Eveniment

VOX: Sper să trăiesc ziua în care se va face Unirea!

Ion, 25 de ani

Ne-am adunat aici pentru a protesta împotriva rușilor care ne-au luat tot ce ne este mai scump – neamul, limba, ne bagă pe gât rusa lor, vor să interzică istoria românească. Noi vorbim aceeași limbă cu frații noștri de peste Prut, avem același sânge și suntem de-același neam, vrem Unire, să fim împreună, pentru ca Rusia să nu ne poată conduce și să nu poată ocupa așa cum a făcut în Crimeea.
Unirea depinde de fiecare dintre noi. Este o vorbă – ˝O minte sănătoasă, într-un corp sănătos˝, deci dacă Republica Moldova o să se trezească, o să-și revină și o să dorească Unirea… Aici nu trebuie mult de gândit – trebuie doar să ne uităm peste Prut – cât de evoluați sunt ei și cum am evoluat noi, iar apoi să ne uităm cum a evoluat Transnistria. Nu este nimic complicat în această alegere.



Maria Grosu, 65 de ani, Nisporeni

Începând din 89 tot vin pe această piață pentru ca să facem Unirea și cred că Dumnezeu ne va ajuta și acest lucru se va întâmpla. Sper să trăiesc ziua în care se va face Unirea!



Grigore, 70 de ani, s. Cruzești

Vrem să reîntregim Țara. Tineretul își dorește Unirea. Eu sunt deja cetățean român, copiii și nepoții, la fel. Totuși, am fost o singură dată în România, în anii 90.
Parlamentarii și ceilalți politicieni nu o să ne prea lase să facem Unirea, dar asta trebuie să decidă tineretul. Eu cred că tinerii în spre asta se îndreaptă – să-și facă datoria ca cetățean.



Grigore și Cristina Spânu, s. Mâgdăcești

Trebuie să lucrăm foarte mult pentru Unire, dar oricum ea este inevitabilă. Trebuie să fim foarte activi. Trebuie să luptăm, să dobândim ceea ce-i al nostru. Dacă vom fi uniți, maxim într-un an, doi, vom cerea Unirea cu patria mamă. Pentru asta noi trebuie să nu mai fim atât de divizați. Uitați-vă numai câte partide apar…

Forțele ostile abia așteaptă … Dodon de dimineață încearcă să destabilizeze situația. Bravo poliția care i-a neutralizat la timp. Rusia nu trebuie se bage, noi trebuie să fim fermi, asta e treaba României și a Republicii Moldova. Nu e Rusiei și nici a Americii. Rusia numai ne-a încurcat, iar România mereu ne-a ajutat. Ei nu ne-au dat nimic, decât embargouri, dezinformare, armată. Totuși, până și Jirinovski a recunoscut că Basarabia este a României și Putin spunea că nu este împotriva Unirii.

Valeria, 19 ani

Sărbătoresc Unirea în fiecare an, cu fiecare ocazie ies în piață și strig ˝Unire˝! Sunt unionistă de mică. În familia mea, de mică mi s-a cultivat spiritul unionist și ideea de unire cu România. Și cred că asta se va întâmpla în curând, pentru că ultima perioadă Unirea s-a discutat mai mult decât se discuta cu cinci ani în urmă.
Cred că tinerii trebuie să o facă, cu toate că dacă ne uităm împrejur vedem că majoritatea sunt maturi. Eu cred că Republica Moldova trebuie să fie deschisă spre noi oportunități, căci am rămas fără aer aici.

Dorina și Dorin

Susținem acest marș din tot sufletul. Din păcate nu participăm pentru că ne așteaptă copilul acasă. Ne bucurăm enorm că au venit oameni și din România. Super! Este Clujul, Bacăul, Iași, Galațiul… De la început am crezut că vin basarabeni plecați la studii în România, dar vedem că sunt oameni de toate vârstele, în special maturi.

Valentina, 69 de ani, vorbitoare de limbă rusă

Nici nu știam că se organizează acest marș, dar oamenii sunt bravo. Indiferent pentru ce au ieșit în stradă, oamenii au motive. Eu, de exemplu, sunt pensionară, trăiesc singură, și nu am bani să-mi pun dinți, trebuie să-mi cumpăr medicamente de o mie de lei. Credeți că am acești bani?
Mi-e indiferent cu cine ne unim, numai să fie bine. Dați-mi voie să-mi trăiesc anii liniștită și cu demnitate.

Efimia și Gheorghe Răilean, Soroca
Marșul este extraordinar. Ne dorim Unirea și de foarte mult timp luptăm pentru realizarea acestui scop. A venit multă lumea din toate raioanele fiindcă asta-i ultima noastră speranță. Trebuie cumva de hotărât această problemă. Atâtea furturi s-au făcut, uitați-vă ce face conducerea asta… Trebuie să ne trzim, e de-ajuns atâte minciuni. Poporu-i sărac, pensiile-s mici, salarii nu-s.

Noi am vrea ca Unirea să aibă loc chiar acum, dar nu credem că până în 2018 aceasta se va întâmpla, pentru că sunt multe piedici.

Tatăl meu a făcut școala în România și îmi spunea întotdeauna că românii ne-am învățat să fim educați, disciplinați, gospodari, harnici și cinstiți. Iar cei necinstiți, care furau sau nu lucrau, erau pedepsiți. Cei gospodari, în schimb, erau stimulați. Când au venit sovieticii, pe toți cei muncitori și gospodari i-au luat și i-au dus…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *