Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Eveniment 28 Martie 2016, ora 08:03

VOX: Sper să trăiesc ziua în care se va face Unirea!

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Zeci de mii de oameni care simt românește s-au adunat ieri pentru a sărbători Unirea cu Țara mamă care a avut loc acum 98 de ani. Circa 1700 de delegaţi din toate raioanele Republicii Moldova au adoptat Foaia de parcurs privind unirea Republicii Moldova cu România până în 2018, au constituit Sfatul Ţării 2. În aceeaşi zi, unioniştii şi susţinătorii idealului de reunire a Republicii Moldova cu România aau format în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” un tricolor uriaş din câteva mii de baloane, pe care le-au purtat în marş până în scuarul Gării.

Ion, 25 de ani

Ne-am adunat aici pentru a protesta împotriva rușilor care ne-au luat tot ce ne este mai scump – neamul, limba, ne bagă pe gât rusa lor, vor să interzică istoria românească. Noi vorbim aceeași limbă cu frații noștri de peste Prut, avem același sânge și suntem de-același neam, vrem Unire, să fim împreună, pentru ca Rusia să nu ne poată conduce și să nu poată ocupa așa cum a făcut în Crimeea.
Unirea depinde de fiecare dintre noi. Este o vorbă – ˝O minte sănătoasă, într-un corp sănătos˝, deci dacă Republica Moldova o să se trezească, o să-și revină și o să dorească Unirea… Aici nu trebuie mult de gândit – trebuie doar să ne uităm peste Prut – cât de evoluați sunt ei și cum am evoluat noi, iar apoi să ne uităm cum a evoluat Transnistria. Nu este nimic complicat în această alegere.
Maria Grosu, 65 de ani, Nisporeni

Începând din 89 tot vin pe această piață pentru ca să facem Unirea și cred că Dumnezeu ne va ajuta și acest lucru se va întâmpla. Sper să trăiesc ziua în care se va face Unirea!Grigore, 70 de ani, s. Cruzești

Vrem să reîntregim Țara. Tineretul își dorește Unirea. Eu sunt deja cetățean român, copiii și nepoții, la fel. Totuși, am fost o singură dată în România, în anii 90.
Parlamentarii și ceilalți politicieni nu o să ne prea lase să facem Unirea, dar asta trebuie să decidă tineretul. Eu cred că tinerii în spre asta se îndreaptă – să-și facă datoria ca cetățean.Grigore și Cristina Spânu, s. Mâgdăcești

Trebuie să lucrăm foarte mult pentru Unire, dar oricum ea este inevitabilă. Trebuie să fim foarte activi. Trebuie să luptăm, să dobândim ceea ce-i al nostru. Dacă vom fi uniți, maxim într-un an, doi, vom cerea Unirea cu patria mamă. Pentru asta noi trebuie să nu mai fim atât de divizați. Uitați-vă numai câte partide apar…

Forțele ostile abia așteaptă … Dodon de dimineață încearcă să destabilizeze situația. Bravo poliția care i-a neutralizat la timp. Rusia nu trebuie se bage, noi trebuie să fim fermi, asta e treaba României și a Republicii Moldova. Nu e Rusiei și nici a Americii. Rusia numai ne-a încurcat, iar România mereu ne-a ajutat. Ei nu ne-au dat nimic, decât embargouri, dezinformare, armată. Totuși, până și Jirinovski a recunoscut că Basarabia este a României și Putin spunea că nu este împotriva Unirii.

Valeria, 19 ani

Sărbătoresc Unirea în fiecare an, cu fiecare ocazie ies în piață și strig ˝Unire˝! Sunt unionistă de mică. În familia mea, de mică mi s-a cultivat spiritul unionist și ideea de unire cu România. Și cred că asta se va întâmpla în curând, pentru că ultima perioadă Unirea s-a discutat mai mult decât se discuta cu cinci ani în urmă.
Cred că tinerii trebuie să o facă, cu toate că dacă ne uităm împrejur vedem că majoritatea sunt maturi. Eu cred că Republica Moldova trebuie să fie deschisă spre noi oportunități, căci am rămas fără aer aici.

Dorina și Dorin

Susținem acest marș din tot sufletul. Din păcate nu participăm pentru că ne așteaptă copilul acasă. Ne bucurăm enorm că au venit oameni și din România. Super! Este Clujul, Bacăul, Iași, Galațiul… De la început am crezut că vin basarabeni plecați la studii în România, dar vedem că sunt oameni de toate vârstele, în special maturi.

Valentina, 69 de ani, vorbitoare de limbă rusă

Nici nu știam că se organizează acest marș, dar oamenii sunt bravo. Indiferent pentru ce au ieșit în stradă, oamenii au motive. Eu, de exemplu, sunt pensionară, trăiesc singură, și nu am bani să-mi pun dinți, trebuie să-mi cumpăr medicamente de o mie de lei. Credeți că am acești bani?
Mi-e indiferent cu cine ne unim, numai să fie bine. Dați-mi voie să-mi trăiesc anii liniștită și cu demnitate.

Efimia și Gheorghe Răilean, Soroca
Marșul este extraordinar. Ne dorim Unirea și de foarte mult timp luptăm pentru realizarea acestui scop. A venit multă lumea din toate raioanele fiindcă asta-i ultima noastră speranță. Trebuie cumva de hotărât această problemă. Atâtea furturi s-au făcut, uitați-vă ce face conducerea asta… Trebuie să ne trzim, e de-ajuns atâte minciuni. Poporu-i sărac, pensiile-s mici, salarii nu-s.

Noi am vrea ca Unirea să aibă loc chiar acum, dar nu credem că până în 2018 aceasta se va întâmpla, pentru că sunt multe piedici.

Tatăl meu a făcut școala în România și îmi spunea întotdeauna că românii ne-am învățat să fim educați, disciplinați, gospodari, harnici și cinstiți. Iar cei necinstiți, care furau sau nu lucrau, erau pedepsiți. Cei gospodari, în schimb, erau stimulați. Când au venit sovieticii, pe toți cei muncitori și gospodari i-au luat și i-au dus…

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)