Astăzi 24 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 23 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 27 Iunie 2016, ora 08:00    Din editia print

VOX: Primarii despre președinți: Noi nu mai dorim bomboane!

Marime Font

În ajunul campaniei electorale și chiar înainte să cunoaștem cine vor fi candidații la postul de președinte al Republicii Moldova, am discutat cu autoritățile locale din regiuni. Cine cred ei că ar putea să participe în cursa electorală din partea partidelor de la guvernare, cine merită sau nu să fie votat, dar și despre cine are cele mai mari șanse să ocupe postul de președinte al țării, ne-au spus primarii și viceprimarii din regiuni. 

Nina Costiuc, primar, s. BudeștiNu știu ce au de gând partidele. Eu cred că trebuie să fie consultată lumea, pentru ca, apoi, oamenii să propună candidaturi și nu partidele. Eu aș vota un om care are experiență de viață și care nu este corupt. Nu aș putea să vă dau un nume, deocamdată. Trebuie să facem unirea și să terminăm cu împărțeala asta!


Alexandru Sârbu, primar, s. Cubolta

Din partea Partidului Liberal l-aș vedea drept candidat la postul de președinte pe Dorin Chirtoacă, dar fiecare are și plusuri și minusuri. Nu știu dacă ar face față. Chirtoacă este un lider proeuropean, or, ca să fiu sincer, majoritatea manipulează pe versiunea integrării europene, dar nu prea se văd pași concreți. Cu el, însă, am merge cu pași sporiți spre UE. Cel puțin așa văd eu lucrurile.

Din partea PD, l-aș propune pe Candu. Despre el pot spune numai cuvinte de bine, deocamdată nu a fost implicat în niciun scandal, este un om onest, are o reputație bună. Nu văd în el ceva dezamăgitor.

La PLDM nu prea văd oameni tari, poate doar Tudor Deliu. Pe acesta îl cunosc ca un bun profesor, de la Academie, unde am făcut masteratul. Îl văd ca o persoană nobilă, deșteaptă, cultă.

În fine, eu foarte mult vreau să cred că vom avea un președinte proeuropean. Acum însă șansele sunt 50 la 50.

Vitalie Rusu, viceprimar, or. Dondușeni

O candidatură bună văd în Marian Lupu. În el am încredere mai multă, după cum îl cunosc, mi se pare mai aproape de adevăr. De la celelalte partide proeuropene eu nu văd candidaturi demne la postul de președinte. Nimeni nu-l merită. Eu, de pildă, nu aș vota pe nimeni din partidele lor. Din partea PLDM, nici nu-mi pot imagina cine are putea intra în cursa prezidențială. Probabil, domnul Cibotaru. Din partea Partidului Liberal, probabil Mihai Ghimpu își va înainta candidatura.

Totuși, urmărind ce se întâmplă acum, cred că va câștiga candidatul socialiștilor. Dar cum o să fie, vedem la toamnă.

Sergiu Oprea, primar, s. CorjovaNu văd niciun candidat demn de postul de președinte al Republicii Moldova! În ziua de azi, situația este foarte complicată. În fiecare zi mă gândesc cine ar putea ocupa acest post și chiar nu știu. Vorbesc nu doar de un om care să câștige alegerile, dar și să îndeplinească toate responsabilitățile unui președinte bun. Să fie pe merite câștigate alegerile. Toți acum se rup la conducere, dar din asta nu-i niciun folos.
Deocamdată, până nu s-au anunțat candidaturile, nu vreau să mă pronunț. Partidele știu cine e mai bun din rândurile lor. Să anunțe ei cine se implică în alegeri, să se gândească ei cine merită acest loc, iar noi pe urmă o să apreciem. Nu vreau să le dau mură-n gură despre cine ar merita să fie președinte. Să aleagă singuri!

Sergiu Armașu, primar, or. Ialoveni

Nu aparțin niciunui partid și nu aș putea să mă expun asupra fracțiunilor. Aș spune că oricine ar fi, trebuie să fie o persoană integră, acceptată de întreg poporul și care merită din plin să fie președinte al țării. Ca alegător simplu, vă spun doar că merită să fie o persoană acceptată de majoritatea populației, indiferent din care partid este. Totuși, sper să avem un președinte proeuropean.

Ion Gudumac, primar, LeovaEu cred într-un candidat comun, iar pentru aceasta, partidele trebuie să se așeze la o masă rotundă și să identifice un om. Îmi vine greu să propun o persoană de la fiecare partid în parte. Iar dacă nu vor găsi un candidat comun, nu știu ce vom face. La noi totul e ca la moldoveni, totul se face pe parcurs. Dar nu aceasta este soluția corectă. Eu de 18 ani particip în procesul politic, și observ cum suntem luați cu bombonica. Dar noi nu mai dorim bomboane.

De exemplu, în Estonia, cetățenii fac ordinea în listele electorale. Dac-ar fi și la noi așa, ar crește și potențialii candidați. La 25 de ani de ani de independență, noi încă nu am reușit să educăm politicieni demni. Ultimii care au candidat direct la postul de președinte au fost Lucinschi și Snegur. De atunci încoace am avut de ales numai din „spisok” (listă).

Etapa aceasta va fi grea. Noi de multe ori am mizat pe tineri, dar lipsa de experiență le-a dat bătăi de cap. Eu fac parte din cei care au făcut școala sovietică și consider că practica bate gramatica. Cetățenii nu cunosc multe încă… Mai ales acum, când contactul direct este tot mai scăzut, totul se face online.

Eu îmi doresc un președinte proeuropean. Dar este un subiect foarte delicat. Noi am scăpat în casă foarte multă răutate, cu mulți bani și incontrolabilă. Noi am ajuns în așa o situație, în care locuitorii unor sate nu înțeleg cum au câștigat primarii lor alegerile. Și mă tem că am putea să ne trezim cu o schemă financiaro-politică, ca să fie ales cine trebuie.

Constantin Ungureanu, primar, VărzăreștiCred că ar trebui să fie găsit un candidat comun, nu neapărat din cadrul partidelor. Să fie un cetățean cu viziuni clare, democratice și să nu fie slugă celor de la guvernare. În primul rând, trebuie să fie un patriot al Republicii Moldova. Cei la care mă gândesc eu c-ar fi demni de președinție, nu cred să accepte această posibilitate. Asta, probabil, pentru că se tem de sistem. Dar, dacă președintele ar fi abilitat cu niște atribuții mai clare, ar putea schimba ceva în țară. Dar așa, nu prea are ce face.

Eu sper să fie ales un candidat proeuropean. Dar șanse reale vor fi doar dacă se vor consolida forțele de dreapta și centru-dreapta. Trebuie să mergem spre progres, nu invers. Oricum, trebuie să înțelegem că cetățeanul de azi nu mai este cel de acum 7 ani în urmă. Acum, lumea este informată. Alegerile locale au demonstrat asta.

Andrei Țopa, vicepreședinte, OcnițaEu am alte simpatii politice decât cele proeuropene. Pot doar să ghicesc pe cine vor propune cei care sunt astăzi la guvernare. Partidul Democrat are mai mulți potențiali candidați – Candu, Lupu, Plahotniuc. Partidul Liberal, probabil, pot doar pe Chirtoacă să-l propună, chiar dacă este primar, lor le trebuie o candidatură pe viitor, un lider. Ghimpu a mai fost prin rolurile de președinte și cred că Dorin Chirtoacă s-ar bucura de cea mai mare popularitate. Depinde și de rezultatele referendumului pe care vor să-l facă în Chișinău. Văd că acolo se fac reparații, bulevardul Ștefan cel Mare ș.a.

Iar PLDM-iștii, chiar dacă l-au ales președinte pe Cibotaru, au nevoie de un lider real. Este Palihovici, probabil pe ea ar putea s-o înainteze.
Oricum totul se hotărăște la partid, noi, cei din regiuni, nu știm nimic. Eu am trăit oleacă pe vremurile alea când președintele era ales de popor. Iar acum, când văd cum se ceartă puterile în stat, înțeleg că nu e bine. Președintele acum nu are multe împuterniciri și după ce va fi învestit, va începe să le ceară. Totuși, un președinte deștept se va descurca.

Părerea mea este că, la alegerile parlamentare, poporul a votat și a încredințat puterea Parlamentului, respectiv anume deputații trebuie să aleagă președintele. Dar, văzând ce se întâmplă în Parlament…

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)