghimpu își va înainta candidatura.

Totuși, urmărind ce se întâmplă acum, cred că va câștiga candidatul socialiștilor. Dar cum o să fie, vedem la toamnă.

Sergiu Oprea, primar, s. CorjovaNu văd niciun candidat demn de postul de președinte al Republicii Moldova! În ziua de azi, situația este foarte complicată. În fiecare zi mă gândesc cine ar putea ocupa acest post și chiar nu știu. Vorbesc nu doar de un om care să câștige alegerile, dar și să îndeplinească toate responsabilitățile unui președinte bun. Să fie pe merite câștigate alegerile. Toți acum se rup la conducere, dar din asta nu-i niciun folos.
Deocamdată, până nu s-au anunțat candidaturile, nu vreau să mă pronunț. Partidele știu cine e mai bun din rândurile lor. Să anunțe ei cine se implică în alegeri, să se gândească ei cine merită acest loc, iar noi pe urmă o să apreciem. Nu vreau să le dau mură-n gură despre cine ar merita să fie președinte. Să aleagă singuri!

Sergiu Armașu, primar, or. Ialoveni

Nu aparțin niciunui partid și nu aș putea să mă expun asupra fracțiunilor. Aș spune că oricine ar fi, trebuie să fie o persoană integră, acceptată de întreg poporul și care merită din plin să fie președinte al țării. Ca alegător simplu, vă spun doar că merită să fie o persoană acceptată de majoritatea populației, indiferent din care partid este. Totuși, sper să avem un președinte proeuropean.

Ion Gudumac, primar, LeovaEu cred într-un candidat comun, iar pentru aceasta, partidele trebuie să se așeze la o masă rotundă și să identifice un om. Îmi vine greu să propun o persoană de la fiecare partid în parte. Iar dacă nu vor găsi un candidat comun, nu știu ce vom face. La noi totul e ca la moldoveni, totul se face pe parcurs. Dar nu aceasta este soluția corectă. Eu de 18 ani particip în procesul politic, și observ cum suntem luați cu bombonica. Dar noi nu mai dorim bomboane.

De exemplu, în Estonia, cetățenii fac ordinea în listele electorale. Dac-ar fi și la noi așa, ar crește și potențialii candidați. La 25 de ani de ani de independență, noi încă nu am reușit să educăm politicieni demni. Ultimii care au candidat direct la postul de președinte au fost Lucinschi și Snegur. De atunci încoace am avut de ales numai din „spisok” (listă).

Etapa aceasta va fi grea. Noi de multe ori am mizat pe tineri, dar lipsa de experiență le-a dat bătăi de cap. Eu fac parte din cei care au făcut școala sovietică și consider că practica bate gramatica. Cetățenii nu cunosc multe încă… Mai ales acum, când contactul direct este tot mai scăzut, totul se face online.

Eu îmi doresc un președinte proeuropean. Dar este un subiect foarte delicat. Noi am scăpat în casă foarte multă răutate, cu mulți bani și incontrolabilă. Noi am ajuns în așa o situație, în care locuitorii unor sate nu înțeleg cum au câștigat primarii lor alegerile. Și mă tem că am putea să ne trezim cu o schemă financiaro-politică, ca să fie ales cine trebuie.

Constantin Ungureanu, primar, VărzăreștiCred că ar trebui să fie găsit un candidat comun, nu neapărat din cadrul partidelor. Să fie un cetățean cu viziuni clare, democratice și să nu fie slugă celor de la guvernare. În primul rând, trebuie să fie un patriot al Republicii Moldova. Cei la care mă gândesc eu c-ar fi demni de președinție, nu cred să accepte această posibilitate. Asta, probabil, pentru că se tem de sistem. Dar, dacă președintele ar fi abilitat cu niște atribuții mai clare, ar putea schimba ceva în țară. Dar așa, nu prea are ce face.

Eu sper să fie ales un candidat proeuropean. Dar șanse reale vor fi doar dacă se vor consolida forțele de dreapta și centru-dreapta. Trebuie să mergem spre progres, nu invers. Oricum, trebuie să înțelegem că cetățeanul de azi nu mai este cel de acum 7 ani în urmă. Acum, lumea este informată. Alegerile locale au demonstrat asta.

Andrei Țopa, vicepreședinte, OcnițaEu am alte simpatii politice decât cele proeuropene. Pot doar să ghicesc pe cine vor propune cei care sunt astăzi la guvernare. Partidul Democrat are mai mulți potențiali candidați – Candu, Lupu, Plahotniuc. Partidul Liberal, probabil, pot doar pe Chirtoacă să-l propună, chiar dacă este primar, lor le trebuie o candidatură pe viitor, un lider. Ghimpu a mai fost prin rolurile de președinte și cred că Dorin Chirtoacă s-ar bucura de cea mai mare popularitate. Depinde și de rezultatele referendumului pe care vor să-l facă în Chișinău. Văd că acolo se fac reparații, bulevardul Ștefan cel Mare ș.a.

Iar PLDM-iștii, chiar dacă l-au ales președinte pe Cibotaru, au nevoie de un lider real. Este Palihovici, probabil pe ea ar putea s-o înainteze.
Oricum totul se hotărăște la partid, noi, cei din regiuni, nu știm nimic. Eu am trăit oleacă pe vremurile alea când președintele era ales de popor. Iar acum, când văd cum se ceartă puterile în stat, înțeleg că nu e bine. Președintele acum nu are multe împuterniciri și după ce va fi învestit, va începe să le ceară. Totuși, un președinte deștept se va descurca.

Părerea mea este că, la alegerile parlamentare, poporul a votat și a încredințat puterea Parlamentului, respectiv anume deputații trebuie să aleagă președintele. Dar, văzând ce se întâmplă în Parlament…

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:13

 În plină forță, municipalitatea din Orhei face față ninsorilor din ultimile 24 ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 09:10

Troleibuzele care vor face legătura între suburbia Truşeni şi centrul Capitalei vor fi scoase astăzi pe linie. Potrivit municipalităţii, pe ruta 34 vor fi puse în circulaţie cinci vehicule cu mers autonom şi dotate cu aer condiţionat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:58

Pictura dezgropată dintr-o pădure din judeţul Tulcea ar fi, de fapt, un fals. Întreaga poveste se pare că a fost pusă la cale de doi artişti belgieni, ca o reclamă pentru noul lor spectacol. Ei sunt cei care au trimis şi scrisoarea anonimă care dezvăluia ascunzătoarea tabloului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:54

Săptămâna începe cu lapoviță și ninsori slabe în timpul zilei și temperaturi sub limita înghețului noaptea. Un strat subțire de zăpadă se așterne în continuare, chiar dacă ziua vom înregistra valori pozitive în cea mai mare parte a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 08:46

Horoscopul din 19 noiembrie aduce noi provocări în rândul zodiilor datorită lui Mercur Retrograd. O zodie este foarte bine aspectată pe sectorul banilor. Zodia își va consolida relația cu șefii și va obține oportunități de a obține bani și alte câștiguri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)