Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:57
Abonamente

Actualitate 29 August 2017, ora 04:13

Vrea să cucerească America cu o marcă de apă românească

Marime Font

Nu este suficient să ai un produs bun, dacă nu ai și ambalajul potrivit, pare să fie convingerea profundă a antreprenorului Jean Valvis. Experiențele de până acum cu apa minerală Dorna și lactatele LaDorna vin să îi confirme teoria, însă un al treilea mare proiect al său, pentru care ambițiile sunt și mai mari, mai are (și alte) câteva hopuri de trecut.

„Sunt un singur om, doi dintre copiii mei sunt la vârsta universității și să faci apă, vin, agricultură, energie verde, export, fructe și, în plus, și turism în Santorini sunt totuși cam multe, nu credeți?“, trece în revistă antreprenorul elvețian de origine greacă Jean Valvis (63 de ani) proiectele, mai mult sau mai puțin știute, pe care fie le dezvoltă, fie le are în minte pentru următorii ani. De numele lui Valvis se leagă, prin grupul Valvis Holding pe care îl controlează, construirea de la zero a două branduri – apa mine­rală Dorna și lactatele LaDorna – și vânzarea lor către multinațio­nalele Coca-Cola și, respectiv, Lactalis.

Poate nu este un antreprenor în serie à la lettre, însă, cu siguranță, este un om pentru care marke­t­ingul a fost unul dintre instrumentele principale de care s-a folosit. Cu mici excepții – sponsor și acționar minoritar al echipei de fotbal Rapid, dar și acționar minoritar al asigurătorului Garanta –, nu a ieșit din zona de producție, iar acum își concen­­trează toate eforturile pe brandul Aqua Carpatica. Pentru că (și) diversificarea are limitele sale.


Citiți și: Doi frați din Galați fac peste 8 milioane de euro pe an din croissante pe care le vând până în Marea Britanie

INODOR, INCOLOR, INSIPID. „Pariul este pe apă“, ex­­plică antreprenorul Jean Valvis de la biroul din sala modestă de ședințe a sediului Valvis Holding, situat în centrul Bucureștiului, într-o clă­­di­­re veche care încă păstrează vii urmele începutului tranziției românești: de la podelele mozaicate la ușile care amintesc de laboratoarele din întreprinderile comuniste. Filosofia lui de viață se în­­ca­­drează în tiparul „gândește la scară mare“: nu vrea să facă „din toate“ și să aibă o performanță medie, vrea să se con­centreze pe un singur lucru care să îi asigure succesul internațional. Iar locomotiva businessului său este apa. De fapt, Valvis a urmărit ideea de a avea un business cu apă încă din anii imediat de după Revoluție, când a vizitat pentru prima dată România. A fost cazat la Hotel București (acum Radisson Blu) și a cerut o apă plată la restaurant. „Chelnerul mi-a zâmbit ironic și mi-a spus: «Noi, aici în țară, nu bem apă chioar㻓. I-a fost adusă, în schimb, o sticlă de apă minerală carbogazoasă. „Era sticla în care se punea și oțet, și ulei, și bere, avea eticheta murdară și strâmbă și nu se vedea interio­rul. Atunci am zis «Bună ziua, intoxi­cație»“. Era în noiembrie 1992.

Dacă ambalajul nu l-a convins, a fost în schimb fascinat de calitatea apei. Și atunci a descoperit o primă oportunitate de business: un ambalaj modern și un pariu pe apa plată – o categorie aproape inexis­tentă atunci, dar care astăzi reprezintă aproape jumătate din vânzările de apă îmbuteliată. Doi ani mai târziu, a creat în zona Vatra Dornei brandurile Dorna, Izvorul Alb și Poiana Negri, care au rămas înti­părite în minte consumatorului mai ales prin culoarea aleasă pentru PET-uri. Astfel a ajuns unul dintre cei mai importanți îmbuteliatori de apă din Ro­mâ­nia, pe care în 2002 l-a vândut către Coca-Cola, într-o tranzacție estimată la circa 40 de milioane de euro.

O perioadă nu a avut voie să facă un business în același domeniu. A revenit în 2010, cu brandul Aqua Carpatica, al cărui izvor este la doar câțiva kilo­metri de cel al Dorna. Pe piața locală, Aqua Carpatica a depășit, din 2015, ca volume vândute, Izvorul Alb.

Dar obiectivul său este și mai ambițios, aproape utopic: să facă din această apă brandul numărul unu la nivel mondial. Așa cum nu a reușit cu Dorna, pe care o dorea „un brand internațional distribuit de un mare producător de băuturi răcoritoare“. Dar noul proprietar a avut alte planuri. Am­biția lui Valvis s-a transferat însă către Aqua Carpatica, distri­buită acum în peste zece piețe, din Ma­­rea Britanie până în Australia, și din Statele Unite până în Germania, Emiratele Arabe Unite și Japonia. De altfel, cucerirea pieței din SUA este prioritară și spune că, deo­cam­dată, a acoperit aproape jumătate dintre statele ame­ricane, având o prezență importantă pe Coasta de Vest.

Totuși, exporturile totale nu depă­­șesc 10% din cifra de afaceri, care s-a ridicat la peste 34 de milioane de euro anul trecut. Potențialul este însă mare, crede Valvis, care își dorește ca Aqua Carpatica „să devină un brand premium, global și cu nimic mai prejos decât celelalte ape renumite“. Și mai ales că nu crede că Aqua Carpatica ar putea trece de „50-60%“ din totalul pieței de apă din România, estimată la 1,1 miliarde de litri pe an ca volum și 370 de milioane de euro ca valoare, arată datele Euromonitor.

La nivelul întregii piețe, doar 4% din vânzările îm­buteliatorilor vin din exporturi, în con­di­țiile în care Ro­mânia ar putea asigura necesarul de apă mine­rală de calitate pentru țările din Europa timp de un sfert de secol, amintea anul trecut, într-un interviu pentru Agerpres, președin­­tele So­cie­tății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), Radu Dumitru.

În ceea ce privește consumatorul român, prefe­­rin­­țele sale se îndreaptă către apele de izvor și cele de masă (care pot proveni și de la suprafață sau de la mică adâncime, astfel încât sunt mai sensibile la con­dițiile climaterice externe), categorii cu un preț mai redus, care reprezintă aproximativ jumătate din vân­zările totale, a mai precizat oficialul SNAM. În schimb, apele minerale (carbogazoase sau necarbogazoase) sunt extrase din izvoare subterane protejate și monitorizate din punct de vedere calitativ, de aceea sunt poziționate într-o categorie superioară de preț.

Jean Valvis a poziționat încă de la început Aqua Carpatica ca o apă al cărei preț îl depășește, cel pu­­țin pe piața americană, pe cel al Evian. Elementul diferențiator al apei originare din România: lipsa de nitrați și forma pătrată a sticlei. „Aqua Carpatica reprezintă o excepție în peisajul atât de populat pe plan local al apelor îmbuteliate“, arată datele unui studiu al Euromonitor trimis NewMoney. Dacă ten­dința generală a pieței este de a avea linii mici de producție distribuite regional, apa lui Valvis „a pene­trat agresiv categoria la nivel național cu o campanie de marketing, un design de produs și afirmații flamboaiante“, potrivit companiei de cercetare de piață.

Doar că, pe plan extern, apa extrasă din Carpați nu are deocamdată suficientă vizibilitate. „Un brand de vin sau apă nu se vinde dacă nu este asociat cu originea. Iar tradiția apelor minerale române nu este nici măcar la nivel de șantier“, spune Valvis. A gândit astfel campanii de informare și educare pentru fie­care piață în parte: SUA, China, Japo­nia, Australia, Emiratele Arabe Unite și Germania, iar bugetul său pentru marketing se ridică la „câteva milioane de euro“. Conștient că este un proces de lungă durată, spune că momentul în care exporturile vor depăși vânzările pe piața locală va fi peste 20-30 de ani, când fiii lui vor fi la cârma companiei.

Dar Valvis mai are o problemă. Anul trecut, Tribunalul București i-a dat câștig de cauză produ­­că­­to­­rului sârb al apei minerale Vodavoda, care a acuzat firmele controlate de omul de afaceri elvețian (Carpathian Springs și Valvis Holding) că ar fi copiat for­ma pătrată a sticlei. Decizia magistraților nu este definitivă, fiind contestată în apel. Dacă aceasta se va menține, ar fi cea mai dură lovitură pentru antreprenorul pentru care ambalajul este atât de important. Însă, dacă ar fi să ne luăm după parcursul lui de până acum, chiar dacă decizia îi va fi nefavorabilă, Valvis nu va renunța complet la forma pă­trată a sticlei.

ÎNTRE DOUĂ APE. În paralel cu dezvoltarea Dorna, Jean Valvis a mai creat în anii ’90 producătorul de lactate LaDorna. Și în acest caz, ambalajul a repre­zentat mai mult decât o anexă a produsului. Valvis a inovat din nou, aducând pe piață primul brand de lapte în ambalaj special UHT, fiind și primul antreprenor care a lansat pe plan local o gamă de produse bio. Avea să iasă din această afacere în 2008, când a vândut-o numă­rului unu mondial, Lactalis, într-o tran­zacție estimată la cel puțin 70 de milioane de euro.

În ultimii 15 ani, Valvis a investit și în domenii total noi precum vinul, energia verde și agricultura. Acestea au devenit secundare în momentul în care antreprenorul a redescoperit apa. Astfel, în 2005, a preluat podgoria de la Sâm­burești, în care a investit peste 14 milioane de euro. A replantat până acum 300 din cele 500 de hectare, iar vinu­rile pe care le produce acolo – Domeniile Sâmbu­rești și Château Valvis – și-ar dori să le vadă și la export. „Vinul ar merge și în China, și în Spania, și în Taiwan sau Japonia“. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)