Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Eveniment 28 Martie 2016, ora 08:03

VOX: Sper să trăiesc ziua în care se va face Unirea!

Marime Font

Foto: Ramin Mazur
 
 
 

Zeci de mii de oameni care simt românește s-au adunat ieri pentru a sărbători Unirea cu Țara mamă care a avut loc acum 98 de ani. Circa 1700 de delegaţi din toate raioanele Republicii Moldova au adoptat Foaia de parcurs privind unirea Republicii Moldova cu România până în 2018, au constituit Sfatul Ţării 2. În aceeaşi zi, unioniştii şi susţinătorii idealului de reunire a Republicii Moldova cu România aau format în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” un tricolor uriaş din câteva mii de baloane, pe care le-au purtat în marş până în scuarul Gării.

Ion, 25 de ani

Ne-am adunat aici pentru a protesta împotriva rușilor care ne-au luat tot ce ne este mai scump – neamul, limba, ne bagă pe gât rusa lor, vor să interzică istoria românească. Noi vorbim aceeași limbă cu frații noștri de peste Prut, avem același sânge și suntem de-același neam, vrem Unire, să fim împreună, pentru ca Rusia să nu ne poată conduce și să nu poată ocupa așa cum a făcut în Crimeea.
Unirea depinde de fiecare dintre noi. Este o vorbă – ˝O minte sănătoasă, într-un corp sănătos˝, deci dacă Republica Moldova o să se trezească, o să-și revină și o să dorească Unirea… Aici nu trebuie mult de gândit – trebuie doar să ne uităm peste Prut – cât de evoluați sunt ei și cum am evoluat noi, iar apoi să ne uităm cum a evoluat Transnistria. Nu este nimic complicat în această alegere.

Maria Grosu, 65 de ani, Nisporeni

Începând din 89 tot vin pe această piață pentru ca să facem Unirea și cred că Dumnezeu ne va ajuta și acest lucru se va întâmpla. Sper să trăiesc ziua în care se va face Unirea!Grigore, 70 de ani, s. Cruzești

Vrem să reîntregim Țara. Tineretul își dorește Unirea. Eu sunt deja cetățean român, copiii și nepoții, la fel. Totuși, am fost o singură dată în România, în anii 90.
Parlamentarii și ceilalți politicieni nu o să ne prea lase să facem Unirea, dar asta trebuie să decidă tineretul. Eu cred că tinerii în spre asta se îndreaptă – să-și facă datoria ca cetățean.Grigore și Cristina Spânu, s. Mâgdăcești

Trebuie să lucrăm foarte mult pentru Unire, dar oricum ea este inevitabilă. Trebuie să fim foarte activi. Trebuie să luptăm, să dobândim ceea ce-i al nostru. Dacă vom fi uniți, maxim într-un an, doi, vom cerea Unirea cu patria mamă. Pentru asta noi trebuie să nu mai fim atât de divizați. Uitați-vă numai câte partide apar…

Forțele ostile abia așteaptă … Dodon de dimineață încearcă să destabilizeze situația. Bravo poliția care i-a neutralizat la timp. Rusia nu trebuie se bage, noi trebuie să fim fermi, asta e treaba României și a Republicii Moldova. Nu e Rusiei și nici a Americii. Rusia numai ne-a încurcat, iar România mereu ne-a ajutat. Ei nu ne-au dat nimic, decât embargouri, dezinformare, armată. Totuși, până și Jirinovski a recunoscut că Basarabia este a României și Putin spunea că nu este împotriva Unirii.

Valeria, 19 ani

Sărbătoresc Unirea în fiecare an, cu fiecare ocazie ies în piață și strig ˝Unire˝! Sunt unionistă de mică. În familia mea, de mică mi s-a cultivat spiritul unionist și ideea de unire cu România. Și cred că asta se va întâmpla în curând, pentru că ultima perioadă Unirea s-a discutat mai mult decât se discuta cu cinci ani în urmă.
Cred că tinerii trebuie să o facă, cu toate că dacă ne uităm împrejur vedem că majoritatea sunt maturi. Eu cred că Republica Moldova trebuie să fie deschisă spre noi oportunități, căci am rămas fără aer aici.

Dorina și Dorin

Susținem acest marș din tot sufletul. Din păcate nu participăm pentru că ne așteaptă copilul acasă. Ne bucurăm enorm că au venit oameni și din România. Super! Este Clujul, Bacăul, Iași, Galațiul… De la început am crezut că vin basarabeni plecați la studii în România, dar vedem că sunt oameni de toate vârstele, în special maturi.

Valentina, 69 de ani, vorbitoare de limbă rusă

Nici nu știam că se organizează acest marș, dar oamenii sunt bravo. Indiferent pentru ce au ieșit în stradă, oamenii au motive. Eu, de exemplu, sunt pensionară, trăiesc singură, și nu am bani să-mi pun dinți, trebuie să-mi cumpăr medicamente de o mie de lei. Credeți că am acești bani?
Mi-e indiferent cu cine ne unim, numai să fie bine. Dați-mi voie să-mi trăiesc anii liniștită și cu demnitate.

Efimia și Gheorghe Răilean, Soroca
Marșul este extraordinar. Ne dorim Unirea și de foarte mult timp luptăm pentru realizarea acestui scop. A venit multă lumea din toate raioanele fiindcă asta-i ultima noastră speranță. Trebuie cumva de hotărât această problemă. Atâtea furturi s-au făcut, uitați-vă ce face conducerea asta… Trebuie să ne trzim, e de-ajuns atâte minciuni. Poporu-i sărac, pensiile-s mici, salarii nu-s.

Noi am vrea ca Unirea să aibă loc chiar acum, dar nu credem că până în 2018 aceasta se va întâmpla, pentru că sunt multe piedici.

Tatăl meu a făcut școala în România și îmi spunea întotdeauna că românii ne-am învățat să fim educați, disciplinați, gospodari, harnici și cinstiți. Iar cei necinstiți, care furau sau nu lucrau, erau pedepsiți. Cei gospodari, în schimb, erau stimulați. Când au venit sovieticii, pe toți cei muncitori și gospodari i-au luat și i-au dus…

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul