Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente
 
 
 

Actualitate 27 Iunie 2016, ora 08:00    Din editia print

VOX: Primarii despre președinți: Noi nu mai dorim bomboane!

Marime Font

În ajunul campaniei electorale și chiar înainte să cunoaștem cine vor fi candidații la postul de președinte al Republicii Moldova, am discutat cu autoritățile locale din regiuni. Cine cred ei că ar putea să participe în cursa electorală din partea partidelor de la guvernare, cine merită sau nu să fie votat, dar și despre cine are cele mai mari șanse să ocupe postul de președinte al țării, ne-au spus primarii și viceprimarii din regiuni. 

Nina Costiuc, primar, s. BudeștiNu știu ce au de gând partidele. Eu cred că trebuie să fie consultată lumea, pentru ca, apoi, oamenii să propună candidaturi și nu partidele. Eu aș vota un om care are experiență de viață și care nu este corupt. Nu aș putea să vă dau un nume, deocamdată. Trebuie să facem unirea și să terminăm cu împărțeala asta!Alexandru Sârbu, primar, s. Cubolta

Din partea Partidului Liberal l-aș vedea drept candidat la postul de președinte pe Dorin Chirtoacă, dar fiecare are și plusuri și minusuri. Nu știu dacă ar face față. Chirtoacă este un lider proeuropean, or, ca să fiu sincer, majoritatea manipulează pe versiunea integrării europene, dar nu prea se văd pași concreți. Cu el, însă, am merge cu pași sporiți spre UE. Cel puțin așa văd eu lucrurile.

Din partea PD, l-aș propune pe Candu. Despre el pot spune numai cuvinte de bine, deocamdată nu a fost implicat în niciun scandal, este un om onest, are o reputație bună. Nu văd în el ceva dezamăgitor.

La PLDM nu prea văd oameni tari, poate doar Tudor Deliu. Pe acesta îl cunosc ca un bun profesor, de la Academie, unde am făcut masteratul. Îl văd ca o persoană nobilă, deșteaptă, cultă.

În fine, eu foarte mult vreau să cred că vom avea un președinte proeuropean. Acum însă șansele sunt 50 la 50.

Vitalie Rusu, viceprimar, or. Dondușeni

O candidatură bună văd în Marian Lupu. În el am încredere mai multă, după cum îl cunosc, mi se pare mai aproape de adevăr. De la celelalte partide proeuropene eu nu văd candidaturi demne la postul de președinte. Nimeni nu-l merită. Eu, de pildă, nu aș vota pe nimeni din partidele lor. Din partea PLDM, nici nu-mi pot imagina cine are putea intra în cursa prezidențială. Probabil, domnul Cibotaru. Din partea Partidului Liberal, probabil Mihai Ghimpu își va înainta candidatura.

Totuși, urmărind ce se întâmplă acum, cred că va câștiga candidatul socialiștilor. Dar cum o să fie, vedem la toamnă.

Sergiu Oprea, primar, s. CorjovaNu văd niciun candidat demn de postul de președinte al Republicii Moldova! În ziua de azi, situația este foarte complicată. În fiecare zi mă gândesc cine ar putea ocupa acest post și chiar nu știu. Vorbesc nu doar de un om care să câștige alegerile, dar și să îndeplinească toate responsabilitățile unui președinte bun. Să fie pe merite câștigate alegerile. Toți acum se rup la conducere, dar din asta nu-i niciun folos.
Deocamdată, până nu s-au anunțat candidaturile, nu vreau să mă pronunț. Partidele știu cine e mai bun din rândurile lor. Să anunțe ei cine se implică în alegeri, să se gândească ei cine merită acest loc, iar noi pe urmă o să apreciem. Nu vreau să le dau mură-n gură despre cine ar merita să fie președinte. Să aleagă singuri!

Sergiu Armașu, primar, or. Ialoveni

Nu aparțin niciunui partid și nu aș putea să mă expun asupra fracțiunilor. Aș spune că oricine ar fi, trebuie să fie o persoană integră, acceptată de întreg poporul și care merită din plin să fie președinte al țării. Ca alegător simplu, vă spun doar că merită să fie o persoană acceptată de majoritatea populației, indiferent din care partid este. Totuși, sper să avem un președinte proeuropean.

Ion Gudumac, primar, LeovaEu cred într-un candidat comun, iar pentru aceasta, partidele trebuie să se așeze la o masă rotundă și să identifice un om. Îmi vine greu să propun o persoană de la fiecare partid în parte. Iar dacă nu vor găsi un candidat comun, nu știu ce vom face. La noi totul e ca la moldoveni, totul se face pe parcurs. Dar nu aceasta este soluția corectă. Eu de 18 ani particip în procesul politic, și observ cum suntem luați cu bombonica. Dar noi nu mai dorim bomboane.

De exemplu, în Estonia, cetățenii fac ordinea în listele electorale. Dac-ar fi și la noi așa, ar crește și potențialii candidați. La 25 de ani de ani de independență, noi încă nu am reușit să educăm politicieni demni. Ultimii care au candidat direct la postul de președinte au fost Lucinschi și Snegur. De atunci încoace am avut de ales numai din „spisok” (listă).

Etapa aceasta va fi grea. Noi de multe ori am mizat pe tineri, dar lipsa de experiență le-a dat bătăi de cap. Eu fac parte din cei care au făcut școala sovietică și consider că practica bate gramatica. Cetățenii nu cunosc multe încă… Mai ales acum, când contactul direct este tot mai scăzut, totul se face online.

Eu îmi doresc un președinte proeuropean. Dar este un subiect foarte delicat. Noi am scăpat în casă foarte multă răutate, cu mulți bani și incontrolabilă. Noi am ajuns în așa o situație, în care locuitorii unor sate nu înțeleg cum au câștigat primarii lor alegerile. Și mă tem că am putea să ne trezim cu o schemă financiaro-politică, ca să fie ales cine trebuie.

Constantin Ungureanu, primar, VărzăreștiCred că ar trebui să fie găsit un candidat comun, nu neapărat din cadrul partidelor. Să fie un cetățean cu viziuni clare, democratice și să nu fie slugă celor de la guvernare. În primul rând, trebuie să fie un patriot al Republicii Moldova. Cei la care mă gândesc eu c-ar fi demni de președinție, nu cred să accepte această posibilitate. Asta, probabil, pentru că se tem de sistem. Dar, dacă președintele ar fi abilitat cu niște atribuții mai clare, ar putea schimba ceva în țară. Dar așa, nu prea are ce face.

Eu sper să fie ales un candidat proeuropean. Dar șanse reale vor fi doar dacă se vor consolida forțele de dreapta și centru-dreapta. Trebuie să mergem spre progres, nu invers. Oricum, trebuie să înțelegem că cetățeanul de azi nu mai este cel de acum 7 ani în urmă. Acum, lumea este informată. Alegerile locale au demonstrat asta.

Andrei Țopa, vicepreședinte, OcnițaEu am alte simpatii politice decât cele proeuropene. Pot doar să ghicesc pe cine vor propune cei care sunt astăzi la guvernare. Partidul Democrat are mai mulți potențiali candidați – Candu, Lupu, Plahotniuc. Partidul Liberal, probabil, pot doar pe Chirtoacă să-l propună, chiar dacă este primar, lor le trebuie o candidatură pe viitor, un lider. Ghimpu a mai fost prin rolurile de președinte și cred că Dorin Chirtoacă s-ar bucura de cea mai mare popularitate. Depinde și de rezultatele referendumului pe care vor să-l facă în Chișinău. Văd că acolo se fac reparații, bulevardul Ștefan cel Mare ș.a.

Iar PLDM-iștii, chiar dacă l-au ales președinte pe Cibotaru, au nevoie de un lider real. Este Palihovici, probabil pe ea ar putea s-o înainteze.
Oricum totul se hotărăște la partid, noi, cei din regiuni, nu știm nimic. Eu am trăit oleacă pe vremurile alea când președintele era ales de popor. Iar acum, când văd cum se ceartă puterile în stat, înțeleg că nu e bine. Președintele acum nu are multe împuterniciri și după ce va fi învestit, va începe să le ceară. Totuși, un președinte deștept se va descurca.

Părerea mea este că, la alegerile parlamentare, poporul a votat și a încredințat puterea Parlamentului, respectiv anume deputații trebuie să aleagă președintele. Dar, văzând ce se întâmplă în Parlament…

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md